2014. június 13., péntek

Fehérfoszforos gyújtóbombával égették fel Szlavjanszk sűrűn lakott területeit

Szlavjanszk központjának és a külvárosok lakosai csütörtök éjjel arra ébredtek, hogy a kijevi hadsereg gyújtóbombákkal szórja a várost. A szemtanúk és a helyi média jelentése szerint ezek foszforos gyújtóbombák voltak. Simonovka lángokban áll, a helyiek arról számolnak be a médiának, hogy a bombák ledobását követően a csupasz föld is égett és az égés hosszú időn át nem gyengült.
Egy külvárosi lakos elmondása alapján a föld több mint negyven percen át lángolt azokon a helyeken, ahova a bombákat ledobták. Az emberek hajnali 2 körül riadtak fel, mindenki torokfájásról számolt be, sokan köhögéses rohamot kaptak a fojtogató levegő miatt. A szlavjanszki lakosok most attól tartanak, hogy valamilyen ismeretlen vegyi fegyvert dobtak le rájuk, és a következményeket csak a későbbiekben fogják érezni.
Ezzel a dél-keleti harcok végső szakaszukba érkeztek. A kijevi junta nem tud látványos katonai eredményeket elérni, az ukrán hadsereg a teljes megsemmisülés szélén, emiatt a lakosság megfélemlítésére törekszenek. A lakott területek bombázása egyértelműen terrorakció, aminek az a célja, hogy a civil lakosságot megfélemlítse, hogy senki ne merje támogatni a népi milíciákat.
Hídfő.net | Szlavjanszk fehér foszfor
A kijevi hatóságok egyébként tagadják, hogy gyújtóbombákat vetettek volna be. Pedig az esetet számos videofelvétel bizonyítja. A gyújtóbombák használatát - melyeket tartós tüzek előidézésére készítenek napalm, fehér foszfor és más vegyi anyagok felhasználásával - az ENSZ tiltja, mivel az ilyen fegyverek elsősorban az emberi élet kioltására készülnek. Korábban az izraeli terrorállam használt rendszeresen fehér foszforos bombákat a palesztinok lakta területeken, - ezeknek a bombáknak sajátja, hogy az égést szinte lehetetlen eloltani, vagyis akire kerül az anyagból, annak ott az a testrésze amire rákerült az anyag, csontig leég. Az ENSZ tiltása ellenére a nyugati országok több alkalommal használtak ilyen bombákat.
Jen Psaki, amerikai külügyi szóvivő is tagadja, hogy fehérfoszforos bombákat vetett volna be a kijevi junta. Az újságírók kérdésére láthatóan tanácstalanná vált, nem tudott választ megfogalmazni. Bizonytalanul kijelentette, hogy ő nem látott ilyen felvételeket.
Szlavjanszk dél-kelet Ukrajna egyik legnagyobb iparvárosa (a most formálódó Donyecki Népi Köztársaság területén), több mint 100 ezer lakossal, és a kijevi junta - a lakosság megfélemlítését célzó - terrorakcióinak elsődleges célpontja.

http://www.hidfo.net/2014/06/13/feherfoszforos-gyujtobombaval-egettek-fel-szlavjanszk-surun-lakott-teruleteit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése