2009. szeptember 15., kedd

Fegyverekkel exportált hegemónia


Amerika a fegyvereladásokkal is erősíti globális befolyását

A gazdasági válság hatására visszaesett a nemzetközi fegyverkereskedelem, az Egyesült Államok mégis növelni tudta a katonai eszközök exportját - ismerteti az amerikai kongresszus által készített legfrissebb statisztikai adatokat Shaun Waterman, a svájci székhelyű International Security Network (ISN) elemzője. Az adatok arra utalnak, hogy Amerika a fegyverek exportjával is igyekszik erősíteni befolyását: az Egyesült Államokban gyártott és szervizelt eszközöket vásárló országok ugyanis függő helyzetbe kerülnek.
Az amerikai Kongresszusi Kutatási Szolgálat (CRS) jelentése szerint a tavalyi évben visszaesett a nemzetközi fegyverkereskedelem volumene: 2007-hez képest 2008-ban 7,6 százalékkal kevesebb értékben adtak el fegyvert. A jelentés készítői szerint a visszaesés hátterében minden bizonnyal a gazdasági válság áll.
Az Egyesült Államoknak és az amerikai fegyvergyárak túlnyomó többségének azonban még sincs oka panaszra, hiszen piaci részesedésük tovább nőtt. 2008-ban az összes eladott fegyverek és alkatrészek 68,4 százalékát amerikai cégek gyártották. 2007-ben mindössze 25 milliárd dollár, tavaly viszont már 37,8 milliárd dollár értékben adott el az Egyesült Államok fegyvert. Az amerikai fegyveripar túlsúlyát jól mutatja, hogy Olaszország, a világ második legnagyobb exportőre a 2007-es 10,8 milliárd dollár után 2008-ban 3,7 milliárd dollárért adott el fegyvert, amivel az összforgalom mindössze 6,7 százalékát adja. A harmadik helyre szorult Oroszország 3,5 milliárd dollárért értékesített fegyvereket. Az Egyesült Államok jövőbeli kilátásai is nagyon jók, hiszen a most vásárolt fegyverekhez előbb-utóbb alkatrészekre és továbbfejlesztett kiegészítőkre lesz szükség, ami előrevetíti, hogy az Egyesült Államok piaci részesedése a jövőben is meghatározó marad.
Az adatokból az is kiderül, hogy a gazdasági válság nem egyenlő mértékben vetette vissza a világ fegyverexportőreinek vásárlásait. A korábban jelentős tartalékokat felhalmozó államok és a feltörekvő, olajban gazdag országok tavaly is növelni tudták a fegyverbeszerzések volumenét. Az amerikai export 80 százalékát - 30 milliárd dollárt - a fejlődő országokból érkezett megrendelések tették ki. Különösen a közel-keleti arab államok voltak aktívak: az Egyesült Arab Emírségek 6,5 milliárd dollár értékben vásárolt Patriot légvédelmi rakétákat, Marokkó 2,1 milliárd dollárt költött 24 darab F-16 vadászgép beszerzésére. Irak 140 Abrams tankot és 6 C-130-as repülőgépet vett összesen 1,2 milliárd dollárért. Szaúd-Arábia, Egyiptom mellett Dél-Korea, Tajvan és Brazília is komoly beszerzéseket foganatosított 2008-ban.
Az adatokból azonban nem csak a fegyverkereskedelem mértéke derül ki. A dollár milliárdok mellett rendkívül érdekes és beszédes az is, hogy ki kinek szállít fegyvereket. A kimutatás fontos tanulsága, hogy Oroszország legfőbb rendelője India, Kína és Venezuela.
A jelentés készítői felhívják rá a figyelmet, hogy a hidegháború idején a fegyverexport a befolyási és szövetségi rendszer fenntartásának, illetve a nagyhatalmi hegemónia megerősítésének fontos eszköze volt. A fegyverszállításoknak azonban ma is geopolitikai jelentősége van: a Szovjetunió felbomlása óta jelentősen enyhült nemzetközi légkörben a nagyhatalmak továbbra is tekintetbe veszik a  biztonságpolitikai szempontokat.
Az Egyesült Államok a fegyverexporttal is igyekszik támogatni stratégiai partnereit, ezzel is erősítve globális befolyását. Ellentétben azonban a hidegháborúval, mostanság már nem csak a szövetségi rendszer tagjai kaphatnak amerikai fegyvereket - emeli ki Waterman. Washington igyekszik elérni, hogy minél több, szigorú értelemben véve nem amerikai szövetségesnek tekintett ország is az Egyesült Államoktól vásároljon. Az amerikai fegyverek ugyanis nem csak biztonságot nyújtanak, de egyúttal kiszolgáltatott, függő helyzetbe hozzák a vásárlót. Az Egyesült Államok a drága fegyverek alkatrész-utánpótlásával és a továbbfejlesztett eszközökkel bármikor zsarolhatja az amerikai fegyvereket hadrendbe állított országokat.
Ken Pollack, a CIA korábbi elemzője is a fegyverexport  stratégiai jelentőségére hívta fel a figyelmet, amikor szeptember elején beszámolt róla, hogy az Egyesült Államok szunnita arab szövetségesei támogatják az síita Irakba irányuló amerikai fegyverszállításokat. Azt remélik ugyanis, hogy az Egyesült Államok rövid pórázon tarthatja az amerikai vadászrepülőgépeket vásárló iraki síita vezetést, ezzel garantálva a szunnita szomszédok biztonságát.

http://www.isn.ethz.ch/isn/Current-Affairs/Security-Watch/Detail/?lng=en&id=105922

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése