2014. május 18., vasárnap

Kelemen Hunor: uniós hatáskörré kell tenni a magyar ügy rendezését


Az Európai Uniónak szerepet kell vállalnia a nemzeti kisebbségek védelmében: uniós hatáskörré kell tenni a magyar ügy, a kisebbségek problémáinak rendezését - hangoztatta Kelemen Hunor, a bukaresti kormány miniszterelnök-helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke vasárnap Nagyváradon.
"Ahogy eddig gondoskodott a biztonság, a béke és a viszonylagos jólét megteremtéséről, Európának ezt továbbra is vállalnia kell, hiszen az emberek a Nyugat fele fordulnak gondjaikkal. (...) Nem lehet előbbre való az uborka hajlatának, vagy a disznóvágás mikéntjének szabályozása az őshonos kisebbségek helyzeténél" - idézte a politikust az RMDSZ hírlevele. A három hete tartó európai parlamenti választási kampány tapasztalatait összegezve Kelemen Hunor megállapította: az erdélyi magyarok körében nőtt az európai intézményekbe vetett bizalom, annak ellenére, hogy a tagállamok többségében megnövekedett az euroszkepticizmus.
A szövetségi elnök szerint a május 25-ei választást arra kell kihasználnia az erdélyi magyar közösségnek, hogy - képviselői révén - az európai politikába is beleszóljon, érdekeit európai szinten is érvényesítse.
"Május 25-én annyian leszünk, ahányan szavazunk. Meg kell mutatnunk közösségünk erejét, hogy képviselőink révén Európa számára is fontossá tegyük a magyar ügyet" - fogalmazott Kelemen Hunor.
Az RMDSZ a közösségi érdekképviselet fontos színterének tekinti Brüsszelt, ahol egyek mellett azt próbálja elérni, hogy az uniós jogalkotás szintjére emeljék az őshonos nemzeti közösségek védelmét. A szövetség ellen nem indul más magyar jelölt Romániában. Az RMDSZ a felmérések szerint két-három mandátumot szerezhet meg a Romániának járó 32-ből a május 25-i EP-választáson.
Az RMDSZ jelöltlistájának első két "befutó" helyét a szövetség jelenlegi EP-képviselői - Winkler Gyula és Sógor Csaba - foglalják el, a harmadik, még megszerezhető helyen Vincze Loránt külügyi titkárt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) tavaly megválasztott alelnökét indítja az RMDSZ.
Stop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése