2014. március 29., szombat

Obama újabb őrült ötlete

Obama szaúdi útján azt vitatja meg, hogy adjanak légvédelmi rakétákat a szíriai kannibáloknak. Állítólag az első szállítmányok már megérkeztek Szaúd-Arábiába. Éppen jókor, mivel a lázadók éppen újabb nagy veszteséget készülnek elkönyvelni Alepponál. Katonai tanácsadói hiába akarták meggyőzni az elnököt, hogy ez egy nagyon rossz ötlet, mert veszélybe sodorják a civil légi forgalmat, legfőképpen az izraeli civil légi közlekedést. A rakéták ugyanis bárhová kerülhetnek a lázadók kezéből, persze jó pénzért. A Szíriában harcoló bandák felépítése ugyanis mára teljességgel átláthatatlan, káoszba süllyedt, azt sem tudni ki hol és kivel harcol, lehet hogy éppen egymás ellen.

A Stringerrel még egy csimpánz is elboldogul.
A félelem teljesen jogos. A csalódott kannibálokra ugyanis a legjellemzőbb, hogy pillanatok alatt volt uraik ellen fordulnak. Ráadásul, ha elfajulna az orosz-cionista ellentét, akkor orosz ügynökök, mint amerikai lopott rakétákkal lövöldöző terroristák, azt lőnek le akit csak akarnak. Még a kezük is tiszta marad, csak Obama balul elsült rakéta adományaira kell fogni. Vagyis a félelem duplán jogos. De a makogó páviánéknál - avagy Obamánál ez nem lényeg. Indulati alapon dönt, mivel lassan toporzékolnak dühükben a tehetetlenség miatt. Az orosz külpolitika ugyanis pontosan azokkal a fegyverekkel veri őket hülyére, amivel eddig kirabolták és terrorizálták a fél világot. Saját szabályaikkal, saját térfelükön.

http://www.hidfo.net/2014/03/29/obama-ujabb-orult-otlete


Minden helyzetre van megoldás most is, ahogy eddig: Gazdatanács


- A gazdák verik az asztalt, a jegyzők sápadoznak -
Nem jelent meg a nagyon várt földbizottságokról szóló kormányrendelet.
Ma kérhették volna utoljára a települési jegyzőktől a termőföldet használó gazdálkodók, hogy vegyék őket névjegyzékbe az úgynevezett helyi földbizottságok későbbi megalakításához. Bár a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a bizottságok megválasztásáról szóló kormányrendeletet szakmai körökben beharangozta, az új szabályozás végül nem jelent meg. Ezért most a „gazdák ütik az asztalt, a jegyzők pedig sápadoznak”, és egyelőre nem tudni, hogy a földbizottságok - amelyeknek május elsejétől a földadásvételi szerződéseket kellene véleményezniük a földhivatalok számára - mikor és hogyan jöhetnek létre. Vagy létrejöhetnek-e egyáltalán?
Egy kormányrendelet tervezete szerint a földhasználó gazdálkodók március 14-ig kérhették volna a települési jegyzőktől, hogy vegyék fel őket az úgynevezett gazdálkodói közösségi névjegyzékbe, amelynek összeállítására a helyi földbizottságok megalakítása miatt lett volna szükség. A tavaly nyáron elfogadott új földforgalmi törvény szerint a földbizottságok feladata lenne, hogy véleményezzék a május elseje után megkötött földadásvételi szerződéseket, és állásfoglalásaikat a földvásárlási megállapodásokat vizsgáló földhivataloknak figyelembe kellene venniük. A földbizottságok megalakításának részletes szabályairól kormányrendeletet kellett volna kiadni, de az végül nem jelent meg.
Pedig szakmai körökben már kampányolt a VM
Az agrarszektor.hu információi szerint ugyanakkor az elmúlt hetekben a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárszakmai körökben „az egész országot beterítette” az új kormányrendeletet beharangozó információkkal, ezért most zavarokat okoz, hogy a szabályozás nem lépett hatályba. Az informális hírek alapján ugyanis számos termelő szerette volna regisztráltatni magát a gazdálkodói közösségi névjegyzékbe, de a jegyzők e lehetőségről hatályos szabályozás híján semmit sem tudtak. A gazdák most ütik az asztalt, a jegyzők pedig sápadoznak – fogalmaztak az agrarszektor.hu-nak érdekképviseleti szakértők.
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége- AGRYA ma egy tájékoztatást is kiadott, amely többek között arra hívta fel a termelők figyelmét, hogy március 14-e az utolsó nap, ameddig a névjegyzéki felvételt a jegyzőknél kérhetik. Mivel a kormányrendelet nem jelent meg, az AGRYA tájékoztatása csak a háttérben zajló műhelymunkákról informálhatott, de a szervezet szerint legalább ráirányította a figyelmet a földbizottságok körüli helyzetre.
Május elsejétől kellene működniük
A földbizottságok létjogosultságát egyes vélemények szerint az adja, hogy a helyi gazdák tudják a legjobban megállapítani, saját településeik környékén kik vásárolhassanak termőföldet és kik ne. A március 14-i regisztrációs időpontot az indokolta, hogy ezt követően még egy választási procedúrát is végre kellett volna hajtani, hogy a bizottságok május elsejétől megkezdhessék működésüket.
Az eddigi elképzelések szerint a jegyzőknek április 7-10. között kellett volna kiküldeniük a névjegyzékbe vettek számára azt a meghívót, amely a gazdálkodói közösségek összehívásáról és a helyi földbizottságok megalakításáról szól, a titkos választásokat pedig legkésőbb április 21-ig kellett volna lebonyolítani. A bizottságokba 3-9 tag és 2-5 póttag kerülhetett volna attól függően, mekkora az egy-egy településhez tartozó termőterület. A grémiumokban a háromszáz hektárnál nagyobb földet művelő gazdálkodók legfeljebb egyharmados arányban képviseltethették volna magukat.
Minden helyzetre van megoldás
Egyelőre nem tudni, hogy a szükséges kormányrendelet később megjelenik-e és a helyi földbizottságok május elsejéig meg tudnak-e alakulni. Az viszont biztosra vehető, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kaphat többletfeladatokat, ha a földbizottságok nem jönnek létre. A tavaly elfogadott földügyi szabályozás szerint ugyanis a földhivataloknak a NAK területi szervezeteit kell megkeresniük, ha a földbizottságokat május elsejéig nem választják meg, illetve azok valamilyen okból működésképtelenné válnának.
Eddig a hír.
S hozzátenni sem lehet többet és mást, mint az utolsó bekezdést megismételni csupán. Igen, mindenre van megoldás, most is van megoldás: GAZDATANÁCS!!!
Gazdatanácsok Szövetsége titkársága

Jüan alapú elszámoló központok Európában

Németország és Kína Március 28-án Berlinben megállapodtak egy nemzetközi RMB alapú elszámolóház létrehozásáról Frankfurtban. Az egyezséget a Deutsche Bundesbank és a Kínai Népi Bank vezetői írták alá. A megállapodás célja, hogy a német-kínai kereskedelmi ügyleteket erősítsék. Ezzel a lépéssel Kína nem titkolt célja, hogy a dollárnak és az eurónak komoly versenytársa legyen a nemzetközi pénzpiacokon is. Tekintve, hogy a kínai valuta nem vihető ki az országból, ezért eljött az RMB ideje.
Hídfő.net | Jüan alapú elszámoló központok európában
Az RMB (renminbi, kínaiul kb. a "nép pénze") Kína hivatalos pénzneme, egysége a jüan. Az RMB kifejezéssel amikor találkozunk tehát nemzetközi pénzügyi műveleteknél, akkor gyakorlatilag nincs másról szó, mint a kínai konvertibilis valutának a külföldiek számára használt verziójáról, ami csak a magánszemélyek számláin konvertibilis, vállalkozásoknál nem. Gondoljunk csak Nagy-Britannia hivatalos pénznemére, a font sterling-re, aminek egysége a font. A konvertibilis szó pedig nem jelent mást, mint hogy az adott valuta szabadon váltható a nemzetközi pénzpiacokon bármely más valutára.
Kína itt nem állt meg. Ostrom alá vette a cionizmus fellegvárát, a londoni City-t is. RMB-ben történő tranzakciók 2010-től ugyanis elérték a napi 120 milliárd USD-t mostanra. Anglia nem akar kimaradni a jó üzletből, így a Bank of England beleegyezett az RMB elfogadásába, a döntés Március 31-én lép életbe.
Nagy Kálmán

1900 mecset és 98 templom dőlt romba Szíriában

Szomorú jubileum köszöntött Szíriára. A három éve tartó polgárháború tragikus mérlege: 140 ezer halott, kétmilliónál több menekült, romba dőlt mecsetek és templomok. A Vatikáni Rádió német szerkesztősége és az osztrák Kathpress számol be a helyzetről.

Földönfutóvá váltunk saját otthonunkban – fogalmazzák meg helyzetüket az országban maradó lakosok.
Szíria katolikus püspökei tanácskozásra gyűltek össze Libanonban. Nyilatkozatukban kifejezték országukkal, népükkel és kormányukkal való szolidaritásukat. Boutros Marayati, Aleppo örmény katolikus püspöke a nyilatkozat indoklásaként azt hangsúlyozta: fontos, hogy egy népnek legyen kormánya. Az országot kormányozni kell, a nép nem maradhat fej nélkül, az ország intézményeinek irányításra van szükségük. Ahhoz, hogy átmeneti kormány fel tudjon állni, meg kell szűnnie a terrorizmusnak. Az első lépés a fegyverszünet lenne, anélkül nem lesz elmozdulás.

A három éve dúló polgárháború mérlege drámai: 140 ezer halott, több mint két millió menekült, 1900 romba dőlt mecset és 98 földig rombolt templom. Megsemmisült 1600 iskola, a kórházak 60 százaléka romhalmaz. Az otthon maradottak földönfutóvá váltak saját hazájukban. Sokan sátrakban élnek, mások otthonukban éhínségtől, hidegtől, víz- és áramhiánytól szenvednek, de nem akarják elhagyni házaikat, mert félnek, hogy hátrahagyott holmijaikat kifosztják és felégetik.

Ebben a helyzetben Boutros Marayati püspök szerint a szembenálló feleknek meg érteniük: a terror nem vezet sehova. „Ebben a háborúban mindannyian csak veszítünk, nyerni nem lehet. Országunk lassan romhalmazzá válik” – nyilatkozta a főpásztor.

Magyar Kurír




Szíria: Az aleppoi front összeomlott


A Szír Arab Hadsereg légiereje szétzúzta a terrorista patkányok tüzérségét. Két napig folyamatosan bombázták az állásaikat. A helyszínről jelentő tudósító így jellemezte a kormány oldalán harcoló katonákat: minden katona olyan, mintha tűz lobogna bennük. Mindenki lelkes. Az USA-ból fizetett férgek ezrével menekülnek Törökország felé. A kannibálok vesztesége az elmúlt két nap alatt több mint hatszáz halott és több mint 1500 sebesült. A hadsereg lehallgatta a terroristák és a török hadsereg között zajló rádióbeszélgetést. A törökök annyi terrorista sebesültet mentenek ki, hogy a környező törökországi kórházak már tele vannak.
Házról-házra, utcáról utcára előre!
Két nappal ezelőtt írtuk, hogy az Asszad hadsereg sorozatvető rakétákkal és bombázó repülőkkel hevesen támadja a terrorista állásokat. A támadás azóta is folyamatosan tartott. Éjjel már török helikopterek is megjelentek, amivel magas rendfokozatú parancsnokokat, török tanácsadókat és összekötőket mentettek ki Szíriából. A jelentések szerint nagyjából 3000 terrorista hagyta el idáig Aleppót és menekül Törökország felé. Erdogan közben már kínjában mindenféle provokációval próbálkozik, csak hogy háborúba mehessen a NATO.
A hadsereg aleppoi támadását vezető parancsnok szerint, ha így haladnak, 48 órán belül eldől a csata, és utána már csak az utóvéd csoportokat kell felszámolni.
Csak így tovább fiúk!

http://www.hidfo.net/2014/03/29/sziria-az-aleppoi-front-osszeomlott

Vidéki történet


Ismered a parasztot? Nem azt, akire most gondolsz. Nem a modortalan, műveletlen bunkót. Az igazi parasztot. Nem? Mesélek róla. Nem a nagygazdáról, az egészen kicsiről. Nem a vállalkozóról, aki sokmilliós gépparkot tudhat magáénak, aki Uniós támogatásokhoz jut, feketén adja a termény egy részét, főállású növénydoktort, agronómust, könyvelőt tart és Porsche terepjáróval jár vadászni. Arról mesélek, aki néhánytíz hektárt művel. Ebből él, ebből tartja el a családját.
A paraszt ezernyi dologhoz ért. Ismeri a földet, az időjárást. Tudja a természet ősi törvényeit.
Tudja, melyik földdarabba mit jó vetni. Hol zsírosabb, hol soványabb. Tudja, melyik növény kell a napsütötte oldalba, melyiket a homokosabba. Tudja, hol van pangóvíz, hol szikes.
Tudja azt is, vadjárta részre szálkás gabona kell, azt nem eszi annyira az őz. Szúrja a száját.
Ősszel felszántja a földet. Vezeti a traktort, ahhoz is ért. Kell is értenie. Örömmel nézi a zsírosan kiforduló földet.
A földje közepén álló néhány fát, bokrot nem bántja. Kell a madaraknak fészekrakó helynek. Körbeszántja.
Boronál, elveti a gabonát. Hengerekkel lenyomja a földet, hogy egyenletesen keljen.
Minden reggel a földjén jár, figyeli, bújik-e a vetemény.
Örül, amikor az első apró, zöld hajtások előbukkannak a hantok közül.
Nézi az eget, mikor ígér egy kis esőt.
Tudja, mikor kell kiszórni a fejtrágyát. Mikor milyen fertőzés ellen kell permetezni.
Tudja, mi kell a növénynek, hogy szépen teleljen.
Közben figyeli az időjárást. Mindig figyeli. Barát és ellenség, ősidők óta.
Télen hóért könyörög, hogy takarja be a vetést. Kell a védelem a fagy ellen, a fehér paplan. Kell a megolvadó hó is, hogy beszivárogva a talajba öntözze azt. Aztán hidegért könyörög, mert ha nincs fagy, a kártevők áttelelnek. Nagy lesz a költség, drága a növényvédőszer. 
Később azért könyörög, a hótakaró felszíne ne olvadjon, majd fagyjon jéggé. Megfullad alatta a növény. Ma már nincs birka, amit kihajthatna a földre, hogy feltörje a jeget.
Amikor leolvadt a hó a földekről, figyeli, hópenész megtámadta-e? Ha igen, kiheveri-e?
Trágyázza, nevelgeti a gabonát. Tudja, ha fehér foltot lát, jót nem jelent. A fránya vetésfehérítő. Gyorsan kell permetezni, védeni a gyenge növényt.
Lesi az eget, kutatva egy aprócska felhő után. Kell az eső, szomjas a vetés.
Aztán, amikor itt az aratás ideje, megint az eget kémleli. Ne essen, ne ázzon az érett szem. Ne romoljon a minősége, kalászba ne csírázzon.
Ha sikerül betakarítani a termést, raktárba viszi. Reméli, jó ára lesz idén. Talán marad valamennyi pénz. Mert a terményt már lekötötte. Hitelbe kapta a műtrágyát, vetőmagot, gázolajat, növényvédő szert. A termény a fedezet.
Ha sok termett, marad magának is, nem visz el mindent az integrátor. Abból a pénzből meg kell élni a családnak is, abból kell javítani a traktort, venni új ekét, cserélni a rostát.
Sok ideje nincs, aratás után nem sokkal már csávázza a gabonát. Aztán szánt, vet, arat. Újra és újra.
Ha nincs szerencséje -mert van olyan év is, tudja jól-, akkor a tegnap még szépségesen hullámzó búzamező reggelre letiport, meggyalázott csatatér. Hiába, a jégverés nem válogat. A paraszt nyel egyet, átszámolja, mennyit kap a biztosítótól, mennyi a kár. A természet nem könyörületes, de a paraszt mindig is tudta ezt, nem berzenkedik. 
Aztán, ha nincs szerencséje és a föld jókora része bérelt volt, egy őszön már nincs, amit bevessen. Ha neki nem jutott a környékbeli földekből, ha nem nyerte el újra a régóta bérelt területet, akkor nincsen tovább.
Hiába a tudása, azt máshol használni nem lehet. Máshoz nem ért, csak a földhöz.
Eladja a gépeket, abból egy időre megélnek.
És aztán? Mi lesz később? Talán az új földesúr bérbe veszi a raktárt, abból is csurranhat valami.
Azért tavasszal megszokásból kimegy a földre, amit tavaly még ő művelt. Csak a szélére.
Nézi, hogy veri fel a gaz.
Nézi az eget. Most kellene az a pusztító jégeső! De nagyon kellene!

Szikár Jenő

AG Lukasenko: “Az elnök az legyen mindvégig népével…”


Az ukrán RBK televizióban sugárzott interjújában Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök ukrán kollégáját és barátját ostorozta.


A műsorban Alekszandr Grigorjevics Lukasenko azt mondta, hogy Janukovicsot mint barátját is elitéli, mert elnökként nem elnök módjára viselkedett.

“Tudják, én nem akarom hogy mindenki azt gondolja, hogy Lukasenko megváltozott. Tegnap barátkozott Janukoviccsal-és ma már igy beszél. Én őt elitélem mint barátot. De hogy megértsenek engem-elnök igy nem viselkedhet. Ha nem harcol vele senki, fogjon fegyvert, és harcoljon egyedül. Megölik! Mindannyin igy járunk előbb-utóbb! De sem a barátaink, sem a család, sem a gyrekeink nem fognak szégyenkezni”-ez az én megközelitésem ez ügyben-mondta Lukasenko

Az elnök az legyen mindvégig népével, nem számit, hogy a helyzet ennyire súlyos még nem volt.

“Ha pedig holnap rád lőnek, megölnek-ez a sorsod. Érti ugye? Ha úgy adódik, fel kell áldozni magad. És ő hogyan tett? Ücsörgött a rezidenciáján, és élvezte a hatalmát. És amikor már nehézzé vált a helyzet, akkor elmenekült. Nem-én ezt nem tartom vállalhatónak”-mondta Belorusszia vezetője.

De milyen elnök ő? Az utolsó üzenetében kijelenti: “Elvtársak! Hölgyeim és Uraim! Élek és virulok! Én vagyok a főparancsnok! Ám a kérdés erre: És hol van a hadsereg?”

“Aztán amikor a parlamentben ellene hangolódtak, Janukovics mint elnök magától adott át jogköröket az ellenzéknek, és elmenekült.”-mondta Lukasenko


http://balrad.wordpress.com/2014/03/29/ag-lukasenko-az-elnok-az-legyen-mindvegig-nepevel/

Catherine Ashton legitimálja a katonai diktatúrákat Európában


Alig két hónappal ezelőtt a nyugati országok még fizettek a Jobboldali Szektor és más jobboldali szervezetek tagjainak a rendőrök elleni támadásokért Ukrajnában. Órabért fizettek az utcai harcokért, és az egyszerű élelmiszerellátáson kívül még süteményekkel, sörrel is ellátták a Majdant, hogy a rögtönzött forradalmáraik haza ne menjenek három nap után. Most már nincs ételellátás, nincs sütemény, nincs sör, haza lehet menni. Emellett Catherine Ashton bejelentette, hogy a Jobboldali Szektor nyomásgyakorlása a belügyminiszter lemondására "nem demokratikus".
Nem demokratikus? A Jobboldali Szektor nyomásgyakorlása pont annyira demokratikus, mint amikor a nyugati vezetők lemondásra szólították fel a törvényesen megválasztott Janukovics elnököt. Pont annyira demokratikus, mint amikor a legitim ukrán kormányt civil ruhába öltözött nyugati zsoldosokkal távolították el. Pont annyira demokratikus, mint amikor Ahston megjelent Kijevben (felhergelni a tüntetőket) és nemzetközi támogatást ígért, majd másnap ugyanaz a mesterlövész felváltva kezdte lőni a rendőröket és a tüntetőket.
Valóban, a belügyminisztert bosszúval fenyegetni "nem demokratikus". Csakhogy a nyugati vezetők egy valamiről mélyen hallgatnak: az egész kijevi kormánynak semmilyen demokratikus felhatalmazása nincs. Se választás, se népszavazás, - semmi, amire az ehhez hasonlatos kritikákhoz Ashtonnak szüksége lenne. Turcsinovot ki nevezte ki? Catherine Ashton? Vagy Obama? A belügyminisztert pedig ugyanez az illegitim hatalom nevezte ki, arról legfeljebb a NATO főtitkárát kérdezték meg, az ukrán népet nem.
A nyugat ezzel ledöntötte azokat a korlátokat, miszerint a "fejlett nyugati társadalomban" csak a demokratikusan megválasztott vezetőket lehet demokratikusnak elismerni. A nyugati vezetők nyilatkozatai új törvényt állítanak fel: az a demokratikus vezető, akinek elég katonai potenciál van a háta mögött ahhoz, hogy a többi ne merjen fegyveres lázadást kezdeni.
Onnantól, hogy az első puccs megtörtént és ezzel a rend felborult, csak idő kérdése, hogy egy újabb fegyveres hatalomátvétel történjen. Onnantól nincs többet olyan, hogy demokrácia. Akinek elég ereje van, hogy eltávolítsa a kormányt, az megteszi. Az atlantisták hatalomátvétele Kijevben eltörölte a demokrácia illúzióját, így semmilyen erkölcsi alapjuk nincs arra, hogy a "demokratikusságot" bárkin is számon kérjék.
Pontosan Catherine Ashton tette lehetővé, hogy a nem-demokratikus szerveződések is annak reményében kezdjenek fegyveres lázadást, hogy győzelem esetén más országok elismerhetik őket legitim kormánynak. Ashton volt az, aki háborút hirdetett annak kijelentésével, hogy a kormányt el kell távolítani bármi áron. Ledöntötték a korábbi elvárásokat, ezzel Ashton üzenetet küldött minden kormányellenes szerveződésnek: mostantól nem kell a szavazás, elég a fegyver és a harc.
Van-e bármi alapja Catherine Ashtonnak arra, hogy más, nem demokratikus ellenzéki csoportokon számon kérje a demokráciát, miközben az ő pártfogoltjainak sincs demokratikus felhatalmazása? Nincs semmi alapja. Sőt, kijelenthetjük: Ashton volt az első, aki megteremtette egy katonai diktatúra jogi alapjait Európában. A nyugat eltaszította magától azokat, akiknek fegyveres segítségért cserébe hatalmat ígért. Innen már nincs visszaút: azé a kormány, akinél több a lőszer, - és erről kizárólag a demokrácia leple alatt gyarmatosító nyugati vezetők tehetnek.
Molnár István

Megütheti a bokáját a NAV - vizsgálódhat az EU-s bíróság is

Üldözőből üldözött...

Csak idő kérdése, hogy az Európai Bíróság elé citálják a NAV-ot a visszaigényelt áfaösszegek jogtalan visszatartása miatt – állítja a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője. Az adójogi és adóperes iroda szakértői szerint a késedelmes kiutalások aránytalanul nagy terhet jelentenek a hazai vállalkozásoknak és ezzel az adóhatóság az uniós előírásokat is megsérti.
Az ügyvédi iroda tapasztalatai szerint az utóbbi években nem változott az az adóhivatali gyakorlat, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a kiutalás előtti ellenőrzésekre hivatkozva jelenleg is több ezer ügyben késlelteti a visszaigényelt áfa kifizetését, amellyel sokszor helyrehozhatatlan károkat okoz az érintett vállalkozásoknak.
Alapesetben ugyanis, ha egy vállalkozás árut, szolgáltatást vásárol, a vételár részét képező áfát jogosult visszaigényelni. A visszaigényelt áfát a NAV köteles lenne legkésőbb 75 napon belül, bizonyos esetekben még ennél is korábban, kiutalni. A NAV az áfa kiutalása előtt rendszerint ellenőrzést folytat le, így győződik meg arról, hogy a visszaigénylés jogos-e. A probléma abból adódik, hogy a kiutalás előtti ellenőrzés gyakran hónapokig, sőt akár évekig is elhúzódik, és a NAV az áfát az ellenőrzés befejezéséig nem utalja ki. A kiutalási eljárások elhúzódása pedig sok cég működését ellehetetleníti.
Az ügyvédi iroda szakértői szerint a kiutalások elhúzódása különösen érzékenyen érintik azokat a vállalkozásokat, amelyek külföldre értékesítenek terméket, hiszen ezek a vállalkozások az eladásaik után belföldön fizetik meg az áfát, az eladásaik viszont külföldön adókötelesek, ami azt jelenti, hogy a beszerzéseiket terhelő belföldi áfát folyamatosan vissza kell igényelniük a NAV-tól. A kiutalás elhúzódása ezeknél a vállalkozásoknál egyenlő azzal, hogy az árubeszerzéseik nettó értékének közel egyharmadát kitevő áfát nem kapják vissza, így gyakran előfordul, hogy a vállalkozás teljes pénze bennragad a NAV-nál és a vállalkozásnak hitelt kell felvennie a működése finanszírozásához.
Az ügyvédi iroda szakértői úgy vélik, hogy az áfa-visszautalásokat megelőző hatósági ellenőrzések, csak bizonyos fokig indokolják a kiutalások késedelmét, a gyakorlatban sokszor évekig elhúzódó ügyek miatti csúszások nem felelnek meg az uniós előírásoknak. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy ez ellen nem sokat lehetett tenni, ám ebben akár változás is állhat be.
Lehetne belőle EU bírósági ügy is
Harcos Mihály, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje arra hívta fel a figyelmet, hogy a közelmúltban, több esetben is az Európai Bíróság tett pontot ilyen megoldhatatlannak tűnő problémák végére. Az említett esetekben ugyanis az Európai Bíróság azt vizsgálta, hogy a NAV gyakorlata összeegyeztethető-e az uniós szabályokkal. Ha pedig nem volt az, akkor a döntést követően az Európai Bizottság ellenőrizte, vajon a NAV az Európai Bíróság döntésének megfelelően jár-e el.
Ezek alapján Harcos szerint elképzelhető, hogy az elhúzódó áfa-kiutalások ügyében is hasonló helyzet állhat elő, így csak idő kérdése és a NAV is szembesülhet egy ezzel kapcsolatos eljárással az Európai Bíróság előtt. A közösségi jog ugyanis egyértelműen kimondja, hogy a vállalkozásokat az áfa-levonás joga "azonnali jelleggel" illeti meg, ami alatt azt kell érteni, hogy a vállalkozásoknak a visszaigényelt áfát nem évekkel később, hanem záros határidőn belül kell megkapniuk - mutatott rá az adószakértő.
Az adókijátszások elleni fellépés érdekében a közösségi jog is megengedi a kiutalások előtti ellenőrzések lefolytatását, de az adólevonási jog ebből adódó korlátozása nem terhelheti aránytalanul az érintetteket.
A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértői úgy vélik, az áfa-kiutalások elhúzódása ellentétes az uniós áfa-szabályokkal. Amennyiben ezt az Európai Bíróság is kimondaná, akkor a NAV kénytelen lesz változtatni a korábbi gyakorlatán. Ez vagy úgy történhetne meg, hogy az érintett vállalkozások bejelentést tesznek az Európai Bizottságnál, amelynek nyomán a bizottság saját hatáskörben eldönti, hogy indít-e kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben, vagy úgy, hogy az ügy az Európai Unió Bírósága elé kerül.
A gyakorlati tapasztalatok szerint ezekre ugyan kicsi az esély, viszont ha az érintett válalatok bírósági jogorvoslatot kérnek a kiutalási kérelmük elhúzódása ellen, és adott esetben az ügyüket az Európai Bíróság elé viszik, akkor a NAV-nak jó eséllyel egy elmarasztaló uniós döntéssel kell szembenéznie, hacsak közben a NAV nem változtat a kiutalási gyakorlatán - jegyezte meg Harcos.
Mit mond a NAV?
A NAV arra a kérdésünkre, hogy általában mennyi idő alatt utalják vissza az áfát, azt válaszolta: "az adóbevallásban szereplő visszaigényelt áfát alapesetben a NAV 75 napon belül utalja vissza. Ennél rövidebb határidő érvényesül, ha az adózó az általános forgalmi adó áthárítására jogalapot teremtő minden ügylet ellenértékének adót is tartalmazó összegét a bevallás benyújtásának napjáig teljes mértékben megfizette vagy tartozása megszűnt, és a feltétel fennállásáról az adózó a bevallásában a megfelelő kódkocka bejelölésével nyilatkozik. Ebben az esetben 1 millió forint alatti összegnél 30 napon, 1 millió forint vagy afeletti összeg esetén 45 napon belül teljesíti a NAV a kiutalást".
Érdeklődtünk az iránt is, hogy a visszaigényléseknek mekkora hányada lépi túl a 75 napos határidőt és mi az oka az esetleges csúszásnak. Az adóhivatal lapunknak megküldött válaszából kiderült, hogy "a jogosulatlan visszaigénylések megakadályozására és a költségvetési bevételek védelmére a kiutalni kért összegek ellenőrzését az utalási határidőkön belül kell elvégezni", illetve, hogy a "NAV különös figyelmet fordít arra, hogy az adózók jogos visszaigényléseiket határidőben megkapják". Az adóhivatal azt is hozzátette, hogy akalmazható a részutalás intézménye is, amely megteremti annak lehetőségét, hogy a kiutalás előtti ellenőrzések által nem kifogásolt részösszegek kiutalása megtörténjen. A határidőn túli visszautalások esetén viszont késedelmi kamat illeti meg az adózót - tette hozzá a NAV.
A 75 napon túli visszautalással kapcsolatban a NAV megjegyezte: az az ellenőrzéssel érintett bevallások esetében fordul elő, arányuk a feldolgozott bevallásokhoz képest minimális, és jellemzően a legkockázatosabb adózói kört érinti. Az adóhivatal szerint a vizsgálatok elhúzódásának oka általában az adózók mulasztása, illetve ellenőrzést akadályozó magatartása. A NAV szerint számos esetben fordul elő, hogy az adózók fellelhetetlenek, az iratokat nem bocsátják a NAV rendelkezésére, az adott ügyről érdemi információkkal nem szolgálnak. Ezekben az esetekben a tényállás tisztázásához az adóhivatal további eszközöket vesz igénybe (kapcsolódó vizsgálat, belföldi jogsegély, külföldi adóhatóság megkeresése). A bonyolult számlázási láncolatok feltárása a tényállás összetettsége miatt az esetek többségében hosszadalmas, hiszen kapcsolódó vizsgálatokra, külföldi adóhatóság megkeresésére lehet szükség.
A NAV arra a kérdésünkre nem adott pontos választ, hogy évente hány olyan panasz érkezik az adóhatósághoz, amely a kiutalások elhúzódását kifogásolja és ebből hány kivizsgálás ad igazat az adózónak.
Panaszok pedig vannak
A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint az éves statisztikai adatok azt mutatják, hogy a NAV-hoz benyújtott panaszok többsége a kiutalások elhúzódását kifogásolja, ezek a panaszok viszont szinte kivétel nélkül eredménytelenek. Korábban már az ombudsman is vizsgálta a NAV kiutalási gyakorlatát, és a probléma megoldását az adóeljárási jogszabályok módosításában látta.
Az ombudsman egy 2012-es vizsgálatában, ahol a panaszos az adóhivatal áfa-visszautalási eljárását kifigásolta, megállapította, hogy az adózás rendjéről szóló törvény által szabályozott adóellenőrzésre vonatkozó eljárási határidők nem teszik előre kiszámíthatóvá és egyértelművé az ügy elintézési időtartamát. Figyelembe véve, hogy az üzletszerű tevékenység gyorsan változó piaci folyamatok hatása alatt áll, illetve, hogy az ellenőrzéssel érintett adózók hosszú ideig bizonytalan jogi helyzetnek vannak kitéve, nem fogadható el az, hogy az adóhatóság előre ki nem számítható ideig foganatosítsa az ellenőrzést - állapította meg Szabó Máté alapjogi biztos.
Az ombudsman megállapította, hogy az adóellenőrzés határidejének szabályozása nem nyújt garanciát egy esetleges, visszaélésszerű jogalkalmazással szemben, illetve azt nem zárja ki, ami kárt okozhat az adózónak, és − egyéb feltételek fennállása esetén − felvetheti a közigazgatási jogkörben okozott kárért való felelősség kérdését is.
Az ombudsmani jelentés ugyanakkor azt is hozzátette: nem vitatva, hogy az adóhatóság kapcsolódó vizsgálatok és külföldi adóhatóságok megkeresése esetén addig folytathatja az ellenőrzést, amíg a tényállás teljes körű tisztázása meg nem történik a jogbiztonság követelménye megköveteli, hogy ésszerű határidőn belül lezáruljon az ellenőrzés, és ne álljon fenn kiszámíthatatlan ideig függő és bizonytalan jogi helyzet. Ezért szükséges az adóhatóság által lefolytatható ellenőrzési eljárásra (kapcsolódó vizsgálat, külföldi adóhatóság megkeresése) irányadó garanciális szabályok, megoldások kialakítása.
A Jalsovszky ügyvédi iroda szakértője szerint a kérdéses jogszabályok, legalábbis, azok, amelyek a tényleges kiutalási határidőt érintik, maradtak úgy, ahogy voltak. Bár 2012 óta a NAV-nak kifejezett jogszabályi lehetősége van arra, hogy a visszaigényelt áfa összegéből a nem vitatott részt már az ellenőrzés befejezése előtt kiutalja, és ezzel mentesítse a vállalkozásokat az ellenőrzés elhúzódása miatti terhek alól, ezzel a lehetőséggel a NAV 2012-ben mindösszesen 97 esetben élt, miközben közel 15 ezer kiutalás előtti ellenőrzést végzett.
Napi

Élet magja: A hét körből álló szent ábrázolás


A szakrális geometriát a különböző szent ábrázolásokban és az építészetben is megfigyelhetjük. Ez az értékrendszer visszavezet bennünket a történelem előtti időkbe, ahol a maga sokszínűségében egy univerzális emberi kultúrát jelenít meg előttünk. A szakrális arányok és ábrázolások a Föld számos szent helyén ma is megtalálhatók. Talán úgy érthető meg a legkönnyebben mint egy világnézet ami a szimbolikus egyezések alapján mutatja be a különböző kultúrák közös gyökereit. Vallásos szimbólum-rendszerek összefüggései, magában foglalva a végtelent, a tér-időt, az intelligenciát és megjelenési formáit. Az általánosan elfogadott nézet szerint a geometria és a matematikai arányosság megtalálható a hullámokban (a zenében, a fényben, stb) így a kozmológiában is. Segítségével kiterjeszthető az emberi gondolkodás, könnyebb megérteni a modern tudományt, és a különböző tudományos elméleteket. Lásd pl.: Húrelméletek és „M" elmélet melyek szerint nem csak az általunk megélt 3+1 dimenzió létezik, hanem 11, 12, illetve 26. Ezek az elméletek általában nem számolnak a filozófiai aspektusokkal, mint például: ha a különböző dimenziók érintkeznek illetve bármilyen hatással vannak egymásra, akkor nem érdemes számolni őket, hiszen változásukból adódóan megszámlálhatatlanok. Az intelligencia és az idő hatására megváltozó anyagi tér illetve a megfigyelő tudatos léte is újabb kérdéseket vet fel. A szent geometria az egyetemes tudás megértéséhez viszi közelebb tanulmányozóját. Magyar rovás jelkészlettel olvasható a szerkesztése! Ez külföldön tiltott tudásnak számít, mert ha köztudott lenne, az gazdasági előnyökkel járna az ország számára!!!
Pedig népművészetünk szerves részét képezi és itt különös figyelmet kell szentelni a szervesnek!
A nemzetközi ezotéria és miszticizmus alapja. A nemzetközi porondon a magyar hagyományőrzés sajnos tiltott gyümölcsnek számít. Az ősi tudás mely bemutatja a kristályszerkezeteket, az anyagi világ összefüggéseit, a hozzá kapcsolt magyar népművészet nélkül csupán a testiség nélküli intelligenciát képviseli. Ebben a formájában a titkos társaságok tudásának alapja is. A magyar motívumrendszeren keresztül nem csak nevében él (Élet magja, Élet virága, stb.), hanem valóban szervessé, élővé válik. Az Élet-fája és a Tudás-fája egyben adja az Égig érő fát! Ez ennek a tanítási rendszernek a legnagyobb mondanivalója, ami a külföldi miszticizmusban hiányosan van ábrázolva. A természet tiszteletének, és a kozmikus intelligenciának a találkozása. Híres előadóművészek, politikusok, filmrendezők és üzletemberek kedvelt témája a kabbala mely ezt a tudást szinte élettelenül dolgozza fel. Az élő minőséget eltúlzottan, szabados szexualitással de vallásos megjelenítéssel vegyítve viszik a rendszerbe (lásd pl. a "Madonna" nevű énekesnő aki saját bevallása szerint követi ezeket az eltorzított tanokat.) Sajnos jócskán befolyásolja még a gazdasági életet is. Magyarországon még titkosszolgálatok is foglalkoznak a témával, hiszen a miszticizmus minden "magasan művelt" társaságban téma (lásd pl. a volt "kormányzati jósdát").
A leglényegesebb feladat ezt a tudást valódi ősiségében az élő motívumrendszerekkel együtt bemutatni. A hozzá tartozó értékrenddel együtt, amit a szkíta-hun erkölcsiség fogalmaz meg.
A sejtosztódás képi megjelenítése a magyar ősi szavakkal együtt kimondva gyógyító erejű!
Élet magja, Élet virága, szabályos testek, Metatron kocka
Az öt szabályos test rendszere, Brahms: Magyar tánc No. 5 Magyar táncok (1869 és 1880) - zongoraművek négy kézre.
Elemek-Tér-Idő-Modellek mozgásban. Halmazállapot változások.
A kép és zene változásának matematikai hasonlósága nem véletlen, a csárdás táncról van szó. A 3 dimenziós térben matematikai értelemben 5 szabályos test létezik. Természetesen ezekből is végtelen van, de be kell vezetni a számoláshoz több dimenziót. Magyarul: az érzékelő számára csak modellezés, vagy fantázia segítségével megjelenő valóság. A Metatron-kocka időben változó szabályos testek átformálása. A Végtelen különböző megközelítései a kör négyszögesítésén (Pi) és a "Jó"- jelen (Fibonacci, "Fí" spirál) keresztül.

Várhegyi Kálmán összeállítása