2014. június 11., szerda

Törökország az Eufrátesz kiszáradását veti be Szíria ellen

Euphrates

Szíriában ismét súlyosbodott a polgárháborús helyzet. Törökország taktikát váltott és a szír lázadók támogatása helyett a vizet próbálják megvonni a lakosságtól. A brutális lépés sok millió szír és iraki civil életét veszélyezteti.
A válság az Eufrátesz folyót érinti, amit ma már inkább csak Eufrátesz pataknak nevezhetünk, miután Törökország elzárta a folyamot Szíria felé.
Az Eufrátesz Törökországban ered és mielőtt Szíriába és Irakba ér, áthalad az Atatürk gáton. Törökország a gát segítségével a víz tekintélyes részét tárolómedencékbe tereli és ezáltal az alsóbb szakaszokon jelentősen csökkent a vízhozam.
Szíria legnagyobb állóvizének, az Assad tónak a vízszintje 6 méterrel apadt a török intézkedések óta. Szíria nagy részét az Eufrátesz látja el vízzel.
Daniel Pipes közel-kelet szakértő elmagyarázta, hogy a lépés akár népirtásnak is tekinthető, mert valóban kiszáradással fenyegeti a lakosságot. Egy nemzet vízellátásának elvágása fatális következményekkel járhat és nem válogatja meg áldozatait. Észak-kelet Szíria száraz, aszályos területei rövid idő alatt elnéptelenedhetnek, ha a túléléshez szükséges legalapvetőbb elem eltűnik.
A probléma ráadásul túlnyúlik Szíria határain. Irak vízellátása is Törökországból eredő és Szírián áthaladó folyókból származik. A vizet gátak segítségével gyűjtik tározókba. Amennyiben a vízszint komoly mértékben leapad és csökken a nyomás, a gátak összeomolhatnak. Daniel Pipes szerint a Mosul gát összeomlása esetén Bagdad bizonyos részei néhány óra alatt víz alá kerülhetnek. Az 1,7 millió lakosú Mosul pedig két óra leforgása alatt egy közel-keleti Atlantisszá változna.
Az Eufrátesz elvágása által veszélybe sodort sok millió élet is jól illusztrálja a szíriai háború brutális természetét. Mintha a két szembenálló oldal azon versengne, hogy melyikük kegyetlenebb. A konfliktus halálos áldozatainak száma jóval meghaladta a 150 ezret, de az újabb és egyre extrémebb lépések ezt a számot megsokszorozhatják.
Időkjelei: Fontos megjegyezni, hogy az Eufrátesz kiszáradásáról szóló bibliai prófécia a Jelenések könyvében már az Armaggedoni csata előkészületeinek része, tehát nem szabad összekeverni a fenti cikkben említett, emberek által előidézett eseménnyel.
„A hatodik is kiöntötte a poharát a nagy folyamra, az Eufráteszre, és kiszáradt a vize, hogy megnyíljék a napkeletről jövő királyok útja.” Jelenések 16:12

Forrás: thetrumpet.com
http://idokjelei.hu/2014/06/torokorszag-az-eufratesz-kiszaradasat-veti-be-sziria-ellen/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése