2008. december 10., szerda

A válság elérte az egyetemeket is

The Boston Globe
A bostoni napilap beszámol róla, hogy a Harvard Egyetem, a világ egyik legismertebb, és legszínvonalasabb képzést nyújtó amerikai magánegyeteme szerdán létszámstopot jelentette be, és bizonytalan ideig nem hirdet véglegesített tanári álláslehetőségeket. A Bölcsészettudományi Kar egyúttal befagyasztja a jelenleg alkalmazásban álló 720 oktató bérét.
A döntés hátterében az áll, a 36,9 milliárdos tőke, amelyből a magánegyetem gazdálkodhat, az elmúlt négy hónapban a tőzsdék zuhanása miatt jelentős mértékben, 22 százalékkal csökkent. A lap értesülései szerint valószínűleg további intézkedésekre szükség lesz, és az egyetem kénytelen lesz az adminisztratív költségek visszafogására és adminisztratív alkalmazottak elbocsátására.
A The Boston Globe szerint félő, hogy a szenior professzorok szerződtetésének felfüggesztése és a megszorítások az oktatás színvonalának csökkenéséhez vezethet.
Az sem kizárt, hogy Amerika más elitegyetemei is követik a Harvard példáját, ami valóságos lavinát indíthat el a felsőoktatásban. A Brandeis Egyetem a héten szintén bejelentette, hogy a leépítések elkerülése érdekében az oktatók önkéntesen 1 százalékos fizetéscsökkenésről írtak alá megállapodást.

http://www.boston.com/news/education/higher/articles/2008/12/10/harvard_curtails_tenure_searches/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése