2013. október 16., szerda

Pogrom Moszkvában

Úgy tűnik lesznek még zöngéi a múlt hétvégi moszkvai zavargásoknak. Moszkva egyik körzetében (Birjuljovo-Zapadnoje) etnikai jellegű zavargások törtek ki, miután kaukázusiak múlt héten csütörtökre virradó éjjel egy késsel, a barátnőjének szeme láttára megöltek egy ott lakó 25 éves fiatalembert. A pogrom során több mint húsz ember, köztük rendőrök is megsérültek. Tizenegy főt kórházba szállítottak, a többiek járóbeteg-ellátásban részesülnek. A kórházba szállítottak között öt rohamrendőr és öt bevándorló van.
A zavargásokban körülbelül 4 ezer ember vett részt. A tömeg kaukázusiakra kezdett el „vadászni” és szétverte a bevándorlók "érdekeltségébe" tartozó Birjoza bevásárlóközpontot. Szemtanúk beszámolói szerint a pogromot nacionalista fiatalok kezdték, akik összecsaptak a Birjoza bevásárlóközponthoz érkező rendőrökkel is. A nacionalisták megvertek minden kaukázusi és közép-ázsiai külsejű embert.
A zavargások másnapján a Birjuza bevásárlóközpont előtt ismét több tucat ember gyűlt össze, akiknek a viselkedését a rendőrség felügyelte. A tüntetők közül a "zavarkeltőket" kiemelték. Tizenöt embert vettek őrizetbe, főleg sportruházatot viselő fiatal férfiakat.
Moszkva rendőri vezetése megerősítette az orosz parlament épületének a védelmét. A rendőrök körülbelül 10 méterenként állnak egymástól az épület egész vonala mentén. A szemközti oldalon található Moszkvaszálló előtt autóbuszok és teherautók sorakoznak az állomány szállítására. A rendőrség szerint nem feladatuk az állampolgárok mozgásának akadályozása, "csupán a közrendet védik”. Az Állami Dumában azt állítják, nem fordultak olyan kéréssel a rendőrséghez, hogy erősítsék meg a védelmet.
Az orosz emberekben az előítélet nem alaptalan. A tiltakozó fiatalok által megtámadott bevándorlók "érdekeltségébe" tartozó zöldségespiac területén a rendőri helyszínelés során egy autó utasterében több millió rubelt, három pisztolyt, két kést és egy baseballütőt találtak, derült ki a moszkvai rendőrség szóvivőjének bejelentéséből. Az autó minden bizonnyal a bevándorlóké lehetett. Az ügyet jelenleg vizsgálják. Részleteket a rendőrség nem közölt.
A pogrom után fokozott rendőri készültség védi a muszlimokat. Mintegy százezer muszlim vonult ki a moszkvai nagymecsethez imádkozni a Kurban-bajram ünnep alkalmából. A Birjuljevóban zajlott pogrom miatt a rendőrség különösen nagy erőkkel készült a muszlim ünnepre. Számos utcát lezártak a forgalom elől. A moszkvai hatóságok már korábban jelezték, hogy elejét veszik mindenféle provokációnak, ami összefüggésben lehet a Birjuljevo kerületben történt eseményekkel, a bevándorlók iránti intolerancia megnövekedésével. A muszlim ünnep alatt rendzavarás nem történt.
Az indulatok talán nyugodni látszódnak. A demonstráció résztvevői azt követelték, hogy találják meg a 25 éves Jegor Serbakov gyilkosát. A moszkvai rendőrség szóvivője még vasárnap éjjel bejelentette, hogy megállapították azon személyek kilétét, akiknek közük lehet Jegor Serbakov, a meggyilkolt fehér fiú halálához.
A rendőrség sajtóosztálya most bejelentette, hogy Jegor Serbakov meggyilkolásában való részvétellel gyanúsított személy Azerbajdzsánból származik. „A gyilkossággal egy 1982-es születésű azerbajdzsáni személyt gyanúsítunk, a neve Orhan Zejnalov Zahit Ogli” – mondta a rendőrség képviselője.
Az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia elleni Európai Bizottsága (ECRI) szerint aggodalomra ad okot a rasszizmus növekedése Oroszországban. Gyakran éri inzultus a "nem szláv külsejű", sötét bőrű embereket. Az ECRI jelentése a rasszizmus alakulását vizsgálta Oroszországban 2008 és 2012 között, s publikálása éppen egybeesett a Moszkvában zajlott pogrommal.
A jelentés szerint Oroszországban nem tisztelik a bevándorlók jogait, a közszereplők gyakran tesznek idegengyűlölő kijelentéseket, a hatóságok zaklatják a kaukázusiakat, szabadon virágoznak az ultranacionalista, neonáci szájtok. Az elmúlt években növekedett az erőszak a „nem szláv külsejű”, sötét bőrű emberek ellen. Az erőszak különösen a kaukázusi és közép-ázsiai bevándorlók ellen irányul, de ismertek erőszakos cselekmények afrikaiak ellen is.

Balatonyi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése