2012. augusztus 7., kedd

Íriszleolvasás = Gyorsabb áthaladás a repülőtéri biztonsági ellenőrzésen

Szeretnél zökkenőmentesen és gyorsan áthaladni a repülőtéri biztonsági ellenőrzésen? Nem gond. Mostantól a dallasi Fort Worth nemzetközi repülőtéren, ha valaki hajlandó kicsit többet fizetni és hagyni, hogy a biztonsági emberek leolvassák íriszét, kikerülheti a hosszú várakozást. Igazán megéri, nem igaz?
Az opciót a CLEAR (jelentése: tiszta) nevű cég kínálja előfizetett ügyfelei számára. Egy alapos igazolási eljárást követően a tag egy titkosított azonosító kártyát kap, amivel biztonsági előjogokat élvezhet a programban résztvevő reptereken.
„Jelentkezéskor ellenőrizzük és igazoljuk a személy jogosítványának és útlevelének hitelességét,” magyarázza Caryn Seidman-Becker, a CLEAR elnök-vezérigazgatója. „Ezt követően ujjlenyomatot veszünk, beolvassuk a jelentkező íriszét és lefényképezzük. Ezeknek az adatoknak a segítségével pedig létrehozzuk az illető személyazonossága és biometrikus azonosítói közötti megtéveszthetetlen és áthatolhatatlan kapcsolatot.”
Bár a biztonsági vizsgálatok ideje jelentősen megrövidül, a személyre szabott kártya birtokosai nem mehetnek egyenesen a kapuhoz a parkolóból. A CLEAR tagoknak ugyanúgy át kell esniük a szokásos ellenőrzéseken, a különbség, hogy nem kell sorban állniuk.
„A CLEAR által alkalmazott eljárás a személyazonosság kétséget kizáró megállapításán alapul. Aki egyszer megkapta a kártyát, nem kell, hogy minden alkalommal elővegye a jogosítványát. Elég, ha behelyezi a kártyáját és az ujját a leolvasóba,” mondja Seidman-Becker.
Természetesen egyesek aggódnak érzékeny személyes információk védelme, illetve annak hiánya miatt. Megnyugtatásukra Seidman-Becker elmondta, hogy a cég „magas védelmi színvonalú kódolt rendszert alkalmaz, ami nemcsak az adatok integritását, hanem a tagok adatainak védelmét is biztosítja.”
„Soha nem osztanánk meg vagy adnánk el tagjaink adatait.”
A CLEAR több fülkét is felállított a dallasi Fort Worth repülőtéren. A szolgáltatás éves díja pedig 170 dollár.
A CLEARcard regisztrált utazási szolgáltató 2009-ben csődbe ment, most azonban új vezetés alatt próbálkoznak visszatérni a piacra.
Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) szintén kínál ingyenes előszűrő programot a gyakori utazók számára, amit alapos vizsgálatok és ellenőrzések után kaphatnak meg a jelentkezők. 

 Forrás: dfw.cbslocal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése