2012. november 6., kedd

Az érzelmileg elhanyagolt gyermekek agya kisebb lesz


Foto: Jose FerreiraSokkoló bizonyítékot találtak a kutatók arra, hogy a növekedés korai szakaszában nem csak az érzelmi és szociális fejlődést befolyásolja a szülői gondoskodás, hanem az agy méretét is.
A súlyosan elhanyagolt gyermekek később antiszociális, különféle függőségekre hajlamos, erőszakos felnőttekké válhatnak, míg a szerető környezetben felnőtt társaik jobban tudnak érvényesülni az életben az értelmi és érzelmi adottságaiknak köszönhetően.
Az ideggyógyászok szerint a két agy közötti jelentős különbség oka az, hogy teljesen eltérő környezetben nevelkedtek a kicsik. Az összezsugorodott agyú gyermeket súlyosan elhanyagolták és bántalmazták, míg a normál aggyal rendelkező gyermek szerető, gondoskodó családban nevelkedett.
A sötét, homályos foltok azt jelzik, hogy a jobb oldali kisgyermek agyának néhány fontos területe nem fejlődött ki életkorának megfelelően. A bal oldali gyermek felnőve intelligensebb, kreatívabb és szociálisan érzékenyebb, empatikusabb lesz, a feszültségekre is jobban képes majd reagálni. Az összezsugorodott agyú gyermeknél ezzel szemben nagyobb valószínűséggel alakulnak ki különféle mentális és egészségügyi rendellenességek.
(Fotó: Bruce D. Perry, MD, Ph.D. / Child Trauma Academy)
Allan Schore professzor (University of California, Los Angeles) nyilatkozata szerint a kisbabák az első két évben az édesanyjuk gondoskodására, kötődésére szorulnak a megfelelő értelmi fejlődésükért. Az agyi áramkörök kialakulása ettől függ, mivel az agysejtek 80%-a az első két évben jön létre, ezért az itt bekövetkező problémák befolyásolják az gyermekek későbbi életét, az életkörülményeik jobbra fordulása ellenére is behozhatatlan lesz a fejlődési lemaradásuk.
Allan Schore professzor a világ egyik vezető kutatója a neuropszichológia területén, munkája befolyásolta többek között a gyermekgyógyászat, csecsemő mentális egészség, pszichoanalízis, affektív idegtudomány és viselkedési biológia területeken való ismereteinket. Vizsgálta a korai trauma agyi fejlődésre gyakorolt hatásait, és a borderline személyiségzavar megértésében is segítettek tanulmányai.
Minél nagyobb az anyai elhanyagolás, annál súlyosabb lehet az agykárosodás. A szakemberek szerint sajnos ez egy ördögi kör, mert a gondatlan anyák jelentős része szintén elhanyagolt kisgyermek volt, ami kihatott az ő mentális fejlődésükre is. Ugyanakkor a kutatás kimutatta, hogy a ciklus megszakad, ha még időben közbeavatkoznak, megadják a megfelelő támogatást a családoknak. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a leendő szülők felkészítésére, hogy megadhassák a gyermeküknek kijáró gondoskodást.
A St. Luis-i Washington University School of Medicine (WUSM) kutatói által bizonyítást nyert, hogy a kisgyerekeknél, akiket az édesanyjuk megfelelően ápol az életük korai szakaszában, egy nagyobb hippocampus, egy kulcsfontosságú agyi szerkezet alakul ki, ami elengedhetetlen az alapvető tudáshoz, jó memóriához és a stresszre, feszültségre való reagáláshoz, állítja a tanulmány (Proceedings of the National Academy of Sciences Early Edition).

Havasi Csenge

Facebookos buktatók - Facebook Follies

színes, magyarul beszélő, kanadai dokumentumfilm, 60 perc, 2011

http://www.imdb.com/title/tt2189076/

http://www.port.hu/facebookos_buktatok_facebook_follies/pls/fi/films.film_page?i_film_id=127815

rendező: Geoff D'Eon
forgatókönyvíró: Geoff D'Eon
narrátor: Anne Marie MacDonald

Szeretjük vagy utáljuk, de a Facebook a világ legsikeresebb közösségi hálója, amely alapjaiban változtatta meg az emberi kommunikációt, kapcsolatokat. Majd egymilliárd ember használja, és a legtöbb közülük az összes gondolatát, a kapcsolatait, az emlékeit, az egész életét felteszi az oldalra. De milyen következményekkel járhat az, ha az emberek megosztják a személyes információikat másokkal? Olyanokkal találkozhatnak, akik elveszítették emiatt az állásukat, tönkrement a házasságuk, vagy éppen börtönben végezték. A szakértők is elmondják véleményüket.

Vasárnap

Egy kínai keresztyén beszélt arról az emberről, aki elment a piacra, kezében hét pénzdarabbal, amit zsinórra fűzve tartott magánál. Amikor látott egy koldust, aki szegényebb volt tőle, odaadott hat pénzdarabot a kéregetőnek. A koldus ahelyett, hogy hálás lett volna érte, nyomába szegődött az embernek, amíg végre lehetőséget látott rá, hogy ellopja tőle a hetedik pénzdarabot is. A kínai keresztyének ezt az esetet alkalmazva illusztrálják azt a tényt, hogy miután Isten hat napot adott az embernek, az ember ellopta azt az egy napot is, amit Isten magának tartott fenn.