2008. december 10., szerda

Lassuló kínai gazdaság

The Wall Street Journal
A várakozásokat jelentős mértékben meghaladó mértékben csökkent a kínai export és az import, ami a gazdasági világválság elmélyülését vetíti előre - jelenti a New York-i lap pekingi tudósítója.  A szerdán nyilvánosságra hozott gazdasági adatokból kiderül, hogy a kínai export novemberben 2 százalékkal csökkent, amire 2001 júniusa óta nem volt példa. A The Wall Street Journal emlékeztet rá, hogy a kivitel októberben még közel 20 százalékkal bővült, és 2007-ben éves szinten 28 százalékos volt az export erősödése.
Az import hanyatlása még ennél is drámaibb: a tavaly novemberihez képest közel 18 százalékos a visszaesés. A behozatal zuhanása a hazai kereslet csökkenésére utal. Az acélimport majdnem 8, az olajimport közel 2 százalékkal esett vissza.
Az import csökkenése egyúttal a termelés jelentős visszaesését is előrevetíti. A játék- és a ruhagyártók már  egy éve érzik a válság előszelét, most azonban már szórakoztatóipari termékből is egyre kevesebb fogy az amerikai vásárlóerő csökkenése miatt. A kínai autótárgytók forgalma is jelentős mértékben visszaesett.
A gazdasági lap emlékeztet rá, hogy a kínai vezetés novemberben 600 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot jelentett be. A rossz makroadatok miatt azonban újabb lépésekre lesz szükség a további visszaesés megfékezése érdekében. Ha ugyanis lassul a gazdaság, akkor elbocsátáshullám indulhat, ami viszont visszaveti a belföldi keresletet. A hivatalos foglalkoztatási adatok megbízhatatlanok,: szakértők szerint a munkanélküliség már most is jóval meghaladja a 4 százalékot. A szakértői becslések szerint 12 százalékos valós munkanélküliségi ráta jövőre 14 százalékra emelkedhet.

http://online.wsj.com/article/SB122890027913294421.html

A válság elérte az egyetemeket is

The Boston Globe
A bostoni napilap beszámol róla, hogy a Harvard Egyetem, a világ egyik legismertebb, és legszínvonalasabb képzést nyújtó amerikai magánegyeteme szerdán létszámstopot jelentette be, és bizonytalan ideig nem hirdet véglegesített tanári álláslehetőségeket. A Bölcsészettudományi Kar egyúttal befagyasztja a jelenleg alkalmazásban álló 720 oktató bérét.
A döntés hátterében az áll, a 36,9 milliárdos tőke, amelyből a magánegyetem gazdálkodhat, az elmúlt négy hónapban a tőzsdék zuhanása miatt jelentős mértékben, 22 százalékkal csökkent. A lap értesülései szerint valószínűleg további intézkedésekre szükség lesz, és az egyetem kénytelen lesz az adminisztratív költségek visszafogására és adminisztratív alkalmazottak elbocsátására.
A The Boston Globe szerint félő, hogy a szenior professzorok szerződtetésének felfüggesztése és a megszorítások az oktatás színvonalának csökkenéséhez vezethet.
Az sem kizárt, hogy Amerika más elitegyetemei is követik a Harvard példáját, ami valóságos lavinát indíthat el a felsőoktatásban. A Brandeis Egyetem a héten szintén bejelentette, hogy a leépítések elkerülése érdekében az oktatók önkéntesen 1 százalékos fizetéscsökkenésről írtak alá megállapodást.

http://www.boston.com/news/education/higher/articles/2008/12/10/harvard_curtails_tenure_searches/