2012. október 1., hétfő

Térdeljetek le, különben elestek

Charlotta Smeds, a Vatikáni Rádió skandináv műsora felelős szerkesztője a Svédországban szervezett XII. Pogányok udvara rendezvény kapcsán fogalmazta meg gondolatait. A hívők és nem hívők közötti találkozás témája „Egy világ Istennel vagy Isten nélkül” volt.
A kétnapos eseményen összegyűltek a svéd kulturális és tudományos élet, a vallások és a meggyőződéses ateisták képviselői.
Svédországot gyakran hívják poszt-keresztény országnak, ahol a statisztikák szerint a szekularizáció nagy területet hódított meg, ahol Istennek „félre kellett állnia”. Olyan ország, amelyben az emberi jogok uralkodnak, és nincs hely Isten jogai számára – fogalmaz Charlotta Smeds.
Olyan ország, ahol az a kérdés – hogy valaki gyermeket vállaljon-e, és ha igen, akkor mikor – a jogok közé tartozik, valamint az is, hogy a gyermek „hiba nélkül” jöjjön a világra, ellenkező esetben jogos és a törvény által megengedett az abortusz.
Svédországban az oktatásügyi minisztérium megtiltja a papoknak, hogy az iskolai év végén így búcsúzzanak diákjaiktól: „Isten áldjon benneteket”. Olyan országról van szó, ahol egyetlen parlamenti képviselő kivételével minden politikus az egészségügyben dolgozók lelkiismereti szabadsága ellen szavazott – ismerteti a Vatikáni Rádió skandináv műsorának szerkesztője.
Olyan ország, amelyben a szentségek kiszolgáltatásának szertartásait utánozzák, azzal a különbséggel, hogy kizárnak minden Istenre vonatkozó utalást. Svédország az az ország, ahol nem tölthet be egyetemi rektori tisztséget az, aki beírja önéletrajzába, hogy hívő.
A statisztikák szerint Isten nem fontos a svédek számára. Azonban ennek éppen az ellenkezője igaz. Svédország nem közömbös Istennel szemben. Tudják ezt az ott élő hívők, akik ha ezt nyilvánosan megvallják, csodálkozásra, kíváncsiságra, sőt bizalmatlanságra számíthatnak. És tudja az, aki jelen volt a stockholmi Pogányok udvarán. A résztvevők hiteles lelkesedéssel szóltak a hitről és a vallás társadalomban betöltött szerepéről – szerepel Charlotta Smeds írásában.
Véleménye szerint: a Pogányok udvara rendezvény legnagyobb jelentősége az volt, hogy nyílt vitát rendezett egy olyan témáról, amelyről Svédországban politikailag és kulturálisan nem korrekt a közéletben beszélni. Sőt, a kétnapos találkozót az állami televízió teljes egészében közvetítette: hat órán át, két alkalommal.
Nyilvánvaló volt mindenki részéről az a nyitottság, amellyel személyes hangon érintették a témához kapcsolódó kérdéseket; a hangsúlyt inkább a hitre, mintsem a hit tagadására helyezték. A termek zsúfolásig megteltek érdeklődőkkel, akik órákon át csöndben hallgattak, s végül arról panaszkodtak, hogy kevés volt az idő. Felszínre került az a mindenki által elfogadott aspektus, hogy a laikus fundamentalizmus nem kevésbé veszélyes, mint a vallási fundamentalizmus – tudjuk meg a Vatikáni Rádió skandináv műsora felelős szerkesztőjének írásából.
Óriási a különbség egy Istennel vagy egy Isten nélkül élő világ között. Az Isten nélküli világ az embert akarja a középpontba helyezni, aki kétségbe esetten próbálja uralni az élet eseményeit. Az a társadalom azonban, amely helyet hagy Istennek, nem egy távoli gondolatként, hanem az élet jelenlévő résztvevőjeként, az illuzórikus emberi uralom helyébe a bizalmat állítja.
Nem egy olyan Istenben bízom, amelyet én teremtettem magamnak, hanem abban az Istenben, aki engem teremtett. Része vagyok egy jó tervnek, még akkor is, amikor az szeretetből szenvedést és áldozatot igényel – így Charlotta Smeds.
Ismét szembe találjuk magunkat az embert régóta kísértő nehézséggel: el kell ismernie, hogy szüksége van Istenre, hogy függő helyzetben van és adósa Istennek. Az ember szeretné azt állítani, hogy „én akarok Isten lenni. Soha nem hajtok térdet senki előtt”. Mennyivel bölcsebb azonban ez az egyszerű mondat: „ahhoz, hogy állhassunk, le kell tudnunk térdelni”.
Amikor az életünk bizonytalanná válik, amikor a család és a társadalom meginog, gondoljunk a szentek egyszerű válaszára: „Térdeljetek le, különben elestek. Adjatok teret Istennek”. Ha a világ tagadja Isten jelenlétének létezését, Isten akkor sem szűnik meg a világ iránt érdeklődni. Szüntelenül szükségünk van rá, hogy emlékeztessünk az ember helyes dimenziójára – írja Charlotta Smeds, a Vatikáni Rádió skandináv programjának felelős szerkesztője az Európai Horizontok című rovatban.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

A Bánkúti 2101-es búza, Magyar örökség díjas lett Baross László által

Magyar Örökség Díjat kapott Baross László, a bánkúti búzák atyja
http://www.medgyesegyhaza.hu/index.ph...

Bánkúti 1201-es búza és atyja Baross László.

http://vetomag.elitmag.hu/cikk/107/ba...

http://kapanyel.blog.hu/2011/07/10/a_...

14 szemelvény a gazdaság egyre gyengülő állapotáról

Nem az Egyesült Államok az egyetlen ország, amelyik komoly gazdasági problémákkal küzd jelenleg. Akárhová nézünk, a helyzet egyre romlik. Kínában jelentős lassulás indult el és Japánban is újabb pénznyomtatási projekt indult a gazdaság életben tartására. Az európai munkanélküliségi adatok tovább romlottak, Spanyolországban és Görögországban pedig fokozott intenzitással indultak újra a tüntetések.
Az Egyesült Államokban egyre több jel utal arra, hogy újabb recesszió van kialakulóban és a cégvezetők egymás után jelentik be a tervezett leépítéseket. Manapság a gazdaságban minden mindennel összefügg, tehát a recesszió valamennyi országra hatással van. Emlékezzünk a 2008/2009-es válságra. A Wall Street-ről kiindult gazdasági gondokat a bolygó legtávolabbi szegletében is megérezték és ez a következő hullámnál sem lesz másként.
Miért váltottak a központi bankok pánik üzemmódba? A teljes tárat kilőtték és úgy nyomtatják az új pénzt, mintha az életükért harcolnának. Sajnos, a pénznyomtatás ezúttal kevés lesz.
Amennyiben létezne egy „könnyített üzemmód” gomb, a hatalmon lévők már megnyomták volna.
A következő 14 adat/esemény segít áttekinteni a gazdaság jelenlegi állapotát:
1. A dolgok nem álnak túl jól Kínában. Kéthete a Shanghai Composite Index hároméves mélypontra zuhant. Vajon az S&P 500 is követni fogja?
2. A Bank of Japan újabb pénznyomtatásba kezdett, a rogyadozó japán gazdaság megmentésére:
A japán nemzeti bank szerepét betöltő Bank of Japan régóta gyártja a pénzt a semmiből. A napokban jelentették be nyolcadik ilyen, a japán gazdaság megtámogatását célzó akciójukat. A Bank of Japan 10.000 milliárd jen értékben vásárol kötvényeket a pénzrendszer likviditásának növelése érdekében. Ezzel összesen 80.000 milliárd jenre növelte teljes kötvényportfolióját, ami Japán nemzeti össztermékének 20 százaléka.
3. Spanyolországban újraindultak és egyre erőszakosabbak a parlament előtti tüntetések. Az embereknek elege van a kormány megszorító intézkedéseiből, amelyek a népet sújtják, az ország problémáit azonban nem oldják meg.
4. Miközben a munkanélküliségi ráta a 25 százalékos szint körül mozog, a kukázás olyan elterjedt jelenséggé vált Spanyolországban, hogy az egyik spanyol város élelmiszer áruháza lakatokat szereltetett a szemetesekre, „közegészségügyi megelőző intézkedésként”.
5. Az Európai Központi bank minden eddigi pénznyomtatási akciója ellenére, a tízéves futamidejű spanyol kötvények hozama ismét 6 százalék körülre emelkedett.
6. A gazdasági tüntetések Görögországban is kezdenek durvulni:
A rendőrség riasztógránátokkal és könnygázzal oszlatta a feldühödött tüntetőket, akik tízezrével vonultak az athéni utcákon az új megszorító intézkedések elleni sztrájk részeként. A becslések szerint csak Athénban több mint 50 ezren vettek részt a megmozdulásban.
7. A munkanélküliségi ráta 16 hónapja folyamatosan emelkedik Franciaországban és mára évtizedes csúcsot ért el.
8. A munkanélküliek száma egyetlen év alatt 37 százalékot emelkedett Olaszországban.
9. A tartós árucikkekre vonatkozó új megrendelések volumene 13,2 százalékkal esett augusztusban az Egyesült Államokban. Az előző válság (2009. január) óta ez volt a legnagyobb ilyen irányú visszaesés.
10. Az amerikai Gazdaságelemző Intézet adatai szerint az USA GDP-je 2012 második negyedévében, a jósolt 1,7 százalékos éves mértékhez képest mindössze 1,3 százalékkal nőtt.
11. Az amerikai posta (U.S. Postal Service) az elmúlt két hónap alatt immár másodszor kénytelen bejelenteni, hogy nem tudja teljesíteni fizetési kötelezettségeit:
Az Amerikai Posta nem képes teljesíteni a kongresszus által előírt 5,6 milliárd dolláros fizetési kötelezettségét, saját munkavállalói egészségügyi hozzájárulásának előfinanszírozására, ami két hónap alatt másodszor fordul elő a hivatallal.
12. Úgy tűnik a General Motors (ismét) a csőd felé tart:
Barack Obama büszke a General Motors megmentésére, ami jó hír, mert ha ismét megnyeri a választásokat nagy eséllyel megismételheti a mentőakciót.
A szövetségi kormány a GM részvényeinek 26 százalékát birtokolja, aminek összértéke a becslések szerint 10,1 milliárd dollárt tesz ki, a cég nem realizált 16,4 milliárd dolláros veszteségével szemben.
13. A State Street Global Advisors által végzett felmérés szerint a „világ különböző pontjain megkérdezett 300 befektető, köztük a legnagyobb nyugdíjalapok, eszközkezelők és magánbankok, 71 százaléka a Lehman Brothers csődjéhez hasonló esemény bekövetkezésétől tart.”
14. A Business Roundtable (üzleti kerekasztal) által az amerikai elnök-vezérigazgatók között végzett felmérés szerint pedig az év korábbi időszakához képest jelentősen nőtt azon vezetők száma, akik létszámleépítésre készülnek:
A vezetők derűlátása egyenes arányban csökken a foglalkoztatottsági előrejelzések romlásával. A megkérdezett 138 vezető 38 százaléka azt mondta a mostani negyedévre vonatkozó felmérés során, hogy munkahelycsökkentésre számít az elkövetkezendő hat hónap során. Az előző negyedévben a vezetők 20 százaléka mondta ezt. Ehhez hasonlóan, ebben a negyedévben 29 százalékuk számít a munkahelyek számának növekedésére, az előző negyedév 36 százalékához képest.
A gazdaság stabil, kiszámítható körülmények között képes leginkább virágozni. Az észnélküli pénznyomtatás egy ideig javíthatja a rövidtávú számokat, de fejtetőre állítja az egész rendszert.
Miután hihetetlen mértékű bizonytalanságot teremtettek, nehéz lesz meggyőzni az embereket, hogy a stabilitás visszaállítása sikerülhet. (Időkjelei: Itt lép majd képbe a „várva várt” gazdasági szupermen, aki erre is képes lesz.)
A gazdaság esetében a bizalom az egyenlet egyik legfontosabb tagja. Amikor az emberek elveszítik bizalmukat a rendszer iránt, szinte mindegy mit tesznek a döntéshozók.
A pénzügyi hatóságok jelenleg különféle trükkökkel próbálják működésben tartani a pénzrendszert, ezek az intézkedések azonban fokozatosan aláássák az emberek bizalmát, míg végül az ár átszakítja a gátat.


Forrás: The Economic Collapse


Amerika gazdasági katasztrófa felé halad, ami felveti a politikai függőség veszélyét is. Ez a véleménye Ross Perot texasi milliomosnak, aki 1992-ben indult az elnökválasztáson, és a szavazatok 20 százalékát szerezte meg.
Az USA Today lapnak adott interjújában a milliárdos arra hívta fel a mostani elnökjelölteket, hogy készítsék el a válságból való kijutás programját.
A lap rámutat, hogy Perot egykori figyelmeztetései manapság igazolódnak, bár a milliárdos ennek egyáltalában nem örül.
(ruvr.ru)

Néha a hamisítvány halálos lehet, jóllehet az a tárgy, amit utánoz, veszélytelen, sőt egyenesen áldásos. Az egyik központi kórházban néhány évtizeddel ezelőtt sok újszülött ismeretlen ok miatt hirtelen meghalt. Később rájöttek, hogy az egyik vegyületben sóval helyettesítették a cukrot. A keverék ugyan hasonlónak látszott, mégis számos újszülött halálát okozta. Az evangéliumot is hamisítják korunkban, akárcsak Pál idejében tették. Jóllehet hasonlít hozzá a tévtanítás, mégis hamisítvány, mert nincs életadó ereje, éppen ezért halálosan veszélyes.

Mezei zsurló (Equisetum arvense)

Magyar népnyelvi elnevezései: kannamosófű, bábagu­zsaly, cindrót, békarokka, sikárlófű, ólomsimítófű, békaláb. Kora tavasszal a talajban mélyen kúszó, elágazó gyökértörzsből először barnás színű, spóratermő termő­szárat hajt. Csak később jelennek meg a zöld, 40 cm magas meddőhajtások, amelyek kicsi, szabályos felépí­tésű fenyőfákhoz hasonlítanak. Szántóföldeken, töltése­ken és árokpartokon található meg.
A tiszta agyagföldben termő zsurló a legnagyobb gyógyhatású. A lelőhelyétől függően 3-16% kovasavat tartalmaz, amely igen jó gyógy­hatást vált ki. Természetesen kerülni kell a műtrágyázott földekről való gyűjtést. Az erdőben termő zsurló, amelynek finomabb meddőszárai vannak és főként erdőben és erdőszéleken terem, ugyancsak gyógyhatású.

Általánosan javallt:

  • vese és hólyagproblémák
  • varas, gennyesedő bőrkiütések
  • légúti problémák
  • ideggyengeség, depresszió esetén
A népi gyógyászatban ezt a növényt már a régebbi korokban is nagy becsben tartották, elsősorban vérzés­csillapító hatása miatt, valamint a vese- és hólyag megbe­tegedésekre gyakorolt gyógyhatása miatt. Azonban az idők folyamán ennek ellenére feledésbe merült.
Nem más, mint a mi nagy és népi természetgyógyász, Kneipp tisztelendő fedezte fel újból a jelentőségét. Ő nevezte "pótolhatatlannak és felbecsülhetetlennek" vérzések, vérhányás, hólyag- és vesepana­szok, vesekő- és homok esetén. Minden embernek naponta egy csésze zsurlóteát kellene fogyasztania kúraszerűen. Eltűnnének a reumás, köszvényes és idegfájdalmak, egészséges lenne minden ember életének az alkonya.
Fájdalmas hólyaghurutok, görcsölő fájdalmak ellen nincs jobb szer, mint a leforrázott zsurló, melynek gőzeivel egy fürdőköpenybe burkolózva a hólyagot melegítjük. Ha néhányszor megismételjük, a baj gyorsan megszűnik. Ettől a forró gőzöléstől megszaba­dulnak fájdalmaiktól azok az idős emberek, akiknek hirtelen elakad a vizeletük és rettenetes kínokat állnak ki, mert a vizeletük egyáltalán nem, vagy csak cseppenként távozik.
Vesehomok, vese- és hólyagkő esetén forró ülőfürdőt kell venni, közben meleg zsurlóteát kortyolgatni. A vizeletet visszatartjuk, hogy végül erős nyomással kipréseljük magunkból. Ily módon legtöbbször a kövek is távoznak. Kitűnően alkalmas mind külsőleg mind belsőleg a húgyutak gyógyítására.
Vesemedence-gyulladás és -gennyesedés esetén már egyetlen zsurló-ülőfürdő cso­dát tesz. A zsurlós ülőfürdők kívülről fokozzák a vesék vérellátását, ezáltal a szemben csökken a nyomás, úgyhogy a látászavarok lassan megszűnnek.
Az egyik legkiválóbb Kneipp-követő német orvos, dr. Bohn a legnagyobb elismeréssel szól a zsurlóról: "A zsurló egyrészt kiváló vérzéscsillapító, másrészt - és ez még fontosabb - nagyszerű vesetisztító. A forrázással készített zsurlótea fogyasztása után könnyen ürül a bőséges, sötét színű vizelet. Vízkór esetén nagyon gyorsan hat.
Ha más vizelethajtó szer nem használ, hagyjunk el minden egyéb gyógyteát, és igyunk négy-öt (makacsabb esetekben hat) napon át öt-hat csésze zsurlóteát, de csak kortyonként egész napra elosztva. A tapasztalat azt mutatja, hogy a víz a legtöbb esetben elhajtható."
Tapasztalat, hogy gyakran még a súlyos porckorong-panaszok is gyorsan rendbe jönnek a zsurlófüves ülőfürdőtől, amennyiben nem egy ideg becsípődése okozta. A röntgenfelvételek az életkornak megfelelően elhasznált csigolyákat mutatnak, ámde semmi ok, hogy a fájdalmak ne szűnjenek.
A fájdalmakat a hibás működésű vese nyomása okozza, ami a tapasztalat szerint felfelé terjed és áttevődik a gerincoszlop felületén futó idegekre. A zsurlós ülőfürdő, azáltal, hogy mélyre hat a vesébe, azonnal megszünteti ezt a felfelé tartó nyomást.
A zsurló főzetével kell lemosni és borogatni a viszkető, pörkös, varas, gennyedő bőrkiütéseket. Ezek a lemosások és fürdők segítenek gennyes körömágygyulladás, fekélyes láb, szőrtüsző-gyulladás esetén is. A zsurló-tinktúra különö­sen lábizzadás ellen ajánlható.
Ezzel dörzsöljük be a lábat, miután alaposan megmostuk és jól megszárítottuk. Ezenkívül azonban naponta reggel éhgyomorra, fél órával a reggeli előtt egy csésze zsurlóteát is meg kell inni. Lábizzadás ellen ugyanilyen jól hatnak a zsurlós lábfürdők. Korpásodás ellen mossunk hajat naponta zsurlófőzettel és utána finom olívaolajjal dörzsöljük be a fejbőrt. A korpásodás hamar elmúlik.
Jól használható gargalizálásra mandulagyulladás, a száj nyálkahártyájának gyulladása, szájpenész, fogínyvérzés és –gyulladás esetén. Tartós orrvérzés esetén borogatásként alkalmazzuk a lehűtött zsurlófőzetet. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a zsurló egyike a legjobb orvosságoknak légúti megbetegedések, mind krónikus hörghurut, mind tüdőtuberkulózis esetén.
Ha rendszeresen fogyasztjuk teáját, kovasav jut a szervezetbe, ami elősegíti a tuberkulotikus tüdő gyógyulását, de megszünteti a betegség okozta általános gyengeséget is. Vértisztító hatása révén a zsurló veronikával együtt alkalmazva jól szolgálja az érelmeszesedés és az emlékezőképesség gyöngülésének megelőzését.
A híres idegorvos, dr. Wagner-Jauregg írja egy helyütt: "Az idegbetegek kétharmada nem kerülne gyógyintézetbe, ha a veséjük egészséges lenne." Azóta sok szerencsétlennek ajánlhattam zsurlós ülőfürdőt, akiket vesezavar miatt depressziók, téveszmék, dühroha­mok kínoztak. Az ülőfürdő segítségével elkerülték az ideggyógyintézeti kezelést. Ebben az esetben csalán és cickafark mellett zsurlófű-teát is kell inni, reggelente és estelente 1-1 csészével.

Felhasználási módok:

  • Teakészítés: 1 púpozott teáskanál zsurlót adunk 1/4 liter vízhez, forrázzuk. Dunsztkötés: egy összemarék zsurlót teszünk a szitába, amit forrásban lévő víz fölé helyezünk. Ha a fű forró lesz és megpuhul, vászonkendőbe csavarjuk és a beteg testrészre fektetjük. Feltétlenül melegen kell bebugyolálni! A kötés több órán át vagy egész éjszaka a testen maradhat.
  • Ülőfürdő: 100 gramm zsurlót éjszakára hideg vízben áztatunk, másnap felforraljuk és a fürdővízhez öntjük. Fürdési idő 20 perc. A víznek el kell lepnie a vese tájékát. Nem kell megtörülközni, azon nedvesen, fürdőköpenybe burkolózunk és az ágyban egy órán át gőzöljük magunkat.
  • Tinktúra: 10 gramm zsurlót 50 gramm valódi gabonapálinkában beáztatunk. Két hétig a napon vagy meleg helyen tartjuk. Naponta felrázzuk.

http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=108
URBIS ET ORBIS
R E N D E L E T
A szent búcsúk adományával gazdagodnak
a Hit Éve folyamán végbevitt különféle jámbor cselekedetek

A II. Vatikáni Zsinat ünnepélyes megnyitásának ötvenedik évfordulóján, amely zsinatnak Boldog XXIII. János pápa „fő feladatként jelölte meg a keresztény tanítás értékes hitletéteményének gondosabb őrzését és kifejtését, hogy így hozzáférhetőbb legyen Krisztus hívei és a jóakaratú emberek számára” (II. János Pál pápa, Fidei Depositum apostoli konstitúció, 1992. október 11, AAS 86 [1994] 113), XVI. Benedek pápa kijelölése alapján kezdetét veszi egy olyan év, amelyet az igaz hit megvallásának és helyes értelmezésének szentelünk, a Zsinati Dokumentumoknak és a Katolikus Egyház Katekizmusa cikkelyeinek olvasása, vagy még inkább jámbor átelmélkedése révén. A Katekizmust Boldog II. János Pál pápa adta ki a Zsinat kezdetének harmincadik évfordulóján, pontosan azzal a céllal, hogy „a Zsinat tanítását elmélyítve a hívek jobban kötődjenek ahhoz és ez elősegítse megismertetését és alkalmazását” (Uo. 114).
Már az Úr 1967. évében, Szent Péter és Pál apostol vértanúságának tizenkilencedik centenáriumának emlékére is ehhez hasonlóan meghirdette a Hit Évét Isten szolgája, VI. Pál pápa, hogy „a hit ünnepélyes megvallása révén megmutassa, mennyire fontos, hogy az évszázadok alatt kialakult hitvallást, amely minden hívő öröksége, újra meg újra megerősítsük, kifejtsük, annak érdekében, hogy a múlttól igen eltérő történelmi körülmények között is érvényesnek bizonyuljon” (XVI. Benedek pápa, Porta fidei apostoli levél, 4).
Jelen korunkban, amely annyi mély változást hoz az emberiség számára, Szentatyánk, XVI. Benedek a Hit Évének meghirdetésével arra kívánja felszólítani Isten népét, amelynek egyetemes pásztora, valamint az egész világ valamennyi püspökét, hogy „egyesüljenek Péter utódával a kegyelem ezen idejében, amelyet az Úr kínál nekünk, hogy emlékezzünk meg a hit drága ajándékáról” (Uo., 8).
Minden egyes hívő „alkalmat kap rá, hogy megvallja hitét a feltámadott Krisztusban… az egész világ minden székesegyházában és minden templomában, az otthonokban és a családokban, hogy mindenki átérezze a sürgető szükséget, hogy jobban megismerje és a következő nemzedékeknek továbbadja az örök hitet. A szerzetes közösségek, a plébániák, az Egyház minden közössége, legyen bár ősi vagy új, módot fog találni ebben az esztendőben, hogy nyilvánosan hitvallást tegyen” (Uo).
Ezen felül minden hívő, egyénileg és közösségileg is meghívást kap, hogy nyíltan megvallja a hitét a többiek előtt a mindennapi élet különféle körülményei között: „Az ember társas természete viszont igényli, hogy belső vallási aktusait külsőleg kifejezze, vallási téren másokkal kapcsolatot teremtsen, és vallását közösségi formában vallja meg” (Dignitatis humanae nyilatkozat, 1965. december 7: AAS 58 [1966], 932).
Minthogy elsősorban az a célunk, hogy – amennyire ez ezen a Földön egyáltalán lehetséges – a lehető legjobban kifejlesszük magunkban az életszentséget és a lélek tisztaságát, ehhez nagyon hasznos segítséget nyújthatnak a szent búcsúk, amelyeket az Egyház, a Krisztustól ráruházott hatalom segítségével, felkínál mindazoknak, akik a megfelelő hozzáállással teljesítik azokat a sajátos előírásokat, amelyek elnyerésük feltételei. „A búcsú révén – tanította VI. Pál – az Egyház, felhasználva a Krisztus által végbevitt üdvözítés szolgáló leánya voltát, meghirdeti a hívek számára Krisztus és a szentek közössége teljességében való részvétel lehetőségét, bőven kínálva számukra alkalmat az üdvösség elérésre” (Apostolorum Limina apostoli levél, 1974. május 23: AAS 66 [1974] 289). Ebben nyilvánul meg az „Egyház kincse”, amelyet jelentős mértékben növelnek „a boldogságos Istenanya és minden kiválasztott érdemei, a legelső igaztól az utolsóig” (VI. Kelemen, Unigenitus Dei Filius bulla, 1343. január 27).
Az Apostoli Penitenciária, amelynek feladata a búcsúk megadását és használatát szabályozni, valamint buzdítani a hívek lelkét, hogy helyesen fogják fel és táplálják ezek elnyerésének vágyát, miután erre felkérte az Új Evangelizáció Előmozdításának Pápai Tanácsa (a Hittani Kongregáció által kiadott Lelkipásztori iránymutatással kiegészített jegyzék a Hit Évére alapján), az alábbiakat határozta meg a búcsúk adománya elnyerésére a Hit Évében, a Pápa gondolatának megfelelő módon, abból a célból, hogy a hívek mindinkább törekedjenek a Katolikus Egyház tanításának megismerésére és megszeretésére, és abból minél bővebb lelki gyümölcsöket nyerhessenek.
A Hit Évének teljes időtartama alatt, vagyis 2012. október 11-től 2013. november 24-ig teljes búcsút nyerhetnek a saját bűneik miatti időleges büntetés alól Isten irgalmából, amit az elhunyt lelkekért is felajánlhatnak, mindazon hívek, akik valódi bűnbánatot tartottak, kellőképpen meggyóntak, szentségi áldozáshoz járultak és imádkoztak a Szentatya szándékára,
  1. minden alkalommal, ha legalább három alkalommal részt vesznek az igehirdetésen a szent missziók alkalmával, vagy legalább három előadást meghallgatnak a II. Vatikáni Zsinat dokumentumairól és a Katolikus Egyház Katekizmusának cikkelyeiről, bármely templomban vagy alkalmas helyen;
  2. minden alkalommal, ha zarándoklat formájában meglátogatnak egy pápai bazilikát, egy keresztény katakombát, egy székesegyházat, egy, az ordinárius által a Hit Évére kijelölt szent helyet (például a Basilica Minor­-ok valamelyikét, valamely Mária-kegyhelyet, a szent apostolok vagy védőszentek valamely kegyhelyét) és itt részt vesznek valamilyen liturgikus imádságon, vagy legalább megfelelő időt eltöltenek ott összeszedetten, jámbor elmélkedéssel, amit a Miatyánk, a Hiszekegy bármely hivatalos formája, valamint a Szűzanyához, az apostolokhoz vagy a védőszentekhez szóló fohász elimádkozásával fejeznek be;
  3. minden alkalommal, az ordinárius által a Hit Évére meghatározott napokon (például az Úr, a Szűzanya, a szent apostolok és védőszentek ünnepein vagy Szent Péter székének ünnepén), ha bármely szent helyen részt vesznek egy ünnepélyes szentmisén vagy zsolozsmán, s ezen felül elimádkozzák a Hiszekegyet, annak bármely hivatalos formájában;
  4. a Hit Éve bármely szabadon megválasztott napján, amikor hívő módon meglátogatják a keresztelőkápolnát vagy más egyéb helyet, ahol elnyerték a keresztség szentségét, amennyiben itt megújítják keresztségi fogadalmaikat, annak bármely hivatalos formájában.
A megyéspüspökök és eparchák, s mindazok, akik jog szerint egyenlő rangban állnak velük, ezen idő legalkalmasabb napján, a legkiemelkedőbb ünnepen (például 2013. november 24-én, Krisztus Király ünnepén, amellyel bezárul a Hit Éve) kioszthatják a pápai áldást a teljes búcsúval, amelyet mindazok a hívek élvezhetnek, akik jámborul fogadják ezt az áldást.
Azok a hívek, akik valódi bűnbánatot gyakoroltak, ám súlyos okból nem tudnak részt venni az ünnepi eseményeken (főként a szerzetesnők, akik örök klauzúrában élnek, a remeték és anakoréták, a bebörtönözöttek, az idősek, a betegek, és mindazok, akik kórházakban vagy egyéb ápolási központokban folyamatos szolgálatban állnak a betegek mellett…) elnyerhetik a teljes búcsút ugyanezen feltételek mellett, ha lélekben és gondolatban egyesülnek a jelenlévő hívekkel, különösen azokban a pillanatokban, amikor a Szentatya vagy a megyéspüspökök szavait közvetíti a televízió, illetve a rádió, s otthonukban vagy azon a helyen, amelyet akadályoztatásuk okán nem tudnak elhagyni, elimádkozzák a Miatyánkot, a Hiszekegyet, annak bármely hivatalos formájában és más fohászokat, a Hit Éve célkitűzéseinek megfelelően, valamint felajánlják szenvedéseiket vagy saját életük szükségeit.
Azon célból, hogy a bűnbánat szentsége és az isteni bűnbocsánat elnyerése a Kulcsok hatalma által lelkipásztori tekintetben könnyebben elérhetővé váljon, felkérjük az egyes helyek ordináriusait, hogy engedjék át a székesegyházakban és a Hit Évére erre kijelölt templomaikban az ott gyóntató kanonokoknak és papoknak azokat az engedélyeket, amelyek egyébként nekik vannak fenntartva (a keleti egyházak híveinek tekintetében a CCEO 728. kánonja 2. § szerint, esetleges fenntartás esetén a 727. kánon szerint, kizárva innen természetesen a 728. kánon 1.§-ában foglalt eseteket; a latin egyház hívei tekintetében a CIC 508. kánonjának 1. §-a szerint).
A gyóntatók, miután felhívták a hívek figyelmét azon bűnök súlyosságára, amelyeket a fenntartás vagy a törlés érint, határozzanak meg megfelelő szentségi penitenciát, amelyek a híveket a lehető legnagyobb mértékben a tartós megbánás állapotára vezetik és az esetek természetétől függően, rájuk kényszeríti az esetlegesen okozott botrányok és károk helyrehozatalát.
Végezetül a Penitenciária nagyon ajánlja az excellenciás püspök uraknak, akik a háromszoros munus (tanítás, vezetés, megszentelés) letéteményesei, hogy legyen gondjuk arra, hogy világosan elmagyarázzák híveiknek az itt a hívek megszentelése érdekében felsorakoztatott alapelveket és intézkedéseket, különös tekintettel az adott hely, kultúra és hagyományok körülményeire. Az egyes népek karakterének minél inkább megfelelő katekézis világosabban és az értelem számára élőbb módon tárhatja fel ezeket, hogy a szívekben erősebben és mélyebben meggyökerezhessen a vágy erre a különleges adományra, amelyet az Egyház közvetítésével elnyerhetnek.
A jelen rendelet érvényessége kizárólag a Hit Évére szól, bármilyen ezzel ellentétes intézkedés ellenére.


Kelt Rómában, az Apostoli Penitenciárium székhelyén, 2012. szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén


Manuel Monteiro de Castro bíboros
legfőbb penitenciárius


Mons. Krzysztof Nykiel
ügyvivő