2009. augusztus 25., kedd

Kína az amerikaiak előtt jár a napenergia hasznosítása terén


Európa és Amerika inkább fogyasztó lesz, mint termelő

Obama elnök azt a célt tűzte ki, hogy az Egyesült Államok „a megújuló energia legnagyobb exportőrévé váljon", de az elmúlt hét hónapban, amióta hivatalban van, Kína volt az az ország, amely fokozta arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a zöldenergia-piac vezető hatalma legyen, különösen a napsugárzás hasznosítása terén.
Kínai cégek már tavaly nagy szerepet játszottak abban, hogy a napelemes panelek ára csaknem a felére csökkent. Si Cseng-zsung (Shi Zhengrong), a legnagyobb kínai napelem-gyár, a Suntech Holding alapítója és egyben főnöke egy interjúban elmondta, hogy az amerikai piacra való behatolás érdekében a Suntech olcsóbban adja termékeit, mint amennyibe azok anyaga, az összeszerelés és a szállítás összesen kerül - írja Keith Bradsher a The New York Times-ban.A kínai kormány bőséges támogatását élvező cégek úgy akarják megkerülni az amerikai protekcionista törvényeket, hogy termékeik összeszerelésére az Egyesült Államokban építenek üzemeket. Ahogy a japán autógyártók tették több évtizeddel ezelőtt, most a kínai napenergia-társaságok bíztatják amerikai leányvállalataik vezetőit arra. hogy lépjenek be az amerikai ipari szövetségekbe, nehogy megerősödjenek a kínaiakkal szembeni ellenérzések.
Az Obama-kormányzat eltökélt szándéka az amerikai ipar támogatása. Az energiaügyi és a kincstári tárca augusztusban jelentette be, hogy 2,3 milliárd dollár adójóváírást ad a tiszta energia előállításához szükséges felszereléseket gyártó cégeknek. Sokan azonban még a napiparban is attól tartanak, hogy a nyugati vállalatoknak nehéz lesz versenyezniük a kínai konkurensekkel, amelyek olcsó hitelt, villamosságot és munkaerőt használhatnak és a frissen végzett mérnököket évi 7000 dolláros fizetésért tudják alkalmazni.
„Nem hiszem, hogy Európa és az Egyesült Államok a napenergia-termékek fő gyártóivá válhatnak - inkább fogyasztóik lesznek" - jelentette ki Thomas M. Zarrella, a Merrimackban működő GT Solar International cég ügyvezetője. A vállalat specializált gyártóberendezéseket állít elő napelem-paneleket termelő üzemek számára.
Március óta a kínai kormány, a tartományi és még a helyi hatóságok is egymással versengve nyújtanak a napelem-gyártóknak mind bőkezűbb támogatásokat, beleértve az ingyen telket és a kutatásra és fejlesztésre szolgáló pénzeszközöket. Az állami bankok elárasztják az iparágat olyan kölcsönökkel, amelyek kamata jóval alacsonyabb, mint ami Európában vagy az Egyesült Államokban szokásos.
A Vuhsziban (Wuxi) létesült Suntech jó uton van afelé, hogy idén Németországnak is szállítsa termékeit és ezzel a világon a fényelektromos elemek második legnagyobb gyártójává váljon, amelyet csak az arizonai Tempében működő First Solar előz meg. A Suntech mögött hasonló kínai cégek sokasága nyomul.
A nyugati riválisok nehéz helyzetben vannak, a német Q-Cells a múlt héten jelentette be, hogy a csökkenő eladások miatt 2600 alkalmazottjából 500-at elbocsát. Eddig a kormánytámogatások biztosították a keresletet termékeik iránt, most viszont nehéz helyzetben vannak, mivel a kínai termékek olcsóbbak - viszont elérhetőbbé teszik a zöld energiát. Az amerikaiak is nehezen lesznek képesek egységes választ adni a kínai exportoffenzívára, mivel a Suntech amerikai képviselőit vezető posztokra választották meg az iparági szövetségekben
Kína napenergia-kampánya azonban egyhamar aligha változtat a globális felmelegedésen. Kína energiafogyasztása ugyanis minden más országénál gyorsabban nő, bár ma még az Egyesült Államok több energiát fogyaszt. Kína célja az, hogy 2020-ban 20 ezer megawatt napenergiát termeljen - ez még a felét sem éri el a Kínában egy-egy évben felépülő szénerőművek kapacitásának.


http://www.nytimes.com/2009/08/25/business/energy-environment/25solar.html?_r=2&ref=global-home