2012. augusztus 7., kedd

Íriszleolvasás = Gyorsabb áthaladás a repülőtéri biztonsági ellenőrzésen

Szeretnél zökkenőmentesen és gyorsan áthaladni a repülőtéri biztonsági ellenőrzésen? Nem gond. Mostantól a dallasi Fort Worth nemzetközi repülőtéren, ha valaki hajlandó kicsit többet fizetni és hagyni, hogy a biztonsági emberek leolvassák íriszét, kikerülheti a hosszú várakozást. Igazán megéri, nem igaz?
Az opciót a CLEAR (jelentése: tiszta) nevű cég kínálja előfizetett ügyfelei számára. Egy alapos igazolási eljárást követően a tag egy titkosított azonosító kártyát kap, amivel biztonsági előjogokat élvezhet a programban résztvevő reptereken.
„Jelentkezéskor ellenőrizzük és igazoljuk a személy jogosítványának és útlevelének hitelességét,” magyarázza Caryn Seidman-Becker, a CLEAR elnök-vezérigazgatója. „Ezt követően ujjlenyomatot veszünk, beolvassuk a jelentkező íriszét és lefényképezzük. Ezeknek az adatoknak a segítségével pedig létrehozzuk az illető személyazonossága és biometrikus azonosítói közötti megtéveszthetetlen és áthatolhatatlan kapcsolatot.”
Bár a biztonsági vizsgálatok ideje jelentősen megrövidül, a személyre szabott kártya birtokosai nem mehetnek egyenesen a kapuhoz a parkolóból. A CLEAR tagoknak ugyanúgy át kell esniük a szokásos ellenőrzéseken, a különbség, hogy nem kell sorban állniuk.
„A CLEAR által alkalmazott eljárás a személyazonosság kétséget kizáró megállapításán alapul. Aki egyszer megkapta a kártyát, nem kell, hogy minden alkalommal elővegye a jogosítványát. Elég, ha behelyezi a kártyáját és az ujját a leolvasóba,” mondja Seidman-Becker.
Természetesen egyesek aggódnak érzékeny személyes információk védelme, illetve annak hiánya miatt. Megnyugtatásukra Seidman-Becker elmondta, hogy a cég „magas védelmi színvonalú kódolt rendszert alkalmaz, ami nemcsak az adatok integritását, hanem a tagok adatainak védelmét is biztosítja.”
„Soha nem osztanánk meg vagy adnánk el tagjaink adatait.”
A CLEAR több fülkét is felállított a dallasi Fort Worth repülőtéren. A szolgáltatás éves díja pedig 170 dollár.
A CLEARcard regisztrált utazási szolgáltató 2009-ben csődbe ment, most azonban új vezetés alatt próbálkoznak visszatérni a piacra.
Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) szintén kínál ingyenes előszűrő programot a gyakori utazók számára, amit alapos vizsgálatok és ellenőrzések után kaphatnak meg a jelentkezők. 

 Forrás: dfw.cbslocal.com

Felújították a nemzeti imanapot Franciaországban

A francia nemzetért tartanak imanapot Franciaországban augusztus 15-én, a régi hagyományoknak megfelelően. A Reuters hírügynökség azt tartotta érdekesnek kiemelni ennek kapcsán, hogy a nemzetért mondott ima ellenzi az azonos neműek „házasságát”.
A francia nemzeti imanapot még XIII. Lajos rendelte el 1638-ban, hogy a francia hívek a Szűzanya mennybenetelének ünnepén az országért imádkozzanak. A második világháború után azonban megszakadt a nemzeti imanap hagyománya. 
A felújított imanapon az imádságban többek közt az újonnan megválasztott vezetőkért imádkoznak, hogy a közérdek szolgálatát előbbre tegyék a magánérdekek szolgálatánál. Az ima a tradicionális családokért is szól. A gyermekek pedig nem szabadna, hogy a felnőttek vágyainak és konfliktusainak tárgyává váljanak, hanem élvezniük kell „édesapjuk és édesanyjuk” szeretetét. 
A Reuters azt állítja, hogy az ilyen ima új a francia püspököknek, akik nem szoktak beavatkozni politikai kérdésekbe (a hírügynökség szerint tehát ez csupán politikai kérdés). Bernard Podvin, a francia egyház szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta: növelni szeretnék az imával a tudatosságot a komoly társadalmi kérdésekkel kapcsolatban. A Reuters ezután feleleveníti, hogy XVI. Benedek hányszor és minek kapcsán szólalt fel az azonos neműek „házassága” ellen. 
A nemzeti ima apropója, hogy a májusban Nicolas Sarkozy eddig jobboldali elnökkel megválasztott, új szocialista államfő, Francois Hollande a kampányban kijelentette: megreformálja a házassági törvényt, és legalizálja a homoszexuálisok „házasságát”, ha lehet, már jövőre. A közvélemény-kutatások szerint egyébként a franciák kétharmada támogatja ezirányú törekvéseit. Júniusban ráadásul a szocialista párt megnyerte a választásokat.
Philippe Barbarin lyoni bíboros azonban rámutat: már a Biblia első lapja Isten által létrehozott intézményként definiálja a házasságot, ami egy férfi és egy nő szövetsége. A Europe 1 rádiónak adott nyilatkozatában kijelentette: senkinek nem kellene meglepődnie, hogy a katolikusok elfogadják a Biblia első oldalán írottakat, és azt akkor is vallják, ha a parlament máshogy dönt. 
A Reuters ugyanakkor helyesen megjegyzi: az 1,3 milliárd hívőt számláló katolikus egyház ellenzi a homoszexuális aktust, viszont tiszteletre hív fel a homoszexuális beállítottságú személyek iránt. 
Az új francia elnök egyébként a hazájában illegális euthanáziát is pártolja, és bizottságot hozott létre a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatára. 
Magyar Kurír



Skót püspök: a többnejűséget vajon miért nem engedélyezik?

 

Keith O’Brien bíboros után a múlt héten Hugh Gilbert aberdeeni püspök is felszólalt a skót kormány szándéka ellen, mellyel újra kívánják definiálni a házasságot, hogy legalizálhassák az egyneműek házasságkötését.
„Az ebédhez étel kell, a házassághoz pedig egy férfi és egy nő. Ez nem csupán társadalmi szokás. Ezt nem lehet egy kormánydöntéssel megváltoztatni. Ez az élet ténye. Bármelyik kormány hozhat bármilyen törvényt; törvényben rögzítheti, hogy minden, aminek négy lába van, asztal, még ha az kutya vagy ló is – csakhogy attól az még nem lesz úgy” – mondta a püspök.
„Hogy lehet az, hogy egy férfi házasságot köthet egy másik férfival, de nem köthet házasságot két nővel? S ha tényleg egyenlőséget akarunk, vajon miért nem vonatkozik az egyenlőség arra az unokahúgra is, aki igazán, szívből szereti a nagybátyját?” – mutatott rá a liberális érvelés következetlenségére.
„Tudom, hogy vannak homoszexuális emberek az egyházi közösségben. Ígérem, hogy mindig is szeretni és tisztelni fogom őket, és segítem a szerető Istennel való kapcsolatukban. De összeadni nem fogom őket. Ezt egyszerűen nem tehetem” – idézi Hugh Gilbert aberdeeni püspököt a Scottish Catholic Observer.
Magyar Kurír

Újabb szabotázs – nem tudták fellőni az orosz műholdakat

Újabb rejtélyes „baleset” történt - Moszkva tegnap délelőtt a Kazahsztánban lévő Bajkonur űrközpontból lőtte volna fel a Telkom-3 és az Expressz MD2 műholdakat, amiket végül nem sikerült pályára állítani, ugyanis az indítórakéták meghibásodtak. Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz azonnal közleményt adott ki, hogy felfüggesztik a Briz-M indítóval ellátott Proton-M hordozórakéták használatát, ameddig a baleset kiváltó okait nem azonosítják. A Roszkozmosz által felállított válságstáb sürgősségi ülést tart, hogy meghatározzák a hiba okait.
A két műhold Indonéziában biztosított volna TV szolgáltatást. A Telkom-3 műholdat az orosz Resetnyev űrkutatási cég építette a Thales Alenia Space kommunikációs berendezéseinek használatával, az Expressz MD2 pedig egy kisebb, az állami űrkutatási cégek által épített kommunikációs műhold volt.
A RIA Novosztyinak nyilatkozó szakértők emberi mulasztással magyarázzák a meghibásodást, de mivel ez lett volna az első alkalom, hogy Indonézia műholdat vesz Oroszországtól, sokkal valószínűbb, hogy ebben az esetben is szabotázs történt. Az elmúlt két évben feltűnő mértékben szaporodtak meg a balesetek (és kész gyártmányok esetén a nem várt meghibásodások) azokon a területeken, melyek Oroszország számára komoly bevételt vagy stratégiai előnyt jelentenek, mint például a repülőgépgyártás és a műholdak terén. Ez egyértelműen az orosz gazdaság gyengítésére és az orosz katonai jelenlét korlátozására irányuló művelet.
A két műhold összesen 1,4 milliárd rubel veszteséget jelent Moszkvának, és a Roszkozmosz közleménye szerint az indítórakétákat veszélyes űrszemétként kell kezelni, tehát további károk és elképzelhetőek.
Molnár István

Izraeli lakópark miatt kell menniük

Ultramedia 48 videóriportja 2012.08.01-jén
Kamaraerdő hobbitelkes részeiről eltávolítják a bérlőket házaikat saját költségükön kell lebontaniuk. Van aki majd harminc éve műveli itt a kertet, tartja karban hétvégi házát. Ám menniük kell mert a területet többek között egy izraeli befektetési csoport szerezte meg, akik lakóparkot építenek a gyönyörű vidékre.
Szabad Riport megjegyzése: Deja vu érzésünk van. Elindult az izraeli zsidók erőszakos földfoglalása – akárcsak Palesztinában.
Lebuldózerezik a házakat – akárcsak Palesztinában.
Földfoglalás a jog fegyverével is zajlik, a szerződéseket diktátummá alakították – akárcsak Palesztinában.
A saját házaiktól, terményeiktől fosztják meg azokat, akik életük és két kezük munkájával teremtettek értéket – akárcsak Palesztinában.
Hitel- és adósság csapdába kényszerítik azokat, akiket megfosztottak elővásárlási joguktól.
Ez a tipikus zsidó mentalitás: pénzért – no meg kenőpénzért – mindent a fajtársaknak! Undorító és aljas kufárok – mint a pénzváltók Jeruzsálemben. SZRTI