2008. november 14., péntek

A recesszió biztonságpolitikai mellékhatásai

The Washington Post
A washingtoni lap beszámol róla, hogy titkosszolgálati szakértők szerint a globális gazdasági válság következtében számos ország vezetése meggyengülhet, és ezáltal megerősödhetnek a terrorista szervezetek. A szélsőséges csoportok könnyen kihasználhatják a határellenőrzés lazulását, így már rövidtávon is nőhet a terrortámadások lehetősége.
Különösen a közel-keleti államok, illetve Afganisztán és Pakisztán kormányait gyengítheti meg a válság. Az atomfegyverekkel rendelkező Pakisztánban szeptember óta elszabadult az infláció, és jelentősen nőtt a munkanélküliség, miközben az ország devizatartalékai kiapadtak, ráadásul az élelmiszer-árnövekedés miatt az elmúlt években jelentősen nőtt az éhezők száma. Az olajexportőr államokban - élükön Jemennel - hasonló folyamatok indultak el. A munkanélküliség és a szegénység pedig az iszlamista szervezeteket erősíti.
A biztonsági kockázatokat fokozhatja, hogy recesszió idején a nyugati titkosszolgálatoknak is kevesebb forrás áll majd rendelkezésére - figyelmeztet a The Washington Post. Amerikai hivatalnokok arra is felhívják a figyelmet, hogy Oszama bin Laden korábban többször az új elnök beiktatása utáni időszakra időzített robbantást.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/11/14/AR2008111403864.html?hpid=topnews