2014. január 9., csütörtök

A 2014-es választások előestéje!

A 2014-es választások előestéje!Az emberek 10%-a, akik nem éber kómában élnek, észrevették, hogy az égbolton látható kondezcsíkokhttp://felhok.com/) nem a normál üzemű repülőgépek hátrahagyott termékei. Erről már nagyon sokat írtunk, így itt erre nem térek ki. Akit érdekel, és még számára nem ismeretes a következő linkeken utána nézhet. (
Érdekes, azokat megkérdezni akik még mindig az éber kómában élnek, hogy mikor ébrednek fel, mert a felébredtek legalábbis, amit a Chemtrail-t illeti már felismerték a dilemmát. Ennek ellenében a magasabb beosztású állami vezetők, ahol feltételezhető, hogy tudnak a chemtrails létezéséről, s még is hallgatnak, ha erről kérdezik őket, és felteszem a kérdést, hogy forog-e minden kerekük? Feltétezhetjük, hogy "gyáva nyulak", és félnek hogy állás nélkül maradnak, és inkább eltűrik, végrehajtják a bűncselekményt, a népárulást, mert az állása fontosabb mint a saját népe, a családja, népének összefogása, mert egyszerűen egoisták. Az államapparátus és az igazgatási rendszer minden dolgozója, itt beleértve az összes dróton vagy zsinóron rángatottakat, függetlenül, hogy az alagsorban vagy a felső páholyban ül, már évek óta, ami tény, hogy népe ellen cselekednek hallgatásukkal, ugyanúgy bűnösök, és az sem segít hogy a másik is hallgat. Azok is akik utasításra, ész nélkül végzik munkáikat, mert távirányított rabszolgák.

"A vád: elmulasztott segítségnyújtás", hivatali eskü megszegése, bűnsegéd, ezen nincs mit vitatkozni!

Valószínűleg nem mindegyik inaktív és ignorált, de a megtévesztő magatartásával ugyanúgy bűnös.

A karakteredet formálja a környezeted, tehát ha a nap 24 órájából a nagy részét az idióták között töltöd ne csodálkozz, ha te is az leszel!

A chemtrails egy igen erős, hosszan tartó hatású méreg, hasonlít a (amalgám) higany alapú fogtömő anyagra, melyet évtizedeken keresztül, az éber kómában levő fogorvosok szorgalmasan adagoltak az emberekbe, és elfeledkeztek arról, hogy ők maguk is áldozatai lettek ezen tevékenységüknek, mert orruknál fogva gyengeelméjűvé tették őket. Az gyengeelméjűvé való tevés az "fentről" folyamatosan érkezik, melyet ca. 10 éve majd minden embernél mérhető. Különösen észlelhetőnek kellene lenni az államapparátusi szervezetek részéről, ahol egy qvalitatív példaképnek kellene lenniük, de személyesen megtagadják önmagukat. A félelem vezérli őket, mert tudják, hogy magas fokon felelősek cselekedeteikért.

Az igazgatási rendszert közvetve a nép hozza létre és tolerálja. Feladatuk a társadalomban a nép védelme és nem a kiszolgáltatása, ezért fizetik őket.
Nagyon sok buta ember azt gondolja, hogy "engem nem érint, én kint vagyok a vízből". Az államvezetők, az államszolgák, rendfenntartók ugyanúgy normális úton belélegzik a mérget, anélkül hogy felismernék vagy fel akarnák ismerni. Elvegetálnak, köhögnek, prüszkölnek, gyengeelméjűvé válnak, és idejekorán leélik életüket.

Nagyon sokan tiltakoznak a chemtrails ellen, hogy ez micsoda disznóság, vagy milyen emberek akik erre utasítják a végrehajtókat és stb.

Mért nem tesszük fel a kérdést hogy valójában miért is permeteznek?

Elsősorban azért hogy csökkentsék a föld lakosságát!

A felmelegedés elleni védelem értelmetlen, világunk egy jégkorszak közeli helyzetben van, mely még 10°C felmelegedést is elviselne.

Tehát, mégiscsak az emberiséget akarják ritkítani?
Mért akarják az embereket pusztítani?
Talán azért mert sok-sok emberre már nincs szükség?

Halló, de engem is permeteznek!

Igen, talán rád sincs szükség?! Te talán egy különleges lény vagy?

"Mi az hogy én rám nincs szükség? Egy jól nevelt, vagy is szófogadó rabszolga vagyok, én magam keresem a pénzem, adófizető vagyok, az állami szektorban dolgozom, rendőr, államügyész, bíró, behajtó, vámhivatalnok, városigazgatás alkalmazottja stb. de hát én fontos vagyok!"

Mi az hogy fontos? Szükség van ezekre az emberekre (ez, hellyel-közzel 10 – 20%-a a dolgozó embereknek) valóban? Talán azért mert nem hasznos társaság, akikre hosszútávon nincs szükség!

Szükség van-e a "nagybetűs népre"?

Valószínűleg nem, ha csak haszontalan buta fogyasztó, (zabáló) különösen akkor ha a jelenlegi országbeli állapotot, helyzetet továbbra is tűri! Itt nem a tiltakozásról, az aláírásgyűjtésről, petíciók beadásáról, avagy felkelésről van szó, hanem a "csináld jobban" kényszerről. Hol vannak azok akik jobban tudnák a nép és az ország ügyét képviselni?! Állj fel magyar és segíts az alkalmatlanok eltávolításában!

A legtöbben úgy viselkednek mint a zabáló sáskák, mindig csak magukra gondolnak, úgy gondolják, hogy a chemtrails és az ország társadalmi ügyei őket nem érintik.

Tehát elvileg, csak azokat az embereket irtják, akikre nincs szükség és ezt természetesen nem közlik velük.

Mért is? A legtöbbje úgyis lebutított és nem értik meg, továbbra is végzik munkájukat és bebizonyítják hogy mennyire hülyék.

Az ilyen emberekre - a magukat elitnek tituláltaknak - 7 milliárd (sic) idiótára nincs szüksége a bolygón, ezért 6,5 milliárd (sic) nyugodtan mehet a darálóba. (lásd "Georgia Guidestones").
Az önmagukat kiválasztóka nincs szüksége magának a természetnek sem, érted?

Gondoljátok végig, hogy van-e értelme ilyen sok, érdektelen lebutított emberrel tovább élni, akik valószínűleg romlott élőlények a föld felületén, sokkal rosszabbak mint az atombomba vagy egy háború.

Nagyon sajnálom, de ki kell mondani hogy a legtöbb ember egyszerűen idióta. Kezdjük a dolgozni nem akaró, szoc. segélyből ingyenélőkkel, majd az egyetemet végzett haszontalan doktorokkal és professzorokkal, tovább a szuper gazdagokig, a cégtulajdonosokig, akik a világot értelmetlen dolgokkal árasztják el, amire valójában az emberiségnek semmi szüksége nincs.

Ha valakinek egyetemi végzettsége van, még nem feltétlenül okos, inkább többnyire félreprogramozott, és valójában az sem biztos, hogy intelligens. Számtalanszor jobb, ha nincs magas szintű végzettsége, és esetenként, a sok gyengeelméjűséggel nem kellett elferdíttetnie magát.

Aki nem akarja, hogy permetezzék annak valóban hasznos emberré kell válnia!

Az hogy az államigazgatás embereit is permetezik, nagy dolog, egy alázatos szolgától nem lehet mást elvárni, csak azt, hogy tűrje, mert akarat nélküli marionettek, megélhetési prostituálódottak, közönségesen visszaélnek velük, használatuk esetén magas havi juttatásban részesülnek, mentálisan megerőszakolják őket, és hagyják. Áldozatok, és sajnálatosan észre se veszik.
Majd akkor, mikor ebből a körből kiválik, fogja fel. A maradék továbbra is képmutató marad, jele a naivitásnak és a önámításnak.

Ha majd minden ember hasznossá válik ill. közösségbe hasznot hoz létre, várható, hogy hazánkban és a bolygón változások jönnek létre. Ez, a megszokott hagyományos stratégiával nem kivitelezhető, ehhez új vezetőkre és nem uralkodókra van szükség.

Nagyon jól tudjuk hogy a legnagyobb erő a bolygón az emberiség. A mai politikát csak is az emberek érdektelensége miatt lehetett megvalósítani. Hogy ezen változtassunk, meg kell szűnnie a magas fokú egoizmusnak és az érdektelenségnek, illetve valós, tényleges érdekeket kell képviselni.

Árulók és tudatlanok (ignorántok, nem tudni akarók) haszontalanok!

A chemtrailsnek és a HAARP-nak egy kivédhetetlen haszna is van, eltakarítja a buta emberiséget is, anélkül hogy atombombát kellene robbantani! Ezzel megszabadulunk a magas szinten tevékenykedő árulóktól is!?

A jelenlegi helyzetben, a már korábban említett 6,5 milliárd (sic) ember károsabb, mint maga a chemtrails. Ezek a birkák a fogyasztói őrületüknél fogva felzabálnak minden erőforrást és még gyerekeket is hoznak a világra, hogy a dilemma továbbra is fennálljon. És azt hiszik hogy övék a világ.

"Mindennek a java azokat illet, akik kiválogatják őket, mert csak a tenni akarásból lesz cselekedet". Most rajtatok a sor, hogy cselekedjetek és legyetek résen, tartsátok szárazon a puskaport, mert a valós romlottság az, ha hasonló magatartással ehhez a körhöz tartoztok.

Nem az ok kiváltok az igazi bűnösök, hanem a buta ignoráns egocentrikus emberiség, aki hagyja.

Szükség van-e olyan szemészre, aki a szemüveg segítségével a látásodat ugyan elősegíti, de a szemedet nem tudja meggyógyítani?
Szükségünk van e olyan fehér köpenyesekre akik, ahelyett, hogy gyógyítanának, értéktelen, káros, mellékhatásokkal telített tablettákat írnak fel?
Szükségünk van-e olyan jogi tekergőkre, akik a már így is a hazug törvényeket képviselik, és a védendőnek nem az igazat mondják, mert már becstelen és csak a pénzt akarja?
Szükségünk van-e olyan elektromos energia szolgáltatóra aki négyszer annyit fizettet ki veled, mint amibe kerül?
Szükségünk van-e olyan végrehajtóra aki nem államképviseleti személy, hanem egyszerű, olcsó vállalkozó, akinek az igazságodról fogalma sincs, és csak a pénzedet akarja?
Szükség van-e az olyan állami fekete köpenybe tevékenykedőkre, aki a saját népét, feltételezhetően az esetek 50%- ban részrehajló döntések következtében bezáratja, mert a fizetése ellenében ezt megkövetelik tőle?
Szükség van e az olyan "kék sapkásokra", akik egyenruhában a dróton rángatott főmufti kártokozó utasításait végrehajtják, és ezzel tettessé válnak egy beteg rendszerben?
Szükség van-e olyan földművesre, gazdálkodóra aki a termőföldet nem élelmiszer termelésre használja, hanem üzemanyag pótló termelést folytat, vagy szerves-trágya helyett kémiai vegyszerekkel neveli termékeit, mely káros az emberi szervezetre? Ez már testi sértés!
Szükség van-e olyan iskolai tanítókra, tanárokra, akik a gyerekeket, tanulókat értelmetlen dolgokra oktatja?
Szükség van-e olyan tejfeldolgozókra, akik a tejet a pasztörizálás következtében káros anyaggá és allergia kiváltójává formálja?
Szükség van e olyan tudós szakemberekre, akiket a konszernek fizetnek és felénk meg csak hazudnak?
Szükség van-e arra az emberre, aki tudja hogy az élelmiszernek nevezett ételekben a szervezetre káros anyagok találhatóak és mégis fogyassza?
Szükség van e bankokra és bankosokra akik csak a saját kiváltságos helyzetüket képviselik és a semmiből pénzt állítanak elő, melyet magas uzsoráért továbbítanak számodra?
Szükség van e olyan politikusokra akit csak addig érdekel a választó amíg bejut a parlamentbe?
Szükség van e olyan vezetőkre, beleértve a hellyel-közzel száz vagy több pártot, különböző szervezkedéseket, mozgalmakat képviselnek, akik nem a nép egységét képviselik hanem a saját együgyű vagy önérdekű elképzeléseikre akarnak embereket mozgósítani, ezzel nem, hogy hasznot de kárt okoznak a népnek!

Divide et impera (Oszd meg és uralkodj)

Szükség van-e az olyan buta emberre aki annyira buta, hogy még maga sem észleli? Végül is szántatni lehetne vele, vagy épp úgy gondolja, hogy igen okos, és inkább hallgat, a megszerzett javait szárazra vitte. Ezek akik a 90%-hoz tartoznak, teljesen mindegy, hogy gazdag-e vagy szegény.
A felsorolást még lehetne a végtelenségig folytatni...

Azt hiszem, ha ezek holnap reggelre eltűnnének, nem is igen hiányoznának, és a túlélőknek lényegesen jobb életük lenne.

Nincs szándékomban bárkit is megbántani, de már elegem van a sok fotel forradalmárból, rendszeresen fésülöm a világhálót, sok-sok hsz-t elolvasok a portálokon, ahol mindenki csak az észt osztogatja, és az ország, és maga a nép, megszűnőben van. A tetteknek se híre se hamva.

http://mek.oszk.hu/03300/03309/mp3/

Kívánok mindenkinek egy jobb világ megteremtéséhez, sok-sok erőt és tettekben gazdag boldog új évet!

/Aramis/

Áramkimaradás lehet, és műholdak is eltűnhetnek. Jó idő esetén Európa északi részén akár északi fényt is lehet látni csütörtök este és péntek hajnal között.

Erős napkitörést regisztrált a NASA Solar Dynamics Observatory műholdja. A tudósok az idei év első jelentős napviharát közép-európai idő szerint kedden 19 óra 32 perckor észlelték. A Göttingeni Egyetem asztrofizikai intézetének első számításai szerint a plazmafelhő egy része másodpercenként 1500 kilométeres sebességgel halad, és várhatóan csütörtökön reggel öt óra körül érkezik meg a Földre. Az idei év első jelentős geomágneses vihara mintegy tizenkét órával később éri el csúcspontját.
Jó idő esetén Európa északi részén akár északi fényt is lehet látni a jelenség hatására csütörtök este és péntek hajnal között. „Ez egy igazán heves esemény, amelyet az energiával erőteljesen feltöltött protonok okoznak. Ezek a pozitív töltetű részecskék a Föld felszínéig is eljuthatnak, de nem jelentenek veszélyt. A napkitörés (fler) néhány perces heves robbanás a Nap fotoszférájában vagy fölötte. A flerek ellentétes polaritású mágneses terek találkozásakor felszabaduló energiából táplálkozhatnak. A Nap tizenegy éven át tartó ciklusa alatt összesen tízezer napkitörés történik, ezekből mintegy negyven éri el a Földet.
A műholdakban és az elektromos hálózatokban keletkező többmilliós károk megelőzésére 2013-ban új európai távoli felderítő-figyelmeztető rendszert fejlesztettek ki a világűr időjárásának megfigyeléséhez. Segítségével a napkitörések után kellő időben megjósolható, vajon eléri-e és ha igen, milyen intenzitással a Földet a napvihar. A károk megakadályozása érdekében ilyenkor kikapcsolhatják az elektromos hálózatot vagy egyéb intézkedéseket hozhatnak. Napvihar okozott az elmúlt évben például többórás áramkimaradást Svédországban, leállt az európai légi radar és számos amerikai repülőjáratot törölni kellett. A 390 millió eurót érő Midori 2 kutatóműholdnak pedig nyoma veszett.

http://vs.hu/geomagneses-vihar-razza-meg-a-foldet-csutortokon-0108/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=geomagneses-vihar-razza-meg-a-foldet-csutortokon

Az USA szankciókkal fenyegeti Ukrajnát

Az amerikai szenátus szankciók alá vonná azokat az ukrán állampolgárokat, akik szerintük felelősek a "tüntetőkkel szembeni állami erőszakért". Így torolnák meg, hogy az ukrán vezetés egyetlen hátra arccal lemondta az ország EU-csatlakozását.
Ezek a szankciók vízummegvonást és az érintett személyek Egyesült Államokban tárolt magánvagyonának befagyasztását jelentik. Láthatóan az amerikai szenátorok még mindig abban a tévhitben élnek, hogy Amerika az ígéret földje, minden pénzes embernek vágyálma, hogy oda utazzon és ott tárolja a befektetéseit. Pedig ez már régóta nincs így, az érintett ukrán politikusok és rendőri vezetők nagy valószínűséggel az új globális pénzügyi központban, Moszkvában tárolják a külföldre menekített magánvagyont. Csak nem rádöbbentek, hogy Obama keze nem ér el Kelet-Európába, ennél nagyobb megtorlást már nem tudnak kieszközölni?
Kijevben november 21.-én azonnal tömegével utcára vonultak a nyugatról pénzelt civil szervezetek és megvezetett emberek, miután az ukrán elnök bejelentette, hogy nem írnak alá az EU-val társulási megállapodást, viszont Moszkvával szorosabbra kívánják fűzni a kapcsolatot. Az év végi tüntetéseken pedig sikerült összehozni néhány esetet, amire nyugaton rámondhatják, hogy rendőri túlkapás.

Nem tudták, miért tüntetnek
Miután kiderült, hogy a tüntetők szinte összes vezetője homoszexuális, vallásellenes, vagy kettős állampolgárságú feminista, a tömeg igen gyorsan elapadt. Végül nyilvánosságra lettek hozva az EU-csatlakozás Ukrajnára vonatkozó követelményei. Többek között az ukrán burgonya és cukor export 10%-ra (!) csökkentése, a hazai hús, vaj, tojás termelés teljes megszüntetése és 100%-os behozatal az Európai Unióból. Az ország teljes vasúthálózatának lecserélése a keskenyebb nyomtávú európai szabványra, a vasút teljes privatizálása. Minden vám azonnali megszüntetése az európai ruházati termékekre, valamint Ukrajnának európai szintre kellett volna emelnie a gáz és benzin fogyasztói árát. Az ezt taglaló 900 oldalas dokumentumot Alexander Gorokhov ukrán politikus hozta nyilvánosságra, aki mindvégig ott volt az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon.
Miután megtudták, miért tüntetnek, a tüntetők nagy része hazament. Ha valamiért, akkor ennek a dokumentumnak a nyilvánosságra hozataláért nyúlhat most Amerika a szankciókhoz. Végső elkeseredésükben. Mert mást nem tudnak csinálni, az emberek támogatása híján tehetetlenek.


http://www.hidfo.net/2014/01/09/az-usa-szankciokkal-fenyegeti-ukrajnat

Ukrajna három részre szakadhat?

Ukrajna esetleges három részre történő felosztásának lehetőségéről cikkezik a Zerkalo Nedeli (Arany Hetek) kijevi hetilap. Legnagyobb szomszédunk felosztása egyébként már Samuel Huntington híres könyvében is megjelent mint opció a Nyugat és Oroszország közötti feszültségek elsimítására. 2013 végén ismét a világ érdeklődésének a középpontjába került Ukrajna, miután Viktor Janukovics államfő és Mikola Azarov miniszterelnök elutasította az Európai Unióval való társulási szerződés aláírását. A döntés miatt elkeseredett-és abba belenyugodni nem akaró-cionista fölforgatók Kijev utcáira szólitották az általuk behülyitett embereket. Világossá vált ismét mindenki számára az ország keleti és nyugati része közti óriási szakadék. Az Ukrajnáért indult, a 2004-es elnökválasztás óta folyamatos geopolitikai versenyfutás újra felerősödött a Nyugat és Oroszország között.
Ha megnézzük a 2004 és 2012 között tartott elnök- és parlamenti választási eredményeket, akkor világosan kirajzolódik, hogy az Oroszországhoz inkább kötődő Janukovics és az általa vezetett Régiók Pártja az ország keleti részén szerepel messze átlag fölött, míg az EU felé közeledő erők a néhány nyugati megyében. Egyes radikális politikusok, sőt még Samuel Huntington nemzetközi hírű politológus is reális alternatívaként beszélt az ország feldarabolásáról mint egyetlen üdvözítő megoldásról.

Az ukrán hetilap szerint az ország széthullása már nem is annyira utópikus gondolat, könnyel lehet, hogy erre a közeljövőben sor kerül.
2014 meghatározó év lehet
„A teljes körű oroszországi integráció lehetőségét jelenleg csak három keleti régió, a Donyecki, a Luganszki és a Harkovi terület, illetve és Krím esetében tartják lehetségesnek. Közép- és Dél-Ukrajna ütközőállam szereppel rendelkezne, (zömmel oroszajkú lakossággal, beleértve Kijevet is) de formálisan független állam, az úgynevezett orosz Ukrajna lenne. Csak az öt nyugati régió ( az erősen “galiciai” befolyás alatt álló Voliny, Zsitomir, Lvov, Ternopol és Ivano-Frankovszk) mehetne oda, ahova akar. Például semleges övezetté válhatna, vagy akár a NATO-hoz és az EU-hoz is csatlakozhatna. (Kárpátala esetleges státusza ezidőszerint “lebeg”.)
Amennyiben ez a “felosztás” megvalósul, Galicia nem lesz boldog! Viszont osztozhat a NATO és az EU kesergésében. Zsirosabb falatra számitottak-erre be kell érniük egy eddig is “belakott” területtel. Misa közvetlen szomszédságában! Ami viszont rosszabb egy rémálomnál! Semmi lenyúlható (azt már ugyanis megtették) csak egy elégedetlenkedő köznép! Ahol aztán majd elvitatkozgat a Batkivscsina, az Udar, meg a Szvoboda!

http://balrad.wordpress.com/2014/01/09/ukrajna-harom-reszre-szakadhat/

Kevesebb élelmiszert vettünk, ugyanannyiért

Stabil maradt az élelmiszer-kiskereskedelem bevétele a Nielsen által mért kilencven kategória értékesítéséből 2012 decembere és 2013 novembere között az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a mennyiséget tekintve azonban 3 százalékkal csökkentek az eladások – állapítja meg a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe.
174429545 A forgalom a vizsgált tizenkét hónap alatt változatlanul mintegy 1400 milliárd forintot ért el. A boltok bevétele többek között néhány nagy forgalmú tejtermékből emelkedett, ezek közé tartozott a sajt (2 százalék), a tejföl (1 százalék), a túró (3 százalék) és a vaj (7 százalék).
Értékben szintén nőtt egyes édességek kiskereskedelmi eladása: a táblás csokoládénál 8, az édes keksznél 2, az ostyaszeletnél 7, a pralinénál 3 százalék pluszt regisztráltak a piackutatók.
A bolttípusok közül az értékben mért bolti forgalom legnagyobb hányadát a szupermarketeket és diszkontokat magukban foglaló 401-2500 négyzetméteres üzletek érték el a legutóbbi tizenkét hónap során 37 százalékkal, ez 1 százalékpont növekedést jelent az előző hasonló időszakhoz képest.
A 2500 négyzetméter feletti boltok piaci részesedése változatlanul 29 százalék. A 400 négyzetméteres és kisebb üzletek az összes bevétel 34 százalékán osztoznak. Ebben a szegmensben annyi változott, hogy az 51-200 négyzetméteres boltok részaránya 18 százalékról 17-re csökkent.
(MTI)

Moslékot zabálunk a McDonaldsban


A Gazdasági Versenyhivatal 150 milliós büntetést szabott ki a McDonaldsokra, mivel néhány terméke reklámozásával elkövette a vásárló megtévesztésének minősülő csalást. Mert csalás ez a javából, a profitért. Semmi másért, csak a pénzért. Bebizonyosodott az is, hogy panírozott csirkehús címszóval, darált csirkebőrt tálaltak a vásárlónak. A McDonalds kínos magyarázatba kezdett, panasszal él és helyreigazítási kérelemmel fordul a hivatalhoz. Azon túl, hogy az állatoknak sem való moslékot tálalja az embernek, busás hasznot bezsebelve, még ők akarnak jogorvoslatot? Szerintük ugyanis a csirkebőr azért kell a grillezett termékben, mert így a hús élvezeti értéke megmarad. Az az egészben a borzalmas, hogy ugyanúgy zabálnak tovább az emberek az üzleteikben. Nem húst vagy csirkebőrt, hanem a nyugati életformát, mert nekik ez kell, ez okoz igazi élvezetet.
Dunai István

Szíria: Felfordult a kereszténygyilkos

Damaszkusz környékén lassan véget érnek az utóvédharcok is. nemrégiben adtunk jelentést róla, hogy az összes terrorista vezető elmenekült a környékről. Gyakorlatilag teljes mára a nyugalom, a kormány kihirdette, hogy Damaszkusz teljesen tiszta. Erre az alkalomra készült propaganda fénykép, mely a Damaszkuszi csata győzelmét hirdeti.
Hídfő.net | SAA Damaszkuszi győzelem
Egy a sok SAA damaszkuszi győzelmi fényképeiből
Aleppo vonzáskörzeteiben ahol még folyik a harc, a lázadók jelentős pontokat adtak fel. A helyi bandavezető közölte, hogy ha a vallási megszállottak nem hagyják békén a mérsékelt ellenálló csoportokat és tovább folytatják ellenük is a harcot, akkor  feladja Aleppot. Ez már valószínűleg eldőlt kérdés, mert a legfontosabb még tartott épületet feladták, a kórházat. Ezt a hadsereg nem akarta megrohamozni, mert rengeteg civil életbe került volna.
Fotóval alátámasztva közölték, hogy Idlib harcaiban meghalt a keresztények és alaviták tömeges meggyilkolására parancsot adó Abu Bakr al-Iraaqi. A közlés szerint könnyű fémtárggyal ütközött a feje. Ő volt a legfőbb parancsnoka az Iszlám Állam Irakban és Szíriában (ISIS) terroregységnek.
A hadsereg rajta ütött a syria2011freedom fedőnévvel folyamatosan a netre híranyagokat felrakó terroristán és társain. A helyszínre érkező katonák a videofelvételen látható, ahogy a holtestek és a véres darabok között több zacskó kábítószert találnak.

http://www.hidfo.net/2014/01/09/sziria-felfordult-keresztenygyilkos

Mégtöbb amerikai katonát küldenek Dél-Koreába

Február 1.-től az Egyesült Államok várhatóan újabb 800 zsoldost és 40 M1A2 tankot küld Dél-Koreába - a Texasból érkező csoportok 9 hónapot lesznek a Koreai-félszigeten. 9 hónap után a csapatok rotációval cserélődnek, de a haditechnika marad, az USA állandó jelleggel növeli katonai jelenlétét a térségben.

A Pentagon szóvivője, Steve Warren ezredes elmondta, erre azért van szükség, hogy a dél-koreai hadsereg csapatainak tehermentesítésével növeljék a déli állam mozgásterét. Az észak-koreai politikai elitben végzett belső tisztogatás mozgósítást váltott ki a déli határon, Amerika pedig ismét elsőként avatkozik be a Föld túlsó oldalán elmérgesedő konfliktusba.
Az Egyesült Államok ma is mintegy 28000 főt állomásoztat Dél-Koreában. Ennek oka, hogy az USA be kíván avatkozni a Japán és Kína közt újjáéledő területi vitába a Diaoyu (japán elnevezésével Senkaku) szigetek kapcsán. Tavaly decemberben Joe Biden alelnök hivatalosan is bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el Kína jogát arra vonatkozóan, hogy a szigetek légtere fölött ellenőrzést gyakoroljon. Jelenleg több tízezer amerikai katona állomásozik a Japán, Dél-Korea és a Fülöp-szigetek térségében üzemelő létesítményekben, nyomatékosítván a mindenbe beavatkozó amerikai imperialista politikát.

http://www.hidfo.net/2014/01/09/megtobb-amerikai-katonat-kuldenek-del-koreaba

Előrelátás: Közel 120 esztendő távlatából is aktuális

Városaink polgársága. 1898. január 9.

Társadalmunk fejlesztő és erjesztő ereje bizonyára a városokban van. Ott székel az intelligencia s a tulajdonképeni p o l g á r s á g; ott találnak termékenytalajt az új eszmék, ott találnak visszhangot a reformgondolatok. Gondoljunk csak 1848-ra; mi lett volna a szabadságharc mozgalmaiból, ha az akkori Pest városának értelmisége nem képezte volna azt a ragyogó t ü k r ö t , mely a szabadság és a h a z a s z e r e t e t gondolatait és érzelmeit szét [nem] szórja, mint mindmegannyi gyújtó csóvát szerteszét az országban?
A polgárság volt kezdet óta a szociális mozgalmaknak legfontosabb hordozója. Vallási téren a XVI.század, nemzetirodalmi téren a XVIII. század volt az a kor, midőn a polgáriszellem egyoldalú hatalmaskodással kitört Német- és Franciaországban, hogy a fönnálló rendet összetörje s mással pótolja. Angliát naggyá és szabaddá tette polgársága, mely kezet fogott az arisztokráciával; nálunk pedig a szabadsági eszméket a rendi társadalom vitte ugyan keresztül, s polgárság addig tulajdonképen nem volt, de a szabadsági eszmék és intézmények hivatva voltak arra, hogy a polgárságot megteremtsék. Már most azt a kérdést vetjük föl: van-e nekünk a szociális hivatásra képesített, a társadalom fejlesztésére érett polgárságunk?Egy tekintet, melyet városainkra vetünk, megadja a feleletet a kérdésre. Városaink polgársága két részre oszlik: intelligenciára s az iparos s jobbmódú birtokos polgárságra. A vezetőszerep bizonyára az intelligenciára várna. De mit látunk? Azt, hogy az intelligenciának legnagyobb része anyagilag s társadalmilag függő helyzetben van, s nem a szabadsági eszmék szolgálatában, hanem a kormányhatalom csatlósságában áll. Az intelligenciának ez a része átlaghivatalnok és a modernállam bürokráciáját képezi. Nincs neki szabadsága,s a társadalmi mozgalmakba is mindenütt a politikát, az alázatos kormányuszály-hordozást viszi be. Nem szabad neki másképp szavazni, mint ahogy parancsolják, mert különbenelcsapják, s elveszti k e n y e r é t ; nem szabad neki más eszméket hirdetni, mint amilyeneket a kormányhatalom tesz közzé; nem szabad neki más csillagzatok után indulnia, mint amelyeka kormány színpadján tűzetnek ki, ha mindjárt mondvacsinált nagyságok is, s tehetséghiányuk iránt közmegegyezés uralkodik. Ehhez a hivatalnok-intelligenciához csatlakoznak még más függő helyzetben lévő elemek s azután az a népfaj, mely a magyar intelligenciának nemsokára túlnyomó részét fogja képezni, s mindenütt a hatalommal tartván, a társadalom kiépítésére alkalmatlan. A hivatalnok-intelligencia az államot helyezi mindenütt a társadalom fölé. Előtte a társadalom, mint valami önálló, független elem ismeretlen, s az állami tekinteteket, vagyisa kormánynak, az uralkodó pártnak érdekeit tartja szem előtt, midőn állást foglalni s vezéreszmék közt választani kell. Egyszóval a hivatalnok-intelligencia a modern bürokratikusállamnak a csatlósa; nem független, s ép ezért társadalmi téren való önálló tevékenységre képtelen. Azért kellett a kommunisták- és szocialistáknak a világ s zínpadára kilépniök,hogy a bürokrácia eszméljen s öntudatára ébredjen annak a valóságnak, hogy vannak még körülbelül társadalmihatalmak is a világon. A polgárság másik fele, mely inkább iparosokból és jobbmódú birtokosokból áll, átlaga demokráciához hajlik. Nagy részük a szegénységgel küzd s a fennálló társadalmi rendben g yámolításra és segítségre nem akad. Nem csoda tehát, hogy a negyedik rendbe hajlik, mely még nem kész, s csak annyit tudnak róla, hogy vészthozó megrendüléseknek és zavaroknak sötét felhőjeként áll a világ látóhatárán.
Így állván Magyarországban a polgárság ügye, nem nagy reményeket fűzhetünk a jövendő alakulásokhoz.Polgárságunk sohasem volt számbavehető a rendi társadalom korában, s új alkotmányunk néhány kevés évtizedében pedig oly szerencsétlenül fejlődtek viszonyaink, hogy a polgárságintelligenciájának nagy része törtetős társadalomfejlesztő szerepétől elesett s hivatalnok-sereggé lett. Magyarország egy bürokratikus állam lesz, melynek társadalma alig van,értem ez alatt a független önálló társadalmat. A független elemeknek mindezek után az lesz föladatuk, hogy önállóan csoportosuljanak s körökben s kaszinókban egyesüljenek.
Ne féljenek, hogy szétszakítják a társadalmat a bürokráciától való függetlenségnek kimondása által; ellenkezőleg, ők őrzik a társadalom egészséges elemeit s ideális céljait. Sőt arra kell iparkodniok, hogy a műveltebb iparosokat is magukhoz vonják. Egyesítése a társadalom független elemeinek, ez Magyarországra nézve a létkérdés.

Prohászka Ottokár, Tanítónk

Jégbe fagyott a Niagara

Szerző:
Teljesen megfagyott a Niagara vízesés Fotó sdpnoticias.com

- Teljesen megfagyott a Niagara vízesés! -

Az utóbbi napokban a “Herkules” nevezetű jeges vihar csapott le az Amerikai Egyesült Államok észak-keleti részére. Ismét több ember halálát okozva, – valamint az anyagi kár is millió dollárokra rúg. Pontos számokat egyelőre nem tudnak mondani a hatóságok.
Mint ismeretes, az elmúlt hetekben súlyos hideghullám dermesztette jéggé az USA keleti, – észak-keleti államait. A nagy hidegben 20-an fagytak meg, s közel 5 milliárd dollár kárt okozott az országnak az extrém hideg.
Ennek a hideghullámnak volt a betetőzése a “Herkules” nevezetű jeges vihar, – mely úgyszintén halálos áldozatokat szedett, s még több anyagi kárt okozott, s melynek következtében teljesen lefagyott az USA és Kanada határán lévő Niagara vízesés.
187 millió amerikai szenvedte meg a szörnyű kemény időjárást.
Végül is szerdán, január 8-án tiszta ég köszöntött az ország észak-keleti részére, s az időjárás ha lassan is, de fokozatosan javul. Enyhülés indult el.
A hivatalos források szerint; minden idők legalacsonyabb átlaghőmérséklete volt az Egyesült Államokban az utóbbi időben, – a new-yorki Central Parkban volt a leghidegebb, mely a 118 évvel ezelőtti hidegrekordot is alulmúlta.
Szabad Riport/Garbolczy János
Források: sdpnoticias.com – Fb

Már félhivatalos, ki lesz az "ellenzék" balekja

Döntést hozott az egypárti ötpárt arra vonatkozóan, hogy ki legyen a 2014-es vesztes választáson a golyófogó. Egyelőre úgy tűnik, hogy Mesterházy Attila politikai karrierjét fogják derékba törni az előre elkönyvelt ellenzéki vereséggel. A jelenleg épp az MSZP színeiben működő demokrata politikus valószínűleg készül felmondani politikai ambícióit, mert a 2014-es kudarc borítékolhatóan az MSZP végét is jelenti.

De egy szabadkőműves pályafutása nem érhet ilyen csúfos véget. Ki tudja, milyen ígéretet kapott a golyófogó szerepért cserébe, hova teszi majd a páholy; talán valamelyik bank vezérigazgatójaként, vagy épp kulturális miniszterként látjuk viszont ezt a maffiózó pofát?

http://www.hidfo.net/2014/01/09/mar-felhivatalos-ki-lesz-az-ellenzek-balekja

A jó könyvektől megváltozik az agy

Egy kutatócsoport szerint a jó könyvek olvasása megváltoztatja az agyat: a katarzis hatása úgy módosítja az idegpályákat, mintha csakugyan megéltük volna az olvasottakat.
Egy kutatócsoport kísérlete azt igazolta, hogy a jó könyvek olvasása fizikailag is megváltoztatja az agyat. A kutatók megállapították, hogy a lebilincselő történetek ugyanúgy stimulálják az agy izommemóriáját, mintha az olvasottak csakugyan megtörténtek volna velük.
Gregory Berns, az atlantai Emory Egyetem idegkutatója elmondta: azért végezték el a kísérletet, mert tudni akarták, hogy hatnak a történetek az agyra – elvégre ezek néha olyan mértékben befolyásolják az olvasót, hogy az életét is megváltoztathatják.
Az átlényegülés biológiája
A kutatók szerint olvasás közben olyan, a fizikai érzékeléssel és a mozgásért felelős agyterülettel összefüggő idegrendszeri változások zajlanak az olvasóban, mintha csakugyan beleélné magát a főszereplő bőrébe. Berns megjegyezte: az eddig is világos volt, hogy egy jó regénytől valaki másnak a helyébe képzelhetjük magunkat, de ezúttal azt is megállapíthatták, hogy ennek biológiai nyomai is vannak.
A kutatásban 21 önkéntes vett részt; a kutatók velük Robert Harris regényét, a Pompejit olvastatták 19 napon át. Közben folyamatosan figyelték az olvasók agyában a neurológiai változásokat. Az olvasási periódus végén a résztvevőknek egy kvízt is ki kellett tölteniük, hogy ellenőrizzék, csakugyan elolvasták-e a könyvet.
A vizsgálati eredmények szerint az olvasás olyan változásokat eredményezett az agyfunkciókban, amik napokkal az olvasás befejezése után is megmaradtak. A kísérlet elsősorban azt a temporális lebenyt érintette, ami a nyelvi fogékonyságért is felel, de az olvasás fokozta a gondolat cselekvéssé formálásáért felelős agyfunkciókat is.
Képzelje el a kedvenc könyvével!
Berns szerint továbbra is kérdéses, hogy az idegrendszer elváltozásai meddig tartanak. Azt mindenesetre sokatmondónak tartja, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott könyv ilyen hatást váltott ki az olvasókból – mert akkor milyen hatása lehet például a kedvenc könyvüknek?
(index)

Tájékozódás iránytűvel és tájolóval

A tereptan a honvédelem, a vezetés és az egyéni katonai tudás legalapvetőbb tudása, ha ezt nem tudja egy harcos, akkor alkalmatlan katonának és vezetőnek is. Elsőként tekintsük át a tájoló használatát!
Az iránytű: egy szelencében szabadon feltámasztott mágnestű, melynek sötétebb színű vége a mindenkori mágnes északi irányba mutat. A szelencében a tű alatt a fő- és mellékvilágtájak ábrázolása látható. Az iránytű csak tájékoztatásra szolgál, irányszöget nem tud mérni.
A tájoló: ez is egy szelencében szabadon feltámasztott mágnestű, de a szelence forgatható, s ezáltal irányszöget is tudunk mérni. Irányszögnek nevezzük valamely iránynak az északi (vagy déli) iránnyal bezárt szögét.
LAPTÁJOLÓ
Fő részei:
1. Mágnestű
Keskeny, mágnesezett lemezcsík, amely egy acélcsúcson támaszkodva szabadon foroghat, és mágneses tulajdonságánál fogva a Föld mágneses erőterének hatására beáll az erőtér pólusainak Észak-Déli irányába. A tű É-i végét rendszerint fluoreszkáló festékkel vonják be, amely éjjel világít.
2. Szelence
Átlátszó anyagból készült, légmentesen zárt dob, melynek skálabeosztása lehetővé teszi irányok mérését. A szelence számozása a különböző típusoknál más és más: 360 vagy 400 fok (lásd Bézard tájoló.) A szelence átlátszó fenék-, ill. fedőlapján levő irányvonalak mérés közben megkönnyítik az észak-déli irány párhuzamosítását a térképen.
3. Alaplap
Egy téglalap alakú, átlátszó (műanyag) lap, amelynek középvonalába az irányvonalat belegravírozták. Az alaplap két hosszabb oldala - irányéle - párhuzamos az irányvonallal és egymással, így az irányok mérésénél a középvonalon áthúzódó irányvonal helyett is könnyen alkalmazhatók.
Az alaplapon található még néhány kiegészítő rész. A beépített nagyító megkönnyíti az apróbb térképjelek és a sűrűbb térképrészletek olvasását. A rugós lépésszámláló tárcsa a hosszabb távolságok mérésekor kerül alkalmazásra a terepen úgy, hogy 100 lépésenként egy-egy osztással elforgatjuk és a tárcsán lévő számozás mutatja, hány osztással forgattuk el a mérés során.
A laptájoló alaplapjának elején levő rövidebb oldalon mm-beosztás teszi lehetőé a térképen történő távolságméréseket. Ugyancsak a gyors távolságmérését segíti a baloldali hosszabb oldalra vésett 1:25000-es méretarányú aránymérték is.
A BÉZÁRD TÁJOLÓ
A pontos méréseket követelő versenybírói munka, a térképhelyesbítés, a bemérői gyakorlat nélkülözhetetlen műszere, amelynek fedele irányréssel van ellátva és így pontosabb iránymérését biztosít a terepen.
Fő részei
1. Mágnestű
A szelencében szabadon feltámasztott mágneses tű megjelölt "Északi" vége állandóan a Föld északi irányába mutat.
2. A szelence
Rendszerint légmentesen zárt, átlátszó fedelű dob, melynek fok- vagy vonásosztása lehetővé teszi a mért irányok értékének leolvasását.
A szelencén betűjel rögzíti a fővilágtájakat. A szelencén levő beosztás, valamint a számozás kezdőpontja és növekedésének forgásiránya a különböző típusú tájolóknál más és más.
A "DK 6400" rendszer azt jelenti, hogy a tájoló körosztása 6400 részre - vonásra! - van beosztva, a "0" kezdőpont Délen van, és Keleti irányba haladva növekednek a számok.
Az "ÉK 6000" pedig azt jelzi, hogy a tájoló körosztása 6000 részre van beosztva, a "0" kezdőpont északon van és a számok Keleti irányban növekednek. A vonás tulajdonképpen egy szögértékegység, amely az 1 km hosszú szögszárak 1 méteres nyílásszöge.
Az "ÉK 360o"-os tájolónál a teljes kör - a szelence körlapja - 360 egyenlő részre van felosztva. A "0" északon van, és a számok növekedésének (forgásának) iránya keleti.
Az "ÉK 400"-as tájoló körlapja 400 egyenlő részre van felosztva, a kezdőpont "0"-ja északon van, és a számozás forgásiránya keleti .
Összehasonlító táblázat a különböző típusú tájolók számozási rendszeréhez:
  ÉK 60-00 ÉK 64-00 DK 64-00 ÉK 360ş ÉK 400 újfok
É 00-00 00-00 32-00 0 0
K 15-00 16-00 16-00 90ş 100
D 30-00 32-00 00-00 180ş 200
Ny 45-00 48-00 48-00 270ş 300
100 vonás = 5,63ş (64-00 vonásrendszernél)
100 vonás = 6ş (64-00 vonásrendszernél)
1ş = 17,78 V (64-00)
1ş = 16,65 V (60-00)
A szelencéken a mérés eredményének leolvashatósága érdekében nincs minden osztás bejelölve és számozva. A vonásrendszerű 64-00 vagy 60-00 típusú tájolóknál 00-50 vonásonként van jelölve a beosztás és 02-00 vonásonként a számozás. (Csak az első két számjegyet jelölik, és ha az első két számjegy egyjegyű, a tizesek helyén levő nulla nincs feltüntetve.)
A 360 vagy 400 fokos tájolók szelencéjének számlapjának osztása 2 fokonként van jelölve és 20 fokonként számozva.
A TÉRKÉP TÁJOLÁSA IRÁNYTŰVEL VAGY TÁJOLÓVAL
  1. A tájoló forgatható szelencéjét úgy kell beállítani, hogy a szelence É-D iránya egybeessék a tájoló irányvonalával.
  2. A tájolót úgy kell a térképre tenni, hogy irányvonala (s ez egyben É-D vonala) egybeessék a térkép É-D vonalával.
  3. A vízszintesen tartott térképen a tájolóval addig kell forogni, míg a mágnestű É-D iránya egybeesik a térkép és a tájoló egyeztetett É-D irányával.
A mágneses iránytűk hibái
Elmaradási hiba: a csapágy és a tengely súrlódása, valamint a folyadék fékező hatása miatt az iránytű nem tér vissza alaphelyzetébe, elmarad.
Csillapodási idő növekedése: jobb kivitelezésű iránytűknél a csillapodásnak meghatározott ideje van. Ha ez növekszik, a műszert javítani kell.
Önlengés: használat közben az iránytű rezgő és lengő mozgást vehet fel. Járműveken ezt a jelenséget a hajtómű okozta vibráció is előidézheti.
Az iránytű középponti hibája: felfüggesztési hiba, csapágykopás vagy leejtés következtében jelentkezik, s az iránytű kiegyensúlyozatlan lesz.
Deviáció: a fémtárgyak (vasúti sín, vasoszlop ....), vastartalmú anyagok, magasfeszültségű vezetékek, transzformátorházak, vasbetonépítmények stb. által okozott mágnestű elhajlás.

Iránymérés a térképen és a terepen

IRÁNYMÉRÉS
Irányméréskor a tájoló irányvonalát a mérendő iránnyal, a szelence É-D irányát az északi iránnyal kell egyeztettetni, vagyis terepen az iránytű É-D irányával, térképen az északi irányt jelentő felső széllel.
IRÁNYMÉRÉS A TÉRKÉPEN
  1. A vízszintesen tartott térképre tegyük úgy a tájolót, hogy irányéle a mérendő irányra mutasson.
  2. A térképre szorított tájoló szelencéjét addig forgassuk, míg északi iránya egybeesik a térkép északi irányával (azaz a térkép felső széle felé mutat), ezáltal tájoltuk a térképet.
  3. A térkép irányszögét leolvassuk (az irányél és az É-D vonal között)
A TÉRKÉPEN MÉRT IRÁNYSZÖG AZONOSÍTÁSA TEREPEN
  1. A tájolóval kezünkben addig forgunk, míg a mágnestű sötétebb vége be nem áll a szelence északi jelzése alá. Közben ne mozdítsuk el a beállított szelencét.
  2. A tájoló irányéle (képzeletben meghosszabbítva) mutatja a térképen mért irányt.
IRÁNYMÉRÉS A TEREPEN
  1. A tájoló irányvonalát a kiválasztott tereptárgyra irányítjuk.
  2. A tájoló szelencéjét addig forgatjuk, míg az iránytű É-D iránya egybeesik a szelence É-D irányával.
  3. Leolvassuk az irányszöget az É-D vonal és az irányél között.
TEREPEN MÉRT IRÁNYSZÖG AZONOSÍTÁSA A TÉRKÉPEN
A tájolót rátesszük a térképre úgy, hogy irányvonala álláspontunkra kerüljön. Ezt követően addig forgatjuk a tájolót a térképen, míg a szelence É-D iránya egybeesik a térkép É-D irányával. A beállított szelencét ne mozdítsuk el, a tájolót forgassuk!)

Helymeghatározás

Helymeghatározás tájolóval

ELŐREMETSZÉS
  1. Feladatunk a célpont helyének meghatározása a térképen.
    Az előttünk látható terep egy jól felismerhető (azonosítható) pontjáról (pl. templom, vadles, vadetető, kilátó ....) megmérjük a meghatározandó tereppont irányát és térképünkre berajzoljuk. A terep egy másik jól felismerhető pontjáról ugyanúgy meghatározzuk a célpont irányát és berajzoljuk a térképre. A két irányvonal metszéspontjában van a célpont helye a térképen.
  1. Feladatunk a célpont helyének meghatározása terepen (pl. tájfutásnál...). Álláspontunktól a célpontig iránymeghatározást végzünk a térképen és leolvassuk az irányszöget. A tájoló forgatható szelencéjének segítségével a tájoló mutatótüskéje alá forgatjuk a térképen mért irányszöget (a). Ezek után addig forgunk, míg a tájoló mágnestüskéjének É-D iránya megegyezik a szelence É-D irányvonalával (b), majd a tájoló irányvonala mentén elindulunk.
OLDALMETSZÉS
Úton, nyiladékon, erdőszélen állva pontos helyünk megállapítható egy oldalt látható és a térképen is azonosítható tereptárgy segítségével. A tájoló szelencéjének É-D irányát és a mágnestű É-D irányát fedésbe hozzuk. A tájolót úgy tesszük a térképre, hogy irányéle az oldalt lévő tárgyra mutasson, és a szelence, valamint a térkép É-D iránya egybeessék. A tájoló irányéle, ill. meghosszabbítása metszi a terepvonalat, amelyiken állunk.
HÁTRAMETSZÉS
Ha álláspontunk teljesen ismeretlen, 3 (esetleg 2) jól azonosítható tereppontra van szükség. Mindegyik irányba irányszöget mérünk egymás után. A célpontra állítjuk a tájoló irányélét és a szelence forgatásával a szelence É-D irányát fedésbe hozzuk a mágnestű É-D irányával. Ezt követően a tájolót a térképre tesszük úgy, hogy irányéle a célpontra kerüljön és a szelence É-D iránya egybeessék a térkép É-D irányával.
A tájoló irányéle mentén az ismert pontból kiindulva egyenest húzunk. A három (esetleg kettő) egyenes metszéspontja lesz álláspontunk helye.


Katona Mátyás 
Forrás - fsz.bme.hu

Új amerikai katonai terepjáró, Subaru motorral

Az utóbbi években a katonai járművek átláthatatlan sokaságát fejlesztették ki az Egyesült Államok hadserege számára a Humvee felváltására, és ezek egy részét nem is tudják hova tenni. Ennek ellenére maga a hadsereg most egy újabb aknaálló terepjárót fejleszt, amely könnyebb és takarékosabb az eddigieknél.

Az ULV – az elnevezés az ultrakönnyű jármű kifejezés rövidítése – persze csak az MRAP-mezőnyben számít könnyűnek a maga 6,3 tonnájával, de a páncélzat miatt aligha lehetett volna kevesebbel megúszni. Aknák és gépkarabélyok ellen állítólag bőven elegendő védelmet nyújt a meglepően alacsony építésű jármű, amelyben talán a hajtáslánc a legérdekesebb. Bár ugyanúgy összkerék-hajtású, mint a legtöbb katonai terepjáró, kardántengelyek és központi differenciálmű nem foglalja benne a helyet. A hajtást ugyanis két, egyenként 270 lóerő folyamatos, és 370 lóerő csúcsteljesítmény leadására alkalmas villanymotorra bízták. Ilyen hatalmas teljesítményt azonban nem adhatnak le a villanymotorok – a szűk keresztmetszet a 14,2 kWh kapacitású akkucsomag, amelyből folyamatosan legfeljebb 90 rövid ideig pedig maximum 246 lóerő nyerhető. Emellett egy Subaru dízelmotort is beépítettek a járműbe: a 175 lóerős négyhengeres itt egy generátort hajt, és részben a hatótáv növelését, részben az elérhető összteljesítmény növelését szolgálja. A rendszer működése talán az Opel Ampera hajtárláncára emlékeztet leginkább, csakhogy itt nem kellett olyan mértékben spórolni, mint egy polgári modell esetében, hisz a hadsereg egyetlen feltétele az volt, hogy a jármű ára 250 ezer dollár alatt maradjon. A tervezők szerint az ULV 34 kilométert tehet meg tisztán elektromos üzemben, ami taktikai szempontból is hasznos, hisz ilyenkor a járműnek alig van hangja. A teljes hatótávolsága 56 km/h-s átlagtempó mellett 540 kilométer. Emellett képes megmászni egy 40%-os emelkedőt vagy egy 45 centis lépcsőt, és stabilan használható 60%-os lejtőn is.
Azt persze még nem tudni biztosan, hogy az autó rendszerbe állhat-e, de már teszteli az amerikai hadsereg, és ha elégedettek lesznek az eredményekkel, nyilván megfontolják a szériagyártást is.
Forrás: Totalcar