2014. június 11., szerda

A népi milíciák államosították a Kijevnek gyártott radarokat

A Donyecki Népi Köztársaság milíciái átvették az ellenőrzést a Donyeck régió több gyáripari létesítménye felett, többek között államosították a Topaz üzemeit, beleértve a kiemelt jelentőségű katonai gyártelepeket is. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a kijevi rezsimnek már nincs hozzáférése a létesítményekhez, és azok minden korábbi megrendelést töröltek, miután a milíciák tagjai bevonultak és államosították a gyárakat.
A milícia ma reggel átvette az ellenőrzést a létesítmények gépparkja felett, reggeltől már a munkásokat szállító buszjáratokat is a milícia tagjai ellenőrzik. A hírek szerint a Kijev számára gyártott katonai eszközöket lefoglalták, számos precíziós elektronikát elvittek, valamint átvették az ellenőrzést egy katonai radarállomás felett.
Ugyanakkor a munkások érdekes dolgokról számoltak be - a kijevi rezsim már április óta készül erre a helyzetre. A beszámolók alapján április elején a katonai létesítmények berendezéseit Kijevbe helyezték át. A munkások szerint a Topazban gyártott Kolcsuga radarrendszerek egy részét is Kijevbe hordták (nem egy esetben a gyártási folyamat kezdeti szakaszában), mert az illegitim kormány azokat harmadik világ béli országok számára értékesíti, - a berendezések eladásáért annyi pénzt kap, hogy abból éveken át működhet az állami adminisztráció.
Hídfő.net | Kolcsuga radarKolcsuga - korai előrejelző radarrendszer. Immár a DNK szolgálatában
http://www.hidfo.net/2014/06/11/ukrajna-nepi-miliciak-allamositottak-kijevnek-gyartott-radarokat


Moszkva hivatalosan is tárgyal a milíciákkal


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette, hogy mostantól hivatalosan is tárgyalnak a dél-kelet-ukrajnai milíciák vezetéseivel. Miután Moszkva hetek óta gyűjti a humanitárius segélyeket, azokat Kijev ellenkezése miatt nem tudták kijuttatni az ostromlott területekre. Lavrov bejelentette, hogy felveszik a hivatalos kapcsolatot a milíciákkal; ahogy mondta, Kijev minden eszközzel meg kívánja akadályozni, hogy a rászorulók humanitárius segítséget kapjanak. Márpedig szükség van a segélyekre, mert az ostromlott területeken lassan megszűnik az orvosi ellátás, nem lesznek gyógyszerek. Sokak háza, lakása lakhatatlanná vált a folyamatos bombázásokban és tüzérségi találatok miatt, ők is segítségre szorulnak. Mivel Kijev nem hajlandó tárgyalni a humanitárius segélyek kijuttatásáról, ezért Moszkva fogadja a milíciák küldötteit, meghallgatja azoknak az embereknek a kéréseit, akik aggódnak gyerekeikért, családjukért.

Moszkva sokáig elzárkózott attól, hogy bármiféle kapcsolatot teremtsen a milíciákkal, a Krím gyors elcsatolása után igyekezett elkerülni annak még a látszatát is, hogy kapcsolata lehet a dél-keleti függetlenségi mozgalmakkal. Az illegitim kormány embertelen fellépése azonban kikényszeríti ezt a kapcsolatot. Ukrajnában ezrek halnak meg. Miközben Kijev elrendelte egy humanitárius folyósó létrehozását, hogy a veszélyeztetett lakosság elhagyhassa a térséget, a helyiek beszámolója szerint a kijevi fegyveres erők koordináció nélkül pusztítanak a térségben, nincs semmilyen biztonságos útvonal civilek számára. Erős a gyanú, hogy Kijev "humanitárius folyósója" csak a nyugati "humanitárius szállítmányok" beérkezését szolgálja, ami valójában utánpótlás és ellátmány a dél-keleten harcoló alakulatok számára, melyeknek a milíciák elvágták az utánpótlási vonalait. Így eljött az ideje annak, hogy Moszkva is nyisson egy ilyen humanitárius folyósót az orosz többségű területekre.

http://www.hidfo.net/2014/06/11/moszkva-hivatalosan-targyal-miliciakkal


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése