2014. június 13., péntek

Medgyessy Péter a fideszes médiából ostorozza Gyurcsány parádézását

Televíziós interjúk formájában ostorozza Gyurcsány parádézását az MSZP egykori vezetője, Medgyessy Péter, - az egykori miniszterelnök a Hír TV-ben, majd a Helyi Témának nyilatkozva kritizálta Gyurcsány előretörését. Hogy miért adnak propagandafelületet egy volt MSZP-s miniszterelnöknek a Fidesz médiabirodalmába integrált sajtóorgánumok? A válasz a jelenleg is zajló belpolitikai átrendeződésben rejlik.
Az új belpolitikai közegben már nincs olyan, hogy baloldal, vagy jobboldal. Egy geopolitikai átrendeződés kellős közepén áll az ország, ahol a politikai erők kizárólag a nagyhatalmak karjaként működnek a belpolitikában. Olyan, hogy független magyar politika, nyomokban sem mutatható ki az országban. Ezt az új politikai közeget szinte kizárólag az atlantizmus tölti be. Az atlantizmus radikális és mérsékelt formája mentén oszlik meg a belpolitikai paletta. Egyetlen párt sem vonja kétségbe Magyarország EU-tagságát, NATO tagságát pedig végképp nem merik feszegetni. Ugyan teret engednek a kritikának, de ez főként gőzlevezetőként működik, valamennyi párt vezetése tisztában van azzal, hogy ameddig ők vannak, itt nem lesz semmiféle kilépés. Tisztában vannak azzal, hogy ameddig a kilépést nem feszegetik, addig tart az ő politikai karrierjük. Áthidaló megoldásként "újragondolásról", a "tagság hatásának felméréséről" beszélnek, hogy a reménykedő szavazókat ezzel lekössék. Pedig az EU és NATO tagság hatásai mindenki számára világosak, ezen nincs mit elemezni vagy újragondolni.
Medgyessy Pétert annak idején de facto puccsal vonták ki a miniszterelnöki székből, a helyére ültetett Gyurcsány pedig a radikális atlantizmus megjelenését jelentette Magyarországon. A jelenlegi Fidesz, a jelenlegi MSZP egyaránt a mérsékelt atlantizmus képviselője, így történhet meg, hogy fideszes médiában Medgyessy nyilatkozik Gyurcsány tevékenységét kritizálva. Lényegi különbség nincsen, mind a nyugat szekerét tolják, - beleértve a Jobbikot is, ami mindaddig, amíg nem jelenti be, hogy jövő vasárnap népszavazást akar tartani az EU-ból és NATO-ból kilépésről, a mérsékelt atlantista kategóriába sorolható.
Medgyessy aktívabb megnyilvánulása egy igen érdekes fordulat. Az ő személyének elővételével a mérsékelt atlantisták a radikális tömb kiépülését lassítják; Medgyessy korábban nagyban hozzájárult az MSZP népszerűségének növekedéséhez (nem véletlen váltották le, túl közel került a választókhoz), így a kormánypárt azzal, hogy neki teret enged, a Demokratikus Koalíció építkezését nehezíti. Igen összetett politikai játszma ez, amiben éppen csak egy dologról feledkeznek meg: hogy a választók nem időhúzást akarnak, hanem kilépést és alternatívát.

http://www.hidfo.net/2014/06/13/medgyessy-peter-fideszes-mediabol-ostorozza-gyurcsany-paradezasat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése