2012. október 20., szombat

Nemzeti önrendelkezés kettős állampolgárokkal

Kettős állampolgár kerül a horvát titkosszolgálat élére. A hír ugyan meglepőnek tűnhet, de valójában cseppet sem az. A bizalmi helyeket minden nyugati országban "fogott" vagy a kiválasztottak számára is elfogadható ember tölti be. Ez nyílt titok volt eddig is. A népszerű összeesküvés elméletek is sok esetben pontosan azon a tényen nyugszanak, hogy a kulcsfontosságú pozíciókat szinte kivétel nélkül valamely cionista páholy soraiból töltik be, akik döntő többségében még zsidó származásúak is.
A mostani eset csupán annyiban különbözik a korábbiakétól, hogy itt bevallottan kettős állampolgárról van szó. De egy percig se higgyük, hogy hazánkban nem ugyan ilyen, vagy netán rosszabb a helyzet.
A magyar parlament, amelynek 97%-a zsidónak tekinthető (nem tudjuk, milyen állampolgárok, de a TMRSZ felmérése szerint csak 3% vallja magát magyarnak közülük), mindent összevetve tartalmazhat 10-11 magyar embert. Lehet találgatni, hogy ezek kik lehetnek, de nem érdemes, mert a hasonló a hasonlónak örül elv alapján csak zsidó szellemiségű és életvitelű emberek tudják elviselni a fennmaradó 97%-ot.
Dragan Lozancic amerikai-horvát állampolgár, a védelmi miniszterhelyettesi posztról került a horvát titkosszolgálat (SOA) élére. Számomra már az sem világos, hogy a korábbi pozícióját miként láthatta el. Nem végeznek feléjük nemzetbiztonsági átvilágítást? A kérdés persze költői, mert nálunk is ugyan ez a helyzet. (Konkrét, idevágó példát is tudnánk írni, de ezt most még nem tesszük meg.)
Lozancicot a szociáldemokrata (SDP) Zoran Milanovic miniszterelnök javasolta SOA-igazgatónak. Ivo Josipovic köztársasági elnöknek fenntartásai voltak a jelöléssel kapcsolatban, de végül egyetértett vele. Pénteki ülésén a parlament belügyi és nemzetbiztonsági bizottsága egyhangúlag bizalmat szavazott Lozancicnak.
Kiszivárgott, hogy a horvát védelmi minisztériumban több kettős állampolgár is dolgozott az elmúlt 20 évben. Ilyenkor természetesen vetődik fel a kérdést, hogy kinevezhető-e a titkosszolgálatok élére valaki, aki honossága révén két államnak tartozik lojalitással?
Egy név nélkül nyilatkozó elemző azt hangsúlyozta, hogy habár Amerika és Horvátország titkosszolgálatai együttműködnek a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni harcban, a szövetségek bármikor felbomolhatnak, és az együttműködést is csak a saját országaik érdekeit szem előtt tartva tehetik meg.
Véleményünk szerint elfogadhatatlan, hogy nemzetbiztonsági szempontból fontosnak ítélt pozíciót kettős állampolgársággal rendelkező személy töltsön be. Az államvezetés, a hadsereg, az oktatás, a média, és a hírközlés (stb.) olyan területeknek kell lenniük, ahol egyetlen olyan személy sem dolgozhat, aki származási, vallási vagy politikai okból kifolyólag bármikor a magyar nemzet ellen fordulhat. Ezt kívánja meg a haza és a nemzete érdeke!

Fazekas Márton

ORVOSI DESZTILLÁLTVÍZ KÚRA - Dr. O. Z. A. HANISHTÓL

A desztillált víz olyan tisztítást végez a szervezetben, amelynek hatására rengeteg betegség megszűnik, mikor a méreganyagoktól az emberi test megszabadul.

1/4.
ORVOSI DESZTILLÁLTVÍZ KÚRA
Dr. O. Z. A. HANISHTÓL

A gyógyerejű tiszta víz/ /v í z - k ú r a / Dr. O.Z.A. Hanishtól/ a gôzbôl nyert tiszta desztillált vízzel/ /megtisztítja a vért
a savaktól és sóktól és megszabadítja az organizmusoktól,lerakódásoktól, és salakoktól./

A Mazdaznan víz-kúrát sikeresen alkalmazhatják a következő ellen:

-érelmeszesedés
-vesebetegségek
-csontritkulás
-érszűkület és érelzáródás
-prosztatapanaszok
-reuma
-izületi- és izomfájdalmak
izületi merevség + reuma
-köszvény
-vérhas
erôtlenség
-rövidlátás
szívszélhűdés + szélütés
-vérbaj
-rák
-testszövet-elfajulások
-mellrák, torokrák
-TBC
-bélrák
-gyomorrák
-alacsony, vagy magas vérnyomás
-májrák
-szarkóma
-elsavanyodás
-májbetegség
-szorulás
-kedvtelenség
-vízkór
-idegbetegségek
-cukorbetegség


Adatforrás: Dr. O. Z .A. Hanish: "Mazdaznan víz-kúra".

TUDJA-e ÖN, hogy az USA-ban a gőzéből nyert desztillált vizet élvezeti- és egészségjavítási célokra már 1894 óta
használják?!

2/4.
Dr. O. Z. A. Hanish orvosi tanácsai
Az orvosi művek tanulmányozása nem használ nekünk semmit sem a szervezet betegségei kezelésénél. Minden bajnál a vér van túlterhelve. Csak egy mód van a vér kitisztítására, a desztillált v. halott víz, mellyel kimossuk a vért, mely víz nem tartalmaz semmi élő szervezetet, sem vegyi összetételt. Ez a víz a forralásnál keletkező gőzből kondenzálódik és az olyan nyomást gyakorol a vérre, mely pillanatok, percek alatt megsemmisíti az anyagokat, idegen elemeket, ásványokat, savakat, melyek a vérbe hatoltak, keresztül űzi a szervezeten és rövid idő alatt elillannak.Nem lényeges, hogy lassan v. gyorsan, melegen v. hidegen isszák-e a vizet, mindenki a maga módján, temperamentje és állapota szerint. Az idegesek és hepatítikusoknak majdnem forrva kell inniuk. A lényeg: a szükséges nyomást fenntartani a vérre. Ezért kell egyszerre 2 pohárral (átlag 2 deci) inni, egész napon át, míg eléri a 3-3 1/2 litert. Idősek, betegek, gyengék csak 2x1 decit igyanak, napi 2 l-nél nem többet. Íme egy lehetséges kúra:
1. A felébredésnél reggel megisszuk az első 2 pohár vizet, melyek már az ágyhoz vannak készítve.
2. A reggeli előtt (ha egyáltalán reggelizünk) vesszük a 2. adag 2 pohár vizet.
3. 2 óra múlva a 3. adag 2 pohár jön.
4. Evés előtt a 4. adag 2 pohár jön, de ennél asztalhoz ülhetünk.
5. 2 órával ebéd után az 5. adag jön - 2 pohár víz.
6. 2 órával később a 6. adag 2 pohár víz.
7. Vacsora előtt (20 óra körül) veheti a 8.-at.
8. Kevéssel lefekvés előtt a 9. adagot s ezután úgy alszik, mint egy üdvözült.
Most jön a kérdés, mit lehet a kúra mellett még enni-inni.
Azt, amit akar és amennyit akar.
Elvileg a Mazdaznanban semmi sincs tiltva, főleg a kúra alatt. Ha nincs szüksége böjtre, nem kell semmit megvonnia magától ehet és ihat, de a kúra szabályait pontosan be kell tartani:
minden 2 órában az étkezés előtt meginni a 2 pohár desztillált vizet. Mégis, súlyos betegeknek megfelelő étrendet kell betartani a kúránál. Hamarosan megállapíthatja, hogy már a reggelinél szerényebb lesz, miután megitta a 2x2 pohár vizet. 3 nap után már nem vágyakozik sem erre, sem arra többé, ellenkezőleg olyan dolgokra vágyik, amire azelőtt sosem gondolt és azokat fogyasztja. Kevés idő múlva búzadara, zabpehely és hasonló gabonaneműkre jön vágya.
Ha meg akarunk szabadulni bajainktól, úgy 1 kanál agar-agart veszünk reggelire.
Ha gyorsítani akarjuk erősödésünket, úgy este 1 kanál carageenzuzmó teát veszünk, szétmorzsoljuk egy csészébe (előzőleg többször átmosni ) s forró vízzel leöntve megisszuk a folyadékot az alján maradt sűrűjével együtt. Napról napra kevesebbet eszünk, nemsokára csak a felét, majd az 1/3 részét annak, amit azelőtt fogyasztottunk.
3/4.
Néhány hét múlva már a szükségleteink szerint választjuk táplálékunkat, úgyhogy egy új testet építhessünk. 5-7 hét múlva másként kezdünk élni. Már érezzük a tisztulási folyamatot, a vérkeringés megújulását, felfrissülését. A súlyából semmit sem veszít a kúra alatt, sőt gyarapszik, mert mennél tisztább a vér és a testsejtek, úgy súlyosabbak lesznek. Ha túlságosan emelkedne a súlya, úgy leegyszerűsíti étrendjét, elhagyja az olajat és vajat. E kúrában a legcsodálatosabb, hogy nem okoz semmi gondot, minden probléma magától megoldódik, ha szigorúan betartjuk a kúra előírásait. Világosabb gondolataink jönnek és szívesebben végezzük a légző gyakorlatainkat. Fejlődünk, a saját gondolataink lépnek előtérbe, nem kérdezősködünk többé, gondolkodó lénnyé válunk. Sok minden feleslegessé válik, amivel azelőtt foglalkoztunk. A kúra egyszerű, s az érdekes benne, hogy minden megerőltetés nélkül nagy eredményt lehet elérni vele.
Akár gyomorbajban szenved, vagy a máj nem funkcionál rendesen, v. a vesék vannak megtámadva, v. emésztőcsatorna eldugult, v. nemi bajok okozzák a rosszullétet, mert a tüdők és idegek nem végzik jól a feladatukat, még a szív sem, s végül fekélyek jönnek, melyek rákká fejlődhetnek. Minden bajnak el kell múlnia s ehhez a desztilláltvíz kúra elég, nem kell semmit hozzátenni. Idegbajnál ajánlatos 21 napig a kúra idején csak pattogatott kukoricán élni, a gyümölcsöt elhagyva, míg a test újra normálisan működik. Ha görcsök, merevedések vannak, v. az inak megrövidülnek, csak a panopraktika nyújthat segítséget és meg kell veregetni, vagy mással ütögettetni az összezsugorodott testrészeket. A tuberkolózis is eltűnik, ha kecsketejet adunk a betegnek, okra-hüvelyt (2 kanál) és pignons teát (1 kanál). A legsúlyosabb cukorbaj 6 hónap alatt elmúlik, melyet a közönséges orvosi előírások-rendelések nem képesek elérni. A vízi betegség, köszvény, reuma, bélbajok és skrofulózis (vérbajok) 21 nap alatt javulnak. Ekkor 3 heti
szünet következik s újabb 3 hétig kell kúrázni 3x ismételve. Ha szükséges,folytatni kell, így 9 hónapig, mialatt teljesen kigyógyul mindenből. A rák - bárhol legyen is, pl. mell-, gyomor-, máj- v. a belekben v. torokban, vagy egy sarcoma: ki lehet űzni a vérből 3 v. 14 hónap közt, desztilláltvíz-kúrával. Néha már pár nap után a sebes helyek (rákosak) megszáradnak, eltűnnek a vérből, s a baj ki lesz űzve. A gyomorrák is gyorsan gyógyul, ha csak pattogatott kukoricán és sok friss zöldséggel él, salátának elkészítve, v. forró olajba dobva egy pillanatig, míg így kissé meghervad - s keveset eszünk belőle. Minden savasat el kell hagyni. A bőr színe 3 napi kúra után már kivilágosodik, rózsás lesz, s az egész testben
könnyűség érzete támad. A 2. és 3. hét után a szemek átható tiszták, fényesek lesznek s világosabb lesz a gondolkodás és a túlérzékenység is csökken.
Túlzásba ne vigyük a vízkúrát sem, mert akkor reomára hajlamosít. Ha kimondott ellenszenv van a vízivásra, akkor szüneteltetni kell, vagy jobban diétázni, avagy rövid böjtöket (1-2 hetenként 1 napot), bélfürdőket végezni. Ugyanakkor a soványak hízni kezdenek, míg a kövérek fogyni kezdenek. Hirtelen, heves eseteknél elég a 3 heti kúra, másoknál 5 hétig tarthat. Aki 12 hétig bírja megszakítás nélkül, a test minden baja lassan elmúlik, a táplálkozás mértékletes, pontos lesz. A kúra befejeztével oly szokássá válik a víz-ivás, hogy szívesen folytatja s az esti étkezés előtt megissza a 2 pohár vizet. Így nem betegedhetünk meg többé. Miután testünk 87 %-a vízből áll és a víz, amelyet naponta pontosan 2 pohárral desztillálva veszünk, kiviszi a sókat és savakat természetes utakon s nem engedi többé a vért ezekkel terhelni.
4/4.
Ez a kúra 3 különleges eredményt biztosít: 1. Kimossa a vért úgy, hogy kiűz belőle minden idegen anyagot. 2. Ezáltal minden szerv és az egész szervezet is normálisan működik 3. Ez egy fiatalító fürdő, egy olyan fiatalodás, amilyet a fiataloknál sem találunk, mert a mirigyfunkciókat normalizálja, s így az agyra hatva felélénkül az ember tőle. Ezt a hasznos kúrát mindig elővehetjük, újra kezdhetjük, ha úgy érezzük, hogy a szervek nem működnek pontosan és egy pár nap v. hétig folytathatjuk. Ha nincs is különös bajunk, akkor is segítségül vehetjük e kúrát, mert a vért időről időre tisztítani kell, mindenkinek az ő. temperamentje szerint. Ha minden 3-5-7-9 évben 5-7 hétig kúrázunk, úgy tisztán tartjuk a szervezetet, biztosítjuk állandó jólétünket és előrehaladásunkat az életben. A desztillált víz a legnagyobb fontossággal s értékkel bír nemcsak az egyén, de egy egész nép számára. Egy gondos kormányzat, melynek szívügye a népegészsége, minden vizet duplán desztilláltatna, mielőtt a vízvezetékbe engedné. Ha ez az eset nem áll fenn, úgy magunk desztilláljunk, legjobb a márciusi esővíz. Az is valamit ér, ha a vizet 2x felfőzzük 5-10 percig s közben mindig lehűtjük s az alját eldobjuk. Lehet a kereskedelemben is venni, de vigyázni kell, hogy jóminőségű s főleg jóízű legyen!

____________________________________________________________
AJÁNLÁS:
Dr. O.Z.A. Hanish ORVOSI DESZTILLÁLTVÍZ-KÚRA leírása mellett tanulmányozni
ajánlom az iráni származású amerikai orvos, Dr. F. Batmangleidj által Amerikában
írt, A TESTED VÍZÉRT KIÁLT című, kiváló magyarázatokkal és szemléltető
ábrákkal ékesített népszerű könyvet, a kellő mennyiségben ivott tiszta víz
önmagában is erőteljes gyógyító hatásairól, valamint „a sómentes diéta teljes
badarságáról”. (Mandala Véda Könyvkiadó, Budakeszi. 1134 Budapest, Szabolcs
u. 4. Telefon: 452-0806, 452-0807, 06-22-452-969.)
Budapest, 2004. május 29.
Tejfalussy András
Agroanalízis Tudományos Társaság PJT Létvédő Körei
1036 Bp., Lajos u. 115. AQUANET.FW.HU
(www nélkül, nagybetűvel kell hívni)
Tel./fax: 361 250-6064
Tel.: 06 27 380-665

Magánnyugdíj-pénztárak: ki marad a végén?

Egyre valószínűbb, hogy egyetlen magánnyugdíjpénztár sem tud megmaradni. Az állammal ugyan dacoltak egyes pénztártagok és maradtak, de a jelek szerint a csodában bíznak. A legnagyobb kassza, az OTP Magánnyugdíjpénztár sem bízik abban, hogy lesz annyi önkéntes befizetés, hogy fennmaradhasson.
A magyar emberek több mint 10 év alatt összegyűjtött magánnyugdíj vagyonát az állam magáévá tette, ráijesztve a renitens, rebellis állampolgáraira, hogy aki nem adja át önként a magántulajdonát képező megtakarításait, az nem fog nyugdíjat kapni az államtól, aki pedig önként lemond a sajátjáról, az nem csak busás állami nyugdíjban fog részesülni, hanem még a reálhozamokat is adómentesen megtarthatja, sőt az új egyéni számlás nyilvántartási rendszerben nyomon követheti a megtakarításának gyarapodását.
A történet folytatását tudjuk: mindössze százezer ember döntött úgy, hogy marad a magánnyugdíj pénztáránál, abban bízva, hogy így legalább ők tudják, miből lesz legalább részben nyugdíjuk. A nyugdíjrendszer várható összeomlását egy korábbi posztunkban számokkal bizonyítottuk. Ám a jelek szerint csalódniuk kell nekik is, ahogy a visszalépők sem kapták meg, amit ígértek nekik.
Az államosított 3 ezer milliárd forintból már alig van meg 600 milliárd, az állam részben elköltötte, részben rossz tőzsdei befektetésekkel elvesztette és kis részben az államadósság törlesztésére fordította. A 2011-es államháztartási hiány 2006 óta a legrosszabb volt, -5,2 százalék, de hála az emberek önkéntes vagyonátadásának, ezt sikerült +4,3 százalékra felhúzni. Az államadósság is fittyet hányt a kormány céljaira és majdnem ezer milliárd forinttal tovább nőtt a tavalyi évben. (Habár ebben nagy szerepe volt a forint gyengélkedésének, azért az látszik, hogy az államadósság elleni harcban is egyelőre inkább vesztésre áll az ország.)
Bár a magánnyugdíjaknál megmaradt vagyon csak aprópénz (mintegy 250 milliárd forint), az állam arra is szemet vetetett. Amilyen állapotban van a magyar gazdaság, nem is csodáljuk, hogy minden talált pénzre szükség van. Ezért a pénz bekasszírozásának a legegyszerűbb módját választotta az állam: a nyugdíjpénztárak tönkretételét. Nemcsak a további nyugdíjjárulékok befizetését függesztette fel először 14 hónapra, majd végül örökre, hanem az elszámolható költségeket is a befizetések 0,9 százalékában határozta meg, illetve előírta, hogy a vagyonkezelésre mindössze a befizetések 0,2 százalékát kérhetik, ami messze nem fedezi a pénzpiacon szükséges értékpapír-adásvételek valódi költségeit. Ha ez kevés lett volna, újabb időpontot határozott meg az állam 2012. március 31.-ével, amíg a maradók visszaléphetnek az állami rendszerbe. Ezzel az érintettek mindegy negyede élt is, így újabb bevételre tett szert az állam és tovább csökkent a pénztárak vagyona és taglétszáma.
Mivel kötelező befizetés már nem kerül a kasszákhoz, ezért azok kizárólag a tagok önkéntes befizetéseiből élhetnének meg, ami azonban a jelek szerint nem teljesül. Ahogy a munkáltatói befizetésekből élő önkéntes nyugdíjpénztáraknál is a nyugdíjcélra félretett vagyon gyarapodása többnyire véget ér, ha a dolgozó állást vált, a kvázi önkéntes kasszákká vált magánnyugdíjpénztárakba sem fizetnek saját zsebből be a kitartó tagok. Persze nem kevés pénzről van szó. A felmérések szerint átlag 168 ezer forintot kellene minden tagnak évente befizetni ahhoz, hogy a pénztárak nullszaldósak lehessenek.
A legtöbb pénztár egyszerűen bedobta a törölközőt, sem a költségekre nem elegendő elvonások, sem a maradók kicsi száma nem biztosítja a megélhetésüket. A napokban éppen a valaha volt legnagyobb pénztár, az OTP Magánnyugdíjpénztár jelentette be, hogy nem támogatja tovább őket az anyabank, így vagy önkéntes adományokat fizetnek a tagok, vagy rövidesen bezárja a kapuit. A kasszánál a nagyobb valószínűséget az utóbbi lehetőségnek adták.
Az, hogy mennyire fog az így felélt nyugdíjvagyon hiányozni 15-20 év múlva a nyugdíjasok ellátásából, az ország vezetőit szemmel láthatólag nem nagyon frusztrálja. Az ő nyugdíjas éveik nyilván már most is be vannak biztosítva.

(Pénzkérdés blog)

Hetesi Zsolt: A tartósan alacsony olajárról és a kimeríthetetlen készletekről

Egy amerikai tanulmány szerint a kőolajkitermelés csúcsának nincs alapja, a feltárt készletek nagyon gyorsan nőnek, a kitermelési technika rohamosan fejlődik. Mintha ezt támasztaná alá, hogy a kőolaj ára elkezdett csökkenni, és viszonylag tartósan eltávolodott a 100 dolláros szinttől. Az ördög azonban a részletekben lakik. A tanulmány egyik alapfeltevése a szakmai elemzők szerint hibás, a kőolaj alacsony ára pedig az amerikai tárolt készletek növekedése miatt állhatott elő - ami akár háborús készülődést is sejtethet.
Külföldön komolyabb visszhangot váltott ki az a tanulmány, amelyet a Harvard Egyetem egy kutatója írt. A tanulmány fő állítása az, hogy a kőolajkészletek bővülése gyorsabb, mint a kitermelés, így aztán 2020-ra a mai szintet kb. 30%-al meghaladva 110 milió hordó lesz a napi olajkitermelés - az írásról magyarul Frei Tamás tudósított. Az nem furcsa, hogy a Frei-cikk a tanulmány fontos pontjait nem kritizálta, hiszen publicisztika és nem szakértői anyag volt, de eléggé meglepő, hogy G. Monbiot, a The Guardian újságírója egy cikkben szintén elfogadta a tanulmány alapvető állításait, lényeges kritika nélkül. Mindez azért érdekes, mert Monbiot korábbi írásai arról árulkodtak, hogy a szerző eléggé felkészült a témában, és nem feltétlenül fogadja el az ipar olyan (egyébként nem teljesen elfogadható) állításait, miszerint a palakészletek képesek megmenteni a világot a peak pil (kitermelési csúcs) okozta válságtól.
Cikkek tömege született válaszul a tanulmány kapcsán; megszólaltak olyan nagyágyúk is, mint pl. Szadad Al Husszeini, a szaúdi Aramco volt vezetője is. A tanulmány 3 fontos feltevésben is jelentősen téved, íme:
1. A jövőbeli kitermelés alakulása helyett a kitermelési kapacitást jelzi előre 2020-ra, ami csúsztatás. Hogy mi a kettő között a különbség? Egy példán keresztül lehet illusztrálni mindezt. A szaúdi kitermelés jelenleg 10 millió hordó/nap körüli, de a kapacitás a szaúdiak állítása szerint 12 millió hordó. Ez többek között úgy érhető el, ha egy jelenleg is működő mezőn horizontális furatok is készülnek, azaz csak 1-2 éven belül. Mindeközben azonban a meglévő mezők hozama nem állandó, hanem esik, ennek éves %-os mértéke az ürülési ráta (decline rate), ez jelenleg kb. 5% körül van. Így, mire a "kapacitás"-ból valóság lesz, mondjuk 2 év múlva, az már nem a jelenlegi 10 millió hordó/nap, hanem csak ~9 millió hordó/nap-hoz adódik hozzá. Voilá, így lesz 12-ből két év alatt 11 millió hordó/nap. Sosem szabad azt a mezőt, amely bár fizikailag létezik, de rendszerbe állítása még évekig tart, a pillanatnyi termelésben figyelembe venni. A kitermelési kapacitás szónak nincs valódi jelentése.
2. Az előbb említett ürülési rátákkal kapcsolatosan a tanulmány szerzője megállapítja, hogy szemben a korábban 5% körülre becsült értékkel, ez a ráta jelenleg kb 2-3%, azaz mivel a felfedezések bőven nagyobbak, mint ez az éves csökkenés a kitermelésben, 2020-ra elérhető a 110 millió hordó naponta. Ezzel a jelenséggel csak egyetlen probléma van. A horizontális fúrások esetén a látszólagos ürülési ráta csökken, ennek az az oka, hogy a furat egészen működése utolsó percéig olajban áll, és csak akkor áll le belőle a kitermelés, ha a mezőben eső szint eléri ezt a horizontális furatot; a vertikális furatok esetén az ürülési ráta évről évre növekszik. Aki ekkora hibát képes elkövetni egy előrejelzésben, az nem ért az olajiparhoz. A megszokott, 4-5%-os ürülési rátákat tekintetbe véve a legjobb esetben is lényegében stagnálás várható 2020-ig, utána pedig a fogyó új projektek már jelzik a visszavonhatatlan hanyatlást a kitermelésben (termiall decline).
3. A nem hagyományos készletek hatalmas bővüléséből még nem következik, hogy ezek megoldást jelenthetnek a hagyományos készletek fogyása esetén. Ékes példa erre a kanadai olajhomok kitermelése, amely - bár önnön magában képes lenne a teljes Föld olajfelhasználását fedezni 6 évig , ha hozzá lehetne férni - a legderűlátóbb előrejelzések alapján is csak 5 millió hordó lesz naponta 2020-ra (szerintem még ennyi sem). Mindezeken túl a palakészletek kitermelése nem olyan könnyű, mint a hagyományos készleteké, a befektetett energia nagyobb, így az energetikai megtérülés, az EROI 3 körüli, összevetve a hagyományos kőolaj 10-es értékével. Összefoglalva: hiába van sok nem hagyományos mező, azok kitermelési rátája kicsi, energetikai hozam is kicsi a hagyományos könnyű olajhoz mérve.
A másik jelenség a kőolaj árának napok óta tartó esése, amely számos szakértőt, így a portfolio.hu elemzőit is arra vezette, hogy tartós jelenségként értelmezzék azt. Az ár esése egyébként csak a WTI olajárat érintette, amely alapvetően az USA készletezésétől függ, és az amerikai készletek jelentősen meghaladják az ilyenkor szokásos szintet, azaz nagy mértékű spájzolás zajlik. Ennek az árcsökkenésnek kevés köze van a kitermeléshez, még kevesebb a hírekhez a nem hagyományos készletek kapcsán, inkább egy lehetséges háború előtti készletezés (vagy háború eshetőségére készülés) képe sejlik fel előttem - főképp azért lehet ez igaz, mert a többi fontos "nyersanyag" (réz, arany, ezüst) ára nem csökken, pedig hosszú ideje együtt mozogtak egyébként az olajjal.

Hetesi Zsolt - ffek.hu