Új, injekció és fúrás nélküli, öngyógyító módszert találtak fel londoni fogorvosok a fogszuvasodás kezelésére - írta hétfőn a The Guardian című brit napilap internetes oldalán.

Az angol rövidítéssel EAER (árammal gyorsított és fokozott ásványpótlás) néven ismert új módszert három év múlva már a fogorvosi rendelőkben is alkalmazhatják.
A londoni King's College tudósai által kidolgozott új módszer lényege, hogy tömés helyett a fogak regenerálódását segíti elő.
A jelenlegi módszerrel a fogszuvasodást fúrással és az üreg amalgámmal vagy műgyantával (kompozit tömés) kitöltésével kezelik.
Az EAER eljárással felgyorsítják a sérült fog kalcium- és foszfátfelvételét. Az eljárás során kijavítják a megsérült fogzománcot, majd az ásványokat gyengeáram segítségével irányítják a sérült helyre.
Nigel Pitts professzor, a londoni King's College fogászati karának tanára a lapnak kifejtette: A jelenlegi kezelési módszer nem ideális. Amikor töméssel kezeljük a fogat, elindul egy fúrás-újratömés ciklus, és végül egyetlen tömés sem végleges.
A mi módszerünk nemcsak kíméletesebb a pácienshez és előnyösebb a fogának, de várakozásaink szerint legalább annyira költséghatékony lesz. A szuvasodás elleni küzdelem mellett a fogak fehérítésére is alkalmas.

MTI