2011. szeptember 20., kedd

A látnokok szerint az egyház hitelesnek fogja nyilvánítani a međugorjei jelenéseket

Az egyházi hitelesítésben döntő szerepet játszanak majd a tudományos vizsgálatok, ám az elismerés csak akkor fog megtörténni, amikor mi már nem élünk – nyilatkozták a látnokok.
A Hittani Kongregáció Camillo Ruini bíboros vezetésével 2009 novemberében nemzetközi bizottságot hozott létre a međugorjei események kivizsgálására. A bíborosokból, püspökökből és szakértőkből álló bizottság sorra kikérdezi a látnokokat, és számos tudományos vizsgálatot is végeztet rajtuk. 
Ivan Dragicevic, aki eleinte nem nagyon akart beleegyezni a vizsgálatokba, elmondta, hogy a Szűzanyától kért tanácsot. „A Szűzanya azt mondta, vessük alá magunkat a vizsgálatoknak, és hogy később majd megértjük, miért voltak fontosak. Megegyeztünk, hogy meg kell tennem, mert ezt kívánja az egyház. Beleegyeztem hát, bár nem volt könnyű, különösen mert volt olyan vizsgálat, amit négyszer ismételtek meg. De vállaltuk, mert a Szűzanya kérte. Az eredményeket továbbították a vatikáni bizottsághoz. Hiszem, hogy nagyban befolyásolni fogják az egyház rendelkezéseit és döntéseit.”
Marija Pavlovic-Lunetti szerint „a bizottság felállítása pozitív fejlemény. Az egyházat általában nem érdeklik a szenzációk. Megvan a maga álláspontja és nem siet. Lourdes és Fatima elismerése évtizedekbe telt. Ugyanígy van Međugorjéval is. Meggyőződésem, hogy a Vatikán el fogja ismerni a jelenések hitelességét, de csak miután véget érnek, vagyis amikor mi, a látnokok már nem élünk.”
A harmadik látnok, Mirjana Dragicevic-Soldo így fogalmaz: „Örülök, hogy egyházunk óvatos, hiszen világszerte oly sok jelenésről hallunk, amelyekről a végén kiderül, hogy nem hitelesek. Sohasem aggódtam amiatt, hogy az egyház vár és megvizsgálja az eseményeket, mert tudom, mit látok. Amikor az egyház megbizonyosodik arról, amit látok, az egyház el fogja ismerni, amit látok.”
A vatikáni bizottság előtt Ivanka Ivankovic-Elez jelent meg elsőként idén júniusban; értesülések szerint most Vicka Ivankovic-Mijatovic és Mirjana Dragicevic-Soldo következik – írja a Medjugorje Today.
Magyar Kurír