2014. június 11., szerda

Behívták a norvég nagykövetet

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter kedden bekérette Tove Skarstein budapesti norvég nagykövetet a Norvég Civil Alappal kapcsolatos nyilatkozatok miatt. A magyar és a norvég kormány június 12-től tárgyalásokat kezd a civil pénzek leosztásának ügyében, melyek eddig főként LMP-közeli civil szervezetekhez jutottak.  Szerdán Oslóban Jeszenszky Géza magyar nagykövetet hallgatták meg a norvég külügyminisztériumban, most a norvég nagykövet behívása jelzi, hogy az ügy tovább bonyolódik.
Az Európai Unió olaj- és földgázfelhasználásának második legnagyobb hányadát Norvégia fedezi (Oroszország után). Az orosz energiaexport ellehetetlenülésével Norvégia abszolút monopolhelyzetben lenne az európai földgázpiacon. Emiatt a Norvég Civil Alap főként olyan civil szervezeteket támogat, melyek a megújuló energiaforrások használatát népszerűsítik (és egyben a fosszilis energiaforrások használata ellen lobbiznak, ami monopolhelyzete miatt elsősorban Norvégia földgázpiaci riválisát, Oroszországot érinti).
Norvégia az orosz rivális kiiktatásával monopolhelyzetbe kerülne az európai földgázpiacon, ebbe a lobbitevékenységbe zavart bele a kormánynak azon lépése, hogy a Norvég Civil Alap pénzeit állami ellenőrzés alá akarja vonni.


http://www.hidfo.net/2014/06/11/behivtak-norveg-nagykovetet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése