2012. augusztus 7., kedd

Újabb szabotázs – nem tudták fellőni az orosz műholdakat

Újabb rejtélyes „baleset” történt - Moszkva tegnap délelőtt a Kazahsztánban lévő Bajkonur űrközpontból lőtte volna fel a Telkom-3 és az Expressz MD2 műholdakat, amiket végül nem sikerült pályára állítani, ugyanis az indítórakéták meghibásodtak. Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz azonnal közleményt adott ki, hogy felfüggesztik a Briz-M indítóval ellátott Proton-M hordozórakéták használatát, ameddig a baleset kiváltó okait nem azonosítják. A Roszkozmosz által felállított válságstáb sürgősségi ülést tart, hogy meghatározzák a hiba okait.
A két műhold Indonéziában biztosított volna TV szolgáltatást. A Telkom-3 műholdat az orosz Resetnyev űrkutatási cég építette a Thales Alenia Space kommunikációs berendezéseinek használatával, az Expressz MD2 pedig egy kisebb, az állami űrkutatási cégek által épített kommunikációs műhold volt.
A RIA Novosztyinak nyilatkozó szakértők emberi mulasztással magyarázzák a meghibásodást, de mivel ez lett volna az első alkalom, hogy Indonézia műholdat vesz Oroszországtól, sokkal valószínűbb, hogy ebben az esetben is szabotázs történt. Az elmúlt két évben feltűnő mértékben szaporodtak meg a balesetek (és kész gyártmányok esetén a nem várt meghibásodások) azokon a területeken, melyek Oroszország számára komoly bevételt vagy stratégiai előnyt jelentenek, mint például a repülőgépgyártás és a műholdak terén. Ez egyértelműen az orosz gazdaság gyengítésére és az orosz katonai jelenlét korlátozására irányuló művelet.
A két műhold összesen 1,4 milliárd rubel veszteséget jelent Moszkvának, és a Roszkozmosz közleménye szerint az indítórakétákat veszélyes űrszemétként kell kezelni, tehát további károk és elképzelhetőek.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése