2008. december 6., szombat

A válság napos oldala - amerikai szemmel

The Washington Times
„Minden válságnak megvan a jó oldala. Ezúttal a július óta 148 dollárról 48 dollárra csökkenő, és hamarosan akár 40 dollár közelébe kerülő olajár. Az alacsony világpiaci árak miatt Mahmúd Ahmedinezsád és a hasonló politikusok kénytelenek lesznek visszafogni magukat. Ahemdinezsád Amerika-ellenes retorikája máris jelentősen finomodott. Könnyen lehet, hogy hamarosan új állás után kell majd néznie" - írja a konzervatív washingtoni lap véleményrovata.
Az olaj világpiaci árának zuhanása súlyos nehézséget okoz az olajexportőr államoknak. Irán most majd megtudja, hogy milyen gazdaságpolitikai következményei vannak Ahmedinezsád kormányzásának - véli a The Washington Times. A perzsa államban az egekbe szökött a munkanélküliek száma, az infláció is jelentősen nőtt. A jó időkben az olajexport bevételeit elherdáló kormány most adóemelésre kényszerülhet, ami népszerűségének jelentős csökkenéséhez fog vezetni. A jelenlegi olajárak mellett Ahemdinezsádnak aligha van esélye az újraválasztásra a júniusban esedékes elnökválasztáson.
Az elmúlt évben fellángolt orosz-venezuelai barátság is kihűlni látszik. Oroszország egyre súlyosabb válságba süllyed, és elemzők szerint az igazi visszaesés még csak jövőre jön. Moszkva - csakúgy, mint korábban, a világgazdaság növekedése idején - most is az amerikai hitelezési rendszert hibáztatja minden bajért.
A globális válság lelassítja a kínai gazdaság növekedését, így az Egyesült Államok fellélegezhet: nem valószínű, hogy Kína a közeljövőben lekörözi Amerikát. Igaz ugyan, hogy a gazdasági növekedés még mindig magas, de Pekingnek évi 20 millió új munkahelyet kellene biztosítania a munkaerőpiacra lépő fiatalok számára, erre pedig aligha lesz esély recesszió idején. A kínaiak már hozzászoktak a nyugati materiális javakhoz, és ha a hazai keresletélénkítő intézkedések nem váltják be a hozzájuk főzött reményeket, akkor a válság miatt csökkenni kezd az életszínvonal, amit a nép aligha tűr majd csendben.
http://www.washingtontimes.com/news/2008/dec/06/recessions-silver-lining/