2014. január 9., csütörtök

Ukrajna három részre szakadhat?

Ukrajna esetleges három részre történő felosztásának lehetőségéről cikkezik a Zerkalo Nedeli (Arany Hetek) kijevi hetilap. Legnagyobb szomszédunk felosztása egyébként már Samuel Huntington híres könyvében is megjelent mint opció a Nyugat és Oroszország közötti feszültségek elsimítására. 2013 végén ismét a világ érdeklődésének a középpontjába került Ukrajna, miután Viktor Janukovics államfő és Mikola Azarov miniszterelnök elutasította az Európai Unióval való társulási szerződés aláírását. A döntés miatt elkeseredett-és abba belenyugodni nem akaró-cionista fölforgatók Kijev utcáira szólitották az általuk behülyitett embereket. Világossá vált ismét mindenki számára az ország keleti és nyugati része közti óriási szakadék. Az Ukrajnáért indult, a 2004-es elnökválasztás óta folyamatos geopolitikai versenyfutás újra felerősödött a Nyugat és Oroszország között.
Ha megnézzük a 2004 és 2012 között tartott elnök- és parlamenti választási eredményeket, akkor világosan kirajzolódik, hogy az Oroszországhoz inkább kötődő Janukovics és az általa vezetett Régiók Pártja az ország keleti részén szerepel messze átlag fölött, míg az EU felé közeledő erők a néhány nyugati megyében. Egyes radikális politikusok, sőt még Samuel Huntington nemzetközi hírű politológus is reális alternatívaként beszélt az ország feldarabolásáról mint egyetlen üdvözítő megoldásról.

Az ukrán hetilap szerint az ország széthullása már nem is annyira utópikus gondolat, könnyel lehet, hogy erre a közeljövőben sor kerül.
2014 meghatározó év lehet
„A teljes körű oroszországi integráció lehetőségét jelenleg csak három keleti régió, a Donyecki, a Luganszki és a Harkovi terület, illetve és Krím esetében tartják lehetségesnek. Közép- és Dél-Ukrajna ütközőállam szereppel rendelkezne, (zömmel oroszajkú lakossággal, beleértve Kijevet is) de formálisan független állam, az úgynevezett orosz Ukrajna lenne. Csak az öt nyugati régió ( az erősen “galiciai” befolyás alatt álló Voliny, Zsitomir, Lvov, Ternopol és Ivano-Frankovszk) mehetne oda, ahova akar. Például semleges övezetté válhatna, vagy akár a NATO-hoz és az EU-hoz is csatlakozhatna. (Kárpátala esetleges státusza ezidőszerint “lebeg”.)
Amennyiben ez a “felosztás” megvalósul, Galicia nem lesz boldog! Viszont osztozhat a NATO és az EU kesergésében. Zsirosabb falatra számitottak-erre be kell érniük egy eddig is “belakott” területtel. Misa közvetlen szomszédságában! Ami viszont rosszabb egy rémálomnál! Semmi lenyúlható (azt már ugyanis megtették) csak egy elégedetlenkedő köznép! Ahol aztán majd elvitatkozgat a Batkivscsina, az Udar, meg a Szvoboda!

http://balrad.wordpress.com/2014/01/09/ukrajna-harom-reszre-szakadhat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése