2013. július 13., szombat

Muhammad Yunus: meg kell változtatni a globális bankrendszert

A nemzetközi pénzügyi válság elkerülése érdekében meg kell változtatni a világ bankrendszerét – nyilatkozta az Oroszország Hangjának adott exkluzív interjújában Muhammad Yunus világhírű bangladesi közgazdász. 2006-ban Nobel-békedíjat kapott a szélesebb tömegek gazdasági és társadalmi fejlődéséhez szükséges feltételek megteremtéséért folytatott erőfeszítéseiért.

A világ jelenlegi bankrendszere csupán azokkal foglalkozik, akik sok pénzt keresnek. A bankok nem szívesen adnak hitelt az alacsony jövedelmű emberek vállalkozásának a beindításához – mesélte Yunus. Meg kell változtatni a mostani hozzáállást. A banki szolgáltatásoknak elérhetőeknek kell lenniük a széles rétegek számára.

1983-ban Muhammad Yunus megalapította Bangladesben a Grameen Bankot, amely a mikro-hitelek nyújtására szakosodott. Ez a fajta pénzügyi támogatás világszerte fejlődésnek indult – mesélte Yunus:

A világ különböző országaiban több mint 160 millió ember használta ki a mikro-hitelek lehetőségét. Bangladesben $20-tól adunk kölcsön, köztük a szegényeknek és a koldusoknak. Ez segíti az embereket, segít nekik abban, hogy lépést tehessenek előre, még ha kicsit is.

Most szinte mindenütt a világban kereslet mutatkozik a mikro-hitelek iránt. Ezen kívül a Muhammad Yunus által alapított Grameen Bank Európában és még az Egyesült Államokban is működik. A hitelösszeg természetesen a helyi lakosság életszínvonalának a figyelembe vételével változik:

New Yorkban hat bankfiókkal rendelkezünk, az átlagos hitel másfél ezer dollár. Amerikában ez semmi, nagyon kis összegnek számít. Itt 12.000 hitelfelvevőnk van és mindannyian nők. A mikro-hitel rendszer elterjedt Oroszországban is.

A Nobel-díjas részt vett a nemzetközi Global Mind szimpóziumon, amely július 11-12 között rendeztek meg az orosz Jekatyerinburg városában. Muhammad Yunus támogatja azt az ötletet, hogy az Urál e nagy gazdasági, tudományos és kulturális központjában tartsák meg az EXPO 2020-at:

Ez egy csodálatos hely! A világ keveset tud Jekatyerinburgról és lehetősége nyílik arra, hogy megismerje ezt a várost és annak gazdag történelmét. Biztos benne, hogy a világ egy új és meglepően érdekes helyszínt fog megismerni.

A jekatyerinburgi Global Mind szimpóziumra a világ minden tájáról ismert üzletemberek, politikusok, közgazdászok és tudósok érkeztek. A Nobel-díjas Muhammad Yunus úgy véli, a feladatuk az lesz, hogy együtt működjenek annak érdekében, hogy a globális tudat diadalmat arathasson a szűk vállalati érdekekkel szemben.

http://hunnio.com/news.php?readmore=627

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése