2014. május 18., vasárnap

Kelemen Hunor: uniós hatáskörré kell tenni a magyar ügy rendezését


Az Európai Uniónak szerepet kell vállalnia a nemzeti kisebbségek védelmében: uniós hatáskörré kell tenni a magyar ügy, a kisebbségek problémáinak rendezését - hangoztatta Kelemen Hunor, a bukaresti kormány miniszterelnök-helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke vasárnap Nagyváradon.
"Ahogy eddig gondoskodott a biztonság, a béke és a viszonylagos jólét megteremtéséről, Európának ezt továbbra is vállalnia kell, hiszen az emberek a Nyugat fele fordulnak gondjaikkal. (...) Nem lehet előbbre való az uborka hajlatának, vagy a disznóvágás mikéntjének szabályozása az őshonos kisebbségek helyzeténél" - idézte a politikust az RMDSZ hírlevele. A három hete tartó európai parlamenti választási kampány tapasztalatait összegezve Kelemen Hunor megállapította: az erdélyi magyarok körében nőtt az európai intézményekbe vetett bizalom, annak ellenére, hogy a tagállamok többségében megnövekedett az euroszkepticizmus.
A szövetségi elnök szerint a május 25-ei választást arra kell kihasználnia az erdélyi magyar közösségnek, hogy - képviselői révén - az európai politikába is beleszóljon, érdekeit európai szinten is érvényesítse.
"Május 25-én annyian leszünk, ahányan szavazunk. Meg kell mutatnunk közösségünk erejét, hogy képviselőink révén Európa számára is fontossá tegyük a magyar ügyet" - fogalmazott Kelemen Hunor.
Az RMDSZ a közösségi érdekképviselet fontos színterének tekinti Brüsszelt, ahol egyek mellett azt próbálja elérni, hogy az uniós jogalkotás szintjére emeljék az őshonos nemzeti közösségek védelmét. A szövetség ellen nem indul más magyar jelölt Romániában. Az RMDSZ a felmérések szerint két-három mandátumot szerezhet meg a Romániának járó 32-ből a május 25-i EP-választáson.
Az RMDSZ jelöltlistájának első két "befutó" helyét a szövetség jelenlegi EP-képviselői - Winkler Gyula és Sógor Csaba - foglalják el, a harmadik, még megszerezhető helyen Vincze Loránt külügyi titkárt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) tavaly megválasztott alelnökét indítja az RMDSZ.
Stop

Harkiv megyében is népszavazásra kerül sor

A kelet-ukrajnai Harkiv megyében is népszavazást tartanak majd a régió függetlenségéről, mint ahogyan ez Donyeckben és Luganszkban történt - mondta ma Harkivben Jurij Apuhtyin a Dél-Kelet Koordinációs Tanács tagja.

Apuhtyin úgy véli, hogy május 25-én Harkiv lakóinak nem az elnökválasztásra kell menniük, hanem gyülekezniük kell a Szabadság téren. "Nem ismerjük el ezt a választást" - mondta az aktivista.
Korábban Harkiv megye úgy döntött, hogy nem rendezi meg népszavazást az önrendelkezésről.
Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/news/2014_05_18/Harkiv-megyeben-is-nepszavazasra-kerul-sor-3627/

Kijev vágóhídra küldi a belső ellenzéket

Az ukrán elnöki székért folyó harcban Dimitrij Jaros a Jobb Szektor vezetője is részt vesz, aki megválasztása esetén azonnal nagyszabású partizánháborút indítana a függetlenedő Donyeck és Luganszk térségében. Az elnökjelöltek vitaműsorában elmondta, hogy a Jobb Szektor Mozgalom tagjai jelenleg a Nemzeti Gárda "gerincét" alkotják és a Donbasz-1 nevű különleges alakulatuk is már harcban áll Kelet-Ukrajnában a "terroristákkal". Állítása szerint most éppen a Donbasz-2 nevű egység újoncokkal való feltöltése zajlik, és a harmadik ilyen osztag megszervezése is folyamatban van. Az ország gazdaságának talpra állításáról, vagy az oligarchák elleni harcról nem sok szó esett, mindössze annyi, hogy újfajta adórendszert vezetne be, ami a kis és középvállalkozások segítését helyezné előtérbe az oligarchák támogatása helyett.
Hídfő.net | Dmitrij Jaros
A szomorú valóság ott érhető tetten, hogy Jaros gyakorlatilag vágóhídra küldi mozgalmának tagjait, akiknek nagyobb része most érte csak el a felnőtt kort. Az ukrán hadsereg átálló egységei által egyre nagyobb mennyiségű fegyverzethez jutó donyecki Népi Milíciák ellen pedig eddig is kudarcot kudarcra halmoztak ezek a különleges egységnek nevezett politikai szabadcsapatok. Az alaposan megvezetett ukrán ifjúság így válik tömegsírok töltelékévé. A Jobb Szektor és a Nemzeti Gárda veszteségeit pedig legtöbb esetben "dezertőrként" írják le a kijevi propaganda érdekei miatt.
Hídfő.net | Jobb Szektor fiatalok
Még ha meg is valósulna a grandiózus partizánháborús terv Kelet-Ukrajnában, a Jobb Szektor leendő gerillái a hozzájuk ellenséges lakosság aktív ellenállása miatt nem tudnának ilyen módszerekkel sem katonailag értékelhető eredményeket elérni, - de a valódi cél nem is ez.
A Jobb Szektor tagjainak feláldozásával az illegitim kijevi kormány a még nála is radikálisabb - belső - ellenzékét küldi a biztos halálba az USA érdekeiért, és saját helytartói hatalmának megszilárdításáért.


http://www.hidfo.net/2014/05/18/kijev-vagohidra-kuldi-belso-ellenzeket




Gázos Julcsa agya teljesen elszállt! A realitásokat teljesen figyelmen kivül hagyva, a levitézlett kontyos ribanc úgy véli, hogy a mához egy hétre lebonyolitandó “elnökválasztás” után Ukrajna kérni fogja felvételét az EU-ba! A végletekig megkergült némber tudatáig ezek szerint még nem jutott el a hir Brüsszelből, miszerint az EU-további bővitése hosszú időre jegelve van!

Gázos Julcsa elővezetett egy másik orbitális marhaságot is. Szerinte ugyanis hamarosan referendumot rendeznének Ukrajnában a NATO csatlakozás kérdésében. Ez a lotyó még nem fogta föl, hogy a dolgok forditva szoktak történni. Először NATO-csatlakozás (mert ugye meg kell előbb teremteni a rabolandó javak védelmét, és csak ezt követően VÁLNA lehetővé az uniónak való zsákmányfölajánlás-azaz a csatlakozás!
A NATO az hajlana is Julcsa lázálmának a megvalósitására, de hát a kontyos ribanc már nem politikai tényező Ukrajnában. Vetnek neki legföljebb egy széket a Radábon-oszt’ kuss a továbbiakban.
Az “Elnökválasztás” nagy esélyese, a csokigyáros-milliárdos Porosenko azért józanabb fejjel gondolja a dolgokat.

Tegnap Krivoj Rogban úgy nyilatkozott Porosenko, hogy szerinte szó sem lehet a NATO-csatlakozásról szóló népszavazásról, mert az ország ebben a tekintetrben a végletekig megosztott. Megemlitette, hogy a lakosság többsége amúgy is NATO-ellenes, és ha egy referendum ezt az álláspontot szentesitené, akkor a téma akár végleg is lekerülhetne a napirendről.
Az EU-val kapcsolatban megjegyezte, hogy az ukránok többsége-szerinte EU-párti, de ő a jelek szerint viszont tisztában van azzal, hogy az EU nem ukrán-párti. Amúgy ezt a témát tovább nem is feszegette.
Az ukrán közvéleménykutatók nagyjából megegyeznek abban, hogy a jövő vasárnapi “elnökválasztást” már akár az első fordulóban megnyerheti Porosenko. Prognózisaik szerint a csokoládégyáros oligarcha a megkérdezettek 33,7-34,5 százalékának szavazatait szerezheti meg, mig legfőbb ellenlábasa-az eszement russzofób Gázos Julcsa talán ha 5,0-5,5 százaléknyi szavazatra számithat.
Persze jövő vasárnapig még sok viz lefolyik a Dnyepren, és sok minden történhet. Az, hogy Gázos Julcsa “feltámadjon” teljességgel kizárt-viszont akár kútba is eshet az egész “elnökválasztás”-hiszen bizony előfordulhat, hogy a részvételi arány alatta marad a szükségesnek.
Donbassz a maga 7 és fél millió lakosával eleve nem fog szavazni. Harkov erősen megkérdőjelezhető szavazási hajlandósággal bir, mig a Zaporizzsja-környéki kozákság is inkább a távolmaradást választja majd. Délkelet-Ukrajna részvételi aránya is igencsak billeg, mig a Podkarpatszkij Rusz megintcsak nem fog választani.
A Bal-Rad Információi szerint Kárpátalja magyarsága inkább hajlik Porosenko felé, ám a részvételi hajlandósággal itt is komoly gondok vannak.
(B-R)

A forrásstratéga új orosz veszélyre figyelmeztet: „Ez lenne az amerikai történelem legnagyobb áramszünete


Nuclear-Power-Industry-Radiation-Protection-Standards
Az Egyesült Államok és Oroszország között az elmúlt hónapokban kibontakozó konfliktus közepette a nemzetközi elemzők számos veszélyre hívták már fel a figyelmet, a termonukleáris detonációtól kezdve, az aszimmetrikus és a pénzvilágot támadó kiberháborún át a közművek lekapcsolásáig, igen széles a skála.
Az Obama kormány megkezdte az orosz politikusok és üzleti érdekek elleni szankciók bevezetését, bár ezek az ellenmondásos politikai manőverek az ellentétek enyhítése helyett inkább olajat öntöttek a tűzre.
Marin Katusa, a Casey Research vezető forrásstratégája szerint Oroszország kulcsfontosságú forrásai különleges stratégiai helyzetet biztosítanak számára az Egyesült Államokkal szemben, amennyiben úgy döntenek, hogy ők maguk is szankciókat vezetnek be. Az ország bőséges olaj és gázforrásai olyan előnyt jelentenek, amit nem egy alkalommal kihasználtak már a múltban, például európai partnerekkel folytatott tárgyalások során, burkoltan vagy nyíltan azzal fenyegetve, hogy elzárják a csapokat, ha nem teljesítik követeléseiket. Van azonban egy olyan forrás, amiről kevesen tudják, hogy Oroszország birtokolja a dominanciát a világon. Ez pedig az urániumbányászat.
Katusa elmagyarázza, hogy amennyiben Oroszország az uránium kivitel korlátozása mellett döntene, az Egyesült Államok jelenlegi életformája igen gyorsan megváltozna.
Egy ilyen forgatókönyv esetén az Egyesült Államokban kihunynának a fények. Ez lenne az ország történelmének legnagyobb áramszünete.
A helyzet iróniája, hogy míg John Kerry, Barack Obama mellé állva bizonygatja a szankciók által Oroszországra helyezett nyomás hatékonyságát, az oroszok egyetlen mozdulattal kihúzhatnák a szőnyeget az Egyesült Államok lába alól és a háztartások 20 százaléka áram nélkül maradna.
Fontos észben tartani a tényeket… Beszélhetnek a reményeikről és álmaikról amennyit csak akarnak, de tény, hogy az Egyesült Államokban minden ötödik háztartást az oroszok látnak el árammal.
Az alábbi angol nyelvű videóban Marin Katusa elmagyarázza, milyen mértékben függ az Egyesült Államok nemcsak az olajexporttól, de a külföldről behozott urániumtól és egyéb forrásoktól és, hogy milyen következményei lehetnek egy igazi kenyértörésnek a két ország között.
2013 során az Egyesült Államok 20 millió kg urániumot használt el és ebből nem egészen 1,9 millió kilogrammot termeltek ki helyileg. Tehát attól függően, hogy az ember milyen adatokkal számol, a felhasznált urániumnak hozzávetőleg 10 százaléka, de inkább 6-7%-a kerül előállításra az Egyesült Államokban.
World_Uranium_Mining_Production_2012Az USA a fogyasztás 90 százalékát kénytelen importálni és ez egy stratégiai fontosságú kérdés, ha figyelembe vesszük, hogy az alap áramellátás 20 százalékát az atomenergia adja, aminek 90 százaléka importból származik… Ennek pedig a fele a volt Szovjetunió területéről származik. Ezt hívom én szovjet befolyásnak.
Ironikus módon az emberek valahogy elfelejtik, hogy az oroszok több urániumot szolgáltatnak amerikai földön, mint az összes amerikai vállalat együttvéve, és ez aggasztó.
Az Obama kormány és elődei külföldi érdekeknek engedték át az Egyesült Államok energetikai függetlenségét. Bizonyára mindenki tisztában van vele, hogy milyen gazdasági következményei lehetnek egy olajembargónak, mint például, ami az 1973-as válság során megnégyszerezte az olajárakat. A közelmúltban pedig láthattuk, hogy a közel-keleti feszültség erősödésével a gáz ára egyetlen év alatt 40 százalékkal emelkedett.
A hidegháború vége óta az orosz-amerikai kereskedelmi kapcsolatok viszonylagos stabilitást élveztek, egészen az ukrán forradalom kirobbanásáig. Most azonban egy új energiaügyi veszéllyel is számolni kell, ami egyik napról a másikra megbéníthatja az Egyesült Államokat.

Forrás: shftplan.com
http://idokjelei.hu/2014/05/a-forrasstratega-uj-orosz-veszelyre-figyelmeztet-ez-lenne-az-amerikai-tortenelem-legnagyobb-aramszunete/

Dél-Kelet-Ukrajnában helyezkedik a cionizmus - a győztes oldalra állnak


Avigdor Eskin, izraeli újságíró és emberi jogi aktivista szerint zsidók is részt vesznek a kelet-ukrajnai területek védelmében és harcolnak a kijevi junta ellen.
Tekintsük végig pár részletet, miért kell ma mentegetőzniük, mi az, ami miatt ezt nyilvánosan hangoztatni kell. Az elmúlt hónapokban azt láthattuk, hogy zsidó szervezetek folyamatosan a kijevi junta mellett léptek fel, nyíltan támogatták az illegitim kormányt. Először zsoldosokkal részt vettek a harcokban Kijev főterén, részt vettek az ukrán kormány eltávolításában. A Zsidó Ügynökség is segítséget küldött, hivatalosan az ukrajnai zsidó közösségek védelmére. Később egy rabbi a Jobb Szektor tagjaival pózolt, - felhőtlen volt az együttműködés, ameddig a Jobb Szektor az oroszellenességgel volt elfoglalva. Izrael állam támogatta a kijevi bábkormányt, és tudni lehetett, hogy részt vettek az ukrán kormányt eltávolító szélsőjobboldal szervezésében. Később zsidó származású elnök, miniszterek jutottak fontos pozíciókba, a Jobb Szektor tagjai pedig helyet kaptak Kijev újonnan felállított fegyveres erőiben.
Mostanra azonban már látszanak a problémák, nem mennek olyan simán a dolgok. A felhőtlen együttműködésnek vége lett, a zsidóságot menteni kell. A közvélemény ugyanis nagyon keményen zsidóellenes lett, mivel a kijevi junta összes vezetője vagy zsidó, vagy épp most költözött haza Washingtonból. Az összes kinevezett oligarcha, akik most "területeket" kaptak, mind zsidó, sőt a nyugatról sebtében beprotezsált cégtulajdonosok is. A délkeleti ipari régiók élére nem az utcai harcosok közül kerültek emberek, hanem Svájcból hazahívott pénzembert nevezett ki a kijevi junta. A Donyeck régió élére egy ukrán-izraeli kettős állampolgárt neveztek ki (Igor Kolomojszki), aki mindeddig Svájcból mozgatta nemzetközi cégbirodalmát. Lassan kiderült, hogy minden szinten, a felbujtóktól az utcán lövöldözőkig, a parlamentbe beférkőzött bukott politikusoktól az üzletelőkig mindenki cionista. Csoda, hogy a közvélemény ezt látva rövid idő alatt teljesen zsidóellenes lett? Ezen nem lehet csodálkozni.
Hídfő.net | Zsidó kormányzó UkrajnábanIgor Kolomojszki és Szergej Taruta. Kijev izraeli kettős állampolgárokat helyezett volna a dél-keleti ipari régiók élére
Időközben fordult a kocka, és úgy tűnik, hogy jelenleg Moszkva sokkal jobban áll ebben a "sakkmérkőzésben", mint a nyugat. A Kijevbe küldött izraelieknek menteniük kellett a menthetőt. Rendkívül gyorsan kitaláltak mindenféle mondvacsinált szervezetet, fedőszervezetek alatt most a dél-kelet-ukrajnai felkelők mellett lépnek fel ugyanazok az izraeli zsoldosok, akik korábban a Jobb Szektort támogatták. Az izraeli média szerint ezek elszigetelt magán kezdeményezések. Az Alia Zászlóalj - így hívják állítólag ezt a csoportot - "spontán szerveződő civil csoport". Nem katonák hivatalosan, de az izraeli média szerint "kiképzett harcosok".
Csakhogy eddig a felkelők egyet sem láttak sehol. Sem Odesszában, sem Kramatorszkban. Sehol a harcok környékén az állítólagos Alia Zászlóalj nem jelent meg. Az újságíró szerint ők még csak békésen tüntetnek az oroszokkal együtt. Ott vannak és figyelnek, és harcolnak is majd ha kell. Ők a "békével harcolnak". Nem lehetnek kétségeink afelől, hogy ezek a "spontán szerveződő" csoportok mi célból vannak ott. A dél-kelet-ukrajnai felkelésekből a külföldi riporterek számára az egyik első dolog, ami feltűnik, az szintén a zsidóellenesség. Több helyen is eleve abból az okból kezdődtek meg a tüntetések, mert az emberek nem fogadták el a Kijev által kinevezett, nyugatról épp most hazaérkező zsidó kormányzót. Igor Kolomojszki, és Szergej Taruta kinevezése azonnal spontán tüntetéseket váltott ki, ezzel kezdődtek az események az azóta már függetlenné vált Donyeck régióban, ahol azóta abszolút többségbe került az antiszemitizmus. Épp a zsidóellenes fegyveres csoportokat védené meg az "Alia Zászlóalj"?
Szó nincs semmi ilyesmiről. Ha valóban ott vannak a korábban Kijevben harcoló izraeli fegyveresek, azok amiatt vannak ott, hogy biztosítsák maguknak a gazdasági érdekeltségeket arra az időszakra, mikor Kelet-Ukrajna már stabilan orosz terület lesz. Dél-Kelet-Ukrajnában pont akkora az antiszemitizmus (ha nem nagyobb) mint a Jobb Szektor által uralt területeken, - viszont Dél-Kelet-Ukrajnában jóval több palagáz van a föld alatt, a káoszban pedig tisztázatlan az ásványkincsekben gazdag területek hovatartozása. Ha most nem biztosítanak be maguknak néhány nyersanyaglelőhelyet, nettó veszteséggel jönnek ki az ukrán konfliktusból, mert a donyecki emberek olyan mértékben utálják a zsidókat, hogy az új kormányzóval már nem tudnának kialkudni semmilyen jó pozíciót. Mindezt önzetlen védelemként, segítségként beállítani? Egyszerű hazugság.
Kemény Gábor

Őrlődnek a svájciak

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap reggel 8 órakor Svájcban, ahol a polgárok véleményt mondhatnak a 22 svájci frankos (5500 forint) minimális órabérről és 22 harci repülőgép vásárlásáról.
A szavazásra jogosultak többsége már szombaton leadta voksát, vagy azért, mert Zürichben egyes helyeken már szombaton az urnákhoz járulhatott, vagy úgy, hogy levélben szavazott. Genfben például a jogosultak 95 százaléka már voksolt. A szavazóhelyiségek délben zárnak, és az első tájékoztató részeredmények már kora délutánra várhatók. Az utolsó felmérések szerint a svájciak többsége – munkahelyek elvesztésétől félve – el fogja utasítani a szakszervezetek követelését, az óránként 22 frankos minimálbért 42 órás munkahétre. Ez lenne a legmagasabb órabér a világon, 900 ezer forintot is elérné a havi juttatás.
A kezdeményezés ellen fellépett a jobboldal, az agrárium, a parlament és a kormány is. A lakosság egy jelentős része attól tart, hogy a minimálbér ilyen “világbajnoki” szintje növelné a munkanélküliséget, ami csaknem ismeretlen dolog Svájcban (áprilisban a munkanélküliségi ráta 3,2 százalékos volt). A 22 svéd harci gép vásárlása körüli feszült várakozás viszont fokozódott az utóbbi hetekben. Az utolsó felmérések azt mutatták, hogy a Gripenekre mondott nemnek – a baloldali pártok és a zöldek támogatta kezdeményezésnek – többsége volt, de veszített előnyéből.
A kormány és a parlament elavultnak ítélte a svájci fegyveres erők repülőgépeinek egy részét, ezért döntött “22, Gripen típusú korszerű harci gép” megvásárlása mellett. Az ellenző szerint a számla túlságosan súlyos, Svájcot baráti országok veszik körül, és a gép – amelynek megrendelt E változata még csak papíron létezik – nem elég jó teljesítményű, később pedig még mindig lehet tanulmányozni egy másik rendelés lehetőségét.
Van még egy harmadik kezdeményezés is, amelyre a svájciak bizonyára igent mondanak vasárnap: az, hogy a gyermekek vagy függő helyzetben lévő személyek elleni nemi visszaélés miatt elítélteket egész életükre fosszák meg a gyermekekkel vagy függő helyzetű személyekkel kapcsolatos szakmai vagy jótékonysági tevékenységtől. Svájcban a népszavazási kezdeményezések elfogadásához a lakosság és a kantonok többségének beleegyezése kell.

(MTI)

Rómában tüntettek az európai média hazugságai ellen

Több mint ezer ember gyűlt össze Rómában az ukrán nagykövetség előtt egy tüntetésen, - a megmozdulást egy korábban politikusként tevékenykedő újságíró szervezte, tiltakozván az ellen, hogy az európai média hazudik és elferdítve tudósít az ukrajnai eseményekről.
A Giulietto Chiesa által szervezett megmozduláson az Ukrajna felforgatására felhasznált szélsőjobboldal, valamint a NATO ellen tiltakoztak. Az újságíró elmondta, nem csak Olaszországban tudnak az emberek hamis információkat az ukrán eseményekről, hanem a teljes európai média szándékosan elferdítve közli a híreket. Beszédében azt is elmondta, hogy az ukrán helyzet nem elszigetelt regionális konfliktus, hanem egy ország módszeres felforgatása, ami - különösen napjainkban - soha nem látott veszélyt jelent minden más ország számára is.
Hídfő.net | Rómában tüntettek a NATO ellen
Chiesa a szélsőjobboldal hatalomra juttatása ellen, valamint az ukrajnai NATO beavatkozás ellen szólalt fel. Az utóbbi időben Olaszországban több tucatnyi hasonló tüntetés volt, amiről az európai média szintén nem - vagy csak érintőlegesen - számolt be. Mindez mutatja, hogy az európai médiát mindeddig soha nem látott mértékben cenzúrázzák egyes hatalmi körök, ami az információs diktatúra jellegzetes vonása.
Az európai média rendszerint terroristaként hivatkozik a dél-kelet-ukrajnai tüntetőkre. Eközben a több megyében is megtartott népszavazás eredményét nem fogadják el, mert azon nem volt biztosított az atlantisták számára a csalási lehetőség, hanem egy valódi népszavazás volt. Ahogy az afganisztáni, iraki, líbiai és szíriai háborúk során, az európai fővonalú média most is a NATO-nak alárendelt harceszközként működik, melynek feladata a NATO-beavatkozás területén élő lakosság démonizálása, a szabadságharcosok terroristaként beállítása a közvélemény számára.

http://www.hidfo.net/2014/05/18/romaban-tuntettek-az-europai-media-hazugsagai-ellen

Kanada kettős játéka Oroszországgal


Kanada, mint a NATO egyik leghűségesebb csatlósa, eddig 80 orosz politikus és gazdasági vezető ellen vezetett be beutazási tilalmat és különféle szankciókat. Kanada most azonban "meglepő" módon nem teljesítette az Egyesült Államok kérését, és nem tiltotta ki a RoszNeft olajipari és a RoszTech technológiai vállalatok vezéreit az országból. Természetesen a nyugati érdekszférára jól jellemző pénzalapú megközelítés hirtelen itt is felülírta a politikát. Csak nem tanult Kanada a Visa és a MasterCard esetéből?
Hídfő.net | Igor Szecsin RoszNeft vezérIgor Szecsin RoszNeft vezér.
A történet azzal kezdődött hogy a RoszTech és a kanadai illetőségű Bombardier Inc. vállalatok szerződést írtak alá 100 rövid hatótávolságú repülőgépről 3.4 milliárd dollár értékben még 2013-ban. Ez az üzlet most az ukrajnai események miatt bevezetett oroszellenes szankciók miatt veszélybe került. A kanadai kormány pedig nincs abban a helyzetben, hogy egy ilyen kaliberű üzletnek keresztbe tegyen, főleg, ha az egyik fél az egyik legnagyobb vállalat Kanadában. "Mi legyen hát a helyzet szép feloldása?" - kérdezhették a kanadai döntéshozók. És megszületett a következő nyilatkozat: "Kanada célja Oroszország szankcionálása, de nem kanadai vállalatok kárára." - nyilatkozta egy magas rangú ottawai kormányhivatalnok - "Továbbra is nyomást fogunk gyakorolni Oroszországra, és ragaszkodunk a szövetségeseink által megfogalmazott politikai megoldásokhoz, de Kanada érdekét is szemmel kell tartanunk ebben a folyamatban".
Érthető. Tehát ha a legkisebb jele van annak, hogy esetleg a nagy szavakkal megfogalmazott szankciók a demokrácia védelmében visszaüthetnek az adott országra gazdaságilag, akkor visszavonuló. A fent említett 80 orosz politikus ellen meghozott beutazási tilalom pedig a kanadai színjáték legszebb része, hiszen majdnem biztos, hogy ebből a 80 emberből 79 soha az életében nem tervezett kanadai utat.


http://www.hidfo.net/2014/05/18/kanada-kettos-jateka-oroszorszaggal

A fura öreg

Egy ausztrál vidéki város kórházának idősotthonában elhunyt
egy idős férfi. Mindenki azt gondolta, semmi értékeset nem hagyott maga után.
Később, amikor az ápolók csekélyke hagyatékát átnézték, az alábbi verset találták. Olyan erőteljes hatással volt rájuk a szépsége, a tartalma, hogy lemásolták, és a kórház minden nővérének odaadták.
Az egyik nővér Melbourne-be is magával vitte. Az öregembernek az utókor számára hagyott egyetlen öröksége az óta számos magazin karácsonyi számában megjelent országszerte, többek között mentális egészség témájú magazinokban. Egyszerű, de ékesszóló verse mellé diaporáma is készült.
És ez az öregember, akinek nem volt mit hagynia a világra, most „névtelen” versével az interneten bejárja az egész világot.
A fura öreg
Kinek gondoltok, amikor rám néztek?
Mit láttok? Kit láttok, nővérek?
Egy fura öreget, nem annyira bölcset,
Mit lát, mit csinál – ő nem is tudja már.
Elejti a falatot. Ha hangosan szóltok,
Hogy „Próbálja meg!” - választ sem kaptok.
Hogy ti ott vagytok, mintha neki fel se tűnne,
Eltűnik mindig a zoknija, cipője…
Kénytekre-kedvtekre átadja önmagát,
Fürdetés, etetés tölti ki a napját.
Ezt gondoljátok? És ezt látjátok?
Szemetek nyissátok: hisz’ ez nem én vagyok!
Megmondom, ki vagyok: ki csendben meghúzódva
Megteszem, eszem is, mint a nővér mondja…
Apámnak, anyámnak kicsi fiacskája,
Szerető fészkében egyik fiókája.
Szárnyra kelő kamasz, jövő álmodója,
Szerelmes társának boldog bevárója.
Húszéves vőlegény: szívem nagyot ugrik
Esküm emlékére, mit tartanom illik.
Huszonöt évemmel, magam is apaként
Őrzöm kicsinyeim boldog otthon keblén.
Harmincéves férfi: ó de gyorsan nőnek!
Téphetetlen szálak minket összefűznek.
Negyven lettem: kirepültek, üres már a fészek,
De marad a párom, így nem hullanak könnyek.
Ötven éves lábaimnál kisbabák játszódnak,
Nagyszülők lettünk már, unokáink vannak.
Majd sötétség jő rám: feleségem meghalt.
Jövőm eddig fény volt, mit most a rém felfalt.
Gyermekeim most már nélkülem megállnak.
Múlt szeretet jár át, évek, mik elszálltak.
Most már öreg vagyok. Kemény a természet.
Az idős ember vicces. Vicc csak az enyészet.
A test, a kellem, erő széthullik, elillan,
Kő maradt, ahol rég mondták: a szívem van.
Ám az éltes testben ott belül fiatal
Vagyok még. Tépett szívem duzzad:
A múlt sok örömet és fájdalmat visszaad.
Újraélem szerelmünket, hosszú életünket,
Túlságosan gyorsan elszállt éveinket.
Elfogadom szépen, hogy minden elmúlik.
Nyisd hát ki a szemed, láss túl azon, mi vén:
Nézz csak meg közelről: hát EZ vagyok én!!

(Ford. Barsi Boglárka)
Jusson eszedbe ez a vers, amikor legközelebb idős emberrel találkozol, akit anélkül söpörnél félre, hogy észrevennéd rejtőző, fiatal lelkét. Egy nap valamennyien ilyenek leszünk!
(Szerzője Phyllis McCormack, szerkesztette Dave Griffith.)
A legjobb, legszebb dolgokat a világon se nem láthatjuk, se nem érinthetjük meg… a szívünkben kell éreznünk őket!