2013-ban az Év Gyógynövényének az MGYT (Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság) Gyógynövény Szakosztályának vezetősége a máriatövist választotta. A növény tulajdonságainak feltárásával és nemesítésével számos magyarországi kutatási eredmény mutatható fel.

mariatovis
A máriatövis vagy szamárkóró hatásosan regenerálja
* a májat,
* kutatások eredményei szerint pedig vírusos májgyulladás esetén is jótékony lehet,
* kivédi a káros anyagok hatását a májra,
* és segít a májsejtek szerkezetének megőrzésében.
Mivel napjainkban májunk a sok stressz és a vegyi anyagok, gyógyszerek használata következtében nagyon sok káros hatásnak van kitéve, éppen ezért talán azoknak is jó, ha máriatövist fogyasztanak, akik nem kifejezetten májbetegek. Erős méregtelenítő hatása miatt a fogyókúrázó szervezetre is jó hatással van.
A növény hatóanyagai serkentik az epetermelést, segítenek a mérgek kiürítésében és a zsírok hatékony lebontásában. Óriási antioxidáns hatása van a máriatövisnek, mely segítségével semlegesíthetjük a káros szabadgyököket is. Teaként nem nagyon használatos, mert ebben a formában hatóanyagai nehezen oldódnak ki, inkább kapszula formájában vásároljuk meg a gyógynövényboltokban.
A gyógynövény leghatásosabb részei a sylimarint tartalmazó érett magok, ezeket hasznosítják a májvédő kapszulák is. A kúra nem csak a májbetegségben szenvedőknek ajánlott, azok is nyugodtan szedjenek máriatövis kapszulát, akik hosszú ideig toxikus anyagokkal kerülnek kapcsolatba, sokáig gyógyszeres kezelés alatt állnak, vagy csak egyszerűen tenni akarnak valamit egészségük megőrzése érdekében.

Dr. Madarasi Pál gyűjtése