2013. október 16., szerda

Vörös szőnyeg a kínai üzletembereknek Londonban

Elsőbbségi vízumot kaphatnak a befektetők Nagy-Britanniában, pedig Kína és a szigetország viszonya nem éppen a legjobb. Tibet miatt feszült a hangulat.
- 24 órán belül szuper elsőbbségi vízumot kaphatnak kínai üzletemberek Nagy-Britanniában - ezt Pekingben jelentette be a brit pénzügyminiszter. George Osborne honfitársaival a hírt Twitteren közölte.
"Ha több a brit beruházás Kínában, itt lesz több munkahely, ha több lesz a kínai befektetés Nagy Britanniában, nálunk nő a foglalkoztatottság!"- foglalta össze véleményét a brit pénzügyminiszter. George Osborne nincs könnyű helyzetben Pekingben, mert a két állam kapcsolatai nem épp a legjobbak. És hogy miért? Mert Cameron kormányfő találkozott a Dalai lámával! Ezt Pekingben kifejezetten ellenséges gesztusnak tekintik. Ezért, amikor tavasszal a brit kormányfő jelezte: szívesen látogatna Pekingbe, akkor udvariasan, de határozottan közölték a kínai vezetők, a látogatás pillanatnyilag nem aktuális! Most többször megkérdezték a brit pénzügyminisztert Pekingben: mit gondol az emberi jogokról és különösen a tibetiek jogairól, de George Osborne egyetlen egyszer sem válaszolt.
Hiába, a pénz beszél! Odáig nem ment el a brit pénzügyminiszter, hogy szabadkereskedelmi megállapodást javasoljon, olyat, amilyet Svájc kötött az idén, de kifejtette: "Van, akit aggaszt Kína fejlődése. Ők úgy gondolják: ha a kínaiak többet szelnek maguknak a tortából, nekünk kevesebb jut! Szerintem nem így van. Ha nagyobb lesz a torta, épp az együttműködés eredeményeképpen, abból mindenki profitál!"
Persze gyorsan mondjuk el, hogy a brit közvéleményt nem ez a hír foglalkoztatta ma elsősorban hanem az, hogy a Vörös Kereszt- a világháború óta először- szeretetcsomagok szétosztását kezdte meg a rászorulóknak Őfelsége birodalmában.

http://asiaport.hu/index.php/politika/kina/6977-voros-szonyeg-a-kinai-uzletembereknek-londonban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése