2012. december 6., csütörtök

Amerikai repülőgép hordozó érkezett a szíriai partokhoz

Miközben Törökország a NATO jóváhagyására várt a Patriot rakétaelhárító rendszer saját határa mentén történő telepítéséhez, az Egyesült Államok pedig azzal fenyegetőzik, hogy vegyifegyverek szír részről történő bevetése katonai beavatkozást eredményezne, az USS Eisenhower megérkezett Szíria partjaihoz, egyértelművé téve, hogy jelentősen nőtt a közvetlen konfrontáció esélye.
A nyolc vadászbombázó repülőszázadot és 8000 tengerészt, pilótát és tengerészgyalogost szállító anyahajó tegnap, igen rossz időjárási körülmények között érkezett meg a szíriai partokhoz. Az Eisenhower anyahajóhoz a 2500 fős legénységgel rendelkező USS Iwo Jima kétéltű készenléti csoport is csatlakozik.
„Jelenleg az amerikai tengerészet 10.000 embere, 70 bombázója és az Iwo Jima kétéltű csapattal együtt legalább 17 hadihajója áll szemben Szíriával, beleértve egy irányított rakétacirkálót és 10 rombolót is. Ezek közül a tengerészeti járművek közül négy Aegis rakétaelhárítóval van felszerelve,” jelenti a DebkaFile.
Az USS Eisenhower azután érkezett meg a szíriai partokhoz, hogy meg nem nevezett amerikai illetékesek kijelentették „az amerikai különleges erők a megfelelő pozícióban vannak, nem kell odaküldeni őket.” Az Australian híradása szerint ez azt jelenti, hogy „a csapatok már a térségben vannak.”
Tegnap Törökország megkapta az engedélyt a NATO-tól, hogy a határ mentén felállítsák a Patriot rakétavédelmi rendszert, azzal az ürüggyel, hogy megvédhessék magukat az Assad rezsim esetleges támadásaival szemben. Egyesek szerint a lépéssel csupán a Törökország által már hónapok óta kért Szíria feletti repüléstilalmi zóna felállítását próbálják közelebb hozni.
A Patriot rakéták csak földről indíthatók, azonban most már a rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták elhárítására alkalmas THAD és Aegis rendszerek támogatásával is kiegészült a védelem.
Az USS Eisenhower érkezése egybeesik az elmúlt napokban nagy visszhangot kapott feltételezéssel, miszerint az Assad rezsim vegyi fegyvert készül bevetni az ellenzéki erők ellen, akik között, nem mellesleg, számos, az Obama kormány támogatását élvező Al-Kaida terrorista is található.
„Az akció elindításához nem lesz szükség erőink jelentős mozgatására,” nyilatkozta egy amerikai illetékes a London Times-nak tegnap. „Az erő már a helyén van. Túl korai találgatni, hogy mi történne, ha a beavatkozás mellett döntenek. Ez még nem történt meg, ilyen döntés még nem született. Számos opció létezik, de a katonai akciót gyorsan, napok alatt el lehet indítani,” tette hozzá.
Geopolitikai szakértők, mint például Pepe Escobar szerint, a NATO erők durva propagandájával ellentétben, elég valószínűtlen, hogy Szíria valóban vegyi fegyverek bevetését tervezné.
Már hat hónappal ezelőtt keringtek olyan hírek, hogy a mindenre kapható lázadókat gázálarcokkal látták el, hogy megrendezzenek egy vegyifegyver-támadást, amit az Assad rezsimre kentek volna, indokot szolgáltatva a NATO katonai támadásra Szíria ellen.
Augusztusban egy forrás az Addounia nevű szír hírcsatornának azt mondta, hogy egy szaúdi cég 1400 mentőautót szerelt fel gáz és vegyifegyverek elleni szűrőrendszerrel, amelyek darabonként 97.000 dollárba kerültek, a szíriai felszabadítási hadsereg lázadói által tervezett vegyifegyver-támadásra felkészülendő. További 400 járművet pedig a csapatok szállítására készítettek fel.
A támadást Szíria számlájára írták volna. Az elit agytröszt Brookings Intézet 2012 márciusában „Szíria megmentése: a rezsimváltás opciói” címmel közzétett jelentésében is egy hasonló forgatókönyvet olvashatunk, amelyben egy megrendezett humanitárius válság ürügyén alkalmaznak külső erőt.
A történet Francois Hollande, francia elnök beszédével is egybevág, aki kijelentette, hogy egy vegyifegyver-támadás „legitim okot szolgáltatna a közvetlen intervencióra” a NATO erők által.
A DebkaFile szerint a repülőgép hordozó anyahajók érkezése jelzi, hogy „az Egyesült Államok az időjárás függvényében készen áll a közvetlen katonai intervencióra a szíriai konfliktusban.”
Forrás: Infowars.com

Megújuló energiaforrások Kínában

A globális felmelegedés okozta környezeti károk miatt több ország vezetői, így a kínaiak is úgy határoztak, hogy növelni kell a megújuló energiák felhasználását a gazdaságban. A cél érdekében 2020-ra 7 százalékról 15 százalékra emelik ezek felhasználási arányát.
A kontinensnyi ország eddig le volt maradva a környezetvédelem, és a megújuló energiaforrások alkalmazása terén. Az iparosított északkeleti régiókban még többnyire szénerőművek biztosítják a szükséges energiát, melyek rengeteg szén-dioxidot bocsátnak ki a levegőbe.

Törvény tervek
Az energia ipar eléggé elhanyagolt terület volt az ország gazdaságában, még csak most készül el Kína első energia törvénye, illetve az a szabályozás is, amelyik elősegíti a megújuló energiaforrások ipari szintű felhasználását. A törvény elsősorban a mezőgazdasági területek elektromos áram ellátásában nyújthat majd segítséget, a városi és ipari területek áramhiányának enyhítésében a belátható jövőben nem lesz szerepe. Jelenleg Kína összes energiatermelésének kevesebb, mint 1 százaléka származik a nap-, a szél- és vízenergiából. A törvénynek fontos eleme lehet az, hogy kötelezővé tenné az áramszolgáltatók számára a nap- és szélenergiával megtermelt energia megvásárlását. A törvénnyel megteremtődnek a hosszú távú energetikai fejlesztés jogi keretei is, ami lényeges változást jelentene, mert Kína eddig a könnyen elérhető és tömegében rendelkezésre álló szénnel megvalósítható hőerőmű-projekteket részesítette előnyben. A megújuló energia térnyerését a tervek szerint azzal érnék el, hogy jelentős adó- és más jellegű kedvezményeket adnának az azt használó vállalatok részére, ami valóban ösztönözheti a gazdaságot, és elősegítheti a nyugati, hazai viszonylatban elmaradottnak mondható térség felzárkózását.

Vízenergia
Jelenleg Kína villamos energiájának egynegyede származik vízenergiából, melynek növelésére több jelenleg is futó program van. Elsődleges cél a környezet védelme. A felmérések szerint a rendelkezésre álló vízenergiával akár 700 GW évi villamos energiát lehetne előállítani, ami a hagyományos energia erőforrás 40 százalékát jelenti. Most ebből csupán 100 GW-ot tudnak hasznosítani. A vízenergia hasznosítására több program is készült. Ettől az évtől tovább fejlesztik a falvakban a kisméretű vízierőműveket, amely egyrészt a földművesek életkörülményeinek javításához járul hozzá, hiszen megoldott lesz a villamosság az elszigetelt településeken, másrészt pedig az erdőket is védik a kivágástól. A program hatásosságát a régi erőművek igazolják: az ilyen kisméretű erőművek 870 millió kW-ot termelnek, ez az arány 60 millióval bővülhet a következő években.
Az ország legjelentősebb erőmű beruházása is a víz energiájának hasznosítására épül. Már 1993-ban elkezdték megépíteni az ország, sőt a világ legnagyobb vízi erőművét, a Jangce-folyón, amely a „Három szoros” projekt nevet kapta. A nemzetközi szervezetek által környezetvédelmileg aggályosnak tartott projekt előreláthatóan 2009-ben fejeződik be, amikor is az 18.200 megawatt termelésére lesz képes, amely jelentősen enyhíti az ország energia gondjait. A költségek a hivatalos becslések szerint 25 milliárd dollárra rúgnak.

Szél
A felmérések szerint Kínában van a világ legnagyobb szélenergia potenciálja. A kínai meteorológiai szolgálat adatai alapján a kínai szárazföldi területeken 235 GW évi kapacitás rejlik a szél erejében, ebből is csak mintegy 20 GW-ot tudnak felhasználni 2020-ra.
Az előnyök ellenére eddig főként külföldi cégek importáltak szélturbinákat. 2006. óta azonban a hazai vállalatok is nekifogtak a gyártásnak. 2005-ig a szélerőművek kapacitása 750 kW volt, ezzel szemben a jóval kisebb alapterületű Németországban 5000 kW volt. A 11. ötéves terv keretében (2006-2010) országszerte felállítanak harminc nagy szélerőmű projektet, melyek 100 MW energiát termelnek a keleti, tengerparti régiókban, továbbá Hebei tartományban, és Belső-Mongóliában. Egyelőre országszerte 320 ezer kisméretű szél turbina működik, 65 ezer kW évi kapacitással, mely elsősorban az északi Hszincsiang, Guanggong, Liaoning, és Belső-Mongólia tartományokban enyhíti az energia gondokat. Külön érdekesség, hogy a kínaiak mini szélerőművekkel a jurtában élő pásztorok energia ellátását is meg akarják oldani. Ma már nem gyakori, hogy a nomád sátraknál napkollektorok és szélturbinák sorakoznak egymás mellett. A tervek szerint 2020-ra ezt 30 gigawattra kell fejleszteni a szélturbinák által gerjesztett energiát. A kormányzati tervek megvalósulását elősegíti az, hogy a legnagyobb hazai gyártó, a Gold Wind gyárt szélturbinákat, melynek ára jelentősen lecsökkent, jelenleg harmadával olcsóbban tudják elkészíteni, mint a külföldi import esetében.

Napenergia
A kínai kormány különösen az ország északi, északnyugati területein valósítana meg napenergia beruházásokat, ami segíthet a még gazdaságilag eléggé elmaradott területek felzárkóztatásában. A sivatagos, vagy a magas hegységi térségekben hatalmas méretű a napsütéses órák száma, de a többi országrészben is. Kína területének kétharmadában ez a szám elérheti a kétezer órát, melynek hasznosítása révén annyi energia nyerhető, mint 1,7 milliárd tonna szén elégetése által. A napkollektoros rendszerek gyártására a kormányzat Sanghajban egy napelemeket gyártó vállalatot alapított, amely ez év végére 320 megawatt éves energia termelésére elegendő kollektort fog gyártani. Így a jövő évi pekingi olimpiára már 2-3 megawatt solár generátor fogja működtetni a sportlétesítményeket. Jelenleg 20-30 kínai állami tulajdonú nehézipari vállalat használja ezt a fajta energetikai megoldást. De a kormányzat a nagy létszámú lakossági fogyasztókra is gondol, hiszen az ő fogyasztásuk is számottevő. Éppen ezért Pekingben létrehoztak egy „Nap utcát”, amelynek közvilágítását, valamint az ott lévő lakások energia szükségletét többségében napenergia felhasználásból oldják meg, ez a körülbelül 2,5 milliárd jüanba (2,5 milliárd dollár) került, viszont megtérülési ideje viszonylag rövid lehet.

(Ordosz Műhely)