2013. július 13., szombat

Snowden kipakol

A nemzetközi média próbálja elérni Snowdent és az elmúlt napokban titkos csatornákon keresztül fel is tudtak neki tenni kérdéseket az újságírók.
Feltették a volt ügynöknek azt a kérdést, hogy az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal partenere-e és együttműködik-e más országokkal vagy nem? Illetve Izraellel együttműködik-e az ügynökség. Snowden elmondta azt, hogy együttműködik, mivel a Nemzetbiztonsági Hivatal egy nagyon erős szervezet és ennek a Külügyi Igazgatósága intézi ezeket az ügyeket.
Arra a kérdésre, hogy az USA Nemzetbiztonsági Hivatala segített-e létrehozni a Stuxnet nevű számítógépes programot, Snowden egyenesen azt válaszolta, hogy a Nemzetniztonsági Hivatal és az izraeliek együtt írták. A Stuxnet 2010 szeptemberében Iránban ipari számítógépeket támadott meg, illetve képes átvenni erőművek felett az ellenőrzést is.
A nyugati média szerint ez a támadás akadályozta az iráni nukleáris program további fejlesztéseit is. Iráni tisztviselők megerősítették azt, hogy célzottan támadtak iráni számítógépes rendszereket az iparban, de ezek komoly problémákat nem okoztak és a rendszer összeomlása sem történt meg. Viszont iráni mérnökök gyökerestül megoldották a problémákat, amik jelentkeztek. Snowden nem csoda, hogy az USA első számú célpontja lett. Oroszország nem adja ki, de már három ország, Nicaragua, Bolívia és Venezuela bejelentette, hogy menedékjogot biztosít a volt ügynök számára.
Ungvári Bertalan

Snowdennek még vannak aduk a kezében


A legszörnyűbb rémálom lenne az Egyesült Államok számára, ha Edward Snowden a nyilvánosság elé tárná a birtokában lévő információkat - közölte szombaton az a brit újságíró, aki a The Guardian című lap hasábjain hetekkel ezelőtt elsőként közölte a nemzetközi botrányt kiváltó kiszivárogtatásokat. A Rio de Janeiróban élő újságíró a La Nacion című argentin lapnak adott interjúban beszélt erről.

Bebiztosította magát

"A Snowden birtokában lévő információk elegendőek ahhoz, hogy egyetlen perc alatt több kárt okozzanak az amerikai kormánynak, mint eddig bárki" - mondta Greenwald. Az újságíró óva intette Washington attól, hogy üldözze az amerikai informatikust.
"Az amerikai kormánynak minden napját azzal kének kezdenie, hogy térden állva könyörög, hogy semmi se történjék Snowdennel, mert ha valami mégis történne vele, minden információ nyilvánosságra kerülne, és ez a legszörnyűbb rémálom lenne (Washingon számára)" - figyelmeztetett Greenwald. Az újságíró szerint Snowden olyan információkat rejtett el a világ különböző részein, amelyekből kiderülne, hogy mely kémprogram hogyan tartja megfigyelés alatt Latin-Amerikát.

Veszélyes internet

Evo Morales bolíviai elnök éppen szombaton azzal vádolta az amerikai hírszerzést, hogy feltörte a bolíviai vezetők internetes postafiókjait. Morales azt mondta, hogy erről a térségbeli országok minapi montevideói csúcstalálkozóján szerzett tudomást. Azt tanácsolták neki, hogy ne használja a postafiókját, és ő ezt meg is fogadta. Héctor Timerman argentin külügyminiszter ugyanazon a konferencián arról beszélt, hogy száznál több argentin illetékest tartott megfigyelés alatt egy meg nem nevezett ország.
Edward Snowden, aki leleplezte, hogy az Egyesült Államok titokban adatokat gyűjt a nemzetközi telefonos és internetes forgalomról, három heti hallgatás után pénteken a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren jelentette be, hogy menekültjogi státust kér Oroszországtól, majd szeretne Dél-Amerikában letelepedni.

MTI

Muhammad Yunus: meg kell változtatni a globális bankrendszert

A nemzetközi pénzügyi válság elkerülése érdekében meg kell változtatni a világ bankrendszerét – nyilatkozta az Oroszország Hangjának adott exkluzív interjújában Muhammad Yunus világhírű bangladesi közgazdász. 2006-ban Nobel-békedíjat kapott a szélesebb tömegek gazdasági és társadalmi fejlődéséhez szükséges feltételek megteremtéséért folytatott erőfeszítéseiért.

A világ jelenlegi bankrendszere csupán azokkal foglalkozik, akik sok pénzt keresnek. A bankok nem szívesen adnak hitelt az alacsony jövedelmű emberek vállalkozásának a beindításához – mesélte Yunus. Meg kell változtatni a mostani hozzáállást. A banki szolgáltatásoknak elérhetőeknek kell lenniük a széles rétegek számára.

1983-ban Muhammad Yunus megalapította Bangladesben a Grameen Bankot, amely a mikro-hitelek nyújtására szakosodott. Ez a fajta pénzügyi támogatás világszerte fejlődésnek indult – mesélte Yunus:

A világ különböző országaiban több mint 160 millió ember használta ki a mikro-hitelek lehetőségét. Bangladesben $20-tól adunk kölcsön, köztük a szegényeknek és a koldusoknak. Ez segíti az embereket, segít nekik abban, hogy lépést tehessenek előre, még ha kicsit is.

Most szinte mindenütt a világban kereslet mutatkozik a mikro-hitelek iránt. Ezen kívül a Muhammad Yunus által alapított Grameen Bank Európában és még az Egyesült Államokban is működik. A hitelösszeg természetesen a helyi lakosság életszínvonalának a figyelembe vételével változik:

New Yorkban hat bankfiókkal rendelkezünk, az átlagos hitel másfél ezer dollár. Amerikában ez semmi, nagyon kis összegnek számít. Itt 12.000 hitelfelvevőnk van és mindannyian nők. A mikro-hitel rendszer elterjedt Oroszországban is.

A Nobel-díjas részt vett a nemzetközi Global Mind szimpóziumon, amely július 11-12 között rendeztek meg az orosz Jekatyerinburg városában. Muhammad Yunus támogatja azt az ötletet, hogy az Urál e nagy gazdasági, tudományos és kulturális központjában tartsák meg az EXPO 2020-at:

Ez egy csodálatos hely! A világ keveset tud Jekatyerinburgról és lehetősége nyílik arra, hogy megismerje ezt a várost és annak gazdag történelmét. Biztos benne, hogy a világ egy új és meglepően érdekes helyszínt fog megismerni.

A jekatyerinburgi Global Mind szimpóziumra a világ minden tájáról ismert üzletemberek, politikusok, közgazdászok és tudósok érkeztek. A Nobel-díjas Muhammad Yunus úgy véli, a feladatuk az lesz, hogy együtt működjenek annak érdekében, hogy a globális tudat diadalmat arathasson a szűk vállalati érdekekkel szemben.

http://hunnio.com/news.php?readmore=627

A félelem kora - visszatérés az írógépekhez

Több millió forintért vásárol írógépeket a Kreml biztonságáért felelős orosz ügynökség. Az elavult szerkezeteket állítólag azért akarják rendszeresíteni, mert el akarják kerülni az amerikai lehallgatási botrányhoz hasonló kiszivárogtatásokat. A legérzékenyebb dokumentumokat többé nem tárolják számítógépek merevlemezén, csupán néhány papírra gépelt példányban.
Közel 500 000 rubel, több mint 3,3 millió forint értékben rendelt írógépeket az orosz Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSZO, Federalnaja Szluzsba Ohranyi), a Kreml biztonságáért felelős ügynökség – írja a BBC. A megrendelést állítólag már korábban tervezték, de csak most került nyilvánosságra, miután közzétették az orosz állami beszerzéseket listázó honlapon. Mivel az ügynökség nem volt hajlandó elárulni, hogy mire kellenek neki az elavultnak számító írógépek, azonnal megindultak a találgatások.
Az Izvesztyia orosz napilap egy a biztonsági ügynökséghez kötődő forrásból úgy tudja, hogy a gépek beszerzése az amerikai lehallgatási botrány után vált sürgetővé. Az amerikai elektronikus hírszerzéssel foglalkozó NSA volt alkalmazottja, Edward Snowden ugyanis az elmúlt hetekben egy sor kényes titkosszolgálati iratot szivárogtatott ki az USA világméretű lehallgatási programjáról. Az oroszok – úgy tűnik – tanultak az amerikaiak hibáiból, és úgy döntöttek, elejét veszik egy hasonló malőrnek.
„A WikiLeaks által közzétett titkos dokumentumok botrányai, Edward Snowden kiszivárogtatásai, és a hírek, miszerint az USA lehallgatta Dimitrij Medvegyev [korábbi orosz elnököt] a 2009-es londoni G20-csúcson, mind ahhoz a döntéshez vezettek, hogy kiterjesztjük a papír-alapú dokumentumok használatának gyakorlatát” – idézte belső forrását az Izvesztyia. Az informátor szerint ez nem teljesen újdonság, mivel már eddig is használtak írógépeket az orosz védelmi minisztériumban és a vészhelyzetek minisztériumában is. Az írógépekkel készültek a vázlatok és titkos emlékeztetők, illetve néhány olyan titkos jelentés, amelyet személyesen Vlagyimir Putyin kapott meg.
Az írógépek nyilvánvaló előnye a hagyományos számítógépes szövegszerkesztőkkel szemben, hogy az általuk készített szöveget nem lehet elektronikus formában könnyedén sokszorosítani, továbbítani, kiszivárogtatni. Igaz, attól senki nem menti meg az oroszokat, hogy egy esetleges belső szivárogtató, beszkennelje az általa kezelt dokumentumokat. Ez azonban jelentősen szűkíti a potenciális szivárogtatók körét, hiszen a legérzékenyebb dokumentumok esetében valószínűleg szigorúan korlátozva van, hogy hány ember kezén fordulhat meg a gépelt papír.
A másik előny, hogy az írógéppel írt dokumentumok távolról nem elérhetőek. Az Edward Snowden által kiszivárogtatott iratok szerint az amerikai hírszerzés még szövetségesének, az Európai Unió képviseleteinek számítógépes rendszerébe is be tudott jutni, és onnan hozzáfért a gépeken tárolt bizalmas dokumentumokhoz. Ilyesmire az írógépek papír alapú végtermékeinél nincs lehetőség. Az Izvesztyia cikkét idéző BBC pedig azt is megjegyzi, hogy a modern, elektronikus írógépek mindegyike egyedi karakterisztikával rendelkezik, így a gépelt szövegből utólag is kikövetkeztethető, hogy az melyik írógépen készült.
Az AFP francia hírügynökség szerint a több mint 3 millió forintos megrendeléssel összesen 20 darab írógépet vásárolnak. Egy megrendelt villanyírógép abban tér el a hagyományos modellektől, hogy a számítógéphez hasonló billentyűi vannak, és a billentyűk lenyomása nem olyan nehézkes, mint egy mechanikus írógép esetében.
(origo)

Magyar kutatók megtalálhatták a migrén okát

A neurológia területén kiemelt kutatási eredmény egyikeként mutatta be a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szentágothai János Kutató Központ szakemberei együttműködéseként született legújabb tanulmányt a Nature Reviews Neurology című szaklap. A kutatók valószínűleg megtalálták a migrén okát a fehérjék szintjén.

A Nature Reviews Neurology „Research Highlights” szekciójában a neurológia területén kiemelt négy kutatási eredmény egyikeként mutatta be [PDF] a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinika és az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoport, valamint a Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet, illetve a Szentágothai János Kutató Központ együttműködéséből született legújabb munkát.
Tuka Bernadett, Helyes Zsuzsanna, Markovics Adrienn, Bagoly Teréz, Szolcsányi János, Szabó Nikoletta, Tóth Eszter, Kincses Tamás Zsigmond, Vécsei László és Tajti János "Alterations in PACAP-38-like immunoreactivity in the plasma during ictal and interictal periods of migraine patients" címmel írtak tanulmányt a migrénes fejfájást területén elért eredményeikről.
A kutatók szerint a PACAP-38 rövidítésű fehérje fontos szerepet tölt be az úgynevezett trigeminovaszkuláris rendszer működésében, amely a migrén kialakulásában alapvető szerepet játszó agyi struktúra.
A kutatók eredményei azt bizonyították, hogy az egészségesek adataival összevetve a PACAP-38 immunreaktivitás plazmaszintje alacsonyabb volt a rohammentes periódusban a migrénes betegeknél. Ezzel szemben a roham alatt a fehérje koncentrációja jelentősen megemelkedett. Ez a legelső vizsgálat a nemzetközi szakirodalomban, amely világos összefüggést talált a migrénes betegek roham alatti és rohammentes plazmai PACAP-szint változásában.
A kutatók jelenleg preklinikai kísérletes körülmények között az anyagcserében résztvevő kinureninek hatását tanulmányozzák a PACAP-rendszeren. Szerencsés esetben ezek a kutatási eredmények elvezethetnek a migrén terápiájának újszerű megközelítéséhez.
(index)