2012. január 25., szerda

Méregtelenítõ gyógynövények

A szervezet salaktalanítására leggyakrabban talán az úgynevezett tavaszi tisztítókúráknál fogyasztanak gyógynövényekbõl készült teakeverékeket. Ilyenkor több héten keresztül, kúraszerûen, naponta legalább 1,5–2 liternyi mennyiségben kell fogyasztani a gyógyteákat.

Tavasszal sokat gondolunk arra, hogy szervezetünket valamilyen gyógyteával „mossuk át", mivel a hosszú téli hónapok alatt felhalmozódott káros anyagcseretermékektõl meg szeretnénk szabadulni. A salaktalanítás vagy méregtelenítés céljából ajánlhatók a gyógynövénytea-kúrák is.

A szervezet salaktalanítására, illetve a felhalmozódott káros anyagcseretermékek eltávolítására több esetben is szükségünk lehet. A leggyakrabban talán az ún. tavaszi tisztítókúráknál fogyasztanak teakeverékeket. Ilyenkor több héten keresztül, kúraszerûen kell fogyasztani a teákat, mégpedig naponta legalább 1,5–2 liternyi mennyiségben.

A „tisztítókúrák" hatékonysága fokozható azzal is, hogy mellõzzük a hús és a nehéz, zsíros ételek fogyasztását, és helyettük több gyümölcsöt, nyers vagy párolt zöldséget fogyasztunk. Természetesen a heti 2–3 alkalommal végzett intenzív, izzadással járó mozgás is fokozhatja a kúra eredményességét.

Salaktalanító, méregtelenítõ teakeverék:

gyermekláncfû-levél gyökérrel 2,5 rész
kökényvirág 2,0 rész
csalánlevél 1,5 rész
katánggyökér 1,5 rész
csipkebogyóhús maggal 1,5 rész
édesköménymag 1,0 rész

A teakeverékbõl 1 evõkanálnyit 3 deciliter forrásban lévõ vízbe teszünk, majd kb. 0,5–1 perces forralás után lefedve 10–15 percig állni hagyjuk. Ezután szûrjük és ízesítés nélkül fogyasszuk, naponta 3–5 csészényivel. A kúra évente 2–3 alkalommal ismételhetõ. Vesekõbetegek, várandós és szoptató anyák részére a teakeverék tartós fogyasztását óvatosságból nem ajánljuk.

Fontos tudnivaló, hogy vesekõbetegek csak megfelelõ orvosi vizsgálat után és orvosi javallatra fogyasszanak vizelethajtó hatású teákat, ugyancsak megfontolandó a huzamosabb ideig történõ fogyasztásuk várandós és szoptató anyák részére.

A méregtelenítõ vagy salaktalanító teák alkalmazásának másik fontos területe a reumás eredetû krónikus megbetegedések (pl. krónikus ízületi gyulladás) kiegészítõ kezelése. Ilyenkor az anyagcsere-folyamatok fokozása a cél, mégpedig olyan, a vese-, máj- és epemûködésre ható növényi szerekkel, amelyek mélyreható változást hozhatnak a szervezetben.

A kúrák eredményeként az ízületek merevségének csökkenése, mozgathatóságának javulása és a fájdalom csökkenése, valamint a vérkeringés fokozódása, ill. a közérzet javulása várható. Egyes krónikus bõrbetegségek kezelésénél az egyéb terápiák kiegészítéseképpen szintén ajánlják a salaktalanító gyógyteák fogyasztását, és nélkülözhetetlenek az orvosi kontroll mellett végzett böjtkúrákban is.

Gyermekláncfû (Taraxacum officinale Weber)

Felhasznált része: levél, gyökér, egész növény.
Fontosabb hatásai: vizelethajtó, máj- és epemûködést serkentõ.
Alkalmazás: a szervezet „salaktalanítása", vesehomok és -kõ képzõdésének megelõzése, reumás kórfolyamatok kiegészítõ kezelése.
Felhasználás formái: préslé, gyógytea, cseppenként adagolandó készítmény.
Figyelmeztetés: a drogok fogyasztása az epeutak és a bél elzáródása esetén ellenjavallt; nagyobb mennyiségben történõ fogyasztása gyomorpanaszokat idézhet elõ.

Édeskömény (Foeniculum vulgare Mill.)

Felhasznált része: mag.
Fontosabb hatásai: görcsoldó, szélhajtó, emésztésjavító.
Alkalmazás: emésztési panaszok.
Felhasználás formái: gyógytea, cseppenként adagolandó készítmény, illóolaj.

Aranyvesszõfû (Solidago virgaurea L.)

Felhasznált része: virágos hajtás.
Fontosabb hatásai: vizelethajtó, gyulladáscsökkentõ és immun-stimuláns.
Alkalmazás: húgyutak fertõtlenítése, vesehomok és -kõ képzõdésének megelõzése, a szervezet „salaktalanítása".
Felhasználás formái: gyógytea, cseppenként adagolandó készítmény.

Mezei zsurló (Equisetum arvense L.)

Felhasznált része: meddõ hajtás.
Fontosabb hatásai: vizelethajtó, kötõszövet-erõsítõ.
Alkalmazás: a szervezet "salaktalanítása", reumás kórfolyamatok kiegészítõ kezelése.
Felhasználás formái: gyógytea, cseppenként adagolandó készítmény, gyógyfürdõ.

Kukorica (Zea mays L.)

Felhasznált része: bibeszál.
Fontosabb hatásai: vizelethajtó.
Alkalmazás: vizeletkiválasztás fokozása, a szervezet „salaktalanítása", vesehomok és -kõ képzõdésének megelõzése.
Felhasználás formái: gyógytea.

Mezei katáng (Cichorium intybus L.)

Felhasznált része: virágos-leveles hajtás, gyökér.
Fontosabb hatásai: máj- és epemûködést serkentõ.
Alkalmazás: a szervezet „salaktalanítása", máj- és epebántalmak kezelése.
Felhasználás formái: gyógytea, cseppenként adagolandó készítmény.
Figyelmeztetés: epeköves betegeknek fogyasztása kellõ óvatossággal ajánlott.

Bodzafa (Sambucus nigra L.)

Felhasznált része: virág.
Fontosabb hatásai: enyhe vizelet- és hashajtó, izzasztó, immunerõsítõ.
Alkalmazás: a szervezet "salaktalanítása", izzasztás.
Felhasználás formái: gyógytea.

Gyepûrózsa (Rosa canina L.)

Felhasznált része: termés.
Fontosabb hatásai: frissítõ, enyhe vizelethajtó.
Alkalmazás: a szervezet "salaktalanítása", vitamin- és ásványianyag-pótlás.
Felhasználás formái: gyógytea.

Nagy csalán (Urtica dioica L.)

Felhasznált részek: levél, virágos-leveles hajtás, gyökér, mag.
Fontosabb hatásai: vizelethajtó, gyulladáscsökkentõ, roboráló.
Alkalmazás: a szervezet „salaktalanítása", prosztatagyulladás, prosztata jóindulatú megnagyobbodása, reumás kórfolyamatok kiegészítõ kezelése.
Felhasználás formái: gyógytea, cseppenként adagolandó készítmény.
Figyelmeztetés: a levél és a gyökér-drog nagyobb mennyiségben fogyasztva gyomorpanaszokat idézhet elõ.

Kökény (Prunus spinosa L.)

Felhasznált része: virág.
Fontosabb hatásai: enyhe vizelet- és hashajtó.
Alkalmazás: a szervezet „salaktalanítása", székrekedés.
Felhasználás formái: gyógytea.

dr. Babulka Péter
Utolsó frissítés: 2012 január 11. (szerda) 15:11
 

Szóljon hozzá!

http://felhok.com/index.php/meregtelenito-gyogynoevenyek.html

A fővárosiak már hitelből buszoznak

Átmenetileg megmenekült a BKV a csődtől, mivel a szerdai közgyűlésen megszavaztak egy újabb kölcsönt. Korábban Tarlós bejelentette, hogy február 2-án leállhat a budapesti tömegközlekedés, ha a BKV nem kap állami támogatást, ugyanis a BKV adósságait a főváros átvállalni nem tudja, miközben a vállalat a befagyasztott normatív támogatás híján saját működési költségeit sem tudja fedezni.
A főváros 9 milliárd forintos tulajdonosi kölcsönt biztosít a cégnek április 30-ai visszafizetési határidővel, valamint további 6 milliárdos "közszolgáltatási ellentételezést" fizet a BKV-nak. Tarlós szerint a jelenlegi hitellel a BKV csak 3 hónap haladékot kapott, május 1-én csődöt jelenthetnek és azonnal leállhat a tömegközlekedés.
Lehet húzni-halasztani az elkerülhetetlent, de ami most zajlik, az nem csak az adóssságok egyre magasabb szintre tologatása, hanem a BKV módszeres kivégzése. A kormány befagyasztotta a BKV-nak járó 32 milliárdos támogatást (március végéig), helyette most fele annyit ad, azt is a főváros más forrásainak részleges befagyasztásával és hitel formájában (áprilisi törlesztéssel). Előbb a BKV adósodik el, amit részben átvesz a főváros, majd az állam lesz kénytelen. A működésképtelenség mindenféleképpen az államkasszát terheli, csak a problémák tologatásával az adósságállomány egyre nő.
Állítólag a BKV 2013-tól átáll az elektronikus jegyrendszer használatára. Csakhogy felmerül a kérdés: ha nem tudják pótolni a műszaki hiba miatt kieső járatokat, és egy ellopott felsővezetéket már nem tudnak pótolni (mert nincs rá pénz), miből akarják fizetni az új rendszerhez szükséges eszközállományt? Újabb hitelből, amit néhány hónap után átvesz az állam fizetésképtelenség miatt?
Ésszerű megoldásnak nyoma sincs. Még a főváros által egy éve készített átalakítási koncepció is egy éve valahol Matolcsy asztalán van - de Matolcsy nem tömegközlekedéssel jár.
Molnár István

A Pentagon irányítása alatt lesz az európai drón haderő?

Nemrég Leon Panetta, a Pentagon feje bejelentette, hogy az Egyesült Államok növeli a kelet-európai NATO-tagállamok éves pénzügyi támogatását, emellett 7 ezer fővel csökkenti európai katonai kontingensét.
A támogatásnövelés értelmében Magyarország 13,3 millió dollárt kap a szeptember 30-án lezáruló pénzügyi évben, szemben a tavalyi 2,87 millió dollárral. Lengyelország a korábbi 2,85 millió dollárral szemben 14 milliót kap, Románia támogatása 7,3 millióról 14,3 millióra nő, Litvánia pedig a korábbi 5,7 millió helyett 12,8 milliót kap. Hogy mire lesz költve ez a pénz?
Mark Hertling tábornok, az Európában állomásozó amerikai hadsereg parancsnoka január 13-án kiadott közleménye szerint a „partneri kapacitások fejlesztése”, valamint más hadseregeknek az arra való felkészítése, hogy együttműködjenek az Egyesült Államokkal az egyéb színtereken való felvonulásban, prioritást kap majd a csapatcsökkentéseket követően.
Hogy ez alatt az együttműködés alatt mit kell érteni, az már kérdéses. Európában hamarosan kezdődik az első csapásmérő, pilóta nélküli repülőgép gyártása. Prototípusát a franciaországi "Dassault" társaság mutatta be. 5 évig tartott a kifejlesztés, amelyben részt vett Svédország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Görögország és Svájc. A NEURON nevű gép tesztelése két évig fog tartani, azt követően az európai államok az amerikai gyártmányokhoz hasonló drón csapásmérő erővel fognak rendelkezni.
Mivel a Pentagon ilyen mértékben növelte az "európai szövetségeseknek" nyújtott támogatások összegét, valószínűsíthető, hogy a pénzekből az európai haderő az amerikai csapásmérő erővel való összhangba hozására fog elmenni, az észak-atlanti együttműködés pedig lehetővé teszi, hogy a közeljövőben zajló NATO-hadműveleteket az Egyesült Államok parancsnoki központjaiból vezéreljék. Vagyis az USA közvetlen irányítást kaphat az európai drón haderő felett is, amit aligha hihető, hogy nem az amerikai szabványhoz illeszkedve iktatnak be.
Molnár István