2014. május 18., vasárnap

A forrásstratéga új orosz veszélyre figyelmeztet: „Ez lenne az amerikai történelem legnagyobb áramszünete


Nuclear-Power-Industry-Radiation-Protection-Standards
Az Egyesült Államok és Oroszország között az elmúlt hónapokban kibontakozó konfliktus közepette a nemzetközi elemzők számos veszélyre hívták már fel a figyelmet, a termonukleáris detonációtól kezdve, az aszimmetrikus és a pénzvilágot támadó kiberháborún át a közművek lekapcsolásáig, igen széles a skála.
Az Obama kormány megkezdte az orosz politikusok és üzleti érdekek elleni szankciók bevezetését, bár ezek az ellenmondásos politikai manőverek az ellentétek enyhítése helyett inkább olajat öntöttek a tűzre.
Marin Katusa, a Casey Research vezető forrásstratégája szerint Oroszország kulcsfontosságú forrásai különleges stratégiai helyzetet biztosítanak számára az Egyesült Államokkal szemben, amennyiben úgy döntenek, hogy ők maguk is szankciókat vezetnek be. Az ország bőséges olaj és gázforrásai olyan előnyt jelentenek, amit nem egy alkalommal kihasználtak már a múltban, például európai partnerekkel folytatott tárgyalások során, burkoltan vagy nyíltan azzal fenyegetve, hogy elzárják a csapokat, ha nem teljesítik követeléseiket. Van azonban egy olyan forrás, amiről kevesen tudják, hogy Oroszország birtokolja a dominanciát a világon. Ez pedig az urániumbányászat.
Katusa elmagyarázza, hogy amennyiben Oroszország az uránium kivitel korlátozása mellett döntene, az Egyesült Államok jelenlegi életformája igen gyorsan megváltozna.
Egy ilyen forgatókönyv esetén az Egyesült Államokban kihunynának a fények. Ez lenne az ország történelmének legnagyobb áramszünete.
A helyzet iróniája, hogy míg John Kerry, Barack Obama mellé állva bizonygatja a szankciók által Oroszországra helyezett nyomás hatékonyságát, az oroszok egyetlen mozdulattal kihúzhatnák a szőnyeget az Egyesült Államok lába alól és a háztartások 20 százaléka áram nélkül maradna.
Fontos észben tartani a tényeket… Beszélhetnek a reményeikről és álmaikról amennyit csak akarnak, de tény, hogy az Egyesült Államokban minden ötödik háztartást az oroszok látnak el árammal.
Az alábbi angol nyelvű videóban Marin Katusa elmagyarázza, milyen mértékben függ az Egyesült Államok nemcsak az olajexporttól, de a külföldről behozott urániumtól és egyéb forrásoktól és, hogy milyen következményei lehetnek egy igazi kenyértörésnek a két ország között.
2013 során az Egyesült Államok 20 millió kg urániumot használt el és ebből nem egészen 1,9 millió kilogrammot termeltek ki helyileg. Tehát attól függően, hogy az ember milyen adatokkal számol, a felhasznált urániumnak hozzávetőleg 10 százaléka, de inkább 6-7%-a kerül előállításra az Egyesült Államokban.
World_Uranium_Mining_Production_2012Az USA a fogyasztás 90 százalékát kénytelen importálni és ez egy stratégiai fontosságú kérdés, ha figyelembe vesszük, hogy az alap áramellátás 20 százalékát az atomenergia adja, aminek 90 százaléka importból származik… Ennek pedig a fele a volt Szovjetunió területéről származik. Ezt hívom én szovjet befolyásnak.
Ironikus módon az emberek valahogy elfelejtik, hogy az oroszok több urániumot szolgáltatnak amerikai földön, mint az összes amerikai vállalat együttvéve, és ez aggasztó.
Az Obama kormány és elődei külföldi érdekeknek engedték át az Egyesült Államok energetikai függetlenségét. Bizonyára mindenki tisztában van vele, hogy milyen gazdasági következményei lehetnek egy olajembargónak, mint például, ami az 1973-as válság során megnégyszerezte az olajárakat. A közelmúltban pedig láthattuk, hogy a közel-keleti feszültség erősödésével a gáz ára egyetlen év alatt 40 százalékkal emelkedett.
A hidegháború vége óta az orosz-amerikai kereskedelmi kapcsolatok viszonylagos stabilitást élveztek, egészen az ukrán forradalom kirobbanásáig. Most azonban egy új energiaügyi veszéllyel is számolni kell, ami egyik napról a másikra megbéníthatja az Egyesült Államokat.

Forrás: shftplan.com
http://idokjelei.hu/2014/05/a-forrasstratega-uj-orosz-veszelyre-figyelmeztet-ez-lenne-az-amerikai-tortenelem-legnagyobb-aramszunete/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése