2014. június 11., szerda

Bejelentették a bankmentést Ausztriában

Ausztria beterjesztette azt a törvényjavaslatot, amely az állami garanciavállalást megkerülve jelentős veszteségeket terhel a Hypo Alpe bank befektetőire, valamint a bank korábbi tulajdonosára, a Bayerische Landesbankra. Ezzel kerülik el, hogy adófizetői pénzből kelljen kifizetni a már állami tulajdonban álló bank csődje miatti veszteségeket. Két eszközt is használatba vesznek: a bail-in intézményét, valamint rossz bankot és jó bankot is létrehoznak a Hypo Alpéből.

Az osztrák pénzügyminiszter, Michael Spindelegger terjesztette be azt a javaslatot, amely a bank alárendelt kötvényeire vállalt állami garanciát kerüli meg. Ez azt jelenti, hogy a bank által kibocsátott 890 millió eurónyi alárendelt kötvényt nem fizetik ki, vagyis a bank megmentésének költségeit ezzel részben a befektetőkre terhelik. A törvénnyel azt is biztosítják, hogy az államosított Hypo Alpének ne kelljen visszafizetnie a korábbi tulajdonosától, a Bayerische Landesbanktól kapott 800 millió eurós kölcsönt sem.

"Az alárendelt kötvénytulajdonosok teherviselése, az úgynevezett bail-in, 2016-ban válik az EU-ban általánosan bevett gyakorlattá, de úgy gondoljuk, hogy ez már létező jogszabályokon alapul. Mindez azért történik, mert nem lehet mindent az adófizetőkre terhelni" - mondta a pénzügyminiszter. A Hypo Alpe csődje 2009 óta eddig közel 5,5 milliárd eurójába került az adófizetőknek, és becslések szerint további 3 milliárd euróba fájhat a bank végleges leépítése.

A jogszabály elfogadása esetén a bankot több részre osztják: egy jó és egy rossz bankra, illetve az olasz egység is külön bankot alkot majd. A rossz bankban 18 milliárd eurónyi problémás eszközt helyeznek el, míg a jó bankot (a Hypo Alpe korábbi jugoszláv leányával együtt) értékesítik.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/bejelentettek_a_bankmentest_ausztriaban.200004.html




Kivágta a biztosítékot az osztrák bankmentés - A Raiffeisen is tiltakozik

Két osztrák bankvezér is felszólította a kormányt, hogy gondolja át a Hypo Alpe Adria átalakítására benyújtott törvényjavaslatot, amely veszteséget hárítana a bank alárendelt kötvényeinek befektetőire a Karintia tartománytól kapott garancia ellenére - írja a Reuters.

Az osztrák kormány szerdán tette közzé a 2009-ben államosított Hypo Alpe Adria leépítésére vonatkozó javaslatát, amely Európában elsőként az állami garanciával védett alárendelt kötvények tulajdonosaira hárítana veszteségeket, megkímélve a költségvetést a bankmentési költségek egy részétől.

A fejlemények hatására hét osztrák bank és négy osztrák tartomány hitelminősítését negatív kilátás alá vette a Standard & Poor's, ugyanis a törvényjavaslat megkérdőjelezi Ausztria szövetségi kormányának elköteleződését a tartományok és a bankok iránt.

Az ár, amit az adófizetők fizetni fognak ezért, nagyon magas - kommentálta mindezt a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója, Karl Sevelda az osztrák Der Standardnak nyilatkozva csütörtökön. Szerinte a Hpyo eddig azért nem jelentett fizetésképtelenséget, mert nem akarták megrengetni a befektetői bizalmat. Ehhez képest most a tartományi garancia megtagadása hasonló hatással jár.

Sevelda és főnöke, a tulajdonos RZB élén álló Walter Rothensteiner levelet írt az ügyben Michael Spindelegger pénzügyminiszternek, arra kérve, hogy gondolja át a kormányzati terveket, azok ugyanis a befektetői bizalom elvesztése mellett a szerződéses szabadságba történő alapvető beavatkozást jelenthetik.

A Hypo fizetésképtelenségén számos biztosító és bank veszíthet. Az osztrák Uniqa és a német BayernLB már jogi lépést helyezett kilátásba az osztrák kormány várhatóan augusztusban hatályba lépő intézkedése ellen (a parlament várhatóan júliusban szavaz róla).


Oligarcha háború az orosz nép ellen

Érdekes térkép jelent meg pár nappal ezelőtt Ukrajnáról. A térkép valószínűleg megfelelhet a valóságnak, ugyanis nevesnek számító nagyobb lapok is leközölték. Ha a térképre pillantunk, azonnal megértjük, miért olyan fontos az oligarchákkal teletömött ukrán kormánynak, hogy minden áron megtartsák Kelet-Ukrajnát.
A térkép azt mutatja, milyen módon oszlik meg az állami vagyonból ellopott, elcsalt oligarcha vagyon. Mint látjuk, a vagyonok nagy része éppen azokon a területeken található, amelyek megszavazták az elszakadást Ukrajnától. Ezek a területek szavazással és fegyverrel egyaránt harcolnak a függetlenedésért. Az is tény, hogy Ukrajna nincs olyan állapotban gazdaságilag, hogy háborúzzon egy olyan nemzettel - még ha Ukrajna területén is található - amelyet a világ egyik legerősebb gazdasága támogat, ráadásul közvetlenül a szomszéd állam.
Az is világossá válik azonnal, miért támogatja a nyugat olyan vehemenciával a kijevi juntát, nagyon fontos számára, hogy hitsorsos atlantista pribékei vagyona megmaradjon. Hiszen éppen ezeket a gyárakat, iparterületeket, bányavidékeket akarta megszerezni. Tehát újabb bizonyítéka került elő annak, hogy cionista érdekért ölnek nőket, gyerekeket, fiatalokat.

Jelenleg az ukrán hadsereg nagyon rosszul áll a harctereken. Sorozatosak az átállások, elvesztettek rengeteg teherautót, páncélozott csapatszállítót, újabban pedig már tankokat, sőt csapásmérő repülőt is. Helikopterekből összesen 10 darab maradt az ukrán hadseregnek. Ma pedig az újorosz vezetés bejelentette, hogy minden oligarcha vagyont államosítanak. A kapitalistának pedig a legrosszabb, ha a legérzékenyebb pontjánál ragadják meg, a vagyonánál.


http://www.hidfo.net/2014/06/11/oligarcha-haboru-az-orosz-nep-ellen

Amerikai "instruktorok" érkeznek a kelet-európai országokba

Az amerikai hadsereg különleges alakulatainak több mint 100 tagja érkezik a kelet-európai országokba "tanácsadóként" a térségi országok különleges alakulatai kiképzésének vezénylésére. Az amerikai hadsereg európai főparancsnokságának közleményéből látható; Washington az ukrán helyzetet arra használja, hogy fokozza a kelet-európai országokra nehezedő katonai nyomást.
Az EUCOM közleménye szerint az amerikai különleges alakulatok számára külön parancsnokságokat alapítanak a kelet-európai országokban. Az amerikai hadsereg Különleges Műveleti Erőinek jelenlétét állandósítják a NATO keleti frontján, különös tekintettel az új tagállamokra, ahol az amerikaiak képzik ki a helyi különleges alakulatokat városi harcra.
Hídfő.net | Városi harc kiképzésMájus 1., észak-nyugat Lengyelország
Az amerikai instruktorok felkelések leverésére képzik ki a helyi különleges erőket a balti országokban, Lengyelországban, amit ki akarnak terjeszteni valamennyi kelet-európai országra és a NATO új tagállamaira.
Vagyis Magyarországon nyugati különleges alakulatok képeznék ki a magyar szerződéses állományt a Magyarországon esetleges felkelések leverésére, hogy a nyugati egyetemen végzett politikusok helytartói hatalma és a NATO katonai jelenléte ne legyen veszélyeztetve. Egyértelmű, hogy a NATO felkelésekkel számol kelet-európai tagállamaiban. Rászolgált erre a nyugat, több mint két évtizede zajlik hazánk és a kelet-európai országok kizsigerelése. Az ukrán példa pedig azt mutatja, hogy a demokrácia kiábrándultságából is pillanatok alatt lehet háború.


http://www.hidfo.net/2014/06/11/amerikai-instruktorok-erkeznek-kelet-europai-orszagokba

Behívták a norvég nagykövetet

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter kedden bekérette Tove Skarstein budapesti norvég nagykövetet a Norvég Civil Alappal kapcsolatos nyilatkozatok miatt. A magyar és a norvég kormány június 12-től tárgyalásokat kezd a civil pénzek leosztásának ügyében, melyek eddig főként LMP-közeli civil szervezetekhez jutottak.  Szerdán Oslóban Jeszenszky Géza magyar nagykövetet hallgatták meg a norvég külügyminisztériumban, most a norvég nagykövet behívása jelzi, hogy az ügy tovább bonyolódik.
Az Európai Unió olaj- és földgázfelhasználásának második legnagyobb hányadát Norvégia fedezi (Oroszország után). Az orosz energiaexport ellehetetlenülésével Norvégia abszolút monopolhelyzetben lenne az európai földgázpiacon. Emiatt a Norvég Civil Alap főként olyan civil szervezeteket támogat, melyek a megújuló energiaforrások használatát népszerűsítik (és egyben a fosszilis energiaforrások használata ellen lobbiznak, ami monopolhelyzete miatt elsősorban Norvégia földgázpiaci riválisát, Oroszországot érinti).
Norvégia az orosz rivális kiiktatásával monopolhelyzetbe kerülne az európai földgázpiacon, ebbe a lobbitevékenységbe zavart bele a kormánynak azon lépése, hogy a Norvég Civil Alap pénzeit állami ellenőrzés alá akarja vonni.


http://www.hidfo.net/2014/06/11/behivtak-norveg-nagykovetet

Az Orbán-kormány tisztában van vele, hogy Azarov sorsára jut

Decentralizálja a kormány az államigazgatást, a minisztériumok egy részét kiszervezik a fővárosból. Az államigazgatás szervezetét alapjaiban nem érinti a változás, gyakorlatilag az adminisztráció fizikai áthelyezéséről van szó, az átmeneti káosz és néhány személycsere után minden ugyanúgy megy tovább, mint a második Orbán-kormány idején.
Lázár János szerint a vidéket vidékről kell irányítani, ezért költöztetik a minisztériumokat, - ami rövid és lényegre törő, ám semmit mondó válasz arra a kérdésre, miért kell minél hamarabb kiszervezni a fővárosból az adminisztrációt.
Ha a decentralizálás miértjét akarjuk megérteni, nem önmagában véve kell nézni az államigazgatást, hanem térségi viszonylatban. Kelet-Európában folyamatban van a két nagyhatalom érdekszféráinak újraosztása. A geopolitikai átrendeződést már most tucatnyi felforgatási kísérlet, a két nagyhatalom haderő-összpontosítása, éles gazdasági és politikai változások kísérik. Egy szomszédos ország már belebukott abba az egyensúlyi politikába, amivel az Orbán-kormány még csak most kezd próbálkozni.
Rém egyszerű a helyzet: a kormány számára egyértelművé vált, hogy nem kell se jelentős politikai ellenfél, se katonai erő az államhatalom hirtelen megdöntéséhez. A térségben zajló folyamatok arra világítottak rá, hogy a tabuk ilyen téren is ledőltek, bármelyik térségi állam áldozatává válhat az egyik nagyhatalom váratlan huszárvágásának, egy ilyen folyamat pedig kizárólag politikai akaratot és pénzt igényel (a nagyhatalom részéről).
Hogyan bukott meg a legitim ukrán kormány?
2013 augusztusában az USA összevont kétezer fizetett zsoldost Bécs környékén. Az USA saját civil szervezeteket hozott létre Ukrajnában, melyeket a legitim hatóságok számára ellenőrizhetetlenül, készpénzben fizettek, így a hatóságoknak fogalma sem volt arról, valójában mennyi embert tudnak mozgósítani. Szeptemberben a civil szervezetek megkezdték a polgári elégedetlenség szítását. A kormány tevékenységével elégedetlen civilek (ilyenből mindig rengeteg van) utcára vonultak. Közéjük lassan beküldtek néhány tucatnyi zsoldost, akik civil öltözetben utcai harcot kezdtek a tüntetéseket biztosító rendőri erők ellen. Októberre a tüntetéseknek rengeteg sérültje volt, a fizetett szervezetek sátrakat építettek a belvárosban. Ezt a területet már inkognitóban működő fizetett zsoldosok biztosították, a rendőri erők nem tudtak bejutni aránytalan erőszak alkalmazása nélkül. Novemberben a civil ruhában működő zsoldosok lassan elkezdték elővenni a katonai felszereléseket, egyre több egyenruha, taktikai mellény, golyóálló mellény volt látható. A militáns szélsőjobboldal megfizetésével az utcai harcokat állandósították.
Ekkor a kijevi kormány megdöntésén alig néhány száz fő dolgozott tevőlegesen, ennek nagy részét is a fizetett szélsőjobboldal tette ki. Januárra az utcai harcokat mesterlövészekkel radikalizálták. Eddigre többszáz zsoldos lett átcsoportosítva a fővárosba. Elfoglalták az Oktatásügyi Minisztériumot, a Mezőgazdasági Minisztériumot, az Igazságügyi Minisztériumot. Februárra az államigazgatás bár nem volt egyetlen idegen politikai erő ellenőrzése alatt sem, működése fizikailag ellehetetlenült. Elfoglalták a bíróságokat, februárban egy alkalommal pedig megrohamozták a parlamentet, amit több ezer rendőr sem tudott megakadályozni. A kormánypárti politikusok nagy többsége eddigre elmenekült az országból.
Hídfő.net | Ukrán Igazságügyi MinisztériumKijev - "tüntetők" az Igazságügyi Minisztériumban. A kormány eltávolítása óta a minisztérium zavartalanul végzi a dolgát, az alkalmazottak nemzetközi hitelből fizetést kapnak.
Március elejére új kijevi kormány alakult. Olyan politikusokból, akik hajlandók voltak pénzért oda szavazni, ahova kell. Cserébe kaptak egy széket a parlamentben. Ennek érdekében akár a börtönből is előszedték őket, de sokan épp akkor értek haza az Egyesült Államokból.
A kijevi kormány megdöntésének nem volt árulkodó belpolitikai előzménye. Nem volt kontrollálhatatlanul megerősödött párt, nem volt az állam erőszakmonopóliumát fenyegető félkatonai szervezet. Egy nagyhatalom politikai akarata és kétezer zsoldos kellett hozzá. A változás külföldről fizetett zsoldosokkal történt, melyben a hazai szélsőjobboldal megfizetése volt a katalizátor, ami főként amiatt volt szükséges, hogy a politikai átmenetnek hazai résztvevője is legyen. Az új kijevi kormány külföldről fizetett politikusok maroknyi csoportja. Sokan közülük ismeretlenek voltak, senki nem gondolta, hogy a következő héten több minisztérium élén állnak majd. Ezek a minisztériumok mind egy helyen voltak, néhány utcányira egymástól. Elfoglalásukat követően csak a vezetőket cserélték le (vagy lőtték le), az állami alkalmazottak a helyükön maradtak. Ennek biztosítására az új kijevi vezetést jelentő alig 4-5 fő annyi pénzt kapott, amennyi az állami alkalmazottak munkában tartásához szükséges. A kormány eltávolításának semmilyen lényegi következménye nem volt az államigazgatásra nézve, az apparátus az új kormánynak adott hitelekből azóta is működik.
Miért jó az Orbán-kormánynak az államigazgatás decentralizálása? Mert félnek. Az Orbán-kormány ugyanazt az egyensúlyi politikát akarja folytatni, amivel a mostanra megbuktatott Azarov-kormány is megpróbálkozott. Az Azarov-kormány tagjai ma a világ különböző országaiban szétszórva élnek, és ehhez se komoly belpolitikai erő, se jól szervezett ellenzéki fegyveres erő nem kellett. Rettegnek attól, hogy az egyensúlyi politikát a két nagyhatalom közül az egyik megelégeli, és Budapesten is lehet egy ukrán Majdan. Egy az Orbán-kormánynál jóval keményebb maffia-háttérrel rendelkező kormány eltávolítása hazai erőforrások nélkül augusztustól februárig megvalósítható volt. Ennek a puccs szempontjából látható része mindössze két hónap volt. Ha most van kétezer zsoldos Bécsben (vagy épp Kalinyingrádban), novemberre nincs Orbán-kormány. Ez egy igen abszurd lehetőség, de lényegében ez lenne az ukrán Majdan magyar megfelelője. A kormány ennek elkerülésére nagyon mesteri lépéseket tesz. Hatalomtechnikai szempontból igen magas szinten készülnek egy felforgató művelet elhárítására.
Vajon szükség van-e erre? Megtett-e mindent az Orbán-kormány annak érdekében, hogy a nép támogatását elnyerje, hogy az embereket ne lehessen pillanatok alatt utcára vinni? Nem tett meg mindent. Munkanélküliség van, nyomor van, és kilátástalanság. Az embereket pillanatok alatt utcára lehet vinni. Ez csak pénz és politikai akarat kérdése. 
Molnár István

Nincs kegyelem!



10300431_760591377326562_2583149752707155143_n
Anyu! Ugye nem visz el a végrehajtó?

Otthonvédő: “Ne kergessék halálba az embereket, mert sajnos sokan vannak, akik ezt az utat választották.”

Bankszövetség: “Ebből mennyi volt a forint alapú?”

Nem lehet megbocsátani! – Ahogy kezdődött…

Az időpont legyen 2011. valamikor tavasz eleje. Egy asztal mellett mellé ültünk le néhányan: Varga István, Makkos Albert, Damm Andrea, Simó Endre… és Róna Péter.
Péter nyilatkozata volt a megbeszélésünk alapja, ami a közgondolkodásban a - hibás termék - meghatározásával lett ismert.
Kizárólag a jogi megoldásokban gondolkodtunk és elindult egy kisebb műhelymunka.
Útjára indultak internetes oldalak, ami a jogi lehetőségeket mutatta.
És egyszer csak megszólalt egy bankvezető, akinek fenyegető üzenete olyan szunnyadó energiákat aktivált, ami ma a perek ezreit jelenti: “Meg ne próbálja senki perelni a bankját, mert a tűzzel játszik, aki a bankrendszert támadja”. - Csak megköszönni lehet ezt a nyilatkozatot. Sokan ekkor mondták, hogy elég volt, és azóta egyre többen így gondolkodnak.
Azóta többször méltatlan és hazug támadásoknak vannak kitéve a hitelesek, és azok is, akik e témában megszólalnak.
Emlékezzünk egy kicsit, mik is voltak ezek:
“A hitelfelvevők 80%-a hazudott, hamis adatokat mondott pénzügyi helyzetére vonatkozóan, ezzel becsapták a bankot”
“A devizahitelest onnan lehet felismerni, hogy egyterű autójával keresztben parkol a mozgássérültek részére fenntartott helyen, és 40-50 devizahitelből épített lakások kiadásából él, tartja fenn magát”.
De a legaljasabb egy megbeszélésen hangzott el:
A Bankszövetség októberben megbeszélésre hívott civil szervezeteket. Többek között arra kértem őket, hogy fejezzék be az ügyfeleik telefonos és személyes zaklatásait, ha nem tudnak fizetni, így sem fognak jobban. Ha nem tudnak megoldást találni, akkor inkább indítsák el a jogi eljárást, de ne kergessék halálba az embereket, mert sajnos sokan vannak, akik ezt az utat választották.
Erre egy rövid kérdés, már ami az öngyilkosokat illette: “Ebből mennyi volt a forint alapú?”
Azt hiszem, nem lehet szó büntetlenségről soha. Nincs kegyelem!

A népi milíciák államosították a Kijevnek gyártott radarokat

A Donyecki Népi Köztársaság milíciái átvették az ellenőrzést a Donyeck régió több gyáripari létesítménye felett, többek között államosították a Topaz üzemeit, beleértve a kiemelt jelentőségű katonai gyártelepeket is. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a kijevi rezsimnek már nincs hozzáférése a létesítményekhez, és azok minden korábbi megrendelést töröltek, miután a milíciák tagjai bevonultak és államosították a gyárakat.
A milícia ma reggel átvette az ellenőrzést a létesítmények gépparkja felett, reggeltől már a munkásokat szállító buszjáratokat is a milícia tagjai ellenőrzik. A hírek szerint a Kijev számára gyártott katonai eszközöket lefoglalták, számos precíziós elektronikát elvittek, valamint átvették az ellenőrzést egy katonai radarállomás felett.
Ugyanakkor a munkások érdekes dolgokról számoltak be - a kijevi rezsim már április óta készül erre a helyzetre. A beszámolók alapján április elején a katonai létesítmények berendezéseit Kijevbe helyezték át. A munkások szerint a Topazban gyártott Kolcsuga radarrendszerek egy részét is Kijevbe hordták (nem egy esetben a gyártási folyamat kezdeti szakaszában), mert az illegitim kormány azokat harmadik világ béli országok számára értékesíti, - a berendezések eladásáért annyi pénzt kap, hogy abból éveken át működhet az állami adminisztráció.
Hídfő.net | Kolcsuga radarKolcsuga - korai előrejelző radarrendszer. Immár a DNK szolgálatában
http://www.hidfo.net/2014/06/11/ukrajna-nepi-miliciak-allamositottak-kijevnek-gyartott-radarokat


Moszkva hivatalosan is tárgyal a milíciákkal


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette, hogy mostantól hivatalosan is tárgyalnak a dél-kelet-ukrajnai milíciák vezetéseivel. Miután Moszkva hetek óta gyűjti a humanitárius segélyeket, azokat Kijev ellenkezése miatt nem tudták kijuttatni az ostromlott területekre. Lavrov bejelentette, hogy felveszik a hivatalos kapcsolatot a milíciákkal; ahogy mondta, Kijev minden eszközzel meg kívánja akadályozni, hogy a rászorulók humanitárius segítséget kapjanak. Márpedig szükség van a segélyekre, mert az ostromlott területeken lassan megszűnik az orvosi ellátás, nem lesznek gyógyszerek. Sokak háza, lakása lakhatatlanná vált a folyamatos bombázásokban és tüzérségi találatok miatt, ők is segítségre szorulnak. Mivel Kijev nem hajlandó tárgyalni a humanitárius segélyek kijuttatásáról, ezért Moszkva fogadja a milíciák küldötteit, meghallgatja azoknak az embereknek a kéréseit, akik aggódnak gyerekeikért, családjukért.

Moszkva sokáig elzárkózott attól, hogy bármiféle kapcsolatot teremtsen a milíciákkal, a Krím gyors elcsatolása után igyekezett elkerülni annak még a látszatát is, hogy kapcsolata lehet a dél-keleti függetlenségi mozgalmakkal. Az illegitim kormány embertelen fellépése azonban kikényszeríti ezt a kapcsolatot. Ukrajnában ezrek halnak meg. Miközben Kijev elrendelte egy humanitárius folyósó létrehozását, hogy a veszélyeztetett lakosság elhagyhassa a térséget, a helyiek beszámolója szerint a kijevi fegyveres erők koordináció nélkül pusztítanak a térségben, nincs semmilyen biztonságos útvonal civilek számára. Erős a gyanú, hogy Kijev "humanitárius folyósója" csak a nyugati "humanitárius szállítmányok" beérkezését szolgálja, ami valójában utánpótlás és ellátmány a dél-keleten harcoló alakulatok számára, melyeknek a milíciák elvágták az utánpótlási vonalait. Így eljött az ideje annak, hogy Moszkva is nyisson egy ilyen humanitárius folyósót az orosz többségű területekre.

http://www.hidfo.net/2014/06/11/moszkva-hivatalosan-targyal-miliciakkal


Törökország az Eufrátesz kiszáradását veti be Szíria ellen

Euphrates

Szíriában ismét súlyosbodott a polgárháborús helyzet. Törökország taktikát váltott és a szír lázadók támogatása helyett a vizet próbálják megvonni a lakosságtól. A brutális lépés sok millió szír és iraki civil életét veszélyezteti.
A válság az Eufrátesz folyót érinti, amit ma már inkább csak Eufrátesz pataknak nevezhetünk, miután Törökország elzárta a folyamot Szíria felé.
Az Eufrátesz Törökországban ered és mielőtt Szíriába és Irakba ér, áthalad az Atatürk gáton. Törökország a gát segítségével a víz tekintélyes részét tárolómedencékbe tereli és ezáltal az alsóbb szakaszokon jelentősen csökkent a vízhozam.
Szíria legnagyobb állóvizének, az Assad tónak a vízszintje 6 méterrel apadt a török intézkedések óta. Szíria nagy részét az Eufrátesz látja el vízzel.
Daniel Pipes közel-kelet szakértő elmagyarázta, hogy a lépés akár népirtásnak is tekinthető, mert valóban kiszáradással fenyegeti a lakosságot. Egy nemzet vízellátásának elvágása fatális következményekkel járhat és nem válogatja meg áldozatait. Észak-kelet Szíria száraz, aszályos területei rövid idő alatt elnéptelenedhetnek, ha a túléléshez szükséges legalapvetőbb elem eltűnik.
A probléma ráadásul túlnyúlik Szíria határain. Irak vízellátása is Törökországból eredő és Szírián áthaladó folyókból származik. A vizet gátak segítségével gyűjtik tározókba. Amennyiben a vízszint komoly mértékben leapad és csökken a nyomás, a gátak összeomolhatnak. Daniel Pipes szerint a Mosul gát összeomlása esetén Bagdad bizonyos részei néhány óra alatt víz alá kerülhetnek. Az 1,7 millió lakosú Mosul pedig két óra leforgása alatt egy közel-keleti Atlantisszá változna.
Az Eufrátesz elvágása által veszélybe sodort sok millió élet is jól illusztrálja a szíriai háború brutális természetét. Mintha a két szembenálló oldal azon versengne, hogy melyikük kegyetlenebb. A konfliktus halálos áldozatainak száma jóval meghaladta a 150 ezret, de az újabb és egyre extrémebb lépések ezt a számot megsokszorozhatják.
Időkjelei: Fontos megjegyezni, hogy az Eufrátesz kiszáradásáról szóló bibliai prófécia a Jelenések könyvében már az Armaggedoni csata előkészületeinek része, tehát nem szabad összekeverni a fenti cikkben említett, emberek által előidézett eseménnyel.
„A hatodik is kiöntötte a poharát a nagy folyamra, az Eufráteszre, és kiszáradt a vize, hogy megnyíljék a napkeletről jövő királyok útja.” Jelenések 16:12

Forrás: thetrumpet.com
http://idokjelei.hu/2014/06/torokorszag-az-eufratesz-kiszaradasat-veti-be-sziria-ellen/

Észak-Donbassz, június 10-11.

Észak-Donbasszból most csak közvetett hirforrásokra tudunk hagyatkozni. A harcok miatt károsodott elektromos hálózat áramellátási és kommunikációs problémákat okoz. A térségből Ványa bácsi nem érhető el sem telefonon, sem interneten keresztül.

Luhanszkban tegnap a Népi Felszabaditó Hadsereg a város repülőterét váratlanul blokkolta, és ostrom alá vette. Mintegy 500 bandita rekedt a gyűrűn belül. Valerij Bolotov, az önvédelmi erők szóvivője azt közölte, hogy felajánlották a feltétel nélküli kapituláció lehetőségét a félezernyi latornak. Amennyiben ma délelőtt 10 óráig nem teszik le a fegyvert, totális megsemmisülés vár rájuk.
56677


Szlavjanszk-Kramatorszk térségében tegnap késő délutánra-kora estére csitultak az összecsapások hevességei, a miliciáknak köszönhetően. A két várost a Karacsun-hegyről tüzérséggel bombázó bűnbanda körül a gyűrű teljesen bezárult. Három ellenőrzőpontjuk megsemmisülésével már csak egyetlen menekülési útvonaluk maradt-a kramatorszki repülőtér. Oda viszont repülő szerkezet se ki-se be nem juthat. A csapdába esett latorhad pedig Luhanszk felőlsem várhat segitséget, mert a luhanszki reptér is blokkolva van.

Szlavjanszkban a viszonylagos csendben tegnap temettek.


https://balrad.wordpress.com/2014/06/11/eszak-donbassz-junius-10-11/



Az ukrán tüzérség munkája – Lakóépületek, üzletek romokban



_2 (4)

- Szlavjanszk június 10-én és 11-én délelőtt – (Képriport)

_1 (3)_4_2 (3)1_3 (1)_2 (2)
Stainlesstlrat – Szabad Riport



Kijev háborús bűnöket követett el Donbasszban…
Az ukrán hatalom gyerekeket és öregeket ölt meg Donbasszban, amikor tüzérségi lövegeket és rakéta sorozatvetőket vetett be-irja a  Politics First  nevű brit külpolitikai újságban Markusz Papadopulosz.
Korábban Szlavjanszk városi tanácsának képviselői jelezték, hogy a város súlyos károkat szenvedett az ágyúzásoktól. Kiváltképpen súlyosan érintették a várost a “GRAD” rakéta sorozatvetőkkel végrehajtott támadások.
Пуск реактивной системы залпового огня БМ-21 Град. Архивное фото
“A beérkezett jelentések alapján egyértelmű, hogy az elsősorban Ukrajna nyugati régióiból toborzott egységek, valamint neonáci és fasiszta parlamenti pártok szervezetei-elsősorban is a “Jobb Szektor”-háborús bűnöket követett el Donyeck és Luhanszk régiókban. Ezek a bűncselekmények magukban faglalják civilek meggyilkolását-köztük gyerekek és öregek megölését-és terrorista taktika alkalmázást. A “GRAD” sorozatvetők bevetésével a régiók városainak és falvainak az infrastukturális és viz-elektromos közműhálózata megszűnt létezni.”-állitja irásában a szakértő.

(Forrás kpu.ua)


Bár tegnap délután Koval-a kijevi hiénahatalom hadügyminisztere-bejelentette, hogy a harcok megszűntek Donbasszban, a “nemzethy” gárga névre hallgató latorhorda ma délelőtt mint a sarokba soritott fenevad amely mindenbe belamar, ismét Szlavjanszkot kezdte lőni tüzérséggel.

A Karacsun-hegyen összezsúfolódott zsoldosok tüzérsége a tegnap délutáni és a mára virradó éjszakai viszonylagos nyugalmon “felbátorodott” városlakókra ismét gránátesőt zúditott. A tüzérségi attaknak legalább nyolc polgári áldozata lett.

Értesüléseink szerint Kijev új erőket igyekszik a számára kritikussá vált területre irányitani. Csapatmozgásokat figyeltek meg ugyanis Dnyepropetrovszk térségében. A megfigyelések szerint itt már a reguláris hadsereg egységei mozognak.
A tegnapi nap történései között mindenképpen megemlitendő, hogy a DNR miliciái kettő “TOPAZ” nevű komplett radarrendszert zsákmányoltak, ami egyaránt alkalmas felderitésre és zavarásra.

Ugyanakkor egy friss keltezésű “kósza hir” szerint a donbassziak rendelkeznek Iszkander-játékegyüttessel is. Ami-ha igaz-komoly fejfájásra kell hogy adjon okot a latorhadnak és eltartóinak!
ДНР обзавелась "Искандером" - Блогер
Náhány latornak viszont kezd elege lenni a dolgokból. A Majdan gyújtogatóiból összeverbuvált első “nemzethy” gárdisták kibuktak a hamis igéretek miatt. Ugyanis amikor elszegődtek Amerika szolgálatára, szó nem volt arról, hogy esetleg egészségükre ártalmas dolgokkal is kell bibelődniük. Ők úgy tudták, hogy fegyvertelen civileket “kell kordában tartani”. Erre fel…! Az első verbunk még életben lévő ötven banditája ma Kijevbe vonul a Rada elé! Számon kérni az egykoron tett igéretet!-és persze a zsold hollétét. Merthogy azzal van némi gond!
https://balrad.wordpress.com/2014/06/11/donbassz-delelottje/


A 444.hu-n jelent meg ez a hir-ma! Összefoglaló a donbasszi emberveszteségekről.
A márciusban kirobbant fegyveres összecsapások óta Kelet-Ukrajnában csak Donyeck megyében 220 ember vesztette életét.
Az UNIAN ukrán hírügynökség közlése szerint az áldozatok közül ketten 18 évnél fiatalabbak voltak. Több mint 1200 embert kellett orvosi ellátásban részesíteni. Az adatokat az egészségügyi minisztérium közölte a helyi egészségügyi szolgálatok közlése alapján.
Jó tudni, hogy az UNIAN hirügynökség afféle “ukrán MTI”! Kijevben megmondják hogy mit közöljön a népekkel-az meg eleget tesz.
Azt sem árt szem elől téveszteni, hogy a donbasszi népszavazások után a KIJEVI HIÉNAHATALOM SEMMIFÉLE INFORMÁCIÓKAT NEM KAP a két Népköztársaság egyetlen szakhatóságától sem.
És álljon itt egy adatsor. Ez tegnapi-de valamivel korábban lezárt jelentések alapján készült. Egészen pontosan május másodikától-június kilencedikéig taglalja-igaz, csak a katonai veszteségeket.  Azóta az áldozatok száma nőtt. (Tekintettel a szöveg terjedelmére és kapacitáshiányunkra, javasoljuk a Google-forditót.)
Ime az adatsor linkje:  http://strategia-22.livejournal.com/9905.html
Namármost! Ha valaki elolvassa a 444 cikkét, elosztja az áldozatok számát az eltelt napokkal-legyint! Hát ezért ez a nagy felhajtás?-kérdezi!
És ez a lényege pontosan a nyugati sajtónak! Elbagatellizálni a tragédiákat-és felhizlalni a lényegtelen dolgokat!
Na meg persze követelni a sajtó szabadosságát!



Luhanszk mellett a Népi Milicia egyik raja ma délelőtt “meglepivel” szolgált a zsoldoshorda táborlakóinak.
Hasonló élményben részük volt a luhanszki repülőtérnél bekeritett “nemzethy” fasiszta csürhének.  Itt annyival örömtelibb a helyzet, hogy a repülőtéren ELŐSZÖR a harcok kirobbanása óta, a “Jobb Szektor” martalócai is kapnak rendesen. Pedig eddig mindig megúszták a bulit! Hirek szerint a fertelmes horda bekeritéséhez nagy mértékben hozzájárult, hogy a Karacsun-hegyről “leszökött nemzethy” gárdisták-miután vagy 150-en megadták magukat a donbasszi erőknek-közölték: a luhanszki reptéren szép számmal vannak az általuk is gyűlölt Jaros-banditák. Értesüléseink szerint a hir hallatán a népi erők erősitéseket küldtek a repülőtér hermetikus lezárására. LESZÁMOLÁSRA KÉSZÜLNEK a fasiszta hordatagokkal. (Becslések szerint Kijev legalább kétszáz ajándékkoporsót készithet elő!)

Nuland ismét a Majdanon



Kilcsko és Nuland nosztalgia a Majdanon 2014 jún. 10.
Kis nosztalgia Klicskóval, aki azóta Kijev polgármestere lett. – Vajon Victoria Nuland most kiket akar lázítani?
Nuland még télen a demokrácia nevében ugyanitt lázította népet, s cukorkát osztogatott a Nyugat által felhergelt, s mind anyagilag és kiképzett ügynökökkel megtámogatott tüntetőknek. – Sőt, pimaszkodott a rendőrökkel is:
Nuland 1 Nuland 2 Nuland 3Крыса из нержавеющей стали – Szabad Riport

Dél-Oszétia is csatlakozni fog Oroszországhoz

A június 8-án lezajlott dél-oszétiai választásokat 43,1 százalékkal nyerte az Egyesült Oszétia párt. Ezzel a legtöbb szavazatot kapott párt lett, és ők fognak kormányt alakítani, a parlament 34 helyéből 20 helyet foglalnak el. Rajtuk kívül még 3 párt jutott be.
A párt elnöke a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy azért győztek, mert első számú programjuk előkészíteni az Oroszországi Föderációhoz csatlakozást. Az emberek gyakorlatilag arra szavaztak, hogy összevonják a két Oszétiát, és megteszik az első jogi lépéseket ennek ügyében.
Hídfő.net | Dél-Oszétia
Dél-Oszétia az ötnapos orosz-grúz háborúban lett végleg független. 2008-ban Szakashvili grúz elnök katonai offenzívát indított a függetlenedő nemzetállam ellen - Csinvalit súlyos rakéta és tüzérségi támadás rombolta le, 2000 ember vesztette életét pár óra leforgása alatt. Ezek után az orosz hadsereg az orosz nemzetiségű emberek védelmében avatkozott be, és verte rommá a grúz hadsereget 4 nap alatt. Dél-Oszétia a továbbiakban Észak-Oszétiával egyesülve, mint az Oroszországi Föderáció tagállama képzeli el a jövőt.

http://www.hidfo.net/2014/06/11/del-oszetia-csatlakozni-fog-oroszorszaghoz

Bajnai Gordon útja az Új Nemzedék Csoporttól a A Bilderberg-Csoportig


(egy meglehetősen kívülről irányított karrier története)

2012 október 23-án, a MILLA által szervezett Erzsébet-híd előtti tüntetésen látszólag új politikai karrier építésébe kezdett Bajnai Gordon, baloldali civil összefogás szende visszafogott vezetőjének álarcában próbált egyet fordítani az arculaton, és ennek apropóján első felindulásomban már másnap írtam egy cikket addigi pályafutásáról. Ezt az írást adnám újra közre, mert az eltelt másfél év véleményem szerint semmi más nem volt mint szerecsenmosdatás, az újfajta karakterépítéshez.

....Bajnai Gordon az 1980-as évek végén alapítóként részt vett az Új Nemzedék Mozgalom nevű ifjúsági szervezetben, amelyet Gyurcsány Ferenc hívott életre.

Bajnai (mint oly sokan abból az „új nemzedékből”), külgazdasági, pénzügyi irányba fordította a szekérrudat, és elhelyezkedett előbb a Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft-nél, majd az Eurocorp Nemzetközi Pénzügyi Rt.-nél, ahol teljesen véletlenül, munkatársa lett barátjának, és szervezőtársának, a későbbi szemkilövetőnek: Gyurcsány Ferencnek.

2000-ben néhány évre megszakadt a munkakapcsolatuk, mivel Bajnai a Simor András által vezetett CA IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója, majd vezérigazgató-helyettese lett.

2000 és 2005 decembere között a Wallis Rt. cégcsoport vezérigazgatójaként dolgozott, feladata a cég átszervezése, és a befektetések kezelése volt. Ebben az időben a Wallis Rt.-hez tartozott több stratégiai jelentőségű cég, mint a Graboplast, a Rába, az Elender Rt., az Index.hu, a Wallis Ingatlan, a Wallis Autó Holding, a Danubius Rádió, a Café Reklám csoport, valamint az a Hajdú-Bét Rt. is, amely a magyar baromfifeldolgozás fellegvárának számított.

Akkor most a Hajdú-Bét ügyről:

Előzmények: 1998-ban a Hajdú-Bét 6 milliárd forintos veszteséggel zárt, 1999 első felében 18 milliárdos árbevétel mellett veszteséges volt, ám 2000. márciusában, a rendkívüli közgyűlésén mégis az volt a kérdés, hogy melyik tulajdonos vásárolja ki a másikat.

Egy évvel később a szintén tulajdonos OTP közzétette, hogy a 25 milliárd forintos hitelállományt felhalmozott Hajdú-Bét saját tőkéje nő, megkezdődött a cég kilábalása az adósságcsapdából. (addigra a Hajdú-Bét részvényeinek 48,3 százalékát birtokolta az OTP, több mint 50 százalékát pedig már a Wallis Rt.)

Ekkor jött a Bajnai korszak!

A cég 2000-ben már 3,3 milliárdos mérleg szerinti eredményt ért el. 2002. májusában az OTP Bank Rt. eladta a Hajdú-Bétben lévő tulajdonrészét a Wallis Rt.-nek, a társaság így 95 százalékban a Wallis Rt. tulajdonába került. A Hajdú-Bét kapcsán a Wallis igazgatósága közölte, hogy a cégcsoporton belül a baromfifeldolgozó az egyik legfontosabb hosszú távú befektetés, ami nyereséget termel.

2003. márciusában ennek ellenére többen nem jutottak hozzá a Hajdú-Bétnek leadott több ezer szárnyas árához. A Hajdú-Bét fizetni fog, reagált a panaszra a feldolgozó vezetője hozzátéve, hogy nem fenyegeti csőd a céget. Fél évvel később novemberben Bajnai Gordon, a Wallis vezérigazgatója mégis azt mondta, hogy a Hajdú-Bétnek kifizetési nehézségeik vannak.

December 12-én az Rt. fizetésképtelenségét állapította meg a megyei bíróság és elrendelte a Hajdú-Bét felszámolását. A kormány kölcsönt ajánlott a termelőknek, miután Szanyi Tibor államtitkár bejelentette, hogy az Apeh zárolta az Rt. számláit, majd januárban a Hajdú-Bét önfelszámolást kért maga ellen, a Wallis pedig kivonult az élelmiszer-feldolgozó iparból.

A jelzálogként felajánlott ingatlanok a cég hiteleit felmondó bankhoz kerültek, így a több milliárd forintnyi vagyon kikerült a felszámolás hatóköréből. (Kérdés: mely bankok hiteleztek, és foglalták le a Hajdú-Bét vagyonát, és volt-e ezeknek a bankoknak üzleti kapcsolata a Wallis Rt-vel?)

Az ügy kivizsgálását mind a mai napig követelik a Hajdú-Bét károsultjai, azzal az indokkal, hogy a Hajdú-Bét amely egykor Magyarország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója volt, a mai napig öt és fél milliárd forinttal tartozik a beszállító gazdáknak, akik nagy része nem tudta fizetni a banki hiteleket.

Több libatartó kilátástalan helyzetében öngyilkosságot követett el. Sokan azért, hogy kifizessék a tartáshoz felhasznált takarmányt, hitelt vettek fel, és mára már házukat, földjüket is el kellett adniuk. Több ezer vidéki család került drámai helyzetbe amiatt, hogy nem fizette ki őket a Bajnai Gordon által vezetett Hajdú-Bét Rt.

A cég által felhalmozott 5,5 milliárd forint tartozást a gazdák valószínűleg már nem is fogják viszontlátni, mivel véleményük szerint Bajnai Gordon jogszerűtlen módon még a felszámolási eljárás megkezdése előtt kimentette a cég vagyonát.

A termelők vádjai szerint a céget nem fejlesztették, csak a pénzt, a vagyont menekítették ki belőle, ezért történt az, ami történt.

Bajnai Gordon kijelentette, nem érzi felelősnek magát a csődbe ment libatenyésztők sorsáért, és rossznak tartja, hogy emberek egyéni tragédiáit mások megpróbálják felhasználni, olyan feszültséget kelteni ezzel, amely árt az országnak, (?)

2004 elején Karsai József szocialista országgyűlési képviselő egy fórumon arról beszélt, hogy szerinte személyi felelősség állapítható meg. Karsai József az egyeztetés hiányával vádolta meg az MSZP vezetését és lopással Bajnai Gordont, illetve kritikát fogalmazott meg a kormánybiztosnak a Hajdú-Bét eladásakor betöltött szerepével kapcsolatban, nem vett részt a frakcióülésen.

Bajnai Gordon kérte az MSZP frakciót, szervezzenek számára egy találkozót Karsai Józseffel. Néhány nappal később Karsai, (miután találkozott Bajnai Gordonnal) közleményben tudatta, hogy Bajnait nem terheli személyes felelősség, mivel a Hajdú-Bét felszámolásából semmiféle anyagi előnye nem származott. (?)

Természetesen a megindított perekben bíróság a Wallis Rt-nek adott igazat. 2006-ban Bajnait, a kormányzati munkába régi szervezőtársa, Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök hívta meg.

Felkérésére először fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett, majd Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) élén váltotta Lamperth Mónikát. 2008. májusától a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetését vette át, ezt követően 2009. április 16-án Miniszterelnök lett.

Most térjünk rá a jelenre: (volt ez 2012 október 24-én T.J.)

Az ekképpen független és civil Bajnai Gordon, nem csak hogy ezer szállal kötődik ahhoz a gazdasági és politikai elithez, amely 1989 óta rohamtempóban fosztotta ki, és tette tönkre a magyar gazdaságot, hanem maga is tevőlegesen részt vett abban a minősíthetetlen politikai kurzusban, amely 2006-tól még mélyebbre taszította az országot.

Bűnösök közt cinkos, aki néma. Jogosan vetődik fel a kérdés: Ha tudta, hogy Fletó barátja politikai ámokfutó, akkor miért nem szakított meg vele minden kapcsolatot, miért nem szervezett a nemzet érdekében egy tüntetést akkor – mondjuk - az Erzsébet hídhoz?

Tisztán látható, hogy a tényleges döntéshozási folyamatokból kiszorulni látszó egykori „Új Nemzedék” amely levezényelte a globális piaci átalakítást, a nemzeti gazdaságpolitika kárára, amely lenyomta a torkunkon a multikat, az uzsorahiteles bankokat, amely szétverte a hazai piacokat, de kiépítette a nemzetközi piacokat szolgáló médiarendszereket, az próbál ismét pozíciókat szerezni, bújtatva próbálja rehabilitálni a gyurcsányi politikát.

Ehhez jön még jön a kötelező dekoráció, mint a minden irányba rendszeresen behódoló álszakszervezetek álmozgalma, és a nemzeti érzésektől hidegrázást kapó médiaellenállók segítségével csatasorba tévézett, rádiózott és közösségioldalazott tízezrek, akik jobbára valós problémákból csak a politikai jelszavakon keresztül értesülnek.

Létre jött tehát a Lúd-Milla koalíció, találkozunk velük legközelebb többnapos nemzeti ünnepeinken. Remélem, jószándékú üzenetük eljut hozzájuk:

Nem jelszavakra, célorientált összeborulásokra, valós cselekedet nélküli ökölrázásra van szüksége az országnak, hanem valódi rendszerváltásra.

Olyan megtisztulásra, amely egyformán az 1989 előtti, és az 1989 utáni elit elszámoltatásával, számonkérésével és felelősségre vonásával kell, hogy járjon, mert addig nem tud az ország kikászálódni a szakadékból, ameddig nem tisztázódnak a felelősségi viszonyok, a közösségi értékek, érdekek, ameddig bizonytalan a kibontakozás iránya, addig nem tud kialakulni egy új közösségi identitástudat.

Ameddig egyazon érdekcsoportok egymást váltó képviselői vezetik cikkcakkban a magyar lakosságot, és ameddig a lakosság skizofréniáját ezzel tudják tartani kifosztói, addig esélyünk sincs.

Vonatkozik ez a FIDESZ által szervezett demonstrációra is. Már régen nem csodálkozunk azon, hogy katonás fegyelemmel, narancssárgába borul az utca, amikor Orbán Viktor valamilyen nagyobb téren mikrofon közelébe kerül. A megjelentek döntő többsége O.V. hívőként, kritikátlanul issza a szavait, és e szavak szerint gondolkodik saját sorsáról. Ezeket az embereket sajnos elsősorban nem a közösség iránti felelősség, hanem a XXI. századi magyar Mózes szava szólítja az utcára.

Vezért akarnak és vezéreszmét, hiszen sokan azt sem tudják, hogy éppen mi történik körülöttük, merre tart az ország. Nemzetben gondolkodó, jószándékú polgárok százezrei vannak mély, vallásos bódulatban, miközben együtt csúsznak bele abba a bizonyos szakadékba, a pártpolitika túloldalán megoldást kereső, vélt ellenlábasaikkal.

Pedig most tiszta észre, fiatalos lendületre, gyorsan és hatékonyan gondolkodó magyarokra van szükség, mert a kihívások rendkívüliek. Zajlik az a bizonyos harmadik világégés, de nem a csatatereken vassal, hanem technikai és pszichikai arzenállal a tradicionális közösségek, és az egyes emberek tudata ellen, ahogy azt Churchill annak idején megjósolta.

Jóslata mindenesetre Magyarországon fogékony táptalajt talált. 2012. október 23. után megállapíthatjuk: a bódulat tovább mérgez, Magyarországon a helyzet változatlan..."

(akár ma is fogalmazhattam volna)

T.J.

Térképelemzés: Hol élnek az EU-ban a "szélsőjobbosok"?

Euroszkeptikusok, szélsőségesen nacionalisták és neonácik kerültek az Európai Parlamentbe. De mi van a sajtóban csak „sokként” vagy „földrengésként” emlegetett jelenség hátterében? A válasz egyszerű: a földrajz - állítja a holland Josse de Voogd. Az  általa készített térképeken nagyon jól látszik, hogy a jobboldali populizmus merre népszerű Európában, és hogy ez hogyan esik egybe a legutóbbi EP-s szavazások eredményeivel. Az európaiak választási szokásai ugyanis évszázadok óta eléggé állandóak: a nagyvárosok tipikusan baloldaliak, míg a közvetlenül mellettük fekvő vidék az országok zömében jobboldali. Fordítva van ez Svédországban és Norvégiában például, ahol éppen a nagyvárosok húznak jobbra.


jobboldali_populizmus_európában

A The Economist szerint történelmi és földrajzi okai is vannak a jobboldali irányvonalak elterjedésének. A svéd puszták, Kelet-Anglia, Észak-Kelet Franciaország, a belga Flandria és az olasz Pó-folyó deltája mind sík területek és mind jobbra szavaz, míg a dombos-hegyvidékes észak-angliai Cumbria, Dél-Nyugat-Franciaország és az Alpok nagy része a hagyományosabban a baloldali pártokra szavaz.
Történelmi tekintetben is fel lehet fedezni egybeeséseket: az ipari területek, mint Észak-Nyugat-Anglia vagy Katalónia balra szavaz, míg a dél-holland területek, az észak-belga Flandria vagy Elzász jobbra húz.

Hírfigyelő Szolgálat