2011. november 10., csütörtök

Egy izraeli-iráni konfliktus 3-500 dolláros magasságba repítheti az olaj árát

A Brent nyersolaj hordónkénti ára 1,17 dolláros emelkedés után jelenleg kéthavi rekordnak számító 115,73 dolláron áll, miután egyre több hír röppen fel egy esetleges izraeli támadásról Irán nukleáris létesítményei ellen.
Ez azonban semmi ahhoz képest, ami akkor várható, ha Izrael beváltja fenyegetését. 2006-ban, amikor az Egyesült Államok és Izrael először kezdte meresztgetni karmait Irán atomprogramja ellen, az Iráni Forradalmi Gárda a tengerfenékhez rögzített aknákkal rakta tele a Hormuz-szorost egy dezertőr szerint.
„A cél a kereskedelem megbénítása,” mondta a forrás a Newsmax online csatornának. A világ tengeri olajszállítmányainak egyharmada a Hormuz-szoroson halad át.
Az aknák bevetését az iráni tengerészet Stratégiai Kutatóközpontjának 2005-ben készült terve is említi. A terv egy összevont hadműveleti főhadiszállás felállításáról is ír, ami a Forradalmi Gárda rakétaegységeit, a vadászrepülőket, a felszíni és víz alatti járműveket, a kínaiaktól kapott C-801-es és C-802-es tengerészeti rakétákat, aknákat és a parti tüzérséget felügyelné az iráni hadügyminisztérium egyik titkosszolgálati tisztje szerint.
A Forradalmi Gárda rakétaegységei összesen „több mint 100 célpontot azonosítottak be, köztük szaúdi olajtermelő és exportáló központokat,” mondja a dezertőr. „Több mint 45-50 Shahab-3 és Shahab-4 rakéta áll készenlétben, kilövésre várva” szaúdi és izraeli célpontok ellen, tette hozzá.
A CIA szerint Hamid Reza Zakeri információi nem megbízhatóak. A fent felsorolt fegyverek mellett Zakeri elmondta, hogy Irán biológiai és atomfegyverek bevetésére is készen áll, amennyiben megtámadják az országot.
2009-ben Irán tesztkilövéseket hajtott végre néhány újgenerációs rakétával, köztük a Fateh-110 rövid hatótávolságú szárazföldi és a Tondar-69 szintén rövid hatótávolságú haditengerészeti rakétával. Izrael mindenesetre komolyan veszi a válaszcsapások lehetőségét Irán részéről. A múlt hét során hadgyakorlatot tartott egy esetleges rakétatámadás szimulálására az ország középső része ellen. A Reuters híradása szerint a hadgyakorlatban a vészhelyzet elhárító és mentő egységek is részt vettek, vegyi támadás ellen védelmet nyújtó felszerelésben.
November 1-én egy 13 amerikai tábornok által összeállított jelentés készült, ami arra figyelmeztet, hogy bármilyen „hosszú távú fennakadás” az olajszállítmányok mozgásában „rendkívül negatív hatással lenne az országra, megbénítva a szabad közlekedést.” Az „Amerika szabad mozgásának biztosítása, avagy az olajfüggőség csökkentésének szükségessége nemzetbiztonsági szempontból” elnevezést kapott jelentést a San Franciscói Energia Alapítvány szponzorálta.
„A jelentésben feltételezett legrosszabb forgatókönyv esetén a Hormuz-szoros 30 napon keresztül lenne hajózhatatlan, ami 75 milliárd dollár GDP kiesést jelentene az Egyesült Államok számára,” jelenti a National Defence Magazine.
A múlt héten a Rapidan Group 175 dolláros hordónkénti olajárat jósolt Irán megtámadásának esetére. A csoport olajipari szakértői által végzett felmérés szerint az olajárak 23%-kal emelkednének a támadás első néhány órája alatt.
Arnaud de Borchgrave, a UPI-nak írva azt feltételezi, hogy az olajárak ennél sokkal jelentősebb mértékben emelkednének. „Egyetlen Iránra ledobott bomba és az olajárak 3-500 dolláros magasságba repülhetnek hordónként,” írja. „Az Omán és Irán között található Hormuz-szoros az olaj szempontjából a legfontosabb szűkület a világon, amin naponta 16 millió hordó, a világ tengeri olajszállítmányainak 33%-a illetve a teljes olajkereskedelem 17%-a halad át.”
„A legtöbb szakértő egyetért, hogy egy Irán ellen végrehajtott támadás esetén az olaj ára legalább 2-300 dollárra emelkedne hordónként, a legoptimistább előrejelzés szerint viszont csak 175 dollárt kellene fizetni egy hordó olajért, akkor is, ha a Hormuz-szoros hajózhatatlanná válik,” jelenti Irán hivatalos hírügynöksége a Fars.

Forrás: Infowars.com

Hamarosan elkezdődik a háború a Kaszpi-tengerért

Orosz és nyugati elemzők úgy vélik, hogy a közeljövőben jelentősen élesedni fog a harc a Kaszpi-tengerért, méghozzá brüsszeli és washingtoni ”legjobb partnereink” jóvoltából. Ezen azonban ne lepődjünk meg - Oroszország számára a helyzet meglehetősen banális.
A Nyugat ilyen agresszív politikájának az a legfőbb oka, hogy az EU szeretné csökkenteni függőségét az orosz gáztól. További gáz beszerzésére az EU-nak csak a Kaszpi-tengeren keresztül Türkmenisztánból és Azerbajdzsánból van lehetősége. Oroszország és Irán viszont nem engedi gázvezeték lefektetését a Kaszpi-tenger alján - a víztároló egyelőre nincs teljesen felosztva, és lehetetlen hozzákezdeni bármilyen munkálatokhoz.
A helyzetet leginkább Berdimuhamedov türkmén elnök kifogásolja. Szeretné átnyomni azt a döntést, amelynek értelmében a gázvezeték megépítését csak azoknak az országoknak kellene engedélyezni, amelyeknek a parti vizein az áthalad.
Annak igazolására, mennyire komoly a pozíciója, Moszkva a közelmúltban hadgyakorlatot folytatott a Kaszpi-tenger partvidékén. A régió többi állama - Azerbajdzsán, Irán, Kazahsztán és Türkmenisztán – is fokozza erőit, ami a kikötők környékén levő katonai bázisaik bővítésében jelentkezik. A helyzetet súlyosbítja az a tény, hogy a szomszédos országok közül senki nem bízik meg a másikban. Ugyanakkor mindenki tudja, hogy a tenger mélye óriási nyersanyagkincset rejt. Pillanatnyilag a mintegy 10 milliárd tonna kőolaj- és 10 billió tonna becsült gázmennyiség nincs felosztva, ezekért pedig kemény harc lesz.
Argumenti.ru

Az amerikaiak északról is bekerítik Oroszországot


A rakéta fegyverekkel felszerelt amerikai haditengerészet jelenléte az északi tengereken komoly aggodalmat kelt az orosz katonai és politikai vezetés körében, jelentette ki Dmitrij Rogozin Oroszország állandó képviselője a NATO-ban a Nyugati Katonai Körzet képviselőivel tartott találkozón.
Rogozin kiemelte, hogy az USA mérlegeli annak lehetőségét, hogy az északi tengereken – az Északi-, a Balti-, és talán a Barents-tengeren - ideiglenesen telepítheti irányítható rakéta fegyverekkel felszerelt hajóit. Emlékeztetni szeretnénk arra, hogy Oroszország következetesen ellenzi a régió militarizálását, és javasolja, hogy a sarkvidéki államok – Oroszország, Kanada, USA, Norvégia és Dánia közti gazdasági és tudományos együttműködés egyik kulcsfontosságú központjává változtassák azt.
Washington nagy figyelmet szentel az Északi-sark vidéke fejlesztésének amerikai dominancia tekintetében, és ennek érdekében megerősíti saját politikai, gazdasági és katonai aktivitását. Rogozin véleménye szerint Oroszország határai közelében katonai csoportosulás alakul ki, „amelyről hivatalosan azt mondjáki, hogy ez olyan kapacitás, amely ballisztikus rakéták elfogását szolgálja Európa déli részén”.
Az Egyesült Államok jelentős számú hajóval rendelkezik, amelyek fel vannak szerelve rakétaelhárító és légelhárító tengeri rendszerrel”, mondja Igor Korotcsenko a Honvédelem c. lap főszerkesztője.
- Ez a rendszer elméletileg – Oroszország és az Egyesült Államok közti feltételezett konfliktus esetén – képes orosz ballisztikus rakéták elfogására. Ezért az ilyen hajók jelenlétét az amerikai haditengerészet kötelékében, és azok lehetséges alkalmazását az északi tengerek körzetében Oroszország katonai-politikai vezetése fenyegető tényezőnek tartja, amely veszélyezteti az orosz stratégiai nukleáris erők normális működését.
Az  orosz hatóságok egyáltalán nem akarnak konfrontációt a Nyugattal, annál kevésbé fegyverkezési hajszát az Északi-sarkon. A Kreml nem egyszer kijelentette, hogy a felek paritása a tárgyalások kérdését képezi, nem pedig a haderők növelését. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Oroszország lemond védelmi képessége betervezett felújításáról különböző régiókban, többek között az északi tengereken is. Így Vlagyimir Putyin rámutatott, hogy Oroszország fejleszteni akarja az Északi Flottáját. Többek között befejezik a Borej 955 típusú rakéta-hordozó stratégiai tengeralattjáró, valamint a Jaszen 885 típusú nukleáris tengeralattjáró tervezését és felépítését.
Az új nukleáris tengeralattjáró sikeresen vizsgázott a kísérletek első szakaszán
Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök Szeverodvinszk városában meglátogatta „Alekszandr Nyevszkij” nukleáris tengeralattjárót és gratulált a legénységnek a vizsgálat első fázisának sikeres befejezéséhez. Alekszandr Nyevszkij-t 2004-ben kezdték építeni a Szevmas hajógyárban, és a stratégiai nukleáris tengeralattjárók negyedik nemzedékéhez tartozik. Az ilyen tengeralattjárókat Bulava interkontinentális ballisztikus rakétákkal szerelik fel.
Jelenleg folyik Jurij Dolgorukij a projekt vezetőhajójának kikísérletezése. Az utolsó két próba során a cirkáló sikeresen hajtotta végre a Bulava rakéta indítását.
ruvr.ru

Kémek háborúja az Arktiszért - Miért kerültek az északi hírszerzők a láthatatlan front elejére
Háború a kőolajért nemcsak Líbiában folyik. A hideg Arktisz válhat a Föld következő forró pontjává. Még nem hallhatóak ott lövések és nem hullnak bombák. De a kémek háborúja teljes erővel zajlik.
Véget ért az „apák kicsi fiainak” édes élete
Az egyik orosz titkosszolgálat elemzője, Iván Ivanovics fiatalkorában Norvégia fővárosában dolgozott. Munkatársai tudták, hogy osloi kinevezését nemcsak norvég nyelvtudásának (a kémvilágban elég ritkának számít), hanem a tábornok apuka kapcsolatainak is köszönhette. A 101-es kémelhárító iskola sok végzőse szeretett volna bekerülni az észak-európai részlegbe, de odakerülni elsősorban csak protekcióval lehetett.
Mennyire jó 5 évet lehúzni egy nyugodt, ráadásul a világ legmagasabb életszínvonalú országában. Erre most mindenféle breivikek felrobbantják a kormány épületét, halomra lövik a fiatalságot, korábban meg a király és a miniszterelnök testőrség nélkül sétálgattak az utcán.
Észak-Európa abban az időben kémügyileg medvebarlangnak számított. Elég csendes és békés volt, nem történt ott semmilyen jelentős világesemény. Oslo az nem Washington, se nem New-York, amelyek az igazi ellenség székhelyei voltak. És nem is Bécs és Genf, amelyek köztudottan kémközpontoknak számítottak. Skandináviát nem véletlenül tartották ideális helynek az „apák fiai”. A meleg Golf-áramlat mosta északi félsziget a legideálisabb életkörülményekkel bírt.
A főnökség sem követelt meg komoly munkavégzést. Ráadásul sikerült bemesélni nekik, hogy Norvégiában kíméletlen kémelhárítás működik. Szerintük Osloban bármely apróságért lekapcsolják a mieinket. A diplomatákat pedig „persona non grata”-nak nyilvánítják, és azonnal kiutasítják. Azután pedig világméretű botránnyá fújják az ügyet a médiában. Ezért nem érdemes komoly felderítő tevékenységet folytatni.
Az is igaz, hogy a semmittevők viszont komoly karriert nem csinálnak. Ezért is a tábornok fiúcskák nem csak várták a sült galambot, hanem azért órákon át jelentéseket is körmöltek. A mi szorgalmas Ivánunk elsősorban a nyilvánosan is hozzáférhető forrásokkal szeretett dolgozni. Bevallása szerint gyakorlatilag végiglapozta az összes norvég média kiadványokat. Idővel jó elemzővé vált. Az igaz, hogy tábornoki rangig nem vitte, de alezredesig igen. És nem féltékeny a finn központból érkezett kollégájára, Szergej Boriszovics Ivanovra, aki, mint Putyin barátja, komoly karriert futott be. A mostani észak-európai kémekkel pedig őszintén együtt érez.
– A fiúknak most se szünetük, se szabadságuk. Még egy sörre sincs idejük – Iván Ivanovics kinyitja laptopját – nézd meg, milyen harc készülődik az arktikai szénhidrogénekért.
A tudományos Akadémia információja
A globális felmelegedés és az északi jégmezők folyamatos olvadása miatt korábban elzárt területek nyíltak meg a halászat, a hajózás és a nyersanyag bányászat előtt. Mára több mint 20 nagy szénhidrogén lelőhelyet tartanak nyilván az Arktiszon. Az orosz „Természeti kincsek és Természetvédelem Minisztériuma” számításai szerint feltártak 15,5 milliárd t kőolajat és 84,5 trillió ccm földgázt. Növekszik a halállomány. Kitolódik a hajózási szezon az északi útvonalon, mely jelentősége növekszik, mint az Európa és Ázsia közötti legrövidebb út. Szentpétervár és Vlagyivosztok között az út 14,3 ezer km, míg a Szuezi csatornán át 23,2 ezer. Hamburg és Yokohama között északon – 12 ezer km, a Szuezi csatornán 20,5 ezer. Ekkora különbség a hajóknak utanként 10-13 nap, és akár 300 ezer USD megtakarítást jelent. És nincsenek szomáliai kalózok. Hideg van.
A 3. világháború 2013-ban kezdődik?
A számítógép monitorján a következő hír jelenik meg: „Robert Hubert, a kanadai kormány tanácsadója kijelentette, hogy a múlt évben az Arktiszi helyzet hasonló volt, mint Európában 1935-ben, mikor Németország felett már a Harmadik Birodalom zászlói lebegtek. Akkor világháború lett a vége. Jelenleg nem lehet kizárni valami hasonlót.”
– Úgy gondolom, hogy a bajok 2-3 év múlva kezdődnek, – az ezredes megint a monitorra nézett. – Úgy vélik, hogy az Arktisz rejti a világ kőolaj és földgáz készleteinek több mint 20 %-át. 2013-ban az érdekelt országoknak be kell mutatniuk az érveiket és bizonyítékaikat az ENSZ-nek. És akkor a viták akár fegyveres konfliktussá is válhatnak. Mint a meggyújtott gyufaszál, amellyel a nyitott gázcsaphoz közelítenek, felrobbantja a világot.
Iván Ivanovics újabb anyagot talál a laptopon. Az USA 66-os számú nemzetvédelmi utasítása. Ebben ez van: „Az USA komoly és megalapozott nemzetbiztonsági érdekekkel bír az arktikai régióban, és kész megvédeni ezeket az érdeket akár egyedül, akár más országokkal szövetségben. Ide tartoznak a következő témák, mint a rakétavédelem, a rakéta felderítés, stratégiai hajózás tengeri és légi rendszereinek fejlesztése, a tengeri jelenlét, tengeri nemzetvédelmi tevékenység, a tengeri és légi közlekedés biztosítása.”
Az amerikaiak nyomában az angolok is az északi jégre léptek. Nemrég Londonban adták ki a brit Védelmi és a Külügyminisztérium közös jelentését „Az Arktisz stratégiai jelentősége Nagy-Britannia számára” címmel. Ebben írják, hogy az északi jégmező olvadása „új frontvonal” megnyitását jelenti, mivel jelentősen lerövidül a tengeri áruszállítás és Britannia konfliktusba keveredhet a szövetségi kötelezettségek miatt. A jelentés szerint az egyik égető probléma „a felszíni hajózás gyors kiterjedése a korábban elzárt területeken, illetve a katonai jelenlét az új vizeken.”
Már most is viták zajlanak a tenger alatti területekről. Pl. Dánia kitart amellett, hogy a Lomonoszov-hátság valóságban az ő területének a folytatása. 2007 augusztusában Dánia saját tudományos kutatást folytatott az Arktiszon, azért, hogy adatok gyűjtsenek az ENSZ beadványukhoz. Ahogy elvárható volt, a dán kutatók az oroszokéval ellentétben arra jutottak, hogy a hátság, amely az Északi-sark alatt is elhúzódik, az észak-amerikai és a grönlandi tektonikus lemezek folytatása, és nem az európaié, ahogy Moszkva állítja.
Ahogy Líbiában is, az arktikai kőolajért a NÁTO is harcba száll. Reykjavikban zajlott le a NATO „Arktisz biztonsági perspektívái” nevű szemináriuma, melyen részt vettek: a NATO főtitkára, a katonai tanács elnöke, az európai egyesült hadtestek legfelsőbb katonai vezetője, a szállítási vezetőség legfelsőbb katonai vezetője. Védelmi kérdésekkel foglalkoztak. A kérdés: ki ellen is? Jeges medvék ellen?
– És itt van kedvenc Norvégiám, – Iván Ivanovics az egeret tologatja. – Olvassuk. „Norvégia áttelepítette az operatív vezetést Stavangerből a sarkkörön túlra, Reitanba. Az Északi-szövetség 8 országa (Dánia, Finnország, Izland, Norvégia, Svédország, Grönland, Feröer-szigetek, Åland-szigetek) elhatározta, hogy létre hoznak saját északi harci csoportot (Nordic Battle Group). Idetartozik 1600 svéd, 250 finn, 150 izlandi és 100-100 észt és norvég katona. A vezetés Svédországban van.
– Senkit ne zavarjon a kicsi létszám, – nézi a monitort az ezredes. – Ez csak előretolt helyőrség. Virágocskák. A gyümölcsérés pár év múlva lesz.
A válaszunk késik
A hírszerzői jelentések még csak a nem harcoló frontokról írnak. Sok mindent takarnak az álhírek tömegével, mint Líbiában is. Most egy a biztos: A Nyugat gyorsan növeli a különböző északi tervek költségeit. Mi pedig megint késlekedünk és fukarkodunk. Az orosz kormányhoz közeli források szerint az Arktiszra költött pénzek a következő években elérhetik a 195 milliárd USD-t évente. De ez kevés. És pár év múlva késő lesz.
Szibériát és az északi hajóutat követelik
Az orosz Észak és Arktisz nem hagyja nyugodtan aludni a Nyugatot. Madeleine Albright, mint az USA államtitkára, kijelentette: „Mivel Szibéria egyetlen egy országhoz tartozik, semmilyen igazságosságról nem lehet szó.” Erre rádupláz Zbigniew Brzeziński: „Az új világrend (az USA vezetésével) Oroszország ellen, Oroszország romjain és Oroszország révén épül.” Mint első lépésként, Washingtonban már a orosz területeken áthaladó északi hajózási utak „nemzetközisítéséről” beszélnek.
Mint valami szenzációt jelentette be Moszkva, hogy a Kola-félszigeten létre hozta az arktikai „szpecnaz-t”, különleges alakulatot. Ennek az új katonai egységnek az alapjait a 200-as Pecsengi motoros-lövész alakulat adja. Azt mondják, hogy a tervezett arktikai hadgyakorlatokhoz más légideszant egységek is kapcsolódnak. Az Északi Flotta harci egységeinek megerősítése is folyamatban van. Minden esetre az első többcélú, „Szeverodvinszk” típusú atom-tengeralattjárót is, melyet hamarosan megépítenek az azonos nevű városban, az Északi Flottához rendelik. A sokat szenvedett „Bulava” augusztusi próbája is optimizmust jelenthet.
De egyelőre a harsonákat fújni korai lenne. Az Arktiszon Oroszország nemcsak a NATO országoktól marad le, hanem a forrón szeretett Kínától is. Nem hiába fújt riadót a hírszerzés.
Alekszandr Kondrasov - Argumenti.ru

2011. NOVEMBER 11.

Felhívás mindenki számára, aki ebben az országban él, s a szívében szeretet lakozik, kérlek oszd meg ezt az információt!
Gyűljünk össze mindannyian, s kapcsolódjunk 11 percig, így létrehozva a PARLAMENT körül 2011. NOVEMBER 11-én azt a szeretetteljes kört, amelyre az egész országnak szüksége van! Mutassuk meg, hogy a megosztottság csak illúzió, s az Egység az, mi valódi!

A CSEND legyen az erőnk, s FÉNY az útmutatónk melyekkel a változást létrehozzuk! S a Flashmob jelensége, mellyel az egész eseményt megvalósítjuk :)

Mivel arra kérünk, hogy lehetőség szerint végig CSENDben légy, kérlek pontosan olvasd el a lenti tájékoztatót!

AMIT HOZZÁL MAGADDAL:

- Egy olyan mécsest, amelyben a gyertya szeles idő esetén is tud égni, az sem baj, ha nem hozol, hiszen a fény Te magad vagy :)
- Önmagad és a barátaid
- Hideg vagy esős idő esetén meleg ruha és esernyő

A PROGRAM:

- Nem gyülekezünk, hanem 18h-ig a környező utcákon sétálgat mindenki, külön-külön, vagy kisebb csoportokban

Pontban 18h-kor, amikor az első gyertya meggyullad, mindenki egyszerre odalép és beállunk egymás mellé, egy hosszú sort, vagy láncot alkotva a Parlament előtt

- Mindenki előveszi a gyertyáját, meggyújtja és a lába elé helyezi

- Megfogjuk egymás kezét és innentől kezdve 11 percig állunk TELJES CSENDBEN, csukott szemmel, fényt és szeretetet küldve az Országháznak, minden politikusnak és az országban, majd a világban lévő minden embernek! Az, hogy ezt hogyan képzeled el, rád van bízva, a szeretetteljes szándék legyen a lényeg.

- 11 perc elteltével elengedjük egymás kezét, ez végigvonul a körön, s mikor mindenki megkapta a jelzést, elfújjuk a gyertyáinkat és CSENDben szétoszlunk a szélrózsa minden irányába

LÉNYEGES INFORMÁCIÓ:

- Ez az összejövetel politikai, vallási, etnikai, identitásbeli, bármiféle hovatartozástól független, mindenki számára nyitott

- Akkor gyere el, ha tényleg a szíved mélyéből tudod végigvinni ezt a 11 perces folyamatot! A cél NEM az ELLENÁLLÁS, NEM a LÁZONGÁS, hanem annak a kísérleti próbája, hogy az úgynevezett mélyről jövő és valódi SZERETET mire képes!

- Ha valamely rendvédelmi szerv megpróbálná megakadályozni az eseményt, szeretettel mosolyogj rá és hívd meg, hogy csatlakozzon a körhöz, amennyiben nem akarnak és ellenállásba ütköznénk, úgy elfújjuk a gyertyát és szótlanul elmegyünk.

- Nem a médianyilvánosság a lényeg, hanem az a fókuszált, tiszta szándékból felépülő erő, melyet létrehozunk közösen.

NAGYON FONTOS:

Ha azért jönnél, hogy a benned évek alatt felgyülemlett agressziót és dühöt levezesd, akkor KÉRLEK MARADJ OTTHON, ez a rendezvény NEM erről szól!

Ez egy országméretű megmozdulás, s minden jelenlévő számít, egyedi lényével színesíti és erősíti a létrehozni kívánt hatást, kérünk minden csoportot, aki a szeretet nevében a változásért akar tenni, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, mutassuk meg, hogy ITT vagyunk, JELEN vagyunk és EGYÜTT vagyunk!

ŐRIZD ÉS ADD TOVÁBB A LÁNGOT!

A Kereszténység a mi védőbástyánk

Richard Williamson püspök 2011. november 5-i Eleisón-kommentárja, ami az elméletek kritikus vizsgálatára hívja fel a figyelmet és arra, hogy ne essünk túlzásokba.
Amennyiben a 2011. október 15-i Eleison kommentár után néhány olvasó abban reménykedett, hogy az Eleison kommentárok gyakran fognak foglalkozni a zsidó népnek a világtörténelemben játszott szerepével, akkor ezeknek az olvasóknak csalódniuk kell. Az eddig megjelent 225 kommentár közül legfeljebb, ha fél tucatban volt szó a zsidókról. Hiszen akármilyen problémát is jelentsenek a zsidók, egész biztosan nem ők jelentik a fő problémát. A legnagyobb probléma sokkal inkább a modern emberek istentelensége, és én remélem, hogy a legtöbb olvasó ezt a problémát tekinti az Eleison kommentárok fő ügyének.
Olyan összeesküvés-elméletek, mint például, hogy a zsidók világuralomra törnek, mindenütt ismertek. Mindazonáltal a túlzásnak két fajtája van, és ugyan nehéz, de bölcs döntés, e kettő között a helyes középutat megkeresni. Az egyik oldalon ott áll az emberek túlnyomó többsége, akik a médiát vakon követve azon a véleményen vannak, hogy minden összeesküvés-elmélet ostobaság, melyekben csak az „összeesküvés-fanatikusok” hisznek. A másik oldalon egy ugyan kicsiny, de annál szilárdabb meggyőződésű kisebbség áll, mely azt mondja, hogy minden világesemény mögött ez vagy az – elsősorban zsidó – összeesküvés bújuk meg.
Az igazságot az ilyen elméletekről 1800 évvel ezelőtt egy híres egyházi szerző fogalmazta meg a legtalálóbban: Tertullianus (160-220) ugyanis azt mondta, hogy a katolikus hit és a zsidó hatalom úgy viszonyul egymáshoz, mint egy mérleg két nyelve. Ha a katolikus hit emelkedik, akkor a zsidó hatalom süllyed, és ha a katolikus hit csökken, akkor növekszik a zsidók hatalma. Mindazonáltal a hit mindig letromfolja a hatalmat. Ezért nem a zsidók cselekedetei a döntők, hanem az emberek hitének növekedése vagy csökkenése.
Ez okból vannak egyáltalán összeesküvések. Ezek ugyan fontos szerepet játszanak, és ezért nem szabad egyszerűen elvetnünk a létezésüket. Mégis, a legfőbb problémát az embereknek az igaz Istentől és a hittől való elfordulás jelenti. Hogy a lényeget még egyszer leszögezzük: maguk a nem-zsidók hibásak abban, hogy ma a zsidók hatalma ilyen nagy.
Aki tehát kezdi felismerni, hogy a kulisszák mögött egy sötét hatalom határozza meg a világot, az ne vesse el a sulykot, és a zsidókat, szabadkőműveseket vagy bárki mást ne átkozza el, hanem értse meg Szent X. Pius szavainak bölcsességét: „Ha mindenki teljesíti a kötelességét, akkor minden rendben lesz.”
Ezek a szavak azért olyan igazak, mert legelső kötelességünk az, amivel Istennek tartozunk, ahogy az első parancsolat kimondja. Ha tehát mi mindannyian teljesítenénk a kötelességünket, és ezáltal visszatérnénk Istenhez, akkor az Ő számára gyerekjáték lenne, különféle ellenségeinek hatalmát kikapcsolni – főképp, hogy ezek egyáltalán egyedül Isten segítségével kerülhettek hatalomra, azáltal, hogy beavatkozása által Ő ebben nem akadályozta meg őket.
Így vonták például az Egyház ellenségei a portugál kormányt teljesen ellenőrzésük alá, mielőtt Miasszonyunk 1917-ben Fatimában megjelent. Amikor aztán gyakorlatilag az egész portugál nép elkezdett imádkozni és bűnbánatot tartani, ahogy ezt Miasszonyunk megkövetelte, az Egyház ellenségeinek hatalma egy vértelen forradalom által egyszerűen eloszlott, és Portugália évtizedekig katolikus mintaállammá vált az istentelen 20. század közepén, amikor különben körülötte mindenütt a kommunizmus győzedelmeskedett.
Isten legokosabb ellenségei nagyonis tudják, hogy Ő korbácsként használja őket, mely hűtlen népének hátán csattan. Ha Isten minden barátja is tudná, hogy azért üti őket az ellenség, hogy minden lélek segítséget kapjon a Hozzá való forduláshoz és ezáltal a mennybe jutáshoz, akkor minden összeesküvés-elmélet a neki megillető fontosságot kapná csak meg, azaz se fontosabb, se érdektelenebb nem lenne, mint amilyen a valóságban.
(Kyrie eleison, Hagyományhű magyar katolikusok honlapja)

Két hét múlva világvége?(Napi Online) 2011.11.18-ig el kell kezdeni felelőtlen bankok felszámolását,különben kiteljesedik háború

Óriási, 65 százalékos esélyt ad annak a a világgazdasági kockázatok elemzésére specializálódott Exclusive Analysis elemzőcég, hogy a november 23-26. közötti napokban bankválság robban ki a Európában. Görögország csődbe megy, és a pénzügyi összeomlás azonnal továbbgyűrűzik az olasz bankrendszerre – idézi a világgazdasági kockázatok elemzésére szakosodott intézet elemzését a CNBC nyomán a Napi Online. A szakértők szerint napról napra kisebb a valószínűsége annak, hogy az EU vezetői átküzdik magukat az adósságválság mocsarán, és világos menetrendet vázolnak fel a helyzet rendezésére.

Napokon belül indul a láncreakció

Az Exclusive Analysis legvalószínűbb forgatókönyve azzal indul, hogy az USA, Nagy-Britannia és a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrikai Köztársaság) megtagadják, hogy külön forrást biztosítsanak az eurózóna válságkezeléséhez az IMF mellett létrehozandó alapon keresztül. A második lépésben a görög és a portugál kormány összeomlik, mivel a politikai erők nem tudnak megállapodni az egyre erősebb szociális elégedetlenséget okozó válságkezelés következő lépésein.
Németországban tovább erősödik az ellenállás az eurósánc, hivatalos nevén az európai stabilitási eszköz (EFSF) finanszírozásával szemben. Ez egészen odáig vezet, hogy a parlament csökkenti az ország hozzájárulását az alap tőkéjéhez. Erre reagálva Kína és a többi BRIC-ország világossá teszi, hogy nem ad pénzt az EFSF e célból létrehozandó társalapjába.

Három nem után még két nem

Az eurósánc kénytelen az Európai Központi Bankhoz (ECB) fordulni finanszírozási forrásért, ám az európai jegybank megtagadja ezt, miután gyakorlatilag egyet jelentene a fedezetlen pénz kibocsátásával. Ezért az alap nem tudja finanszírozni a bajban lévő eurózóna-államokat, amivel eldől az unió október végén tartott csúcsértekezletén hozott döntések egyik fontos tartóoszlopa.

A hanyatló pillér következő dominóként elsodorja a megállapodás másik alapelemét, a magánhitelezők engedményét – látva a válságkezelés összeomlását az európai bankok visszautasítják görög államkötvényeik értékének 50 százalékos csökkentését. A folyamat végén mind az Nemzetközi Valutaalap (IMF), mind az ECB megszünteti Görögország finanszírozását.

Betéteikért tülekedő emberek a bankok előtt

A jövő hét végén, november 18-a és 22-e között a hitelminősítők AAA-ról AA-ra rontják a francia adósságok besorolását, a bankközi hitelezés lefagy, Görögországban és Franciaországban heves tiltakozások indulnak az újabb megszorítások ellen. Spanyolországban a választások után megalakuló kormány a korábbiaknál is keményebb lépésekre kényszerül, Portugália bejelenti, hogy nem tudja teljesíteni az EU-IMF segítségért cserébe vállalat pénzügyi céljait, olvasható az elég alaposan kidolgozott forgatókönyvben.

Ezzel kockázatosabbá válik a Lisszabonnak nyújtott kedvezményes hitel. Ez, és a francia leminősítés az EFSF kötvényeit is magával rántja, besorolásuk AA pluszra romlik. A PIIGS-országok (Görögország, Portugália, Írország, Spanyolország, Olaszország) kötvényhozamai elszállnak, az olasz papíroké 7,3 százalékra megy fel. Másodlagos hatásként a saját bankjaikban nem bízó olasz és spanyol betétesek megrohanják a pénzintézeteket, ami számos bankok súlyos helyzetbe taszít.

Görögország november utolsó hetében megy csődbe. Athén elhagyja az eurózónát, elkezdi nyomtatni saját pénzét, hogy megmentse bankszektorát. Az új drachma gyorsan elveszi az értékét, így a görög kötvények tulajdonosai azt látják, hogy euróban nyújtott hiteleik az új valutában fabatkát sem érnek.

Összességében a kormányok csődbe mennek adósságuk kezelhetetlensége miatt, a bankok pedig állami adósaik bedőlése miatt, ami európai szintű bankválsághoz vezet – írják az Eclusive Analysis elemzői. A kisember pedig azt fogja tapasztalni, hogy befagyasztották a bankbetétei kifizetését.

Rendszerválság: közeledik az igazság órája.

2010. november 8-án egy rendkívüli fontosságú gazdasági esemény történt, amelyre azonban alig vesztegetett szót a nemzetközi média. Pedig ezen a napon csődvédelmet kért (vagyis gyakorlatilag fizetésképtelenné vált) az AMBAC Financial amerikai hitelbiztosító, egy minden valószínűség szerint példátlan gazdasági katasztrófa előjeleként. A cég ugyanis az USA második legnagyobb ilyen típusú vállalkozásaként a biztosítási logikára alapozott hitelkötvényesítési folyamat egyik verőerének számított, pénzügyi kötvényekké alakítva át az adósságokat - mindezt egy globális pilótajáték keretében!

Az AMBAC-hoz hasonló hitelbiztosítók - legalábbis elvileg - fizetési garanciát vállalnak az efféle kötvények értékállóságára. Tehát az egész pénzrendszerünk a szemünk láttára rogyadozik, és olyan kolosszális összegek forognak kockán, hogy egyetlen állam sem lesz képes benyelni ezeket a veszteségeket, amelyekért valamelyik szupranacionális intézménynek (Valutaalap, Európai Központi Bank) kell majd helytállni. A tétek érzékeltetésére, az AMBAC mintegy 700 milliárd dollár értékben garantálta ezeket a hiteleszközöket (CDS - Credit Default Swap), miközben a jelenlegi válság kirobbantójának tartott Lehman Brothers-csődben „csak” 400 milliárd úszott el 2008. szeptember 15-én.
Tudni kell, hogy az ún. származékos termékek lényegében kötvénykockázati „swap”-ek, eladási opció formájában kötött biztosítások arra az esetre, ha a kötvény kibocsátója nem fizet vagy késedelembe esik, az eladási opciót tehát az első „default”, vagyis a törlesztés elmaradása aktiválja. Például az amerikai hitelszármazékok több mint 97 százaléka ilyen CDS, és az USA-ban a származékos termékek összege megközelíti a 223.400 milliárd dollárt, vagyis a globális GDP 3,7-szeresét! Hogy még rázósabb legyen a dolog, a CDS-eket a pénzpiacon forgatják, és a vállalati mérlegen kívül tartják számon, vagyis nem jelennek meg a cégek könyvelésében. Mérlegükön kívül helyezve őket, a pénzügyi szervezetek mentesülnek e biztosítási szerződéseket garantáló tartalékok képzésétől, és éppen ebből adódik az egész piramis-szisztéma törékenysége. Ha ugyanis a láncolat egyik szereplője „bedől”, akkor ez a dolog természeténél fogva láncreakciót indíthat el. Ráadásul a CDS-ek többségét ingatlan jelzáloghitelhez társították, márpedig az USA-ban jelenleg csaknem 13 ezer ingatlanfoglalást foganatosítanak naponta, drámai bizonyítékot szolgáltatva az amerikai ingatlanszektor eddig soha nem tapasztalt összeomlására.
Mindezzel a stressz-tesztek nem számoltak, mert ezek a termékek - ahogy már említettük - mérlegen kívüliek és minden képzeletet felülmúló pénzösszegeket implikálnak. Egyébként a szakemberek maguk is igyekeznek megnehezíteni a CDS-ek megértését, noha ezek a pénzügyi termékekké és végeredményben pénzzé varázsolt adósságok valójában bűvészmutatványok. Megjelenésükkel csattanós választ kapott a közgazdászok vitája a pénz meghatározásáról: ebben az optikában a pénz ténylegesen csak egy információ, és a munka/tőke kapcsolatot csócsáló régi elméletek mára teljesen érvényüket veszítették.
A válság tényleges főszereplői az olyan „tévedhetetlen pedagógusok”, mint Alan Greenspan, az amerikai jegybank (Fed) volt elnöke, aki egy őszinte pillanatában kertelés nélkül bevallotta, hogy „ha valaki bármit is megértett abból, amit mondtam, akkor rosszul fejeztem ki magam” (Le Monde, 1998. július 9.). A jelenlegi pénzügyi válság szívében tehát a származékos termékek mint metasztázisok állnak, amelyek globális összege egyébként folyamatosan csökken, a 2008 eleji 690 ezer milliárd dollárról 2009 végére 444 ezer milliárd dollárra.
Ezzel ellentétes tendenciaként azonban - mintegy ismét csak a „fejétől bűzlik a hal” axióma érvényét erősítve - az Egyesült Államok származékos termékállománya 2008 közepén 182.100 milliárd dollár volt, 2010 elején 200.000 milliárd, jelenleg pedig már 223.400 milliárd, vagyis 3,7-szer annyi, mint a Föld teljes GDP-je. Ennek csaknem 95 százalékát négy bankmasztodon (JP Morgan Chase, Bank of America, Citibank és Goldman Sachs) birtokolja, a JP Morgan egyedül 75.250 milliárdot, a globális GDP 1,2-szeresét. Az USA-ban tehát félévente átlagosan 20 ezer milliárd dollárral növekszik a származékos (és jórészt toxikus) termékek állománya, mindez négy gazdasági szereplő kezében koncentrálódva szemléletesen illusztrálja a fináncoligarchia eszeveszett ámokfutását.
Ennek a pénzügyi pocsékolásnak egyre súlyosabbak lesznek a következményei, és a legrosszabb még hátra van. Egyébként az ENSZ illetékes szerve szerint a globális GDP 2009-ben 2,2 százalékkal csökkent, aminek eredményeként 64 millióval nőtt a szegénységi küszöb alatt vegetálók száma. Minden esély megvan rá, hogy a nyugdíjak és a társadalombiztosítás is előbb-utóbb belevész e financiális fekete lyukba. A jelenlegi rendszerválság csupán a kapitalizmus veleszületett szerkezeti hibáját teszi immáron teljesen nyilvánvalóvá: a tőke kevesek kezében történő koncentrációját (Pareto törvénye).
Ez a rendszer, amelyet a hitelalapú féktelen fogyasztást generáló munka, illetve a spekulációs és kamatjövedelmek néhányak általi kisajátítása működtet, kénytelen állandóan szélesíteni a hitelalapot. Amikor aztán elkezd olyanoknak is kölcsönözni, akik nem tudják visszafizetni a hitelt, a rendszer összeomlik. A pénzügyi veszteségek elviselhetetlenné válnak, és a pokolbéli feneketlen hordót töltögető Danaidák mintájára végül csődbe fogják vinni az államokat, mert a Föld összes pénzintézete összekapcsolódik egymással, és ha egyszer beindul a híres dominó-effektus, nem lehet majd megállítani
A helyzetet tarthatatlanságát legjobban illusztráló ír adósság a Nemzetközi Valutaalap szerint 2007-től 2011-ig 28-ról 93 százalékra növekszik, Spanyolországé ugyanebben az időszakban 42-ről 74 százalékra. Egyébként az Írország megsegítésére elköltött 90 milliárd euró semmiség lesz a Spanyolországnak előirányzott 500 milliárdhoz képest. Amint azt a német Die Welt nemrég megszellőztette, a jövőbeli Európai Valutaalap első etapjának szánt Európai Pénzügyi Stabilitási Alap 750 milliárd eurós apanázsát minden bizonnyal a duplájára kell majd emelni Spanyolország megmentéséhez.
Eközben a rendszer valóságos „gennygócának” számító USA-ban maximális fordulatszámon üzemeltetik a bankóprést, 110 milliárd dollárt termelve havonta (!). Ez a horribilis összeg azonban nem a gazdaságot táplálja, hanem szinte nyomban eltűnik a spekuláns fináncoligarchia (a modern Danaidák) feneketlen hordójában. A probléma ugyanis globális, és mindenképpen megoldást igényel, éspedig szupranacionális megoldást a Világbankon, a Nemzetközi Valutaalapon (IMF), az Európai Központi Bankon (ECB) keresztül, amelyek ennek az adósság/fogyasztás alapú gazdasági rendszernek a végső hitelezői.
Előbb-utóbb helyettesíteni kell a dollárt egy másik globális fizetőeszközzel. Ezt a szerepet az SDR (Special Drawing Rights) hivatott betölteni, amely jelenleg a dollárt, az eurót, a jent és a font sterlinget foglalja magába. A G20-ak tehát az államok csődje miatt kénytelenek átrajzolni a globális monetáris rendszert, és meg kell változtatniuk ennek az új „szupervalutának” a működését is - magának a rendszernek a túlélése érdekében. A reform első lépésében más valutákat is bevonnak az SDR-be, hogy azután egy stratégiai nyersanyagokat (köztük aranyat) tartalmazó kosárhoz rögzítsék azt, egyedüli megoldásként a dollár folyamatos esésével szemben. Így az SDR konvertibilissé válna a nemzeti valutákkal, és ellenállna az inflációnak. Tavaly szeptemberben az IMF hússzorosára emelte az SDR-alapú tőkéjét, 21,4 milliárdról 204 milliárdra (kb. 300 milliárd dollár), ez év november 5-én pedig megduplázta ezt, bizonyára nem utoljára, mert a hitelválság megoldásához - a jelenlegi piramis-rendszer logikája szerint - mindig újabb és újabb hitelek kellenek.
Az Egyesült Államok hanyatlása azonban súlyos veszélyeket tartogat, annál is inkább, mert a világ vezető gazdasága jó ideje tipikus hadigazdaságként működik. Az ipari termelés külföldre telepítése (delokalizálása) következtében az iparban foglalkoztatottak aránya az amerikai aktív népességben az 1974-es 32,6 százalékról mostanra 18 százalékra csökkent, és a 14.600 milliárd dolláros amerikai GDP-ben az ipar már csak alig 3000 milliárd dollárral képviselteti magát, amelynek nagy része - a hanyatló birodalmak szokásos végső stációját tükrözve - a hadiipartól függ.
Barack Obama a jövő évre 768 milliárd dolláros katonai költségvetést terjesztett elő, és ez a tavalyi 512 milliárdhoz képest csaknem ötven százalékos növekedést jelent! Jelenleg a világon eladott fegyverzet 30 százalékát az USA állítja elő, mintegy 75 milliárd dollár értékben, amely összeget hozzá kell adni a 768 milliárdhoz. Így jól látható, hogy az amerikai ipari álláshelyek tekintélyes része közvetlenül a fegyvergyártástól függ, immáron az amerikai ipari termelés 30 százalékát biztosítva, egyetlen szektorként, amely nem ismeri a válságot, a „világ maradékát” viszont annál nagyobb káosszal fenyegetve.
A koreai eseményeket, az Iránnal és Venezuelával szembeni kardcsörtetést, Kína és Oroszország óvatos „kóstolgatását” valójában az Egyesült Államok egyre reménytelenebb gazdasági helyzetének a függvényében kell értelmezni és elemezni. Ez a mostani krach azonban túllép a gazdaság szféráján, és jóval több annál: valódi civilizációs válság, amely a nyugati világ „demokratikus” működését teszi kérdésessé. A Nyugat összeomlik, és mint mindig, amikor egy birodalom összeomlik, nemigen zavartatja magát a protokolltól agóniájának meghosszabbításához.
Teljesen nyilvánvaló, hogy a NATO a nyugati oligarchiák katonai ligájává vált, Izraellel mint előretolt helyőrséggel, amely azonban nem a „civilizáció” előretolt bástyája - mint azt a szalonképességük elnyerése érdekében nemrég Izraelbe zarándokolt európai populista demagógok (Wilders, Strache, Dewinters és társaik) szánalmas önigazolásként állították -, hanem egy pszeudo-civilizációé, vagyis a liberális parlamenti demokráciáé, amelynek mintapéldánya az Egyesült Államok, többé-kevésbé stréber imitátorai pedig az Európai Unióba tömörült 27 vazallusa. A Nyugat pedig a hanyatlásának mértékében válik egyre agresszívabbá nemcsak a geostratégiai helyzetét veszélyeztető külső kihívásokkal, hanem a saját népessége körében jelentkező esetleges alternatív törekvésekkel szemben is.
Lengyelország például nemrég megválasztotta az első néger képviselőjét, ezzel is illusztrálva, hogy javában folyik a kommunista hűtőszekrényből kikerült kelet-európai országok „politikailag korrekt” felzárkóztatása az irányadó nyugati trendhez. Tulajdonképpen már nem diktatúráról van szó (szájkosár), és nem is totalitarizmusról (agymosás), hanem e kettőnek a bevándorlással való ötvözéséről, aminek a tervek szerint az európai népek heterogén és meszticizált biomasszává történő genetikai mutációját kellene eredményeznie. Ennél rettenetesebb leigázó eszközt még sohasem találtak ki. Legdurvább az egészben, hogy a Jó nevében alkalmazzák, és hogy a Jó harcában Auschwitz a feltörhetetlen hetedik pecsét a halál dialektikáján, amely Európa népeit fenyegeti, a történelem legalamuszibb, legperverzebb és legpusztítóbb felforgatásának áldozataiként.
Magától értetődik, hogy a birodalom szíve, az USA, vagy inkább az USA szívébe beágyazódott lobbik mindent elkövetnek az európai államok „libanonizálása” érdekében (divide et impera). Ehhez szükségük van egy állandóan fenyegető külső ellenségre (most az iszlám), hogy igazolják a nyomasztó nukleáris „védőernyőt”, amelyet föléjük tartanak, és ez az ellenség-szükséglet egyúttal igazolja az alávetett európai társadalmak számára az USA által - kötelező példaként - ajánlott rendszert is. Azt a rendszert, amely a fehér népek katasztrofális demográfiai hanyatlásának pillanatában éppen a hanyatlást okozó vírusokat védelmezi: az „emberi jogokat”, a judeocentrizmust, a bevándorlást, a multikulturalizmust, az individualizmust…
Nietzsche megjósolta a demokrácia végét: „Európa demokratizálódása egy olyan embertípus létrehozását fogja eredményezni, amelyet a világ legkifinomultabb módján készítettek elő a rabszolgaságra, de elszigetelt és rendkívüli esetekben az erős ember típusa csak még erősebbé, még sikeresebbé, még gazdagabbá fog válni, mint valaha volt, tevékenységei, képességei és álarcai csodálatos változatosságának köszönhetően” (Túl jón és rosszon). Európán már csak ez utóbbi embertípus segíthet. Ha még egyáltalán lehet rajta segíteni…

Lica