2008. december 26., péntek

Kiárusítás után csődhullám?

The Independent
Tekintélyes közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy számos nagy brit áruházlánc csődbe mehet 2009 első negyedévében. Szakértők szerint nem lenne meglepő, ha már januárban, a most kezdődött rendkívüli téli leértékelések után 15 országos lánc zárna be - írja a londoni napilap.
Idén már több mint egy tucat áruházlánc jelentett csődöt - köztük több olyan, amelynek száznál is több egysége több ezer embert foglalkoztatott,  és félő, hogy az ünnepek utáni kiárusítások befejeztével újabbak lesznek kénytelenek lehúzni a rolót. A pénteken kezdődő akciók során egyes boltokban akár 90 százalékos kedvezményeket is kínálnak. Egyebek között rendkívüli leárazásba kezd a Tesco, a Harrods és a Marks & Spencer is. Piaci szakértők szerint kétséges, hogy az árukészlettől ilyen alacsony áron megválni kénytelen üzletek vajon képesek lesznek-e a bérleti díjakat fizetni.
A The Independent által megkérdezett közgazdászok szerint jó üzletet csinálhatnak azok a vásárlók, akiknek még van pénze. A szakértők azonban óva intenek mindenkit attól, hogy hitelre vásároljanak a jelenlegi rendkívül bizonytalan gazdasági helyzetben.

http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/analysts-say-15-retailers-face-collapse-within-month-1211412.html