2008. november 17., hétfő

Kaszparov Medvegyev gyors bukását jósolja


RIA Novosztyi
A Másik Oroszország nevű ellenzéki ernyőszervezethez tartozó Egyesült Polgári Fórum vezetője, Garry Kaszparov annak a véleményének adott hangot, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök legfeljebb másfél évig tud kitartani pozícióján. Ennek okát egyrészt abban látja, hogy megválasztása minimális, tehát hamis legitimitást adott a politikusnak. „Medvegyev megválasztását nem nevezném tényleges választásnak – jelentette ki. – Barack Obamát 65 millió voks juttatta az elnöki székbe, Medvegyevet mindössze egyetlen millió.”
Másrészt úgy véli: az egyre inkább általánosan gazdaságivá váló kezdeti pénzügyi világválság rövid úton még azt a csekély támogatottságot is felőrli, amit az orosz vezető eddig a magáénak mondhatott. Egy kérdésre, miszerint a politikus milyen természetű változásokra számít, Kasznparov kijelentette: e pillanatban a jelenlegi vezetés eltávolításának módját nehéz megjósolni, és tekintettel arra, hogy Oroszország elmúlt évszázadait a véres megmozdulások jellemezték, ez sem zárható ki, bár ő reménykedik a békésebb megoldásokban.
A politikus véleménye szerint a jelenlegi állapot nem tartható fenn. A tőzsde elveszítette értékének 70 százalékát, az orosz Központi Bank hetente több milliárdot veszít nemzetközi valutatartalékaiból. Ez pedig Medvegyev legfőbb támogatójának, Vlagyimir Putyinnak a helyzetét is megingathatja. Az elnök és a miniszterelnök – idézi Kaszparovot a RIA Novosztyi – hatalmukat annak a fellendülésnek köszönhetik, amely addig elképesztő földi javakkal árasztotta el a lakosság egy, nem túl nagy, részét. Ők alkotják az „új középosztályt”, melynek tagjai – a lakosság mindössze 15 százaléka – jólétükért cserében, minden tekintetben és kritika nélkül visszaigazolták a hatalmi aspirációkat. Ennek azonban – a jóléttel együtt – vége, jósolta Kaszparov.
A hírportál emlékeztet rá: Garry Kaszparovot a Medvegyev-Putyin tandem megakadályozta abban, hogy ellenzéki jelöltként szerepeljen az idei elnökválasztáson. Sőt, egy tüntetésen le is tartóztatta a rendőrség, és öt napok keresztül fogvatartották.

http://en.rian.ru/russia/20081117/118358740.html