2012. augusztus 7., kedd

Felújították a nemzeti imanapot Franciaországban

A francia nemzetért tartanak imanapot Franciaországban augusztus 15-én, a régi hagyományoknak megfelelően. A Reuters hírügynökség azt tartotta érdekesnek kiemelni ennek kapcsán, hogy a nemzetért mondott ima ellenzi az azonos neműek „házasságát”.
A francia nemzeti imanapot még XIII. Lajos rendelte el 1638-ban, hogy a francia hívek a Szűzanya mennybenetelének ünnepén az országért imádkozzanak. A második világháború után azonban megszakadt a nemzeti imanap hagyománya. 
A felújított imanapon az imádságban többek közt az újonnan megválasztott vezetőkért imádkoznak, hogy a közérdek szolgálatát előbbre tegyék a magánérdekek szolgálatánál. Az ima a tradicionális családokért is szól. A gyermekek pedig nem szabadna, hogy a felnőttek vágyainak és konfliktusainak tárgyává váljanak, hanem élvezniük kell „édesapjuk és édesanyjuk” szeretetét. 
A Reuters azt állítja, hogy az ilyen ima új a francia püspököknek, akik nem szoktak beavatkozni politikai kérdésekbe (a hírügynökség szerint tehát ez csupán politikai kérdés). Bernard Podvin, a francia egyház szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta: növelni szeretnék az imával a tudatosságot a komoly társadalmi kérdésekkel kapcsolatban. A Reuters ezután feleleveníti, hogy XVI. Benedek hányszor és minek kapcsán szólalt fel az azonos neműek „házassága” ellen. 
A nemzeti ima apropója, hogy a májusban Nicolas Sarkozy eddig jobboldali elnökkel megválasztott, új szocialista államfő, Francois Hollande a kampányban kijelentette: megreformálja a házassági törvényt, és legalizálja a homoszexuálisok „házasságát”, ha lehet, már jövőre. A közvélemény-kutatások szerint egyébként a franciák kétharmada támogatja ezirányú törekvéseit. Júniusban ráadásul a szocialista párt megnyerte a választásokat.
Philippe Barbarin lyoni bíboros azonban rámutat: már a Biblia első lapja Isten által létrehozott intézményként definiálja a házasságot, ami egy férfi és egy nő szövetsége. A Europe 1 rádiónak adott nyilatkozatában kijelentette: senkinek nem kellene meglepődnie, hogy a katolikusok elfogadják a Biblia első oldalán írottakat, és azt akkor is vallják, ha a parlament máshogy dönt. 
A Reuters ugyanakkor helyesen megjegyzi: az 1,3 milliárd hívőt számláló katolikus egyház ellenzi a homoszexuális aktust, viszont tiszteletre hív fel a homoszexuális beállítottságú személyek iránt. 
Az új francia elnök egyébként a hazájában illegális euthanáziát is pártolja, és bizottságot hozott létre a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatára. 
Magyar Kurír



Skót püspök: a többnejűséget vajon miért nem engedélyezik?

 

Keith O’Brien bíboros után a múlt héten Hugh Gilbert aberdeeni püspök is felszólalt a skót kormány szándéka ellen, mellyel újra kívánják definiálni a házasságot, hogy legalizálhassák az egyneműek házasságkötését.
„Az ebédhez étel kell, a házassághoz pedig egy férfi és egy nő. Ez nem csupán társadalmi szokás. Ezt nem lehet egy kormánydöntéssel megváltoztatni. Ez az élet ténye. Bármelyik kormány hozhat bármilyen törvényt; törvényben rögzítheti, hogy minden, aminek négy lába van, asztal, még ha az kutya vagy ló is – csakhogy attól az még nem lesz úgy” – mondta a püspök.
„Hogy lehet az, hogy egy férfi házasságot köthet egy másik férfival, de nem köthet házasságot két nővel? S ha tényleg egyenlőséget akarunk, vajon miért nem vonatkozik az egyenlőség arra az unokahúgra is, aki igazán, szívből szereti a nagybátyját?” – mutatott rá a liberális érvelés következetlenségére.
„Tudom, hogy vannak homoszexuális emberek az egyházi közösségben. Ígérem, hogy mindig is szeretni és tisztelni fogom őket, és segítem a szerető Istennel való kapcsolatukban. De összeadni nem fogom őket. Ezt egyszerűen nem tehetem” – idézi Hugh Gilbert aberdeeni püspököt a Scottish Catholic Observer.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése