2009. március 4., szerda

„Az amerikai pénzügyi rendszer lényegében csődbe jutott”

Nouriel Roubini szerint elkerülhetetlen a válság további súlyosbodása
Forbes
A pénzügyi válságot és a globális recessziót évekkel előre megjósoló iráni származású amerikai közgazdász szerint tévednek, akik azt hiszik, hogy a krízis nehezén már túl vagyunk: semmi jel nem mutat rá, hogy a tavalyi drámai visszaesést hozó utolsó negyedév után lassult volna a recesszió üteme, nemhogy fordulat történt volna. A manapság leginkább csak 'Mr. Végítéletként' emlegetett Nouriel Roubini hosszú és elhúzódó recesszióra számít: a Forbes magazinban megjelent elemzésében kifejti, hogy a pénzügyi szektor fenntarthatatlansága miatt nincs esély a világgazdaság talpraállására.
A héten nyilvánosságra hozott tavalyi utolsó negyedéves gazdasági adatok nagy csalódást okoztak. Az Egyesült Államok és az eurózóna gazdasága 6, Németországé 8, Japáné 12, Szingapúré 20 százalékkal lassult. Bár Kínában és Amerikában némiképp élénkülni kezdett a hitelezés, Roubini szerint semmi jel nem mutat akár csak a recesszió ütemének lassulására. A csökkenő nyersanyagárak ugyanis arra utalnak, hogy a kölcsönöket nem a reálgazdaságban fektetik be, hanem inkább magasabb kamatokkal próbálják tovább adni vagy lekötni. Az amerikai közgazdász különösen aggasztónak tartja, hogy Japánban, Kínában, Thaiföldön és Koreában 40-50 százalékkal zuhant az export. „A GDP, bevételek, a fogyasztás, a befektetések, a tőkebeáramlás globális visszaesésének üteme és nagysága az 1930-as gazdasági világválság óta nem tapasztalt mértékű."
Roubini ahhoz sem fűz nagy reményeket, hogy a gazdaságélénkítő intézkedések hatásosak lehetnek. Hiába fogadta el az amerikai törvényhozás Obama közel 800 milliárdos csomagját, hiszen idén a bankszektor mindössze 200 milliárd dollárt hívhat le. Az adócsökkentés sem élénkíti a gazdaságot, mivel a rossz kilátások miatt az amerikaiak inkább megtakarítanak, így a fogyasztás nem fog nőni. Ráadásul a tőzsdeindexek 50 százalékos zuhanása és az ingatlanárak 25 százalékos csökkenése (amelyet Roubini szerint még újabb 20 százalékos visszaesés fog követni) az amerikai lakosság összmegtakarításainak nettó csökkenését jelenti. Kínában ugyan még mindig 8 százalékkal nőhet a gazdaság, de hiába a kormány gazdaságélénkítő programja: a drámai építőipari visszaesés miatt drasztikusan nőni fog a munkanélküliség, ami hosszú távon a mélybe taszítja a kínai gazdaságot.
Mivel az Egyesült Államokban aligha fog nőni a fogyasztás, Kína, Japán, Németország és a világ többi exportőr országa csak akkor állhat talpra, ha a hazai fogyasztás élénkül - de erre sincs remény. Az amerikai recesszió így 2010-ben is folytatódni fog, és nem lehet tudni, hogy mikor áll meg.
Ráadásul az amerikai állam jelentős részesedést vásárolt a csőd szélére jutott bankokban és garanciát vállalt a hitelekre, a recesszió miatt azonban aligha lesz képes a bankokat finanszírozni. „Röviden szólva tehát az amerikai pénzügyi rendszer lényegében csődbe jutott" - zárja újabb borúlátó jövendölését Mr. Végítélet.

http://www.forbes.com/2009/03/04/global-recession-insolvent-opinions-columnists-roubini-economy.html