2013. október 16., szerda

Venezuela 4400 új házat készül építeni Haitin

A venezuelai kormány ígéretet tett 4400 új lakás építésére Haitin körülbelül 260 millió dollár értékben, számolt be róla Laurent Lamothe haiti miniszterelnök. Lamothe azután jelentette be a kezdeményezést, hogy múlt hétfőn egynapos látogatásra érkezett Caracasba.
3900 új ház épül majd Port-au-Prince-ben, és további 500 pedig Ile-a-Vache-ban. A Haiti délnyugati félszigetétől nem messze található szigetet, Ile-a-Vache-t jelenleg a haiti kormány fejleszti turizmus céljából. A venezuelai kormány részben finanszíroz egy 66 millió dolláros szállodaprojektet a szigeten.
A lakásépítésről és turizmusról szóló megállapodások mellett, Lamothe látogatásának középpontjában állítólag Haiti Petrocaribe-tartozásairól szóló megbeszélések álltak. A Petrocaribe égisze alatt a karibi államok kedvezményes áron vásárolhatnak venezuelai olajat. Az országot romba döntő 2010-es földrengés után Haitinek 400 millió dolláros Petrocaribe-tartozást engedtek el. A tartozást termékekben is ki lehet fizetni pénz helyett. A haiti kormány sajtóközleménye szerint Lamothe delegációja venezuelai tisztségviselőkkel találkozott, hogy mezőgazdasági termékekkel való adósságtörlesztésről tárgyaljon. A múlt héten kötött megállapodásokat a még a hónap folyamán megvalósuló második találkozón fogják véglegesíteni.
A két kormány a hírek szerint tárgyalt egy 15 millió dolláros egészségügyi megállapodásról, amelynek értelmében a Venezuelai Fejlesztési Bank új egészségügyi létesítményeket fog finanszírozni Haitin. Lamothe találkozott az ALBA Bank tisztviselőivel is, ami azt tervezi, hogy újabb 10 millió dollárt fektet haiti írás-olvasás programokba.
Haiti még mindig nem épült újjá a 2010-es katasztrófa után, és az egyik legszegényebb ország a térségben. Júliusban a haiti elnök, Michel Martelly méltatta a venezuelai segélyt, és elmondta, hogy az oktatás, az infrastruktúra és a mezőgazdaság terén megvalósuló állami projektek többségét a Petrocaribe támogatja.
„Ami ma Haitin történik annak a legtöbbje a Petrocaribe finanszírozása révén jöhet létre” – mondta Martelly.
(latin-amerika.hu )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése