2013. augusztus 28., szerda

Kár érte az árvákat! Elvitte a (H)holló a jótékonysági koncert bevételét

Jótékony célú koncerten lépett fel Hobo a New York-i magyarok előtt. A szervező, az “önmagát becsületes és mélységes magyar érzelműnek” valló Holló Albert eltűnt a fellépő 2500 dolláros, azaz kb. 540 ezer forintos gázsijával, ami Böjte Csaba dévai árvaházát illette volna. Egy fillért nem kapott amerikai fellépéséért Hobo, pedig a koncert bevételét árva gyerekek megsegítésére szánta – adta hírül a Blikk szerdán. A saját zsebből fizetett repülőjegy árát sem térítik meg az énekesnek.
Hobo koncertjére kétszáz jegyet vettek, darabonként 35 dollárért. Ez felszorozva és átszámítva mintegy másfél millió forintos bevételt jelent. Hobo fellépti díja a Böjte Csaba vezette erdélyi árvaházat illette volna.
Hobo a New York-i Magyar Házban lépett fel. A szervező, az “önmagát becsületes és mélységes magyar érzelműnek” valló Holló Albert eltűnt a fellépő 2500 dolláros, azaz kb. 540 ezer forintos gázsijával. Holló nem veszi fel a telefonját, az emailekre nem válaszol – mondta a Blikknek Földes László Hobo. A pénz helyett a szervező csak leveleket küld, amelyekben találkozókat kér, illetve ígér Hobónak. Állítása szerint Holló amerikai magyar iskolákat támogatott volna a jótékonysági koncert bevételeiből. Hobo dolgát nehezíti, hogy nem kötöttek szerződést a fellépésről. Mint mondta, a jótékony cél miatt fel sem merült benne, hogy átverhetik.
(HVG)

“Magyarország jobban teljesit!” Dúl a ma neked-holnap nekem adakozóakció!

Többek közt a milliárdos veszteségekkel küzdő BKV-nál is jutott bőven pluszpénz többeknek. A Hír24 az Átlátszó Kimittud rendszerén keresztül összesen 24 önkormányzattól kérte ki (kerületek és főváros) a vezetők 2013-ban kifizetett jutalmait, prémiumait. Bár a hivataloknak közel egy hónapja volt a válaszadásra, negyedük ennek ellenére sem küldte át az adatokat. Semmilyen információt nem kaptunk a fideszes Láng Zsolt II. kerületétől, a szintén fideszes Wintermantel Zsolt IV. kerületétől, az MSZP-s Tóth József XIII. kerületétől, várjuk az adatokat továbbá a XVI., XVII. és a XX. kerülettől. A 24 önkormányzatból 3 hosszabbítást kért, velük, és a titkolózókkal egy másik cikkben foglalkozunk.
Vitézy Dávid testvére 4 milliót kapott

Átküldte az adatokat viszont a Fővárosi Önkormányzat. Tarlós István hivatala egy rendkívül részletes listát közölt a jutalmakról, prémiumokról, melyek összköltsége idén már meghaladja a 100 millió forintot.
Az adathalmazból kiderül: tavalyi teljesítményéért 2013-ban nemcsak Vitézy Dávid kapott 6 millió forintot a BKK-tól, féltestvére, Vitézy Zsófia is többmillió forintos prémiumban részesült – csak ő egy másik önkormányzati cégtől. Orbán Viktor unokatestvére a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetőjeként kapott 4 millió forintot, egyebek mellett azért, mert “elkészítette az új társaság kulturális-turisztikai marketing koncepcióját (Budapest Kulturális Térképe)”. Tarlós István július 16-án döntött erről, ami már csak azért is pikáns, mert ekkor már biztosan lehett tudni, hogy Vitézy Zsófia egy másik állami cégnél folytatja pályafutását.
A Tarlósék által átküldött táblázatokból az is kiderül, hogy színházigazgatóként Nemcsák Károly idén 3,3 millió forint pluszpénzt kapott, Dörner György 3,7 millió forintot, Eszenyi Enikő pedig 4,3 millió forintot.
Elvárások a milliókért: tartsa be a határidőket, legyen csapatjátékos

Bár a BKV továbbra is sem egy sikertörténet (2012-ben 3 milliárd veszteséggel zárt), a cég vezetői így is milliós prémiumokat zsebeltek be. Bolla Tibor 5,56 millió forintban részesült, csakúgy, mint helyettesei. Ők négyen összesen 22,24 millió forintot kaszáltak csak a prémiumukból.
Ezért a pénzért Bolla Tibornak például olyan extra feladatokat kellett teljesíteni, minthogy “tartsa be a cég hatályos közszolgáltatási szerződésében előírt határidőket”. A határidők betartása, mint extraként feltüntetett erény egyébként többször is visszaköszön a kerületi prémiumfeladatok meghatározásakor.
A pluszpénzhez szükséges elváráslisták közül személyes kedvencünk a Hegyvidéki Önkormányzaté, amely idén a vezetőinek olyan “tevékenységekért” adott jutalmat, amelyek máshol alapkövetelménynek számítanak.
Pokorni Zoltán kerületében azok a vezetők részesültek jutalomban akik kiemelkedően és tartósan jól dolgoztak, betartották a határidőket és az utasításokat, színvonalas látták el feladatukat, kihasználták munkaidejüket, jól oldották meg a problémákat, jól dolgoztak csapatban, és együttműködőek voltak. A Hegyvidéki Önkormányzatnak a jutalmakra, prémiumokra 18 millió forintot fizetett ki a vezetőknek 2013-ban, a béren felül. Hogy ez hány ember között oszlott el, azt már nem árulta el az önkormányzat, és a név szerinti bontás is lemaradt.
Együtt 2013

Mindezen felül érdekes, hogy a prémiumokról szóló képviselő-testületi szavazásokon az ellenzék többször együtt szavaz a Fidesszel. Így történt ez Csepelen, ahol a helyi médiáért is felelős Csepeli Városkép Kft. ügyvezető igazgatója 18 igen, 0 nem, és 1 tartózkodással kapott 5 millió forint prémiumot úgy, hogy közben a dolgozói idén nulla forint pluszpénzben részesültek.
A kerületben 21 fős a képviselő-testület, és a fideszesek 14-en vannak, tehát itt az ellenzékiek is igennel szavaztak. Hogy kik, azt nem lehet tudni, mert nem név szerinti szavazás volt. Csepelen egyébként nem a Csepeli Városkép Kft. vezetője kapta a legmagasabb prémiumot, hanem a Csepeli Városgazda Nonprofit Zrt. feje, aki 6 millió forintban részesült.
De nemcsak Németh Szilárd kerületében volt egyetértés: a fővárosi közgyűlésben 17 fideszes van, ehhez képest nem egy esetben látunk 21 igenes szavazásokat.
Mindemellett az sem nevezhető kirívó esetnek, hogy a vezetők kapnak prémiumot, a dolgozók meg nem, vagy közel sem annyit. Terézvárosban például a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatója mintegy 1,5 millió forint pluszpénzben részesült, a többi 20 fő munkavállaló pedig összesen kapott ennyit. Hasonlókat látuunk a Terézvárosi Nonprofit Zrt.-nél, ahol a 6 vezető összesen 7 millió forintot kapott, míg a többi 100 dolgozó összesen alig 868 ezer forintot.
Trükkösök A fenti csak néhány kiemelt példa, egyelőre a prémiumok, jutalmak teljes összesítésére sajnos nincs lehetőség. Az információk csak csordogálnak, a kerületek honlapjukon nem hozzák nyilvánosságra őket, az adatigénylésre pedig kimerítően alig válaszolnak, esetünkben egyedül a Fővárosi Önkormányzatról mondhattuk el ezt.
Jellemző továbbá, hogy az intézmények úgy válaszolnak, hogy a kérdés nyitott marad. Például azért, mert olyan linkeket küldenek át, amelyeken nincsenek fent az általunk kért információk (XXII. kerület), vagy a megadott linken csak általánosságban beszélnek a prémiumokról. (XV. kerület, Újbuda). Volt olyan kerület is, amely arról feledkezett meg, hogy a premizáltakat megnevezze. Így járt el  Pokorni Zoltán kerülete, amely bár átküldte, hogy összesen mennyi jutalmat és prémiumot fizetett ki a vezetőknek (18 millió forint), azt már nem, hogy személy szerint ki, mennyi pénzt kapott. Megkaptuk az idei jutalmakat Erzsébetvárostól is, de nem név szerint lebontva, így a válaszból csak annyi derült ki, hogy a Polgármesteti Hivatalban közel 20 millió forintot osztottak szét.
Akik nem osztottak jutalmat Egy ilyen összehasonlításban nem szabad megfeledkezni azokról az önkormányzatokról sem, akik nem osztottak pluszpénzt idén. Ilyen a Papcsák-féle Zuglói Önkormányzat, vagy a Rogán Antal-féle V. kerület. Jutalmat idén a Soroksári Önkormányzat sem adott, tőlük még várjuk a prémiumokra vonatkozó adatokat.
(hir24)

Már holnap elkezdhetik Szíria bombázását. JÖN A HAMIS BÉKE!!!

Ezt közli az euronews és más amerikai sajtóorgánumok is fehér házi forrásra hivatkozva, hogy akár már csütörtökön elkezdődhet Szíria bombázása. A bombázás három napig tartana, és figyelmeztető jellegű lenne - állítja a forrás. Elsősorban irányított bombákkal és cirkáló rakétákkal, de a közelben állomásozó amerikai repülőgép hordozókat is bevethetik. 
Oroszország nemtetszését és aggodalmát fejezte ki az amerikai katonai vezetés kijelentései miatt, hogy készen állnak Szíria lerohanására, csak Obama parancsára várnak. A támadás ürügyét a vegyi fegyverek bevetése adná. Ezzel az amerikaiak -és csatlósaik- egy, az afganisztáni és iraki háborúknál sokkal elkeseredettebb, véresebb, és leginkább nehezebb háborúja venné kezdetét, amennyiben a szárazföldi erőket is bevetnék Szíria ellen. Ha ez nem történik meg, akkor semmi mást nem érnek el, mint azt, hogy meghosszabbítják a belháborút. Politikai szempontból érthető az USA hozzáállása, ugyanis minden fronton szorítják vissza a banditákat, a meghirdetett nagy genfi tárgyalás előtt némileg erősíteni kellene az ellenzéknek csúfolt hordák helyzetén, mivel jelenleg csak gúny és nevetség tárgyai. Így nincs egyetlen szervezet sem, melyet ki lehetne állítani tárgyalófélként.
Lavrov kifejtette, hogy bizonyos körök és államok az ENSZ megkerülésével immár nyílt háborúba akarják taszítani az amúgy is sokat szenvedett országot. Most, amikor már lassan, de rendezésre kerülnek az ország ügyei, az újabb konfliktus előidézése nem old meg semmit. Az ország lerohanása újabb tíz éves háborút, halottak százezreit, és elhúzódó libanoni állapotokat fog jelenteni. Lavrov beszélgetőpartnere, John Kerry semmi érdemleges választ nem tudott adni, csak arra hivatkozott, hogy átgondolják a lehetőségeket. Eközben Asszad, aki nyilvánvalóan a lakosság támogatásának köszönheti, hogy még két év után is hatalmon van, beszédet intézett a néphez és a sajtóhoz. Elmondta, hogy a Nyugat jól kösse fel a gatyáját, mert ez nem Afganisztán, és nem is Irak. Felsorolta valamennyi háborút, melyeket az USA kivétel nélkül elvesztett, és kivert kutyaként oldalgott haza, a nagy technikai fölényével együtt, és közölte, Szíria lesz az USA igazi rémálma. Szíriai forrás szerint a hadsereg készenlétbe helyezte a tengeri és szárazföldi rakéta csapásmérő erőket.
Szíria megszállása olyan komoly fordulatokat hozhat a világpolitikában, amely teljes mértékben feje tetejére állíthatja az eddigi állapotokat. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy belátható időn belül egyet jelentene az ENSZ megszűnésével, a Biztonsági Tanács feloszlásával, az új hidegháborús állapotok kialakulásával. A gazdaság és a társadalmak jelenlegi állapota szerint a Nyugat teljes összeomlásával folytatódna ez a folyamat, és milliók életét követelő polgárháborúk törnének ki. Ez egy pár éves időszak lenne, jelentős mennyiségű halottal.
A nyugati sajtó állandóan azt hangoztatja, hogy a Biztonsági Tanácsban már négyen támogatják az USA álláspontját. Csakhogy arról nemi írnak, hogy egyetlen vétó is elég a többiek szándékával szemben, és nem egy, hanem azonnal két vétó is van. Oroszország és Kína.
Amikor Lavrov felszólalt, kijelentése annyit jelent: nem mondhatjátok, hogy nem szóltunk előre. Immáron nem csak az USA-nak vannak lehetőségei, hanem a másik erőközpontnak is. Vagy figyelembe veszik, vagy komoly gondokat okoznak elsősorban saját maguknak. Az USA jól teszi, ha felköti a gatyát, ugyanis a második világháborús gazdaságmentő háborús politikája nem fog működni. Az Egyesült Államok gazdaságát egy háború már nem teszi rendbe. Akkor még sikerült, de ez a módszer a II. világháború óta egyre kevésbé működik, és az elmúlt két háború alatt pedig az Egyesült Államok elszenvedte az egyik legnagyobb gazdasági válságát, amely a mai napig tart. Aki pedig működésképtelen ötletekkel próbálkozik, az saját maga alatt fűrészeli a fát.
Kemény Gábor


Aszad szerint a szíriai kormányzat győzni fog
Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint országa "győztesként" fog kikerülni egy Washington és Damaszkusz közti esetleges konfliktusból - közölte az al-Ahbár című libanoni napilap csütörtökön. Több nyugati ország, köztük az Egyesült Államok fegyveres beavatkozást fontolgat a szíriai kormányzat ellen, amelyet azzal vádolnak, hogy vegyi fegyvereket vetett be augusztus 21-én civilek ellen Damaszkusz közelében.

"A válság kezdete óta arra a pillanatra várunk, hogy igazi ellenségeink végre felfedjék magukat" - mondta Aszad szíriai illetékesek előtt az al-Ahbár szerint. "Tudom, hogy az önök morálja jó, s készek rá, hogy szembeszálljunk bármiféle agresszióval és megvédjük a hazát" - tette hozzá a szíriai elnök. Ezután Aszad megerősítette: "Ez egy történelmi összecsapás, amelyből győztesként fogunk kikerülni."
http://www.hirado...sereg.aspx

Rogozin is beszólt az atlanti majmoknak


A diplomáciai körökben éles megjegyzéseiről ismert politikus, Dimitrij Rogozin is minősítette a Nyugatot. Szerinte a Nyugat úgy viselkedik az arab világban, mint egy majom egy kézigránáttal a kezében. Rogozin miniszterelnök-helyettes az orosz kormányban, korábban Oroszország NATO nagykövete volt, és jól tudja kikről beszél, mivel ismeri őket.
A majomcsapat vezetője Nobel-békedíjas, ő dönt majd a háborúról...
Ócska, sok éve lejárt lemez szól a vegyi fegyverekről, gázról, tömegpusztító fegyverekről. A cion-atlantista kormányok az ENSZ BT-t sürgetik, hozzon döntést, a világszervezet szakemberei nevetséges vizsgálatot folytatnak az ügyben. Teljesen mindegy mi lesz a vizsgálat eredménye, mert a majmok háborúzni akarnak. Eldöntötték és kész. Oroszország és Kína nem fogja támogatni a majmok terveit, a Biztonsági Tanács üléséről is gyorsan távoztak képviselőik, jelezve, hogy fölösleges vitát nem óhajtanak a kérdésben. Tehát a katonai akció ENSZ felhatalmazás nélküli lesz, mint ahogy ez több esetben is előfordult.
Egy színvonal alatti kabaré elrontott előadása az, amit a nyugati majmok játszanak a világgal.
Tálas AndrásBaljós üzenetet kaptak a nyugatiak Szíriából


Szíria “a támadók temetőjévé” fog válni, ha a nyugati országok katonai akciót indítanak ellene – közölte szerdán Váel Nadír al-Haláki szíriai miniszterelnök, azzal vádolva az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy kitalált ürügyekkel akarnak beavatkozást indítani az ország ellen. “Szíria meg fogja lepni a támadókat, ahogyan meglepte őket az 1973-as jóm kippúri háborúban is” – közölte a kormányfő az állami televízió jelentése szerint. “A nyugati gyarmatosítók fenyegetései nem ijesztenek meg minket” – tette hozzá.
A kormányfő emellett kijelentette, hogy a nyugati államok “valótlan történeteket és ürügyeket találnak ki, hogy beavatkozhassanak Szíriában”.
A szíriai külügyminiszter-helyettes ugyanaznap egyenesen azzal vádolta a nyugati országokat, hogy vegyi fegyverek bevetésére bíztatták a felkelőket, majd a kormányerőket vádolták meg a gáztámadással, hogy ürügyet találjanak a Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni katonai fellépésre.
Különböző értesülések szerint küszöbön áll egy korlátozott nyugati beavatkozás Szíriával szemben, a rakétacsapások akár már csütörtökön megindulhatnak. A közelgő támadást azzal indokolják, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök erői vegyi fegyvereket vetettek be a felkelők ellen, amivel nyugati politikusok szerint átléptek egy határt a két és fél éve tartó, eddig mintegy 100 ezer halálos áldozatot követelő polgárháborúban.
Az Egyesült Államok, a NATO és az Arab Liga szerint egyértelműen a szíriai kormány felelős a gáztámadásért, az Aszad-rezsim ugyanakkor a felkelőket vádolta a vegyi fegyverek bevetésével.
(HVG)

Bal-Rad komm : Az már most biztosra vehető, hogy ha az atlantista-cionista dac-és hóditószövetség fellép katonailag is a törvényes szir kormány ellen-az nem a “sivatagi vihar” módjára fog végződni!
Ráadásul a latorállam Izraelt védheti bármilyen hangzatos “kupola”-ha csak néhány rakéta “átcsusszan”-már “reszeltek is” a zsidó államnak!
De gyanitjuk, nem csak néhány fog “átcsusszanni”!


Putyin telefonon beszélt Iránnal Szíria miatt


Az orosz államfő és az iráni elnök szerint megengedhetetlen a vegyi fegyver alkalmazása, bármelyik fél részéről történjék is.

Vlagyimir Putyin és Haszan Róháni szerda este telefonon beszélt egymással, és a Kreml sajtószolgálata szerint a vegyi fegyverek alkalmazását megengedhetetlennek nevezték. A közlemény szerint nem foglaltak állást azzal kapcsolatban, hogy a múlt heti állítólagos damaszkuszi vegyifegyver-támadást melyik fél hajtotta végre.

A Szíriában tervezett külföldi katonai beavatkozással kapcsolatban a két elnök hangsúlyozta annak szükségességét, hogy kizárólag politikai és diplomáciai eszközökkel keressék a konfliktus megoldásának útját. A Kreml szerint a telefonbeszélgetést az iráni fél kezdeményezte.

A kiadott közlemény szerint a két államfő a szíriai helyzeten kívül áttekintette a két ország közötti együttműködés néhány kérdését, továbbá a jövőbeni érintkezések menetrendjét.
http://hvg.hu/vil...l_Sziria_m


Szíria: Oroszország két hadihajót küld a Földközi-tengerre

Rakétahordozó cirkálót és tengeralattjáró-elhárító hadihajót küldtenek Szíria térségébe. A katonai lépést a Szíria körüli, "ismert helyzet" tette szükségessé.

Oroszország két újabb hadihajót küld a Földközi-tenger keleti részére, hogy erősítse katonai jelenlétét a térségben - értesült csütörtökön az egyik orosz hírügynökség.

"A Földközi-tenger keleti régiójában kialakult, ismert helyzet szükségessé tette, hogy bizonyos korrekciókat hajtsunk végre az orosz haditengerészet egységeinek összetételében" - utalt a szíriai válság fejleményeire az orosz vezérkar egy név nélkül nyilatkozó illetékese az Interfax hírügynökségnek.

A forrás szerint az orosz hadiflotta földközi-tengeri, úgynevezett állandó összekötő hadműveleti egységéhez a közeli napokban csatlakozik az Északi Flottától egy nagy tengeralattjáró-elhárító hadihajó. Később megérkezik hozzá a Fekete-tengeri Flotta Moszkva nevű rakétahordozó cirkálója is.
http://hvg.hu/vil...t_kuld_a_F


A szíriai eseményeknél fontosabb a Fed pénzpumpa leállítása

A közel-keleti konfliktussal szemben még mindig inkább a Fed mennyiségi lazításának a sorsa okozza a dollár erősödését - fejtette ki a Gazdasági Rádióban az MKB Bank részvénystratégája, Balásy Zsolt.
Balásy Zsolt véleménye: a feltörekvő piacokon tapasztalható eladási hullámot is inkább az indította el, hogy a befektetőknek egyre rosszabb a hangulata amiatt, hogy ha fokozatosan is, de megszűnik az amerikai pénzpumpa.
Az elmúlt években az amerikai hadsereg illetve a NATo többször avatkozott be a térségveb, ami nem hatott a tőzsdei árfolyamokra jelezte az MKB Bank részvénystratégája. Hozzátetet azt is, hogy egy szíria csapás az amerikai hadsereg a "normál üzletmenetének része", és nem fenyeget azzal, hogy elhúzódó beavatkozás réme fenyegetne
Balásy Zsolt felvetette, hogy a tőzsdei mozgásokon nem látni világosan, vajon vége van-e a nyárnak, vagy még vakációznak a befektetési alapok kezelői.
Balásy Zsoltot Borbély Péter kérdezte 4,35 perc.

http://gazdasagir...ikk/95216/

"Ezen a fronton a Fehér Sárkány Társaság képviselője ezen a héten találkozik a történelmi ázsiai kötvények tulajdonosaival, melyeket a FED állított ki, azon lépések érdekében, hogy a FED pénzben fizesse ki őket, vagy jelentsen csődöt. A kötvényeket a Nemzetközi Fizetések Bankjába fogják vinni beváltani, miután az ENSZ, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína stb. kormányai hivatalosan bejelentették, hogy a pénzt egy hatalmas kampány finanszírozására használják fel, hogy véget vessenek a szegénységnek, és megállítsák a környezeti pusztítást. "
"Annak ellenére, hogy mindenki beteg és fáradt a régi pénzügyi rendszertől, a kérdés megoldása, hogy ki kapja meg a pénzszivattyú ellenőrzését, még hónapokig eltarhat, mielőtt az új rendszer elindulhat.
A probléma a régi rendszer legtetején továbbra is fennálló patthelyzet miatt van. A nagy bankok a csalás származékait használják a csillagászati mennyiségű dollár létrehozásához (kvintillió, és más hasonló egzotikus számokkal dobálóznak a hátsó szobákban), és vonakodnak elismerni, hogy ennek a pénznek nincs alapja a valóságban. A nagy bankok az ugyanilyen csillagászati származékos
veszteségeikkel a főkönyveikben szintén nem hajlandóak elismerni a csődjüket, mely zsákutcát jelent.
A végén valószínűleg arra lesz szükség, hogy leállítsák az összes banki számítógépet, és töröljék az összes pénzt a rendszerből. Ezután csak olyan pénz, mely mögött valós eszközök állnak, kerülhet be a rendszerbe. Ez nagyon sok munkát jelent a könyvvizsgálóknak és más szakembereknek a következő pénzügyi papírvonalon."

http://magyarnemz...=30#c51726
http://ujvilagtud...h9O_dLt8pk

Amerikai terroristák a vegyi támadás mögött(?) - Zajlik az evakuálás, felsorakoztak a hadihajók és menekülnek a civilek


- Valószínűleg amerikai hátterű terroristák követték el a vegyi támadást és Európa ellen is hasonlót terveztek, hogy ürügyet szolgáltassanak a támadáshoz. -
írja a Reuters

- Nagy-Britannia bejelentette, hogy jogában áll csapást mérni Szíriára az ENSZ BT hozzájárulása nélkül
- Az orosz hadihajók megérkeztek és Törökországtól délre várakoznak
- Franciaország Szíriához küldte az egyik legújabb fregattot
- A szaúd-arábiai hadsereget harckészültségbe helyezt"Izraék, a brit repülőgépek pedig Ciprusra készülnek

- "Izrael lángba borul, ha az USA támad" - közölte Irán.

Katar már tele van amerikai katonákkal.


A hamis proféta fogadta a jordániai királyt


A szíriai helyzet békés megoldását nevezte az egyetlen kiútnak Ferenc pápa és II. Abdalláh jordániai király csütörtökön vatikáni találkozójukon - közölte a Szentszék.

Az egyházfő és a jordániai király húszperces megbeszélésén kiemelt figyelmet kapott a "tragikus szíriai helyzet, amelyben a nemzetközi közösség segítségével a szíriai társadalom összes tagja közötti párbeszéd és tárgyalás az egyetlen lehetséges választás a konfliktus és az erőszak befejezésére, mely naponta oly sok emberi életet követel, különösen a fegyvertelen lakosság körében" - áll a vatikáni közleményben.

Ferenc pápa és II. Abdalláh beszélt az izraeliek és palesztinok között újraindult tárgyalásokról és Jeruzsálem kérdéséről is. Szó volt arról a konferenciáról is, amelyet Ammánban tartanak majd szeptemberben, s amelyen a közel-keleti keresztény közösségekre váró kihívásokat tekintik át, különös tekintettel a térség jelenlegi társadalmi-politikai változásaira.

II. Abdalláh feleségével, Rania királynével együtt beszélt a pápával. Ezt követően a jordániai delegáció Tarcisio Bertone szentszéki államtitkárral és Dominique Mamberti vatikáni külügyminiszterrel is tanácskozott. A jordániai király látogatása alkalmából a Vatikánba érkezett Maroun Lahham jordániai érsek. Csütörtökön úgy nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak, hogy Szíriában az "észnek kell győzedelmeskednie". Kijelentette, hogy Jordániában és az egész térségben mindenki fél a Szíriával szembeni katonai csapástól, mivel "az erőszak mindig erőszakot szül". Az érsek szavai szerint senki sem hiszi el, hogy az Egyesült Államok és Európa az emberi jogokat és a gyengéket védi. "Mindenki saját politikai-gazdasági hasznát keresi. Reméljük, hogy a nagy országok háború helyett a békét választják" - mondta, s hangsúlyozta, hogy Jordánia kis ország, de jelentős szerepe lehet a szíriai válság békés megoldásában.
http://www.hirado...alyt_.aspx