2012. október 20., szombat

Magánnyugdíj-pénztárak: ki marad a végén?

Egyre valószínűbb, hogy egyetlen magánnyugdíjpénztár sem tud megmaradni. Az állammal ugyan dacoltak egyes pénztártagok és maradtak, de a jelek szerint a csodában bíznak. A legnagyobb kassza, az OTP Magánnyugdíjpénztár sem bízik abban, hogy lesz annyi önkéntes befizetés, hogy fennmaradhasson.
A magyar emberek több mint 10 év alatt összegyűjtött magánnyugdíj vagyonát az állam magáévá tette, ráijesztve a renitens, rebellis állampolgáraira, hogy aki nem adja át önként a magántulajdonát képező megtakarításait, az nem fog nyugdíjat kapni az államtól, aki pedig önként lemond a sajátjáról, az nem csak busás állami nyugdíjban fog részesülni, hanem még a reálhozamokat is adómentesen megtarthatja, sőt az új egyéni számlás nyilvántartási rendszerben nyomon követheti a megtakarításának gyarapodását.
A történet folytatását tudjuk: mindössze százezer ember döntött úgy, hogy marad a magánnyugdíj pénztáránál, abban bízva, hogy így legalább ők tudják, miből lesz legalább részben nyugdíjuk. A nyugdíjrendszer várható összeomlását egy korábbi posztunkban számokkal bizonyítottuk. Ám a jelek szerint csalódniuk kell nekik is, ahogy a visszalépők sem kapták meg, amit ígértek nekik.
Az államosított 3 ezer milliárd forintból már alig van meg 600 milliárd, az állam részben elköltötte, részben rossz tőzsdei befektetésekkel elvesztette és kis részben az államadósság törlesztésére fordította. A 2011-es államháztartási hiány 2006 óta a legrosszabb volt, -5,2 százalék, de hála az emberek önkéntes vagyonátadásának, ezt sikerült +4,3 százalékra felhúzni. Az államadósság is fittyet hányt a kormány céljaira és majdnem ezer milliárd forinttal tovább nőtt a tavalyi évben. (Habár ebben nagy szerepe volt a forint gyengélkedésének, azért az látszik, hogy az államadósság elleni harcban is egyelőre inkább vesztésre áll az ország.)
Bár a magánnyugdíjaknál megmaradt vagyon csak aprópénz (mintegy 250 milliárd forint), az állam arra is szemet vetetett. Amilyen állapotban van a magyar gazdaság, nem is csodáljuk, hogy minden talált pénzre szükség van. Ezért a pénz bekasszírozásának a legegyszerűbb módját választotta az állam: a nyugdíjpénztárak tönkretételét. Nemcsak a további nyugdíjjárulékok befizetését függesztette fel először 14 hónapra, majd végül örökre, hanem az elszámolható költségeket is a befizetések 0,9 százalékában határozta meg, illetve előírta, hogy a vagyonkezelésre mindössze a befizetések 0,2 százalékát kérhetik, ami messze nem fedezi a pénzpiacon szükséges értékpapír-adásvételek valódi költségeit. Ha ez kevés lett volna, újabb időpontot határozott meg az állam 2012. március 31.-ével, amíg a maradók visszaléphetnek az állami rendszerbe. Ezzel az érintettek mindegy negyede élt is, így újabb bevételre tett szert az állam és tovább csökkent a pénztárak vagyona és taglétszáma.
Mivel kötelező befizetés már nem kerül a kasszákhoz, ezért azok kizárólag a tagok önkéntes befizetéseiből élhetnének meg, ami azonban a jelek szerint nem teljesül. Ahogy a munkáltatói befizetésekből élő önkéntes nyugdíjpénztáraknál is a nyugdíjcélra félretett vagyon gyarapodása többnyire véget ér, ha a dolgozó állást vált, a kvázi önkéntes kasszákká vált magánnyugdíjpénztárakba sem fizetnek saját zsebből be a kitartó tagok. Persze nem kevés pénzről van szó. A felmérések szerint átlag 168 ezer forintot kellene minden tagnak évente befizetni ahhoz, hogy a pénztárak nullszaldósak lehessenek.
A legtöbb pénztár egyszerűen bedobta a törölközőt, sem a költségekre nem elegendő elvonások, sem a maradók kicsi száma nem biztosítja a megélhetésüket. A napokban éppen a valaha volt legnagyobb pénztár, az OTP Magánnyugdíjpénztár jelentette be, hogy nem támogatja tovább őket az anyabank, így vagy önkéntes adományokat fizetnek a tagok, vagy rövidesen bezárja a kapuit. A kasszánál a nagyobb valószínűséget az utóbbi lehetőségnek adták.
Az, hogy mennyire fog az így felélt nyugdíjvagyon hiányozni 15-20 év múlva a nyugdíjasok ellátásából, az ország vezetőit szemmel láthatólag nem nagyon frusztrálja. Az ő nyugdíjas éveik nyilván már most is be vannak biztosítva.

(Pénzkérdés blog)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése