2002. május 31., péntek

Skót Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (Scottish National Liberation Army, SNLA)

A Skót Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (Scottish National Liberation Army, SNLA) a 70-es években alakult (alapítója és vezetője az 1984 óta dublini száműzetésben élő Adam Busby), Skócia elszakadásáért küzdő, magát Tartán Hadseregnek (Tartan Army) nevező terrorszervezet. Az SNLA esernyőszervezete a legális Skót Szeparatista Csoport (Scottish Separatist Group, SSG), amely saját bevallása szerint politikai segítséget nyújt az SNLA-nak céljai elérése érdekében. A célok három követelés köré csoportosíthatóak: az első az angol bevándorlás leállítása, a második a kelta nyelv hivatalossá tétele, a harmadik pedig a teljes függetlenség elérése.10 Miután a szervezet 1983-ban levélbombát küldött Margaret Thatchernek és a wales-i hercegnek, az utóbbi időben két híres-hírhedt merénylet megkísérlésével hívta fel magára a nemzetközi figyelmet: 2001-ben, illetve 2002-ben anthraxszal, illetve más toxikus anyaggal fertőzött levelet küldött többek között Vilmos hercegnek, illetve Cherie Blairnek, a brit miniszterelnök feleségének.

Spanyolország Október 1 Antifasiszta Ellenállási Csoport (First of October Antifascist Resistance Group, Grupo de Resistencia Antifascista, Primero de Octubre, GRAPO)

Az Október Elseje Antifasiszta Ellenállási Csoport (First of October Antifascist Resistance Group, Grupo de Resistencia Antifascista, Primero de Octubre, GRAPO) története egészen 1968-ig nyúlik vissza, amikor is száműzetésben, Párizsban megalakult a maoista Spanyol Marxisták-Leninisták Szervezete (Organization of Marxist-Leninist of Spain, Organización de Marxistas Leninistas Espanoles, OMLE). Az OMLE az első spanyolországi kongresszusát 1975. októberében tartotta, amelynek célja a polgárháborús Spanyol Kommunista Párt (Comunist Party of Spain, Partido Comunista de Espana, PCE) újjászervezése volt. A GRAPO a nevét időközben OMLE-ről Újjászervezett Spanyol Kommunista Pártra (Comunist Party of Spain – Reconstituted, Partido Comunista de Espana – Reconstruido, PCE-r) változtató illegális kommunista párt fegyveres szárnyaként, 1975-ben jött létre, kevéssel Franco tábornok halála előtt, a nem sokkal utána letartóztatott Francisco Brotóns Beneyto vezetésével. A GRAPO-ra mindig is a mérhetetlen imperializmus és Amerika-ellenesség volt a jellemző, célpontjai pedig főként a spanyol politikusok és katonai vezetők, gyárosok, illetve a spanyolországi amerikai érdekeltségek közül kerültek ki. A szervezet az első merényletét 1975. október 1-én követte el, azon a napon ugyanis, a rendőrség szeptember 27-i halálos áldozatokat is követelő akciójára válaszul, öt különböző GRAPO kommandó négy rendőrt gyilkolt meg Madridban. A GRAPO legvéresebb akcióját 1979. május 26-án hajtotta végre, amikor is felrobbantotta Madridban a California 47 nevű kávézót, ezzel 9 ember halálát és 61 sérülését okozva. A terroristák ezen felül több emberrablást is elkövettek, így például 1976. december 11-én Madridban elrabolták Antonio Maria Oriol y Urquijo-t, az Államtanács (Consejo de Estado) elnökét, 1977. január 23-án pedig Emilio Villaescusa Quillis-t, a Katonai Bíróság (Consejo Supremo de Justicia Militar) elnökét, 15 bebörtönzött társuk szabadon bocsátását követelve. A rendőrség azonban nem engedett a terroristáknak és a túszokat 1977. február 11-én egy összehangolt akció keretében kiszabadította. A szervezet fanatizmusára jellemző, hogy még a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után közzétett nyilatkozatában is afölötti megelégedettségének adott hangot, és közölte, hogy az imperialisták elleni háború éppen hogy csak most kezdődött meg.30 A GRAPO története során eddig több mint 80 embert gyilkolt és 200-at sebesített meg, ám tagjai közül is több mint 90-et veszített. 2002-ben a spanyol és a francia rendőrség letartóztatta a szervezet 22 tagját, köztük annak több magas rangú vezetőjét is.