2014. január 9., csütörtök

Mégtöbb amerikai katonát küldenek Dél-Koreába

Február 1.-től az Egyesült Államok várhatóan újabb 800 zsoldost és 40 M1A2 tankot küld Dél-Koreába - a Texasból érkező csoportok 9 hónapot lesznek a Koreai-félszigeten. 9 hónap után a csapatok rotációval cserélődnek, de a haditechnika marad, az USA állandó jelleggel növeli katonai jelenlétét a térségben.

A Pentagon szóvivője, Steve Warren ezredes elmondta, erre azért van szükség, hogy a dél-koreai hadsereg csapatainak tehermentesítésével növeljék a déli állam mozgásterét. Az észak-koreai politikai elitben végzett belső tisztogatás mozgósítást váltott ki a déli határon, Amerika pedig ismét elsőként avatkozik be a Föld túlsó oldalán elmérgesedő konfliktusba.
Az Egyesült Államok ma is mintegy 28000 főt állomásoztat Dél-Koreában. Ennek oka, hogy az USA be kíván avatkozni a Japán és Kína közt újjáéledő területi vitába a Diaoyu (japán elnevezésével Senkaku) szigetek kapcsán. Tavaly decemberben Joe Biden alelnök hivatalosan is bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el Kína jogát arra vonatkozóan, hogy a szigetek légtere fölött ellenőrzést gyakoroljon. Jelenleg több tízezer amerikai katona állomásozik a Japán, Dél-Korea és a Fülöp-szigetek térségében üzemelő létesítményekben, nyomatékosítván a mindenbe beavatkozó amerikai imperialista politikát.

http://www.hidfo.net/2014/01/09/megtobb-amerikai-katonat-kuldenek-del-koreaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése