2013. június 21., péntek

Plusz 3 forint és ócska védőruha a tűzoltóknak

Néhány év irogatás alatt láttunk már egyet s mást, de arra azért felszaladt a szemöldökünk, hogy a 2010-es bruttó 90 forint után idén bruttó 93 forintot terveznek kifizetni a más településekre átvezényelt tűzoltóknak a munkaidejükön túli árvízi védekezésért. Akárcsak akkor, most is készenléti díj a jogos túlóra helyett. Három év, három forint. Még hogy nem fejlődik az ország!
Kicsit később jött a hír, hogy megégtek a tűzoltók az új védőruhájukban. Szerencsére nem nagyon.
“Az R13-as típusú védőruhát januárban mutatták be a tűzoltóknak. A csapatpróba során azonban hamar kiderült, gond van a felszerelés hővédő képességével. Ennek ellenőrzésére a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlatot szervezett, amely során egy tűzoltó égési sérüléseket szenvedett, ezért a fővárosi katasztrófavédelmi igazgató Budapesten azonnal beszüntette a védőruha csapatpróbáját. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője tagadta a sérülés tényét, és szerinte minden rendben van az R13-assal, a tűzoltók csupán a kialakítással kapcsolatos apróbb módosítási javaslatokat tettek.
A Katasztrófavédelmi Érdekegyeztető Tanács ülésén a szakszervezetek számon kérték az OKF-et a történtek miatt. Ekkor a katasztrófavédelem illetékesei bevallották, valóban történt sérülés, nem volt valós a szóvivő nyilatkozata. Ugyanakkor megállapodtak, a szakszervezetek részvételével egy újabb tűzpróbát tartanak.
A repülőtéri tűzpróbán egy tűzoltó térde égett meg az R13-ban
A közös gyakorlat június 13-án a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon zajlott. Bár a katasztrófavédelem vezetői tisztában voltak azzal, hogy gondok vannak, mégis élő embereken, tűzoltókon tesztelték a védőfelszerelést. Az eredmény borítékolható volt, két tűzoltó az R13-as védőruhában égési sérüléseket szenvedett, ellentétben azokkal, akik a már rendszeresített – két különböző gyártmányú – felszereléssel mentek be a több száz fokra hevített konténerbe.

Az egyik tűzoltó a jobb vállán, felkarján, a másik pedig a térdén égett meg. A tapasztalataik szerint az R13-asban jóval rövidebb ideig lehet bírni a magas hőmérsékletet, mint a jelenleg használatos védőruhákban, a gyenge pont a térdnél és a vállnál van.”
“Tollár Tibor tű. dandártábornok, a BM OKF gazdasági főigazgató-helyettese úgy fogalmazott, a ruhának szigorú előírásoknak kellett megfelelnie, nemzetközi elismertségű minősítő laboratóriumból van tanúsítványa. A repülőtéri tűzpróbán egy tűzoltó válla,A repülőtéri tűzpróbán egy tűzoltó válla, felkarja égett meg az R13-ban felkarja égett meg az R13-bancsapatpróbán háromszáz öltözetet használtak a tűzoltók, a próba eredménye jobb lett, mint gondolták. A fővárosban végrehajtott úgymond „bátorságpróbáról” azt mondta, ott aggodalomra okot adó dolog nem történt, a ruha úgy működött, ahogy kellett. (…) Először fokozatos hőterhelésnek tették ki a védőruhákat, ekkor bírták a legtovább, nagyjából negyedóráig a hőségben. Ezután 380 fok körülire emelték a belső hőmérsékletet, vagyis már a forróságba kellett belépniük a tesztelőknek. Az R13-t viselő tűzoltók azt tapasztalták, hogy amikor letérdeltek, vagyis kiszorították adott ponton az egyes szigetelő rétegek között lévő levegőt, azonnal és hirtelen jött a hő, a ruhát levéve bőrpír volt tapasztalható. Az utolsó fordulónál még a tűz táplálásakor Rollover/Flashover alakult ki, a konténerben ekkor a reptéri parancsnok és egy R13-t viselő tűzoltó tartózkodott. Előbbi ruhájának a lánggal égéskor se lett különösebb baja, az új felszerelés membránja azonban „rázsugorodott” a viselőjére. A gyártó jelenlévő képviselője a teszt utáni előzetes megbeszélésen kijelentette, noha a mérési eredményeket, tapasztalatokat ki kell értékelni, az már most látszik, hogy a térdpárnázat megerősítésére megoldást kell találni, ahogy arra is, hogyan lehet eltartást képezni azokon a pontokon, ahol a légzőkészülék hevedere ráfeszül a tűzoltó testére. Felhívta ugyanakkor a figyelmet a méretezés fontosságára, arra, hogy az öltözet inkább legyen picit bővebb, mintsem testhezálló.” – BM OKF
A védőruha egyébként magyar termék, mert a tűzoltóságok államosítása után az OKF egységesíteni kívánta a parancsnokságonként eltérő típusú egyéni védőeszközöket.
“Az OKF feladatul tűzte a központi ellátórendszer feltételeinek megteremtését, ezen belül is kiemelt fontosságú volt egy korszerű, új, hazai gyártású bevetési védőruha kifejlesztése és bevezetése. Ennek eredményeképpen, a hazai gyártási tapasztalatok, a korszerű alapanyagok tanulmányozása alapján fejlesztették ki az R13 típusú tűzoltó bevetési védőruházatot.(…) Az egységesítésre való törekvés és a beavatkozó állomány megfelelő védelmi képességű védőruhával történő ellátása érdekében idén háromezer darab, az azt követő években évente kétezer darab védőruha beszerzésére kerülhet sor. A tervezett ütemezéssel 3 év alatt a szükséges védőruházat teljes cseréje megtörténik.”
A gyártóról egy szó sincs sehol, a balul elsült múlt pénteki kipróbálásról szóló cikk is csak név nélkül említi, de néhány másodperc guglizással sok minden kiderül. Az R13 tűzoltó bevetési védőruha gyártója a Respirátor Vegyivédelmi és Tűzvédelmi Zrt., melynek tulajdonosa (a Gamma Befektetési és Innovációs Kft.-n keresztül) Zsitnyányi Attila, a magyarországi védelmi ipari és biztonságipari kutatók, fejlesztők, gyártók, szolgáltatók és kereskedők szakmai érdekképviseleti és érdekvédelmi egyesületének, a Magyar Védelmiipari Szövetség elnöke.
Zsitnyányi tavaly márciusban, megválasztása kapcsán adott interjút a biztonsagpiac.hu-nak:
zsitnyanyi_attila.jpg
“Legfontosabbnak most azt látom, hogy itthon képesek legyünk ellenállni a külföldi nyomásnak, merjünk hazai termékeket vásárolni és nehéz gazdasági helyzetben a hazai beszerzéseket részesítsük előnyben. Akik a beszerzésben dolgoznak, valamint a HM, a Belügyminisztérium, a katasztrófavédelem szakemberei legyenek büszkék arra, hogy hazai eszközöket alkalmaznak. Akik a diplomáciában dolgoznak az ország érdekében, merjék felvállalni, hogy hazai megoldásokat akarunk preferálni, és lobbizzanak azért, hogy külföldön is kapjunk lehetőségeket. Ehhez persze az is szükséges, hogy ne érje őket itthonról az a vád, hogy ez esetben biztos „valamelyik cégnek dolgoznak”. Ez csak a központi irányítás támogatásával történhet. Ezt ha elérjük, ez lesz az alap, erre lehet építkezni, hogy újra nemzetközi sikerekről is be lehessen számolni. Természetesen ehhez megfelelő hazai termékek is kellenek.
(…)
A hazai termék értékének több mint ötven százaléka – adóként – visszaforog az államhoz, így bár a minisztériumok költségvetése szempontjából nem, de a központi költségvetés szempontjából akár kétszeres ár mellett is a hazai gyártású lenne az olcsóbb. A GDP növekedés mellett ez közvetve újabb forrásokat biztosít további fejlesztésekhez.
(…)
A védelmiipari szövetség életében ez egy nagyon fontos változás: érdekképviseleti szerepből elmozdultunk egy lobbi és marketingszervezet irányába. Azt gondolom, hogy nem az az elsődleges feladatunk, hogy sérelmes ügyekben képviseljük tagcégeink érdekeit, hanem az üzleti lehetőségeiket bővítsük, hogy el tudják adni szolgáltatásaikat, termékeiket itthon és a világban.”
Arról egyelőre még nincs információ, hogy mennyibe került EZ a védőruha, de talán jobb is.
(vastagbor.hu )

Botrány a Parlamentben az új földtörvény szavazásakor – A Jobbik elfoglalta az emelvényt.

Kizárta a parlament pénteki határozathozatalairól a Jobbik-frakció tagjait az Országgyűlés, miután az ellenzéki képviselőcsoport tagjai az elnöki emelvényre felvonulva tiltakoznak az új földtörvény elfogadása ellen. Ezzel egy időben az elnöklő Latorcai János tíz perc szünetet rendelt el.
A jobbikosok pénteken nem sokkal tizenkét óra után Vona Gábor pártelnök vezetésével vonultak az ülésterem elnöki pulpitus mögötti részére, és egy molinót feszítettek ki, amelyen az áll: “A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!”.
Ezután az ülés levezető elnöke, Latorcai János távozásra szólította fel az ellenzéki képviselőket, akik ennek nem tettek eleget. Ezért az alelnök jelezte a parlamenti munkából való kizárás valamint a képviselők kivezettetésének lehetőségét.
Mivel a helyzet nem változott, az Országgyűlés 227 igen szavazattal, 19 nem ellenében, egy tartózkodás mellett döntött az érintett politikusok kizárásáról.
Jelenleg szünetelnek a határozathozatalok, a jobbikos képviselők továbbra is az emelvényen vannak. Az LMP-hez tartozó független képviselők közül is többen is molinóval tiltakoztak az ülésterem közepén.

MTI - június 21., péntek 12:37
Mi ez az egész földtörvény?

Az új földtörvényre azért van szükség, mert 2014. május 1-jén lejár a moratórium, amelyet Magyarország a 2004-es EU-csatlakozáskor kapott, majd 2010-ben meghosszabbított. Az uniós alapelv ugyan az, hogy tagállamok nem korlátozhatják a tőke szabad mozgását, de persze mindenre vannak kivételek, és lehet olyan részletszabályokat alkotni, amelyek a gyakorlatban korlátozzák a földvásárlást. Ennek legfontosabb eszköze, hogy az új törvény szerint csak a földművesnek minősített személyek vásárolhatnak egy hektárnál több földet vagy erdőt.
A délelőtti záróvitában a jobbikos képviselők épp azt kifogásolták – jó előre hazaárulónak minősítve a jogszabályt megszavazókat –, hogy a törvény elvben lehetőséget ad arra, hogy uniós államok polgárai is földet vegyenek, ha egyébként megfelelnek a földműves definíciójának, vagyis Magyarországon élnek és gazdálkodnak. A fideszes Font Sándor a záróvitában azt mondta: nem lehet megtagadni a lehetőséget attól a kevés külfölditől, aki megfelel a feltételeknek, de szerinte nem is tőlük kell félteni a magyar földet.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a törvény mögött másfél évi munka és számtalan egyeztetés során született, „az első betűtől az utolsóig, töviről hegyire át lett gondolva”, az ellenzéki kritikák már a választási kampány részei. A törvény érdekessége, hogy ahhoz több mint kétszáz módosító indítványt nyújtottak be, de kormány május végén egy vezércsellel kidobta az összes ilyen javaslatot, és módosítónak álcázva benyújtott egy teljesen új törvényt.
Ellenzéki képviselők korábban és a záróvitában is azt kifogásolták, hogy a földtörvény szerintük túlságosan nagy, 1200 hektáros, sőt, bizonyos esetekben 1800 hektáros birtokméreteket engedélyez. Kritikaként fogalmazódott meg az is, hogy a helyi földbizottságok nem szólhatnak bele a haszonbérleti szerződésekbe, vagyis abba, hogy ki béreli a településükön a földeket. Erről Fazekas azt mondta: alkotmányossági aggályok merülnének fel, hiszen a tulajdonosoknak is vannak jogaik.

HVG


Gazdák 2013. június 21-i Földforgalmi törvény jelenlegi formája elleni demonstrációjáraTisztelt Gazdák!Tájékoztatunk benneteket, hogy a helyi gazdatanácsok úgy döntöttek, hogy 2013 június 14 én 11 órakor VM – Civilek képviselői között a Civilek megaláztatása mellett a készülő Földforgalmi Törvény konzultációja megszakadt, a harmadik tárgyalási kísérlet sem vezetett eredményre:

Ez miatt, nyomatékot adva a gazdatársadalom elégedetlenségének 2013 június 21-ére országos, forgalomlassító, félpályás útlezárási demonstrációt tart, a 220 szervezett által támogatott javaslat érdemi többoldalú érdekegyeztetés elsorvasztása elleni tiltakozásként. Az útlezárások szervezését országos szinten a helyi csatlakozó civilszervezetek és Gazdatanácsok vállalják magukra. Ahol ez hiányzik, itt a ragyogó alakom, hogy megalakuljon, a pártoktól független, helyi Gazdatanács, ami lényegében egy mozgalom, és mindössze helyi Önkormányzathoz kell bejelenteni annak létrejöttét , a helyi gazdák részvételével történő megalapítása után. Már 3 fő is elég hozzá, hogy ez megalakuljon, melyhez majd a többi helyi gazda később is csatlakozhat bármikor. A helyi gazdatanács a földforgalmi törvényben kap nevesített szerepet, egyelőre földbizottság néven. Természetesen ez nélkül is összefoghatnak a gazdák és csatlakozhatnak vagy szervezhetik a demonstrációt.

Az egységes fellépés fontos, a tudnivalók az alábbiakban összegezhető:1./ Mivel 3 nappal a kijelölt határidő előtt be kell jelenteni a demonstrációt, június 17- 18-án személyesen vagy faxon ( EMAIL NEM JÓ!) mindenki jelentse be a helyileg illetékes Rendőrségen a demonstrációt az alábbi űrlapon.2./ Demonstráció időpontja 2013 június 21. délelőtt 9 óra, ekkor lesz a végszavazás az Országgyűlésben a készülő és titkolt Földforgalmi törvényről!3./ A Földforgalmi törvény elleni demonstráció az egész magyarság érdeke, nem pártpolitikai célok érdekében történik, ám elfogadjuk, minden párt részvételét, legyen az ellenzéki vagy kormánypárti ha egyetért a Civilek követelésével , kérjük azonban a pártlogók mellőzését, mivel nem rész- (part) érdekekről van szó!Balatonboglár 2013-06-16Helyi gazdatácsok megbízásából :Nagy Sándor gazda tel.: 30 4911880

e-mail: agroferr@fonyodnet.hu
Egy nagyigmándi gazda jelezte a kemma.hu-nak, hogy a Földtörvény miatt félpályán lezárták a 81-es főutat Kisbérnél.

A 81-es út kisbéri részén, a Székesfehérvár felé vezető oldalon 15-20 traktor áll az úton. A kemma.hu-nak egy nagyigmándi gazda jelezte, hogy forgalomlassító demonstrációba kezdtek. Mint fogalmazott, a Földtörvény igazságtalanságai ellen tiltakoznak. Információink szerint a félpályás útzárat éjfélig tervezik.


(kemma)

Szándékosan támadnak a természetre?

“Tombol a kánikula az egész országban. Az átlaghőmérséklet ma meghaladta a 25 Celsius fokot. Péntek délig másodfokú riasztás van érvényben. Vasárnap van esély arra, hogy valamelyest csökkenjen a hőmérséklet. Ekkor számíthatunk erősebb csapadéktevékenységre.
Az ÁNTSZ mindenkit arra figyelmeztet: igyon elég folyadékot, és igyekezzen hűteni a szervezetét. Budapesten megdőlt a meleg rekord.
A vízszolgáltató párakaput helyezett ki a belvárosban, de volt, aki a Dísztér szökőkútjában is megmártózott, sőt a fagyi is jól fogyott.
A szomszédos országokban is tombol a hőség. Romániában ma volt az év eddigi legmelegebb napja. Bukarestben tizennégy menedéksátrat állított fel az önkormányzat, ahova a hőség elől húzódhattak be a járókelők. Szlovákiában és Szerbiában is trópusi meleget mértek, ezért másodfokú hőségriasztást rendeltek el.”
***
Ez a menedék sátor egy vicc, akárcsak a jó vízszolgáltató párakapuja. Miközben Itthon alig találni olyan parkolót főként a multik környékén, ahol árnyat adó fák lennének. Bár ez nem csak a parkolókra igaz.
A fák nemcsak árnyékot nyújtanak, hanem a levegőt is párásítják, szűrik, ennek ellenére szinte mindenütt irtják őket.
Igaz gondozni kell őket mint minden élőlényt – ellentétben a menedék sátorral.
Ám a buszmegállókban sem jobb a helyzet.
Budapest és még néhány nagyváros élen jár ebben.
Talán hajánál fogva előrángatott párhuzamnak tűnik, de engem a buziság és más hasonló deviancia pártolását juttatja eszembe. Mert ez mind szembefordulás a természettel.
Úgy tűnik szándékosan támadnak rá a természetre, és a természettel összhangban működő normákra. Mintha elfelejtették volna, hogy ez büntetlenül nem tehető meg!
Kitünő minőségű volt az  ivóvízEmlékeszem, az “átkosban” amikor még nem volt ennyire durva ez a szembenállás, rengeteg szökőkút működött, sőt közkút is az utcákon, az utak mentén. Sőt a fúrt kutak vize is kitűnő minőségű volt.
Mikor még középiskolába jártam, és divatja volt a “fásításnak” évente legalább egyszer, az egész iskola kiment fákat ültetni.
Az “átkosban” az erőket nem csak védték, hanem telepítették is .Akkor tájt az volt a szlogen, ha ki vágsz egy fát, akkor ültess helyette kettőt. Igaz az árvíz elleni védelem sem a gátak állandó magasításában merült ki.
A víz egyre nagyobb érték, de sem az élővizeinket, sem az ivó vizünket nem óvjuk már. Sőt ez utóbbit sikerült az üzleti szemléletnek teljesen kiszolgáltatni. (és elprivatizálni)
Az egyik vidéki állomáson – nyilván nem ez az egyetlen -, ahol a tűző napon szomjazva várnak a vonatra, nemcsak, hogy fákat nem ültettek, mikor drágán “modernizálták”, de még a közkutakat is megszüntették.
Ennek ellensúlyozására viszont a restiben működő büfé rengeteg fajta vegyszerezett, agyon édesített “üdítőitalt” forgalmaz.
Nem nehéz felfedezni ebben is, és a hihetetlen méretű természet- és önszennyezésben a “használd, dobd el” és a “Vásárolj! Vásárolj!”multi szemléletet.
Ahogy a mederkotrást és vízelvezető árkok tisztítását a gátak folytonos emelése a belvizek kiterjedése váltotta fel, az ártéri területek megszüntetése, sőt beépítése is ebbe az irányba hat.
Mégis évről évre egyre nagyobb problémát okoz az árvizek elleni védekezés. Amely valahogy mindig “váratlanul” érkezik és felkészületlenül ér minket. Akárcsak a téli havazások.
ÉdenHa a természettel való szembefordulás helyett, a természettel való együttélés, a természetesség és természetvédelem működne, akkor feleennyi tragédiával és költséggel kéne szembenézni, igaz a szennyező felelőtlen multik nem gazdagodnának ilyen hihetetlen mértékben, és a befolyásuk is erősen korlátozódna.
Mondhatnánk, a természet “bosszúja” az éghajlat-, az időjárás változás, a katasztrófák növekedése (pusztító viharok, árvizek, tömeges hal és madárpusztulás, jéghegyek gleccserek olvadása, stb.) de valójában ez nem bosszú, hanem csupán a természet előre jelzett várható és kiszámítható sőt tervezhető reakciója.
Ezt pedig tudatosan vontuk a saját fejünkre, pontosabban nem az emberek tömege tette ezt, hanem azok akik ezt a rombolást saját üzleti érdekeik szerint végzik a mai napig és a fent említett szemléleteiket megpróbálják ráerőltetni az egész emberiségre, hamis önigazolásukat elfogadtatni a kiszolgáltatokkal.
Ilyen gyakran hangoztatott önigazolás az úgynevezett. munkahelyteremtés, meg a civilizáció, stb. De valójában az emberek tömege nem haszonélvezője hanem épp olyan áldozata a pénzvilág rombolásának, mint maga a bolygó.
Szegedi Bori

Mi zajlik a gyerekek agyában, ha tévéznek?


b_200_200_16777215_00___images_watermarks_gerald.jpgAz Élet és Tudomány 2009. évi 13. számában olvasható volt egy figyelemreméltó és lebilincselő írás Gerald Hüther professzorral, aki az egyik legismertebb német agykutató és neuropszichológus. Közérthetően elmagyarázza, mi történik a gyerekek agyában, amikor tévéznek vagy számítógépeznek.
Professzor úr, Ön neurobiológusként azt kutatja, hogyan hat a média az emberi agy fejlődésére. Tudna nekünk egy gyerekeknek szóló jó tévéműsort vagy számítógépes játékot ajánlani?
- Nem, és ilyesfajta ajánlások nem is visznek minket előrébb. Mert úgy csak egy felszínes eszmecserébe bonyolódnánk a kínálatok tartalmi minőségéről - ezt azonban jobb elkerülni.
A másik, hogy nem is kell sokáig keresgélnie: nagyon gyorsan talál öt olyan tanulmányt, amely kimutatja Önnek, hogy állítólag milyen jó is a gyerekek számára a tévézés. További öt tanulmány ezzel szemben viszont azt fogja bizonyítani, hogy a televízió rossz. Ez a vita teljesen haszontalan a szülők számára. Én nem tartalmakról beszélek, sokkal messzebbről közelítem meg a kérdést.
Néhány évvel ezelőtt mi neurobiológusok, még úgy gondoltuk, hogy a genetikai programok automatikusan létrehozzák az összes kapcsolatot az agyban. A komplex neuronális hálózatokat tehát, melyek a gondolkodásunkat, az érzelmeinket, a cselekvéseinket irányítják, genetikailag programozottnak tartottuk. Azonban már tudjuk, hogy hosszú távon csak olyan kapcsolatok jönnek létre a gyermek agyában, amelyek a konkrét élet-világban is rendszeresen aktiválódnak. Amit nem használunk, az elsorvad. A genetikai programok arról gondoskodnak, hogy először nagy többlet jöjjön létre idegsejt-kapcsolatokból.
Az agyunkban lévő legfontosabb neuronális áramkörök kialakításához elsősorban arra van szükségük a gyerekeknek, hogy megtapasztalják saját testüket. És ezt nem a képernyő előtt ülve szerzik meg, függetlenül attól, hogy mi megy a tévében.
- Miért olyan meghatározóak a testi tapasztalatok?
- Csak az tudja kognitív képességeit kibontakoztatni, akiben kialakul a megfelelő testérzet. Már vannak olyan tanulmányok, melyek bizonyítják: azok az alsó tagozatos gyerekek, akik jók matekból, különösen jól tudnak egyensúlyozni is. Az ember úgy szerzi meg a háromdimenziós és absztrakt gondolkodáshoz, ill. a matematikához szükséges feltételeket, hogy megtanulja egyensúlyban tartani a testét. Amint egy gyerek a tévé előtt ül, nem érzi többé a testét. Nem mászik, nem ugrál, nem egyensúlyoz, sőt nem mászik fára sem – azaz nem a testének tanulásával tölti az időt.
- A gyerekeknek tehát lehetőleg minél többet kellene mozogniuk?
- Igen, de nem feltétlenül kell hegyet mászniuk. Az egyik legcsodálatosabb testtanulási gyakorlat az éneklés. Eközben ugyanis a gyermek agyának olyan virtuóz módon kell a hangszalagokat modulálnia, hogy hajszálpontosan a megfelelő hang jöjjön ki. Ez a lehető legjobb finommotorikus gyakorlat és ugyanakkor ez a feltétele minden későbbi, nagyon differenciált gondolkodásmódnak is.
Ráadásul az éneklés esetében egy nagyon komplex kreatív teljesítményről van szó. Hiszen a gyereknek az egész dalt fejben kell tartania ahhoz, hogy egzakt módon a megfelelő időpontban eltalálja a megfelelő hangot. És a kórusban megtanul alkalmazkodni is a többiekhez – ami a szociális kompetencia egyik feltétele.
Ezen kívül a gyerekek valami csodálatos dolgot is megtapasztalnak: azt ugyanis, hogy nem tudunk félni, ha énekelünk. Ma már tudják a neurobiológusok, hogy a felszabadult agy éneklés közben nem képes félelemérzéseket mobilizálni. Ezért énekel az ember évezredek óta lefelé menet a pincébe. Nem azért, hogy elijessze az egereket.
- Hol csapódnak le az ilyen tapasztalatok, hol alakulnak ki a neuronális áramkörök?
- Az agyunk legbonyolultabb részén az úgynevezett prefrontális kortexben. Ez közvetlenül a homlok mögött található. Ott fejlődik ki az önmagunkról alkotott képünk. És ezzel együtt az a késztetésünk is, hogy a világ felé forduljunk, hogy cselekvéseket tervezünk, impulzusokat kontrolláljunk és elviseljük a frusztrációkat.
Ennek korai gyermekkorban, körülbelül 6 éves korunkig kell kialakulnia. A mindezért felelős hálózatok a frontállebenyben azonban csak akkor fejlődhetnek ki, ha a gyerek megszerzi ezeket a tapasztalatokat. Ilyen élmények pedig akkor érik elsősorban, ha olyan dolgokkal foglalkozik, melyeket képes megérteni és alakítani is tud rajtuk. Ez azonban ma egyre nehezebb.
- Mi az oka ennek?
- A gyerekek világa ugyanolyan erősen megváltozott, mint a felnőtteké. Ma már nem vagyunk képesek felfogni, hogyan is működnek lényegében a hétköznapi használati tárgyaink. Régebben másképp volt ez. Minden készülék érthető volt. A bicikli, a gőzgép, még az autó is. Egy gyerek szét tudta szerelni a vekkert, megvizsgálhatta a belsejében található fogaskerekeket - és ezzel megfejtethette a mögötte lévő mechanizmust. Ma, az információs társadalom korában a dolgok gyakran oly bonyolultak, hogy az okot és okozatot csak nehezen vagy egyáltalán nem tudjuk felfogni.
- Hogyan hat mindez a gyermek agyára?
- Az agyunk mindig ahhoz alkalmazkodik, amit lelkesedéssel teszünk. A múlt században az emberek a gépekért lelkesedtek és azzal azonosították magukat. Sőt, ezt a gép-gondolkodást még magukra is alkalmazták. Ez aztán kihat a nyelvre is: a szívünket pumpának nevezzük, és elkopott ízületekről beszélünk, melyeket kicserélünk.
De most hirtelen beköszöntött ez az új korszak. Egyre nehezebb lesz megérteni az okokat és okozatokat. Például, hogy miért is mozog a nyíl a képernyőn jobbra, ha mozgatjuk az egeret. Az értelmi összefüggésnek ez a hiánya azt eredményezi, hogy a gyerekeket egyszer csak nem fogja érdekelni a kauzalitás. Ez az emberi agy fejlődésének egyszerű konzekvenciája. Kvázi megtanulják, hogy a dolgokat a mögöttük rejlő értelem megragadása nélkül kell elfogadniuk.
Sok digitális média nemcsak hogy nem érthető, hanem ráadásul még nagyon kevés lehetőség is kínálkozik a képernyőn folyó történésekbe való aktív beleszólásra. A legegyszerűbb példa erre: a tévékészülék esetében nem tudunk máson változtatni, mint a program kiválasztásán. Amikor először ültetünk kisgyereket a tévé elé, még beszélgetnek a készülékkel. Mondják a nyúlnak, hogy hol leselkedik a róka. Megpróbálnak tehát aktívan részt venni a történésekben. Ezt tanította nekik az eddigi - virtuális média nélküli - tapasztalatuk. Néhány hetes tévézés után azonban a legtöbben rezignáltan veszik tudomásul, hogy nem szólhatnak bele tevékenyen a dolgok alakításába és feladják, azaz: megkérdőjelezik az önhatékonyságuk egy részét.
- Ez azonban fontos eleme a gyermek fejlődésének
- Igen, és csak a saját tapasztalatai által fejlődik ki a homloklebenyben - egy nagyon komlpex neuronális hálóként. Az ismerethorizontjukat bővítendő, a gyerekeknek az új élményeiket egy értelmi kontextusban kell elhelyezniük. Az agyunk ugyanis csak akkor tud megtanulni valamit, ha az új benyomásokat egy olyan, már meglévő mintához kapcsolhatja hozzá. amely a korábbi tapasztalatok által jön létre. Ez egy rendkívül kreatív folyamat.
A gyerek megpróbálja tehát az újat a régihez illeszteni. De ehhez előbb úgymond keresgélni kezd az agyában. Egy produktív nyugtalanság keletkezik, mindaddig, mígnem egyszer csak passzol az ingerminta. Akkor aztán a káosz az agyban harmóniává alakul át. Ez az a bizonyos aha-élmény.
És eközben aktivizálódik a jutalmazási rendszer. Az idegsejtek „boldogsághormonokat” bocsátanak ki. Minden apró, saját teljesítményként elért sikerélmény olyan boldogítóan hat, mintha egyszerre egy kis kokaint és heroint vettünk volna be. Ezzel szemben rettenetesen nehéz a filmnézésben aktívan, kreatívan benne lenni. Ezért jó volna, ha a gyerekek a beiskolázás előtt lehetőleg egyáltalán nem kerülnének kapcsolatba a tévékészülékkel vagy a computerrel.
- De hát egy könyv cselekményét is készen kapjuk. Az olvasás is passzív tevékenység.
- Ha egy gyerek olvas, akkor közben agytechnikailag rengeteg dolog történik. A betűket szavakká rakja össze. A szavak és mondatok képekké alakulnak át, fantáziavilágokká. Amit a gyerek agya elolvasott, az megjelenik lelki szemei előtt. Piroska megy az erdőbe. Itt egy gyerek sem a betűket látja. Ez hihetetlen fantáziateljesítmény: feketéből és fehérből egy képet megalkotni. Ezzel szemben egy Harry Potter-film semmit sem ér. Mielőtt bekapcsolhatná az az ember a fantáziáját, már ott is a következő kép. Csak az viszi valójában előrébb az embert, amiért saját maga megdolgozott.
- Ön tehát úgy gondolja, hogy a gyerekeknek feladatokra van szükségük?
Az agy számára a valódi kihívások, kalandok a döntőek. A nagybácsival pecázni, házat építeni egy fára vagy megmászni egy hegyet. A kalandok tettek mindnyájunkat erőssé. Ma már bizonyítani is tudják az idegtudósok ezt az összefüggést: a gyerekeknek életük során lehetőleg minél több kihívással kell megbirkózniuk ahhoz, hogy az agyukban létrejöhessenek a legfontosabb hálózatok. A gyerekeknek tehát szükségük van egy olyan világra, amelyben az interaktivitásnak igen nagy szerep jut. Mégpedig nem a virtualitás, hanem a reális élet összefüggéseiben.
- Később is ki tudják építeni a gyerekek az agyukban lévő neuronális hálókat?
Ha a kritikus periódus már elmúlt és a test szabályozásához szükséges fontos hálózatok csak gyéren alakultak ki, akkor a gyerek nem rendelkezik jó testérzéssel. Mindazonáltal az agy egész életünk során alakítható marad. Egy 8 vagy 10 éves gyerek is profitál utólag minden olyan testtapasztalatból, melyet most szerez. Azonban egész más lesz a motivációja arra, hogy a testét tréningezze. A tanulási folyamat már nem intuitíve és automatikusan zajlik. A gyerekek szégyellik magukat a deficitjeik miatt, kicsúfolják őket - és félelemmel tanulnak, ami nem jó alap.
- Feltéve, hogy 6 éves korban már kialakultak az agyban a fontos neuronális hálók: védve vannak ekkorra a gyerekek minden mediális veszélytől?
- Nem feltétlenül. Mivel sok gyereket az a veszély fenyeget, hogy elvesznek a virtuális világokban.
- A számítógépes játékokra gondol?
- Igen, többek között. Mert akkor válik a dolog veszélyessé, ha a digitális médiát arra használják a gyerekek, hogy az alapvető szükségleteiket kielégítsék. Ebből minden embernek kettő van.
Az egyik: tartozni akarok valahová. A másik: teljesíteni akarok valamit. Az első szükségletben a kötődés, a másodikban a szabadság iránti vágy fejeződik ki. A srácok elsősorban attól szenvednek a mi társadalmunkban, hogy csak ritkán van lehetőségük arra, hogy valamit teljesíthessenek. Nem találnak igazi feladatokat, amelyek fejlődésükben erősíthetnék őket. Ugyanis épp ezek segítségével építik fel a gyerekek az önképüket, az identitásukat.
Nyilvánvaló, hogy sok szülő nem is tudja már, hogy milyen is lenne egy ilyen, a gyerek fejlődését elősegítő feladat. A gyereknek saját magának kell azt megkeresnie, és ennek a feladatnak valóban nehéznek és hosszantartónak kell lennie. A végén aztán úgy leszünk vele, mint amikor felmásztunk egy hegyre: csak ül ott fenn az ember, és egyszerűen azt érzi: boldog. Az a jele annak, hogy a gyerek igazi feladatot oldott meg, hogy ilyenkor nincs szüksége külső dicséretre, jól elvan egymaga is.
Ma elsősorban a fiúk abban találják meg a feladatukat, hogy tökélyre fejlesztik magukat a computer játékokban. Mert ott a versenyeken megmutathatják, milyen jók. De éppen ezek a feladatok nem alkalmasak arra, hogy segítsék őket a reális életben való eligazodásban.
- Kik a különösen veszélyeztetett gyerekek?
- A német iskolások kereken 40 százaléka szorongva megy iskolába. Elsősorban a fiúk azok, akik iskola után rögtön odaülnek a számítógépekhez. Legalább egy-két órányi lövöldözős játékra van szükségük. A computer számukra a frusztráció leépítésének eszközéül szolgál. Azáltal, hogy helytállnak a virtuális világok kínálta kalandokban, szörnyeket mészárolnak le és győztesekké válnak, kiutat találnak tehetetlenségből, a felhalmozódó agresszióból. Egy sajátságos teljesítménnyel építik le a frusztrációjukat.
- Tehát ismét a jutalmazási rendszer lép akcióba.
- Pontosan. Úgy, mintha a gyerekek egy csodálatos, új élettapasztalatra tettek volna szert. Ez a tapasztalat azonban egy olyan életvilágra vonatkozik, amely nem létezik a valóságban. Neurobiológiailag nézve ez végzetes: a gyerek olyan élethelyzetekre edzi az agyát, amelyek csak a képernyőn fordulnak elő. A számítógépek ráadásul még az ellenőrizhetőség illúzióját is keltik. Amikor egy gyerek egy másikkal játszik, akkor azt tapasztalja, hogy a valóságban nem minden kontrollálható. Egy másik ember nem mindig azt teszi, amit mi magunk szeretnénk.
Azonkívül sok srác játék közben már nem is érzékeli a testét. Nincs többé szükségük alvásra, nem reagálnak az éhség vagy szomjúság jelzéseire. Dél-kelet- Ázsiában már be is következtek az első olyan esetek, amikor a számítógép előtt ülve éhen haltak és kiszáradtak computerfüggő fiatalok.
- Ön elsősorban fiúkról beszél. De mit csinálnak a lányok a számítógéppel?
- Ők chatelnek. A lányok erősebben érzik a szükségét annak, hogy valahova tartozzanak és kapcsolatot építsenek ki. Aztán ha ez nem sikerül igazán, akkor a chatelés bizonyos mértékig pótkielégítésként bevethető a hiányzó közelség és kötődés ellen. Egy olyan barátnővel, akiben
megbízhatok, nem kell minden öt percben dumcsiznom. Az, hogy a lányok annyit beszélnek, inkább annak a jele, hogy tulajdonképpen elbizonytalanodtak és nem bízhatnak a kapcsolat tartósságában, szilárdságában. Ahhoz hasonlóan, mint amikor a csibék az anyjukat hívják.
- És a valóságos szociális kapcsolatok elsorvadnak?
- Ennek szükségszerűen így kell lennie. Csak akkor tudnak egy másik emberrel való igazi kapcsolatot ápolni, ha együtt is vannak azzal. Minden más csak virtuális kapcsolat. Hisz a virtuális terekben az emberek nincsenek teljes mivoltukban jelen. Nincs illatuk, szaguk, a mozgásuk és egyéb megnyilvánulásaik nem életszerűek. A való életben történő találkozások sajátosságai a virtualitásban nem fordulnak elő. A chatelés során csupán írásban kommunikálnak.
- Miről tudják felismerni a szülők, hogy a gyereküket beszippantotta a virtuális világ? És hogyan tudják gyerekeiket a fenyegető elszegényedéstől megvédeni?
- Ha egy gyerek inkább a computer előtt ül, ahelyett, hogy odakinn futkározna, rohangálna és a többiekkel játszana, tehát ha nem elégíti ki természetes szükségleteit, akkor aggasztó a dolog, erre a szülőknek már reagálniuk kell. De nem úgy, hogy tiltásokat fogalmaznak meg. Sokkal inkább meg kell próbálniuk olyan, a reális világból jövő kihívásokat kínálni a gyerekeiknek, melyeknek azok meg is tudnak felelni. Kalandokat, váratlan eseményeket, meglepő, sőt akár még veszélyes helyzeteket is, melyeket a gyerek legyőzhet, hogy aztán ezektől edződjék.
A szülőknek tehát ezen széles computer-sztrádák mellé valami mást is el kell ültetniük az utódaik fejében. Sok szülő ázsiai küzdősportokra, sátortáboros-kirándulásos nyaralásra íratja be csemetéjét, vagy kisebb gyerekek gondozását bízza rá.
Néhányukon talán az segít, ha idős embereket tanítanak a számítógép és az internet használatára. Ezek a gyerekek aztán később el fognak tudni beszélgetni másokkal és képesek lesznek arra, hogy közösen oldjanak meg problémákat. Nekik ugyanin az agy érése szempontjából meghatározó években a reális tapasztalati világ széles spektrumát nyújtják a szüleik.
Azok a gyerekek viszont, akik computervilágokba merülnek el, túlságosan is gyorsan tanulják meg ott: minden úgy működik, hogy megnyomják a megfelelő gombot. Nem tolerálnak többé semmilyen hibát, nem viselik el a frusztrációkat, és nem képesek többé az impulzusaikat kontrollálni. A valódi világban már képtelen eligazodni.
Viszont, ha a gyereke részei egy élő közösségnek, és valahogy úgy élnek át kalandokat, mint pl.: a cserkészek, akkor ritkábban kerülnek a virtuális világok bűvöletébe: kevesebbet játszanak a számítógéppel és messze nem néznek annyi tévét. A későbbi életük során is kevesebb szorongásos zavar alakul ki náluk és nem lesznek olyan bizonytalanok. Igazi egészséges személyiséggé válnak.
- Tegyük fel, hogy egy ilyen személyiség alakul ki: mint minden fiatal, ez a gyerek is ki fogja próbálni a számítógépes játékokat és az internetet. A társaihoz hasonlóan ő is létre akar majd hozni egy chat-profilt. Milyen veszélyek adódnak ebből?
- Egy gyerek nem születik computerfüggőnek. És soha nem az erős, jó kapcsolatteremtő képességgel rendelkező, életvidám, nyitott, kíváncsi és kreatív gyerekek azok, akik az elektromos médiák bűvöletébe esnek. Náluk én nem látok veszélyt. Ők a számítógépeket annak fogják tekinteni, amiknek lenniük is kellene: az agy hatékony használatát szolgáló nagyszerű segédeszközöknek. Az internetet olyan gigantikus tudástárként fedezik fel maguknak, amely lehetővé teszi számukra, hogy a reális élet kérdéseit megválaszolják.
- De mi történik egy tízéves gyerek agyában, amikor véletlenül egy pornográf vagy valamilyen szörnyű tartalmú oldalra téved? Nem éri eközben nagy sokk?
- Nem feltétlenül. Attól függ, milyen a családi környezet, illetve, hogy milyen szerepet tölt be otthona média. Ami nálunk, felnőtteknél a borzalmas brutalitás jele, az sok kiskölyök számára úgy jelenik meg, mint az egymáshoz való közeledés sok lehetséges formája közül az egyik. Egy olyan gyerek, akit a passzív médiafogyasztás eltompít, még csak megítélni sem fogja tudni, amit ott lát. A tapasztalata azt diktálja neki, hogy ezen a képernyőn mindenféle dolog megtörténhet.
Hol azt látja, hogy kergeti a róka a nyulat, hol pedig azt, hogy nevetnek az emberek, amikor Donald kacsa és Pluto rendre laposra verik egymást - és utána, mintha misem történt volna, újra felkelnek. A képernyőn izomagyú birkózók verik be egymás koponyáját ordítozó tömeg előtt, majd pedig azt látja a gyerek, hogy két ember szeretkezik, vagy például levágják egymás fejét.
A szülők leszoktatták őket a természetes iszonyodásról. Mert már korán azt tapasztalta a gyerek, hogy nincs semmi értelme mindezeken elgondolkodnia. Megtanulta, hogy nem feltétlenül képes megérteni, mi zajlik a képernyőn.
- De mi történik azokkal a gyerekekkel, akik még alig szereztek tapasztalatot a passzív médiával?
- A gyerek agya meg fogja próbálni ezt az új képet, akármilyen zavaró is az, már meglévőhöz illeszteni, hogy megértse azt. A benyomásait az emberek közötti kommunikáció egyik formájaként fogja tárolni. Nagyon fontos, hogy a szülők akkor világosan elmagyarázzák: ez nem a másokkal való együttélés kívánatos formája. Ha valaki ezt tenné veled a valóságban, akkor az borzasztóan fájna neked.
- A gyerekeknek tehát nemcsak olyan feladatokra van szükségük, amelyek a fejlődésüket segítik, hanem olyan emberekre is, akik vezetik őket.
- Igen, sürgősen olyan példaképekre van szükségük, akik segítenek nekik abban, hogy ne kerülhessenek bele kétes közösségekbe és ne állíttassanak megkérdőjelezhető feladatok elé. Akkor romlik el mindig a dolog, ha a gyerekek nem tudják képességeiket kibontakoztatni.
Ehhez megint a felnőttek kellenek. A computeripar csak a keresletet elégíti ki. És amíg lesz elég szülő, aki nem érti meg, hogy a gyerekeinek olyan szükségletei vannak, melyeket a reális világban tudnak kielégíteni, addig növekedni fog a kínálat a digitális médiából. És ha a gyerekek ilyen körülmények között nőnek fel, akkor a fejlődésükhöz szükséges feladatokat ott fogják keresni.
Érdemes elgondolkodni azon, mi lesz abból a társadalomból, melynek gyerekei elbúcsúznak a reális világtól. Melynek eredménye egy olyan agy, optimálisan alkalmazkodott a egy internetes virtuális világhoz és a számítógépes játékokhoz.
- Ön tudja-e ezt igazolni neurológiailag?
- Már rendelkezésünkre állnak olyan tanulmányok, melyek bizonyítják: sehol másutt nem tanul az ember olyan jól kézügyességet, pontosabban szólva ujjtechnikát, mint egy billentyűzet kezelésekor vagy egy sms írásakor. Ez nyomokat hagy az agyban. Így az utóbbi tíz évben sokkal nagyobb lett a fiatalok agyának azon régiója, amely a hüvelykujjat irányítja.
Ott alakultak ki egyre finomabb, sűrűbb hálózatok, melyek lehetővé teszik számukra a bámulatosan gyors hüvelykujjmozgásokat. A fiatalok úgy fejlesztik az agyukat, hogy az optimálisan alkalmazkodjék ezekhez a követelményekhez. Most már csak az a kérdés, hogy a jövő társadalmában fontos-e az, hogy az ember a hüvelykujját a lehető leggyorsabban mozgatni tudja. A gyerekek ezt a kérdést még nem tudják megválaszolni - a felnőttekre vár ez a feladat.
Az interjút fordította: Nemes Gáspár

http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/3493-mi-zajlik-a-gyerekek-agyaban-ha-teveznek

Hatalmas Brazil Tüntetések

Csütörtökön egymillió ember vonult az utcákra több Brazil nagyvárosban. Ez meglehetősen szokatlan és váratlanul érte a Brazil kormányt, ugyanis nagyon nehezen lehet rávenni a brazilokat, hogy politikai jellegű tüntetéseken részt vegyenek. Inkább a világszerte ismert karneválokon jeleskednek.
Most mégis, szinte hihetetlen módon egyszerre mozdultak meg több mint egy millióan. Kifogásolták a stadionokra elköltött pénzeket (itthon nem sokan tiltakoznak ez ellen), a korrupció ellen és az adókba befizetett milliárdok sorsát firtatnák a tüntetők.
A rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel próbálja oszlatni a tömegeket. Eddig egy halálos áldozatról van jelentés.
Forrong az egész világ, csak Magyarország, a legkifosztottabb alszik mély álomban. Nagy a feladat ami előttünk áll. Tudatos ébresztésre van szükség, ezzel lehet elkerülni egy esetleges szalmalángot.
Kásler Árpád
http://news.yahoo.com/lightbox/police-fires-tear-gas-canisters-disperse-crowd-demonstrators-photo-224422998.html

ÁLLAMI DÍSZTEMETÉST FOG KAPNI A TÖMEGGYILKOS?

ÁVÓS FILMET NÉZNI KELL
Törvénytelen szocializmus - Ávósok
Az ávósokról az MTV-ben 1994-ben készült filmet „A törvénytelen szocializmus”-t a Mazsihisz panaszára tiltották be arra hivatkozva, hogy az elkövetők származását nagyon kidomborítja. Kubinyi Ferenc, a film alkotója és forgatókönyvírója a betiltás idején átadott egy példányt Kubínyi Tamásnak a következő üzenettel: "Tamás, ha eljön az ideje, tudni fogod, hogy mit tegyél ezekkel a filmekkel." 1995-ben Kubinyi Ferenc nyilvánosságra hozta azt a Horn saját kezével írott önéletrajzot, melyből kiderül, hogy a miniszterelnök pufajkásként 1956-ban részt vett a több ember életét követelő Nyugati pályaudvar előtti bosszúakcióban. Nem sokkal később Kubinyi Ferenc meghalt, a kézirat a Honvédelmi Minisztérium levéltárából "eltűnt", a kéziratért felelős levéltári igazgatót magas kitüntetéssel nyugdíjazták. A módszerváltás húsz éve alatt az érdemi kérdésekben semmi nem változott, az ávósok és leszármazottaik ma is az ország erőforrásainak legfőbb haszonélvezői. A diktatúra működésének felelősei - közöttük a ma is élő Biszku Béla, vagy a családjában továbbélő Apró Antal - büntetlenül élvezik a hatszázezer forintnál magasabb nyugdíjakat, miközben az '56-os hősök megélhetésükért küzdenek és a nemzet színe-java nyomorog. 2006-ban a forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján azok hozzátartozói álltak bosszút a magyar népen, akiknél a számonkérés és a teljes elszámoltatás elévülhetetlen szükségszerűség lett volna egy jogállamban.


http://amagyaroldal.hu/hirek/content/pufajk%C3%A1s-horn-t%C3%B6meggyilkos-volt


MJB - HORN GYULA HALÁLA KAPCSÁNTÁJÉKOZTATÁSUL:
MAGYAR JUSTITIA BIZOTTSÁG
MEGEMLÉKEZÉS HORN GYULÁRÓL

Nem szívesen teszem, de nem hallgathatok tovább! Az elhunytakról "vagy jót, vagy semmit", mondja az ismert közmondás, viszont Horn Gyuláról jót nem tudok mondani, de a semmit sem választhatom, mert megítélésem szerint, amit most egyesekből Horn halála kiváltott, az átlépte az emberi tűréshatár küszöbét!

Az még csak érthető, hogy Mesterházy könnyfacsaró szavakkal ecsetelte, hogy számára és pártja számára mit jelentett Horn, hiszen egy elvakult bolseviktól mást nem lehetett várni, de az sem kizárt, hogy a szokatlan hőség zavarta meg az agyműködését. Az viszont a meglepetés erejével hatott, hogy a parlament többségétől kezdve, számos szervezet és megszámlálhatatlanul sok (ismert) közéleti személyiség szaggatta meg köntösét és szórta a hamut a fejére mérhetetlen fájdalmában, már-már utánozva az észak-koreai gyászolókat, akik közül sokan még a dísztér betonját is megrongálták, addig verték a fejükkel elkeseredésük jeléül.

Nem vitatható, hogy Horn Gyula tehetséges tanuló volt, az Oleg Kosevoj intézetben egy év alatt(!) sajátította el a négy éves gimnáziumi anyagot, középfokú vizsgát tett orosz nyelvből, sikeresen abszolválta az érettségit is, miközben - mint ifjú kommunista - agitációs feladatokat végzett a lakosság körében. 1950-ben beiskolázták Rosztovba, az ottani Pénzügyi Főiskolára, ahol rátermettségének következtében a rosztovi magyar tanulók vezetőjévé nevezték ki. Ő tartotta a kapcsolatot az illetékes magyar és szovjet szervekkel. Írásbeli vagy szóbeli jelentéseket adott tanulótársairól, és alighanem elégedettek voltak vele, mert tanulmányai befejeztéig megtartották ebben a pozíciójában, és 1954-ben vörös diplomával tért haza.

Hasonló magyar elöljáró-féleség "működött" Leningrádban is, ott a műszaki és híradó tisztek elöljárója volt Hersiczky Lajos alezredes és Németh Pál híradó főhadnagy (III/III-as beépített ügynök), ők ketten jelentgettek haza, és többek között jelentették, hogy Bukor Miklós százados "égbekiáltó" rágalmat hangoztatott a selejtes szovjet árukról és az árleszállítási stiklikről, amiért Bukor századost hazarendelték, lefokozták, vagyonától megfosztották és 3 évi börtönbüntetésre ítélték.

Bizonyítékok hiányában nem írhatunk egyes rosztovi magyar diákok hazarendelésének okairól vagy ügyük elindítójáról, de az ismert volt, hogy ott is voltak hasonló jellegű "lemorzsolódások".

Hazatérte után, Horn Gyula Vésztőre vonult be katonának, és egy "gyorstalpaló" tartalékos tiszti tanfolyamon alhadnagyi rendfokozatot kapott, sőt a zászlóalj kommunista ifjúsági szervezetének a titkára lett. 1956-ban önként jelentkezett a pufajkásokhoz, és az oroszokkal együtt segítette Kádár uralmának megszilárdítását. A rendszerváltozás után azt állította, hogy behívták a karhatalmi ezredbe, de hazudott, mert oda csak önként jelentkezőket vettek fel. Később azt is állította, hogy 1956 október 27-én a nemzetőrökhöz csatlakozott és Király Bélától kapott igazolványt, de ez is hazugság volt, mert Király még október 27-én kórházban volt és október 28-án este nevezte ki Nagy Imre a Nemzetőrség tiszteletbeli parancsnokává. Egy újabb változatként azt magyarázgatta, hogy az "ellenforradalmárok" által megölt Géza testvérét akarta megbosszulni, azért lett pufajkás. Valójában testvére halála előtt kb. két héttel öltötte magára a pufajkát (talán előre megérezte testvére halálát), de ismét hazudott, mivel testvérét egy szovjet csapatszállító gázolta halálra, mert a kerékpárjával figyelmetlenül kanyarodott az úttestre, ugyanis rosszul látott (az egyik szeme üvegből volt). Mindez '56 december 14-én történt, amikor a forradalmárokat már felszámolták a mérhetetlen nagy erő-és technikai fölényben lévő orosz csapatok (magyar pufajkások aktív segítségével).

Horn állításai, tagadásai, hazugságai vagy elhallgatásai nem könnyen bizonyíthatók, mert életrajzával és a beosztásaival kapcsolatos dokumentumok akkor tűntek el a hét lakat alatt őrzött Fekete sas utcai levéltárból, amikor miniszterelnökké avanzsált és a honvédelmi miniszter Keleti György egykori politikai tiszt volt, aki személyesen léptette elő a levéltár parancsnokát, Csárádi József alezredest ezredessé, akit a Horn féle szigorúan titkos dosszié eltűnése miatti botrány következtében, a hadbíróság 50 ezer forint bírsággal sújtotta, de nem sokkal később, közvetlen elöljárójától Korsós László dandártábornoktól, 500 ezer forint pénzjutalmat kapott.

Az MSZP láthatatlan kezei ügyesen támogatták Horn Gyulát, most pedig a minden hájjal megkent baloldal kiemelkedő államférfivé, demokratikus kommunistává, határsáv nyitogató külügyminiszterré, és megfontolt politikussá "varázsolta" át, a hazaáruló, nyilatkozataiban és írásaiban is primitív módon hazudozó (mellébeszélő), a szovjeteket és Kádárt fenntartás nélkül kiszolgáló, az állam pénzén luxuslakást építtető,- krónikus alkoholistát. A hazájáért semmit sem tett, Kádárért és a szovjetekért mindent! Ezzel jellemezhető Mesterházy szuperlatívuszban kifejtett minősítése Horn emberi nagyságáról és kimagasló vezetői tevékenységéről. Az NDK-s állampolgárok számára, a sokak által hangoztatott nyugati határunk megnyitását csak azok a 2-3 általános iskolát végzettek könyvelhetik el Horn kezdeményezésének, akik nem tudják, hogy a Varsói Szerződés tagállamának külügyminisztere, Gorbacsov intézkedése (utasítása) nélkül, még álmában sem gondolhatott hasonló akcióra, és szovjet kapcsolatai révén tisztában volt azzal, hogy mi várhat rá önálló kezdeményezés esetében, hiszen Beriját is (elsősorban és többek között) azért verette agyon Hruscsov, mert célzást tett a németek egységesítésére.

Ha a magyaroknak valakit igazán gyászolni kell, akkor azok a Kádár, Biszku, Marosán, Apró és a Horn-féle pufajkások által kivégzett forradalmárok, akik közül sokan még most is hátradrótozott kézzel, porladoznak a kádári lovas-rendőrök által összetaposott gödrökben és a túlélőknek vagy az igazságot ismerőknek kell szót emelni azért, hogy ne alázzák meg a magyar népet azzal, hogy állami temetést rendeznek a forradalmunk ellen fegyvert fogó, senkiházi számára, aki pufajkás hazaáruló létére miniszterelnök lehetett, és aki a parlamenti "NA ÉS (?)"-sel szembe köpte a magyar népet!

Talán még azt is megérjük, hogy három napos országos gyászt rendelnek el Horn halála miatt...

Összeállította:
(Prof. Dr. Bokor Imre)

Mesterlövészek és az Otthonvédő háború

A magyar népnek fel kell készülnie, hogy éles fegyvereket, akár terrorelhárítókat, mesterlövészeket fognak bevetni ellene- Az otthonvédők pürrhoszi  győzelme -

Mesterlövészekkel szedette volna le az emeletről a végrehajtó, – az otthont védő apát.

De nem győzött. Kénytelen volt felfüggeszteni az eljárást. – Az erőddé tett otthont, a család még mindig az ellenőrzése alatt tartja.

…”Egy, korábban a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore bank miatt volt az egész béla utcai cirkusz. – Tisztázatlan hátterű, uzsorás magánbank gyanús tranzakciójának szerzett volna érvényt a végrehajtó, a Készenléti rendőrség, de még a Terrorelhárító Központ (TEK) is.

“Az offshore bank gyakran együtt említhető a feketegazdasággal, a szervezett bűnözéssel, az adócsalással és a pénzmosással…” - írja a Wiki >> -  És ezek érdekeit védték a rendőrök!…”

1. “Akár az életem árán is megvédem…” – 2. Minden baj oka; az uzsorás bank – 3. Hiába figyelmeztettük a hatalmat… – 4. Egy család Apokalipszise… – 5. Mesterlövészek és az Otthonvédő háború
Az apa_ Balázs Tibor1. “Akár az életem árán is megvédem…”
A 2013 június 11-i gyalázatos kőbányai kilakoltatás után, – ahol előzőleg is nagy erőkkel vonult ki a rendőrség, – rá két napra, június 13-án, Budapest IV. kerületében a Béla utca 17 alatt, soha nem látott otthonvédő összecsapás dúlt a hatalom és a nép között. – Világraszóló botrány volt, mégsem kapta meg a kellő média visszhangot.
dr_ Zoltán Levente_ önálló bírósági végrehajtó_ Jelvény száma_ 0024Pedig a végrehajtó kérésére, mindet bevetett a rendőrség. Egy közvetlen szemtanú elmondásából azt is tudjuk, hogy a végrehajtó, akár képes lett volna lelövetni is az otthont védő apát, – csakhogy lehozhassák az emeletről, és ezzel elháruljon az utolsó akadály is a család kilakoltatása elől.
De nem jött össze neki. Nem tudta ott és akkor kilakoltatni a családot, – bármekkora erőket is kért a rendőrségtől, – a Népi ellenállás és a kilakoltatandó család, – kiváltképpen az apa – hősiessége megakadályozta ezt…
2013. Magyarország, Budapest IV. kerület Újpest, Béla utca 17. – Reggel 9 óra. Erre az időpontra tűzte ki a Balázs család kilakoltatását, dr. Zoltán Levente önálló bírósági végrehajtó, -Jelvény száma: 0024. – Hogy pontot tegyen az évek óta húzódó végrehajtási eljárás végére.
Előzőleg, már egy évvel ezelőtt is megpróbálta őket kilakoltatni, azonban ez akkor sem sikerült, – az édesanya hősies, sőt vakmerő viselkedése miatt.
Az édesanya_ Balázs MariannErről akkor a “Hajszál híján tragédia – “Az életem árán is, de meg fogom védeni a lakásomat!” és a“Hajszálon az élet…” – című anyagainkkal tudósítottunk, teljes képgalériával és videóval.
De most, még ennél is súlyosabb volt a helyzet.
Ám mielőtt belemennénk a részletekbe szóljunk arról, – amiről a fősodratú média mélyen hallgat. Éspedig a bankról, mely minden baj okozója volt ebben az ügyben.
2. Minden baj oka; az uzsorás bank
A Balázsék annak idején, a Korona Kredit Jelzáloghitel Rt-től vettek fel hitelt, amely aztán nagyon csúnyán kijátszotta őket. Ők eddig 1 millió 600 ezret fizettek ki a hitelező cégnek, és csak mindössze 400 ezer forinttal maradtak el, mégis eladták fejük fölül az otthonukat. Ráadásul az ő tudtuk nélkül! Jelenleg az otthonuk új “tulajdonosa” Kardos Sándor megbízására akarja a végrehajtó foganatosítani a kilakoltatást.
De nemcsak a Balázs családdal bánt el a Korona Kredit.
korona_kredit_jelzaloghitelA hitelszerződésekbe a fedezeti ingatlanok árait szándékosan alacsonyabb árakon sorolták be, azzal a szándékkal, hogy rövid idő múlva, az ingatlan már egyáltalán ne fedezze a tartozás összegét. Ezzel látszólag komolyabb jogalapot teremtve arra, – hogy ezeket az otthonokat eladják a tulajdonosok feje fölül, a legkisebb elmaradás esetén is.
Erős a gyanúnk, hogy a banknak nem a hitelszerződések kamataiból adódó profit volt a valódi célja, – hanem az ügyfelei ingatlanának megszerzése. – A lehető legalacsonyabb áron, – a saját strómanjai által. – Jó előre megtervezett “üzleti” (fosztogatási) akciók voltak ezek.
Tudunk olyan esetről, amikor az eredeti opciós vételi szerződésben szereplő ház ára, a valós árnak, mindössze a 70 %-a volt. – Nem sokkal később, ugyanebben az esetben, ez az ár, a ház valós értékének mindössze a 40 %-ára csökkent, – a bank szerint. – Hát persze, hogy már nem számított fedezetnek, az amúgy is megemelt törlesztőrészletekkel, és a bank által önkényesen a többszörösére emelt tartozással szemben.
Egyszóval nem a rendes áron számolták be az ügyfelek fedezeti ingatlanjait, – a kettős haszon elérésének érdekében. 1. Azért, hogy így még nagyobbra emelhessék az eredeti tartozás összegét, – minél több pénzt kifacsarván az adósból. 2. És azért, hogy a hitel óhatatlan bedőlése (szándékos bedöntése?) után, – a lehető legalacsonyabb áron szerezzék meg az ingatlanokat, a strómanjaik által.
Balázsék konkrét esetére visszatérve, a környékbeliek érdekes dolgokat mesélnek a banktól Balázsék otthonát megszerzett Kardosról, aki szemmel láthatólag nem lakhatási célra vette meg lakást, mivel jó néhány más ingatlan is a nevén van a kerületben. Az informátorok szerint feltehetőleg haszonszerzési cél motiválta, amikor a banktól “megvette” a Balázsék lakását. – Így van ez manapság, míg a többség a szakadék szélére került, addig egyesek befektetnek, gazdagodnak. A többség vére árán természetesen.
Ám úgy tudjuk, hogy ismeretlenek(?) feljelentése alapján, – vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezhet a NAV, – különös tekintettel Kardos tulajdonában álló ingatlanok hirtelen megszaporodására. – És elképzelhető, hogy ez a vizsgálat kiterjed majd az illető banki kapcsolataira is.
Bár a Korona Kreditet elég nehéz lesz megfogni. (De azért nem lehetetlen).
A Korona Kredit Zrt, korábban a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cég, – valódi tulajdonosai “elbújnak” a cégbejegyzés mögé, – vagy pedig a stróman cége a Korona Invest Kft. fedezi őket. Melynek nagy valószínűséggel ugyanaz a tulajdonosi háttere…
Ennek a “pénzintézetnek” nevezett fosztogató banda gyanús hitelügylete(i) vezetett (vezettek) ide, erre a végletekig kiélezett és elfajult helyzethez, mely június 13-án kialakult az újpesti Béla utcában. Az, hogy pedig a család minden eszközzel védte az egyetlen otthonát a fosztogatók és csalók ellenében, – természetes dolog. Mi, hősöknek tartjuk őket.
3. Hiába figyelmeztettük a hatalmat…
Mi már több éve is figyelmeztettük a hatalmat hogy a devizahitel-válság komoly társadalmi problémává fajul, Otthonvédő háború lesz belőle, előrevetítve a teljes társadalmi összeomlást, magát az Apokalipszist.
Szikrázó patákkal vágtatnak felén az Apokalipszis lovaiA 2011. elején erről írott cikkünk itt olvasható: “Közeleg a nemzet Apokalipszise” címmel >> És, amint látható, amit előre jeleztünk annak jó része lassanként bekövetkezik. És ez még csak az eleje. A hatalom csak nem tanul saját hibáiból sem, ezért van olyan megalázó dolgokban része, – hogy akár egy fehérgalléros bűnözőkből álló pénzmosoda is irányíthatja a cselekedeteit.
Melyre itt az élő példa: Hiszen egy, korábban a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore bank miatt volt az egész béla utcai cirkusz. – Tisztázatlan hátterű, uzsorás magánbank gyanús tranzakciójának szerzett volna érvényt a végrehajtó, a Készenléti rendőrség, de még a Terrorelhárító Központ (TEK) is.
“Az offshore bank gyakran együtt említhető a feketegazdasággal, a szervezett bűnözéssel, az adócsalással és a pénzmosással…” - írja a Wiki >> -  És ezek érdekeit védték a rendőrök!
Korona Kreditre kellett volna ráküldeni volna a kommandósokat, – de ami késik, nem múlik. – Mert, ha nem teszik, ha tovább hagyják fosztogatni a népet, megsemmisíteni a családokat, – akkor valóban eljöhet a teljes Összeomlás, – mind gazdasági, pénzügyi, és politikai téren. – De a Fidesznek és a kapitalista urakodó osztálynak az még kellemetlenebb lesz, – ha az összeomlás mind társadalmi és erkölcsi vonatkozásban is bekövetkezik, sőt teljessé válik. – Ezek olyan események kialakulásához vezethetnek, melyek csak a legrosszabb  álmaikban jelentek meg eddig…
4. Egy család Apokalipszise…
A nagy történelmi események, mindig kis jelentéktelen helyen, vagy kisközösségben kezdődnek. – Az, ami Balázsékkal történt június 13-án, lehetett volna akár egy népi forradalom magja is, ha rosszul végződik és áldozatokat követel. – De viszonylag jól végződött, a hivatásos tárgyalóknak köszönhetően. – Ám erről majd később.
Az apokaliptikus események nem hirtelen robbannak ki, hanem sok kis tragédia és áldozat vezet a társadalmi méretű felháborodásig és összeomlásig. – Sok kis apokalipszis egyesül egy naggyá, a nemzet, vagy akár egy egész földrész és a világ tragédiájává.
A Balázs család saját apokalipszise akkor kezdődött, amikor átlépték a bank kapuját. – (Akárcsak más, több tízezer magyar családé). – Folytatódott akkor, amikor a bank, az ő tudtuk nélkül, a fejük fölül eladta a lakást. – Majd először kiteljesedett akkor, amikor 2012. április 23.-án, majdnem elvesztették az édesanyát, a lakással együtt. De akkor megmenekültek a kilakoltatástól, – 14 hónapra.
És végül a család egyéni tragédiája eljutott a 2013 június 13-i eseményekig, amikor úgy látszott, minden elveszik. A családfőt lelövik, és a lakás a fosztogatók birtokába kerül.
De Balázsékat nem abból a fajtából faragták, hogy tétlenül, birka módjára hagyják beteljesedni sorsukat. – Hanem küzdenek.
Az emeletre vezető lépcsőt elbontottákSzó szerint erőddé változtatták otthonukat, ajtókat ablakokat befalazták, – s az emeletre vezető lépcsőt elbontották. – Így az emelet lett a “fellegvár”, ahol később minden eldőlt.
2013 június 13-án reggel 9 órára tűzte ki a kilakoltatást dr. Zoltán levente önálló bírósági végrehajtó, hogy átadja a lakást, a törvénytelenül tulajdonjogot szerzett Kardos Sándornak. – Ám sejtették, hogy ez nem fog simán menni, ezért a végrehajtó rendőri segítséget kért.
A rendőrség, figyelembe véve az előző otthonvédelmi megmozdulásokat; már hajnali öt órakor elfoglalta és műveleti területté nyilvánította a Béla utca és környékének egész területét. A reggel 9 óra előtt odaérkező otthonvédők segédcsapatait rendőrségi kordon várta az utcában, – s nem engedték oda őket Balázsék otthon-erődjéhez.
Erre az otthonvédők spontán demonstrációt jelentettek be, a hatalom pedig páncélba öltözött készenléti rendőröket vonultatott fel ellenük.
Otthonvédők demonstrációja a kordonon kívülEzalatt a lakás-erődben Balázsék azon csodálkoztak, hogy miért vannak odabenn olyan kevesen a védők? – Később derült ki, hogy a segédcsapatoknak útját állta a rendőrség.
A család kész volt küzdeni a kilakoltatása ellen. Amikor megjött a végrehajtó és az állítólagosan új tulajdonos Kardos, – kaptak ketchupot a pofájukba rendesen. Nem minden célzás nélkül. Szépen ki lettek dekorálva, ők is meg az autóik is.
És még keveset is kaptak, a lakás védői szerint. – Persze a hiénák; Zoltán és Kardos azonnal igénybe vették a rendőrség aktív segítségét a kilakoltatáshoz. Azok meg segítettek, és biztosították a helyszínt, hogy lefolyhasson a kilakoltatás. – (Az uzsorás offshore bank alattomos tranzakciójának befejezése képpen).
Ám a lakás birtokba vétele nem ment olyan könnyen. Sőt, egyáltalán nem ment. – A jól megépített otthon-erőd és a védők elszántsága kifogott a hatalom képviselőin, akik eddig csak siránkozó birkákhoz voltak szokva. Ám, most teljesen más a helyzet és ezzel nem nagyon tudtak mit kezdeni.
Nem elég hogy a védők ketchuppel hajigálódznak, de még a lakásba sem tudnak bejutni. – Mert ugyan hiába szedték le az ablakokról az odaszögezett deszkákat, – mögötte téglafal fogadta őket. – Egy rendőr belerúgott a szerinte sebtében felhúzott falba, mire kis híján eltört a lába, – mert a fal olyan keményen állt ellen. Ugyanis két sor tégla volt egymás mögé rakva. Vagyis dupla fal állta útját a hiénáknak és az őket szolgáló rendőröknek.
Közben az apa; Balázs Tibor fölment a lakás felső szintjére, míg a család többi tagja, a felesége és a gyerekei lent maradtak. Az édesanya Balázs Mariann, szaladt volna a rendőrkordonon kívül rekedt otthonvédőket segítségül hívni. De azok előtt folyamatosan sorfalat álltak a készenléti rendőrség fülig bepáncélozott droidjai. Volt ugyan némi lökdösődés, ordibálás, káromkodás, – de az otthonvédők egy centiméterrel sem jutottak beljebb.
Otthonvédők demonstrációja a kordonon kívül _Ezalatt odabenn az események kezdtek veszedelmes fordulatot venni. Az apa az emeleten, de a rendőrök nem tudtak utána menni, mert nem volt már lépcső. Nosza kerítettek egy tűzoltólétrát, hogy annak segítségével lehozzák onnan, – ám az otthonát védő apa előhozott egy gázpalackot, kinyitotta és elé állt, egy öngyújtóval. Mondván, felrobbantja a palackot önmagával együtt, – ha bárki is közel mer hozzá jönni.
Ezzel aztán a rendőrök végképp nem tudtak mit kezdeni. Ahelyett, hogy leállították volna a kilakoltatást, csak tetézték a bajt és a botrányt azzal, hogy kihívták a Terrorelhárítási Központ embereit.
Éles fegyverrel a nép ellen 'Egyenlőre nem lőttek le senkit'De ez volt aztán csak olaj a tűzre! Odakinn a kordon előtt az amúgy is felpaprikázott hangulatú otthonvédők akkor lettek igazán indulatosak, amikor az utcában MP-5-ös géppisztolyokkal felfegyverzett terrorlehárítók jelentek meg. Erről videó itt látható >>
Aki a TEK-et kihívta, sikeresen elérte azt, hogy még rosszabb lett a helyzet, – és ezzel tetőzött igazán a feszültség olyannyira, hogy komoly összecsapástól lehetett tartani. A súlyos sebesüléseknek, netán haláleseteknek, – beláthatatlan következményei lehettek volna. – Ez már nem a békésen csujjogató, zászlót lengető tömeg volt, hanem az otthonvédők elszánt csapata, akik többször is kinyilvánították, – akár életük árán is megvédik az otthonaikat és ezzel együtt a hazájukat.
És ez az elszántság odabenn a lakás-erődnél élesben is megmutatkozott. Az apa hajthatatlan volt, az anya is, – ők nem adják senkinek a lakásukat. És, ha valaki erőszakkal akarja elvenni tőlük, a repülni fog velük együtt, mert az apa felrobbantja a gázpalackot.
Na ezért hívták ki a TEK-et, közveszély okozásra hivatkozva. De, ha a végrehajtó nem olyan hajthatatlan, az új “tulajdonos” nem akar annyira nyerészkedni más baján, – s ha az uzsorás bank nem adta volna el Balázsék tudta nélkül, a fejük fölül a lakást, – egyszóval, ha mindannyian nem olyan pénzéhesek, – mindezt megelőzhető lett volna.
Nemcsak az életveszélyes helyzeteknek, hanem a plusz költségeknek is az elejét lehetett volna venni. Egyszer egy kilakoltató rendőrtiszt azt mondta az otthonvédőknek, hogy; az erőszakos kilakoltatás költségét, keményen felszámolják a végrehajtónak. És vastagon fog a ceruzájuk.
Nos megkérdezzük: ennek a hatalmas “rendvédelmi parádénak” – amit felvonultattak az otthonvédőkkel és a családdal szemben, – vajon ki állta a költségeit? – Talán Zoltán Levente végrehajtó? Talán Kardos Sándor, aki új tulajdonosnak képzeli magát? Vagy talán a Korona Kredit bank? – Vagy helyettük az állam?
Persze az államnak azért van pénze. Még erre is. Ne tudja meg kedves olvasó, hogy milyen megjegyzésekkel illették a méregdrága Audiból előbújó terrorelhárítókat, az otthonvédők. Erről is volt némi publikáció a Facebookon:
Megjöttek a terrorelhárítók 'De jó verdát vettünk nektek'“De jó verdát vettünk nektek!” – (Mármint mi a nép – a szerk.) – Vagy: “Telik rá, mint ahogy a technikai és emberi állományra is, ami felvonul ilyenkor. És akár az öt, vagy tízszerese is lehet az ára, a kilakoltatott “adósságának”…
5. Mesterlövészek és az Otthonvédő háború
Aztán feltűnt a “hosszú csomagos ember”. – Feltesszük a mesterlövész, másodmagával. Az otthonvédők az elején nem akarták elhinni a rideg valóságot; először valóban le akarták lőni Balázs Tibort!
Mesterlövész _ _Mesterlövész 2Egy közvetlen szemtanú elmondásából azt is tudjuk, hogy igen, – a végrehajtó, akár képes lett volna lelövetni is az otthont védő apát, – csakhogy lehozhassák az emeletről, és ezzel elháruljon az utolsó akadály is a család kilakoltatása elől.
Sőt! – A szem és fültanú egy rendőr szájából is hallotta, hogy le kell lőni az emeleten a gázpalack mellett álló embert. – Balázs Tibort. – Lehetőleg vállon lőni, hogy ne haljon meg, de ártalmatlan legyen.
Az apa pedig nem engedett. Nem adja a házat, nem fogják őket kilakoltatni.
Zoltán Levente hivatalos elérhetőségei_ helyettesítései a Végrehajtói Kamara honlapjánA végrehajtó is hajthatatlan volt. Csakhogy most nem azzal a kerekesszékes mozgássérült asszonnyal állt szemben, akit agresszíven és pökhendien 2012. november 26-án vágott ki a lakásából, a hideg utcára,  – hanem egy elszánt férfivel, aki nem fog meghajolni előtte. És nem adja meg magát.
De ez az ember, Zoltán Levente, akár kész lett volna lelövetni is Balázs Tibort, csakhogy a érvényt szerezzen az uzsorás offshore bank gyanús ügyleteinek.
Most bebizonyosodott; aki mozgássérültet tesz ki a hideg utcára, az később lövetni is képes.
***
Ám a majdnem bekövetkező tragédiának azonban gátat vetett, ha nem is az emberség, de a józan ész. Mely három hölgy képében jelent meg a helyszínen. Hivatalosan tárgyalni jöttek és Balázs Mariann egy későbbi videóban, “szent asszonyoknak” nevezte őket, – kik a békés megoldásra törekedtek.
Ám mi feltételeztük hogy egyikük a helyszín un. “rendbiztosa” volt. – Ez a státusz nem azonos a helyszínparancsnokéval, – hanem lényegében az érintett felekkel történő tárgyalásokra hivatott rendőrtiszt, kinek feladata, hogy tárgyalásokkal békésen megoldja a kiélezett helyzeteket. (Ezt a tévénéző átlag ember “túsztárgyalónak” szokta nevezni, – ami igaz is, de csak részben, mert a tárgyaló rendbiztos tisztnek minden komolyabb természetű konfliktus békés megoldása a feladata). – Ilyen tisztekkel újabban találkozhatunk, az egyre inkább elfajuló erőszakos kilakoltatásokon is.
Két nappal azelőtt Kőbányán is volt tárgyaló tiszt, – aki arra a nem elhanyagolható eredménye jutott, – hogy az erőszak nem hatalmasodott el, és sem halálos áldozat, de még komolyabb sebesülés sem volt.
Most azonban, itt Újpesten, a tárgyalótiszt(ek?) tevékenységét teljes siker koronázta. Elsősorban azért, mert azt tanácsolták a végrehajtónak, hogy függessze fel a kilakoltatást, – lévén a jelen helyzetben ez az egyetlen békés megoldás.
És így le is lehet hozni az emeletről, a robbantással fenyegetőző elszánt apát. A végrehajtó pedig… bizony kénytelen volt felfüggeszteni a kilakoltatást. Előszőr az a hír járta, hogy átverte a családot és csak 2 órára függeszti föl, de erről nem beszél addig, míg az apa le nem jön az emeletről. – Ám később kiderült, – lehet, hogy ezt akarta, de ez sem jött össze neki.
A kilakoltatás valóban felfüggesztésre került. Legalábbis a lakásról szóló bírósági per végéig. – Az egyezség úgy szólt; hogy addig a lakás senkié se legyen.
A kilakoltatás felfüggesztésének bejelentése _ünneplésNos, mikor a kilakoltatás felfüggesztéséről szóló jegyzőkönyv a végrehajtó által aláírásra került, hatalmas ováció tört ki az otthonvédők között. – Amikor az egyik Balázs gyerek felolvasta nekik, a vállukra vették, úgy ünnepelték.
És az elszánt apa is otthagyta a gázpalackot és lejött az addig megközelíthetetlen emeletről. – Mivel már eléggé felzaklatott idegállapotban volt, – az utcán várakozó mentők egyikébe tessékelték és elszáguldottak vele. – De mint kiderült, nem a kórházba vitték, hanem a Budapest IV.kerületi Rendőr-kapitányságra. Ahol azonnal áttessékelték egy rabomobilba, és a Gyorskocsi utcában lévő fogdába szállították.
Később az édesanyát, – Balázs Mariant is előállították, valamint Balogh Béla otthonvédőt, a Koppány csoport vezetőjét és még egy másik otthonvédőt. – Éjszaka engedték ki őket.
A kilakoltatás felfüggesztéséről szóló jegyzőköny _ Béla utca 20130613Néhány nappal később, a cikkünk befejezése előtt befutott legfrissebb információk szerint: Kardos Sándor folyamatosan üzenget a családnak és fenyegetőzik. Változatlanul a lakás új tulajdonosának képzeli magát. Holott erről tényről, a családnak semmilyen hivatalos dokumentumot nem juttatott el senki. Balázsék birtokában lévő legutolsó hivatalos dokumentum, a végrehajtás felfüggesztéséről szól, mely ott a helyszínen készült. Ezzel szemben Kardos más hivatalos papírt (eddig) nem tudott felmutatni. – A helyszínen jelen lévő, hivatalosnak is számítható tanúk előtt megkötött szóbeli egyezség úgy szólt; a lakást senki nem veszi birtokba és a család sem él ott, – amíg az erről szóló per és bírósági eljárás le nem zárul.
Jelenleg a család nem lakik az ingatlanban, azonban folyamatosan ellenőrzésük alatt tartják azt, – hogy más se költözhessen oda.
***
Így végződött hát az Otthonvédő háború legutolsó és eddigi legsúlyosabb ütközete. A fent említett előzmények után, melyek egyben okai is lettek az eseményeknek. Nem kevés tanulságot előrevetítve az elkövetkező időkre:
A magyar népnek fel kell készülnie arra, hogy éles fegyvereket, akár terrorelhárítókat, mesterlövészeket fognak bevetni ellene, az otthonainak megvédése során. Ennek előbb-utóbb óhatatlanul áldozatai is lesznek. És nem is kevés.
De az otthonvédők megmutatták; nem félnek. És ahogyan számtalanszor mondják; készek, valóban az életüket is áldozni otthonaikért, melyek egyben számukra a Hazát is jelentik. Ez a küzdelem most már valóban Otthonvédő háborúvá vált, mely nemsokára Honvédő háborúba fordulhat. A magyar nép utolsó Szent Háborújává, mely eldönti; megsemmisül-e a nemzet, vagy pedig tovább él és megerősödik.
Fort András/Szabad Riport – Bohun/Bal-Rad
***
Fotók: Szabad Riport – Mozdulj Magyar Összefogás MMO / FbNemzeti Panasziroda /Fb – Balázs Tibor fotóját, a TV2 napló című műsorából vágtuk ki.