2009. szeptember 15., kedd

Fegyverekkel exportált hegemónia


Amerika a fegyvereladásokkal is erősíti globális befolyását

A gazdasági válság hatására visszaesett a nemzetközi fegyverkereskedelem, az Egyesült Államok mégis növelni tudta a katonai eszközök exportját - ismerteti az amerikai kongresszus által készített legfrissebb statisztikai adatokat Shaun Waterman, a svájci székhelyű International Security Network (ISN) elemzője. Az adatok arra utalnak, hogy Amerika a fegyverek exportjával is igyekszik erősíteni befolyását: az Egyesült Államokban gyártott és szervizelt eszközöket vásárló országok ugyanis függő helyzetbe kerülnek.
Az amerikai Kongresszusi Kutatási Szolgálat (CRS) jelentése szerint a tavalyi évben visszaesett a nemzetközi fegyverkereskedelem volumene: 2007-hez képest 2008-ban 7,6 százalékkal kevesebb értékben adtak el fegyvert. A jelentés készítői szerint a visszaesés hátterében minden bizonnyal a gazdasági válság áll.
Az Egyesült Államoknak és az amerikai fegyvergyárak túlnyomó többségének azonban még sincs oka panaszra, hiszen piaci részesedésük tovább nőtt. 2008-ban az összes eladott fegyverek és alkatrészek 68,4 százalékát amerikai cégek gyártották. 2007-ben mindössze 25 milliárd dollár, tavaly viszont már 37,8 milliárd dollár értékben adott el az Egyesült Államok fegyvert. Az amerikai fegyveripar túlsúlyát jól mutatja, hogy Olaszország, a világ második legnagyobb exportőre a 2007-es 10,8 milliárd dollár után 2008-ban 3,7 milliárd dollárért adott el fegyvert, amivel az összforgalom mindössze 6,7 százalékát adja. A harmadik helyre szorult Oroszország 3,5 milliárd dollárért értékesített fegyvereket. Az Egyesült Államok jövőbeli kilátásai is nagyon jók, hiszen a most vásárolt fegyverekhez előbb-utóbb alkatrészekre és továbbfejlesztett kiegészítőkre lesz szükség, ami előrevetíti, hogy az Egyesült Államok piaci részesedése a jövőben is meghatározó marad.
Az adatokból az is kiderül, hogy a gazdasági válság nem egyenlő mértékben vetette vissza a világ fegyverexportőreinek vásárlásait. A korábban jelentős tartalékokat felhalmozó államok és a feltörekvő, olajban gazdag országok tavaly is növelni tudták a fegyverbeszerzések volumenét. Az amerikai export 80 százalékát - 30 milliárd dollárt - a fejlődő országokból érkezett megrendelések tették ki. Különösen a közel-keleti arab államok voltak aktívak: az Egyesült Arab Emírségek 6,5 milliárd dollár értékben vásárolt Patriot légvédelmi rakétákat, Marokkó 2,1 milliárd dollárt költött 24 darab F-16 vadászgép beszerzésére. Irak 140 Abrams tankot és 6 C-130-as repülőgépet vett összesen 1,2 milliárd dollárért. Szaúd-Arábia, Egyiptom mellett Dél-Korea, Tajvan és Brazília is komoly beszerzéseket foganatosított 2008-ban.
Az adatokból azonban nem csak a fegyverkereskedelem mértéke derül ki. A dollár milliárdok mellett rendkívül érdekes és beszédes az is, hogy ki kinek szállít fegyvereket. A kimutatás fontos tanulsága, hogy Oroszország legfőbb rendelője India, Kína és Venezuela.
A jelentés készítői felhívják rá a figyelmet, hogy a hidegháború idején a fegyverexport a befolyási és szövetségi rendszer fenntartásának, illetve a nagyhatalmi hegemónia megerősítésének fontos eszköze volt. A fegyverszállításoknak azonban ma is geopolitikai jelentősége van: a Szovjetunió felbomlása óta jelentősen enyhült nemzetközi légkörben a nagyhatalmak továbbra is tekintetbe veszik a  biztonságpolitikai szempontokat.
Az Egyesült Államok a fegyverexporttal is igyekszik támogatni stratégiai partnereit, ezzel is erősítve globális befolyását. Ellentétben azonban a hidegháborúval, mostanság már nem csak a szövetségi rendszer tagjai kaphatnak amerikai fegyvereket - emeli ki Waterman. Washington igyekszik elérni, hogy minél több, szigorú értelemben véve nem amerikai szövetségesnek tekintett ország is az Egyesült Államoktól vásároljon. Az amerikai fegyverek ugyanis nem csak biztonságot nyújtanak, de egyúttal kiszolgáltatott, függő helyzetbe hozzák a vásárlót. Az Egyesült Államok a drága fegyverek alkatrész-utánpótlásával és a továbbfejlesztett eszközökkel bármikor zsarolhatja az amerikai fegyvereket hadrendbe állított országokat.
Ken Pollack, a CIA korábbi elemzője is a fegyverexport  stratégiai jelentőségére hívta fel a figyelmet, amikor szeptember elején beszámolt róla, hogy az Egyesült Államok szunnita arab szövetségesei támogatják az síita Irakba irányuló amerikai fegyverszállításokat. Azt remélik ugyanis, hogy az Egyesült Államok rövid pórázon tarthatja az amerikai vadászrepülőgépeket vásárló iraki síita vezetést, ezzel garantálva a szunnita szomszédok biztonságát.

http://www.isn.ethz.ch/isn/Current-Affairs/Security-Watch/Detail/?lng=en&id=105922

Kadarkúti Hétfői üzenetek-43. Szűzanya: Az áteredő bűn

2009. szeptember 14., Szűzanya: Az áteredő bűn
Én: Édes Jézusom, szeretlek, tégy engem békéd eszközévé. Drága Mennyei Édesanyánk: gyermeki szívvel várjuk tanításodat, úgy csüngünk szavadon, mint kicsi gyermek az édesanyja ajkán.
Szentlélek Istenem! Kérlek segíts abban, hogy tüzesen, lelkesen tudjam átadni a Szűzanya tanítását!
Szűzanya: Drága Kicsi Engesztelőim! Örömmel tekintek végig rajtatok, hogy újra itt vagytok, hűségesen és szomjasan várjátok üzenetemet. Ma olyan valóságról beszélek nektek, amiről elég keveset hallottatok: az áteredő bűnről. Miért is kellett Szent Fiamnak emberré válni és meghalni? Az ÁTEREDŐ BŰN és annak következményei miatt. Vizsgáljuk meg ebben a tanításomban, hogy mi az áteredő bűn, mi lett volna, ha ősszüleink nem esnek bűnbe, van-e áteredő bűn, és hogyan lehet megszabadulni tőle?
1.      Első kérdés: Mi az áteredő bűn? Az első emberpárt Isten a legtökéletesebb lelki – testi harmóniába teremtette: testük egészséges és szép volt, lelküket a jóság, a tisztaság, a szeretet, a béke, az igazság jellemezte. Ez a lelki – testi harmónia azt jelentette, hogy testük minden ereje és érzéke mindig szótfogadott a léleknek, amely mindig azt akarta, amit Isten. De sajnos a gonosz csábítására megtörtént az első bűn. A Mennyei Atya próbára tette az első emberpárt: nekik adta az egész paradicsomot és egy fát kijelölt, hogy arról nem szabad enniük. De jött a Sátán kígyó alakjában és azt mondta, hogy Isten a tudás fáját tiltotta el tőlük, hogy nehogy olyan tökéletesek és okosak legyenek, mint Ő. Éva erre leszakított róla egy gyümölcsöt, és Ádámnak is adott belőle. Isten haragja lesújtott rájuk és kiűzte őket a paradicsomból. Ettől kezdve verítékük hullatásával tartották fenn magukat, Éva fájdalommal szülte gyermekét. Életük csupa küzdelem, szenvedés volt és meg kellett halniuk. Mivel a bűn az első emberpár által jött a világba, és meghozta nekik a szenvedést és halált, így ez a bűn átöröklődött az egész emberiségre a következményeivel együtt. Halál és kárhozat szállt minden emberre egynek a bűnbeesése miatt. Ti emberek erre ámulva kérdezitek: „Hol itt az igazság?” Miért kell nekem bűnben születnem azért amiért nem is tehetek, amiért az első emberpár vétkezett? Hát felelős vagyok én azért, amit nem is én követtem el, hanem elődeim? Akik így beszélnek, Gyermekeim, azok nem tudják, hogy az áteredő bűn nem személyes felelősség az emberek lelkén, hanem csak HIÁNY. Hiánya a megszentelő kegyelemnek. Talán egy életből vett példával jobban meg lehet ezt érteni:
Volt egy ember, aki nagy összeget nyert a lottón, melyből egy gyönyörű sokszobás kertes házat vett és egy orvosi-műszer gyártó céget alapított. Családjával együtt nagy gazdagságban és pompában élt. Az üzlet remekül ment, sok hazai és külföldi megrendeléssel. De sajnos volt egy nagy hibája, hajlott a léhaságra. Belemerült a szerencsejátékokba és az alkoholizmusba. Egyre több pénzt elpazarolt. A vállalkozása tönkrement, mindenfélét eladogatott a házból. Látva a reménytelen helyzetét, nagy kölcsönöket vett fel. Már a számlákat sem tudták fizetni. Az alkoholtól a mája elrákosodott és egy év alatt meghalt. Ott maradt felesége és 3 kiskorú gyermeke. Jöttek elárverezni a házat. A feleség hajléktalan lett, a gyermekek állami gondozásba kerültek. A szegény feleséget és a 3 gyermeket az ő halála után megillett volna az örökség, de csak rengeteg adósságot hagyott maga után. A családja bűnhődött az ő léhasága miatt: nagy HIÁNYOKAT szenvedtek, pedig nem tehettek arról, hogy így alakult a helyzetük. Ugye így jobban megértitek, mi az áteredő bűn, amit nem mi követtünk el, mégis alatta mi is mindnyájan szenvedünk.
2.      Most képzeljétek el, mi lett volna, ha ősszüleitek nem követték volna el az engedetlenséget, az első bűnt!
Akkor most is ott élnétek a paradicsomban. Sokasodnátok, az anyák fájdalom nélkül szülnének, nem lenne bűn, csak szeretet és béke, nem lenne szenvedés, öregség, betegség és halál. De sajnos nem így történt! Az áteredő bűn, mint valami óriás kígyó fonja körül az egész földet és megkeseríti az ember életét. Emiatt sírtok, emiatt szenvedtek és haltok meg.
3.      Van-e áteredő bűn? Ennek bizonyítását magában az emberben kell keresni. Isten tökéletesen jónak teremtette az embert, mégis mindenkiben benne van az jó és a rossz egyszerre. Erre is mondok nektek egy élő példát.
Láttam egy asszonyt, aki nagyon adakozó, segítőkész, jószívű. Látogatja a betegeket, vigasztalja a szomorúakat, kisegíti az anyagi gondokkal küszködőket. A nászasszonyát nem szereti, mert úgy érzi elszakított tőle egyetlen fiát. Egyik nap elmegy hozzá a fia és így szól: Anyu, te nyugdíjas vagy, van időd. Nagyon lázas az anyósom, és hogy mi elmehessünk dolgozni, eljönnél-e vigyázni rá? A válasz az volt, hogy nem. Azt hazudta, hogy arra a napra már van egy fontos programja. Ebben az asszonyban ez az anyai önzés, hogy haragszik, amiért fia a másik családhoz kapcsolódott, ez a hajlam az áteredő bűnből ered. A hajlam az emberben már pici korban megvan. Tételezzük fel, hogy a baba, mikor megszületik, csupa jót lát maga körül és mégis, ahogy cseperedik, kezd makacskodni, engedetlenkedni, hazudozni és lustálkodni. A szülők által elvetett mag a legjobb volt, s a termés mégis konkolyos. Ez azért van, mert az újszülöttben már elszórta az áteredő bűn a rosszra való hajlamot. Mindnyájan rosszra való hajlammal születtetek, így az Istenhez emelkedés erőfeszítésbe kerül. Csak egyetlen ember született áteredő bűn nélkül a világba és az Én vagyok, a ti Mennyei Édesanyátok. Még a legnagyobb szenteknek is harcolniuk kellett a bennük lévő rosszal.
Másodszor, hogy van áteredő bűn bizonyítja a tenger sok bűn, ami tombol a világban: a sok gonoszság, önzés, gyilkosság, rablás, betörés, csalás, szélhámosság. Ugyanis mivel – ahogy az előbb mondtam, nagy erőfeszítést kíván az áteredő bűn legyőzése – sok ember nem törekszik erre és lesüllyed a bűn mocsarába. Tehát, Gyermekeim nem Isten teremtette az embereket romlottnak, hanem nem igyekeznek a bennük lévő rossz hajlamot kinevelni magukból, ami az áteredő bűn következménye.
Harmadszor bizonyítja, hogy igenis van áteredő bűn, hogy nagyon nehezen tudtok megszabadulni bizonyos hibákból, gyengeségekből, bűnökből. Mindig ugyanazokat a bűnöket gyónjátok meg: pl. ítélkeztem, szétszórt voltam az imában, veszekedtem, hiú voltam, falánk voltam. Tehát minden keresztény vallásos embernek megvannak a maga megszokott bűnei és képtelenek szabadulni tőle. Ez bizony az áteredő bűnből származó hajlamok miatt van, azért olyan nehéz elhagyni. Ezért kell imádkozni Kicsinyeim, magatokért a Megszabadítás rózsafüzért és az Én Szent Fiam megszabadít titeket a megszokott rossz gyengeségeitektől.
Negyedszer bizonyítja az áteredő bűn valóságos létezését a sok ellentmondás és kettőség, ami az ember jellemében van. Egyszer bemondták a hírekben, hogy egy gyilkos hidegvérrel betört egy öreg néni lakásába, elvágta a nyakát és miután végzett vele, a nyávogó macskáját a hűtőben talált tejjel megitatta. Sajnálta az állatot, hogy nem lesz, aki enni adjon neki, és éhes lesz. Ez is bizonyítja, hogy Isten nem gonosznak teremtette őt se, csak gyilkoló hajlama, mely az áteredő bűnből fakadt, elhatalmasodott rajta. De nem kell mindjárt gyilkosokra gondolnotok, csak figyeljétek magatokat! Mennyire tudtok lelkesedni, milyen buzgón imádkoztok és még aznap a kerítésen át a szomszédasszony el kezdi szidni-hordani a harmadikat, és ti bólogattok, vagy vele együtt ítélkeztek. Pedig lelketek nem akarja a bűnt, mégis óhatatlanul elmerültök benne. Azért van, mert a Kísértő könnyen behálóz, a bennetek lévő rossz hajlam miatt.
4.      Hogyan lehet megszabadulni az áteredő bűntől? Először is a keresztség lemossa rólatok, melyet Szent Fiam Jézus Krisztus szenvedése és halála hozott meg nektek. Másodszor az áteredő bűn következményét a rosszra való hajlamot úgy lehet legyőzni, hogy Velünk, Égiekkel állandó, szoros kapcsolatban maradtok ima, böjt, bűnbánat, áldozat útján. Minden áldott nap megbánjátok bűneiteket a szívetek mélyéből, gyakran veszitek magatokhoz Jézus Krisztus Szent Testét és Vérét, így igyekeztek megőrizni magatokon a Megszentelő Kegyelem hófehér ruháját. Aki így él, az egészen mentes lesz az áteredő bűn nyomasztó hatásaitól, és a szenttéválás felé halad. Aki így él, azt a gonosz hiába kísérti, nem tudja megkaparintani.
Drága Kicsinyeim! Szíveteket-lelketeket úgy ahogy van minden nap ajánljátok fel Nekem! Én átadom Szent Fiamnak hadd szépítse, alakítsa, csiszolja olyanná, amilyennek elképzelte a Mennyei Atya, mikor saját képmására teremtett titeket. Tárjátok ki szívetek ajtaját a Szentlélek Isten előtt, hogy fényével a Nagy Figyelmeztetéskor, mely a küszöbön van, egészen megtisztíthassa és előkészítse Jézus Krisztus 2. eljövetelének fogadására.
Éva felemelt kezein keresztül édesanyai áldásomat adom mindannyiatokra az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Amen.