2013. október 16., szerda

Kuba érvei az Amerikai Egyesült Államok gazdasági,kereskedelmi és pénzügyi blokádjának megszüntetésére

Az USA 53 év óta fojtogató gazdasági blokádot tart fenn Kuba ellen. Lester Mallory államtitkár 1960. április 6-án megfogalmazott memoranduma szerint:
“A kubaiak többsége támogatja Castrót […] Nem létezik tényleges politikai ellenzék […] Az egyetlen lehetséges eszköz hogy a kormány elveszítse belső támogatottságát belső elégedetlenséget és csüggedést kiprovokálni gazdasági ínség által […] Minden lehetséges eszközzel a gazdasági életet gyengíteni kell […] meg kell tagadni pénzt és szolgáltatásokat, hogy a fizetések csökkenjenek, éhséget, reménytelenséget és a kormány összeomlását kell előidézni.”
A blokád a nemzetközi jog kirívó megsértése, ellentétes az Egyesült Nemzetek céljaival és alapelveivel, egy szuverén ország békéjének, fejlődésének és biztonságának megsértése és genocídiumnak [népirtásnak – a szerk.] minősül. A kubai nép hatalmas gazdasági veszteségeket szenved. Ez az összeg az embargó kezdetétől napjainkig, öt évtizeddel számolva eléri az 1.157.327.000.000 amerikai dollárt, beleértve a dollár elértéktelenedését az arannyal szemben a nemzetközi piacon.
Obama elnök 2009-es beiktatásakor új kezdetet hirdetett a kubai politikával kapcsolatban. Kifejtette, meg van arról győződve, hogy Kuba és az Egyesült Államok viszonyát más irányba lehet terelni. Öt évvel később még nagyobb szigorodását tapasztaljuk a Kuba elleni blokádnak és a Kubával kapcsolatos nemzetközi pénzügyi tranzakciók üldözésének. Ebben az időszakban a blokád volt a legnagyobb akadálya a kubai gazdasági és szociális fejlődésnek valamint a külföldi gazdasági kapcsolatok kiterjesztésének. Komoly akadálya a nemzetközi fejlesztéseknek.
Kuba nem tud szabadon exportálni sem importálni az Egyesült Államokkal, nem használhat dollárt nemzetközi pénzügyi tranzakcióiban, nem vezethet dollárszámlát harmadik országok bankjaiban. Kubában is tilosak azok a szolgáltatások, amelyeket külföldi pénzintézetek nyújthatnának. 2009. januártól 2013. szeptember 9-ig az Obama kormányzat 30 amerikai és külföldi céget 2 millió 446 ezer dollár megfizetésére kötelezett, mert kapcsolatba léptek Kubával és más szankcionált országokkal.
Az Egyesült Államok hatóságai elismerik hogy Kuba nem jelent fenyegetést országuk biztonságára, mégis kitartanak a terrorizmust támogató országok között felsorolni Kubát, hogy ezzel igazolják a kubai pénzügyi tranzakciók üldözését és a blokád szigorítását. A blokád által okozott legnagyobb károkat a kubai nép a legérzékenyebb területeken megérzi. A Zürichi Bank amerikai nyomásra felfüggesztette a Kubába irányuló átutalásokat, ezáltal sérült a kubai egészségügyi hatóságok együttműködése a MediCuba-Suisse nem kormányzati szervezettel a rák elleni küzdelem területén, a gyermekgyógyászat területén és a HIV fertőzés megelőzése területén. Precedens nélküli eset volt az is amikor az Egészségügyi Világszervezet által küldeni akart pénzalapokat felnőttek influenza elleni beoltására, egy kanadai bank, szintén amerikai nyomásra visszatartotta.
2013. áprilisban az OFAC (Office of Foreign Assets) megakadályozta a CSC (Cuba Solidarity Campaign) nem kormányzati brit szervezetet, hogy 100 példányt vásároljon a “Kuba elleni gazdasági háború” című könyvből. (The Economic War against Cuba. A Historical and Legal Perspectiva on the U.S. Blockade, szerző: Salim Lamrani, kiadó: Monthly Review Press, New York). Az eset túlzó jellegét Rob Miller, a CSC igazgatója foglalta össze: “A Kuba elleni embargó érvényesítéséhez területenkívüli törvénykezést használnak fel a gazdasági szankciókhoz, például hogy megakadályozzák könyvek eladását az egyesült Királyságban […]. Az észak-amerikai blokád nevetséges voltát ebben az esetben is látjuk, amikor brit kiadók akadályozzák meg briteknek valamely könyv elolvasását.”
2013. október 29-én Kuba huszonkettedszer is az ENSZ elé fogja terjeszteni a “Egyesült Államok Kuba elleni gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi blokádja megszüntetésének szüksége“ című határozatát. 2012-ben 188 ország szavazott támogatólag e határozat mellett, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a nemzetközi közösség elismeri és támogatja a kubai népet a blokád eltörléséért folytatott harcában.
Kuba ismételten kifejezi köszönetét a nemzetközi közösségnek, hogy támogatja Kubát az igazságtalan, illegális és embertelen blokád megszüntetéséért, melynek soha nem kellett volna léteznie.
Forrás: Kubai Nagykövetség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése