2014. március 29., szombat

1900 mecset és 98 templom dőlt romba Szíriában

Szomorú jubileum köszöntött Szíriára. A három éve tartó polgárháború tragikus mérlege: 140 ezer halott, kétmilliónál több menekült, romba dőlt mecsetek és templomok. A Vatikáni Rádió német szerkesztősége és az osztrák Kathpress számol be a helyzetről.

Földönfutóvá váltunk saját otthonunkban – fogalmazzák meg helyzetüket az országban maradó lakosok.
Szíria katolikus püspökei tanácskozásra gyűltek össze Libanonban. Nyilatkozatukban kifejezték országukkal, népükkel és kormányukkal való szolidaritásukat. Boutros Marayati, Aleppo örmény katolikus püspöke a nyilatkozat indoklásaként azt hangsúlyozta: fontos, hogy egy népnek legyen kormánya. Az országot kormányozni kell, a nép nem maradhat fej nélkül, az ország intézményeinek irányításra van szükségük. Ahhoz, hogy átmeneti kormány fel tudjon állni, meg kell szűnnie a terrorizmusnak. Az első lépés a fegyverszünet lenne, anélkül nem lesz elmozdulás.

A három éve dúló polgárháború mérlege drámai: 140 ezer halott, több mint két millió menekült, 1900 romba dőlt mecset és 98 földig rombolt templom. Megsemmisült 1600 iskola, a kórházak 60 százaléka romhalmaz. Az otthon maradottak földönfutóvá váltak saját hazájukban. Sokan sátrakban élnek, mások otthonukban éhínségtől, hidegtől, víz- és áramhiánytól szenvednek, de nem akarják elhagyni házaikat, mert félnek, hogy hátrahagyott holmijaikat kifosztják és felégetik.

Ebben a helyzetben Boutros Marayati püspök szerint a szembenálló feleknek meg érteniük: a terror nem vezet sehova. „Ebben a háborúban mindannyian csak veszítünk, nyerni nem lehet. Országunk lassan romhalmazzá válik” – nyilatkozta a főpásztor.

Magyar Kurír




Szíria: Az aleppoi front összeomlott


A Szír Arab Hadsereg légiereje szétzúzta a terrorista patkányok tüzérségét. Két napig folyamatosan bombázták az állásaikat. A helyszínről jelentő tudósító így jellemezte a kormány oldalán harcoló katonákat: minden katona olyan, mintha tűz lobogna bennük. Mindenki lelkes. Az USA-ból fizetett férgek ezrével menekülnek Törökország felé. A kannibálok vesztesége az elmúlt két nap alatt több mint hatszáz halott és több mint 1500 sebesült. A hadsereg lehallgatta a terroristák és a török hadsereg között zajló rádióbeszélgetést. A törökök annyi terrorista sebesültet mentenek ki, hogy a környező törökországi kórházak már tele vannak.
Házról-házra, utcáról utcára előre!
Két nappal ezelőtt írtuk, hogy az Asszad hadsereg sorozatvető rakétákkal és bombázó repülőkkel hevesen támadja a terrorista állásokat. A támadás azóta is folyamatosan tartott. Éjjel már török helikopterek is megjelentek, amivel magas rendfokozatú parancsnokokat, török tanácsadókat és összekötőket mentettek ki Szíriából. A jelentések szerint nagyjából 3000 terrorista hagyta el idáig Aleppót és menekül Törökország felé. Erdogan közben már kínjában mindenféle provokációval próbálkozik, csak hogy háborúba mehessen a NATO.
A hadsereg aleppoi támadását vezető parancsnok szerint, ha így haladnak, 48 órán belül eldől a csata, és utána már csak az utóvéd csoportokat kell felszámolni.
Csak így tovább fiúk!

http://www.hidfo.net/2014/03/29/sziria-az-aleppoi-front-osszeomlott

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése