2014. március 4., kedd

Janukovics behívja az orosz hadsereget Ukrajnába

Viktor Janukovics ukrán államfő megkérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy katonai erővel állítsa helyre a törvényt és rendet Ukrajnában.
Hídfő.net | Janukovics behívja az orosz hadsereget UkrajnábaVége a rendkívüli hadgyakorlatnak. A csapatok felkészültek a kijevi útra.

"A nyugati országok befolyására nyílt terror és erőszak zajlik, amit katonai erővel kell megfékezni".

Vitalij Csurkin orosz ENSZ nagykövet ezt az ENSZT BT harmadik rendkívüli ülésén jelentette be. Oroszország az ország legitim államfőjétől felhatalmazást kapott, hogy megkezdje a rendrakást Ukrajnában.
Janukovics ezt írásba is foglalta egy Putyinnak címzett levélben, aminek a másolatát Csurkin jóvoltából az ENSZ BT tagjai mind megkapták.
A nyugat semmit nem tehet - Ukrajnában Janukovics az egyetlen állami vezető, akinek demokratikus felhatalmazása van bármit is tenni. A nyugat által az ország élére tett bábkormány nem rendelkezik demokratikus legitimitással, mert senki nem választotta meg őket. Így az orosz hadsereg "a demokrácia védelmében" avatkozik be Ukrajnában.

http://www.hidfo.net/2014/03/04/gyorshir-janukovics-behivja-az-orosz-hadsereget-ukrajnaba


Putyin: ha törvénytelenséget látnak Kelet-Európában, támadhatnak is


Nincs szükség az orosz fegyveres erők ukrajnai bevetésére, de a lehetőség megvan – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkva környéki rezidenciáján tartott sajtótájékoztatóján.
Oroszország fenntartja magának az összes lehetőséget, ha törvénytelenséget tapasztal a kelet-európai térségben – közölte.
Putyin szerint Viktor Janukovics Ukrajna hivatalos elnöke, annak ellenére, hogy nem ő gyakorolja a hatalmat. A hatalomátvételt Putyin puccsnak minősítette. Szavai szerint Ukrajna testvéri állam.
(MTI)



Putyin: a katonai beavatkozás végső megoldás, de jogunk van hozzá


Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában médiakonferenciát tartott, ahol az orosz-ukrán háborútól rettegő újságírókat felvilágosította a helyzet valós természetéről.
Putyin kifejtette, az elmúlt hetek során Kijevben fegyveres hatalomátvétel történt, annak ellenére, hogy Janukovics elnök hajlandó volt engedményeket tenni az ellenzéknek. Putyin kiemelte, az ukrán népnek jogában áll tüntetni Janukovics ellen, tekintve az országban zajló mérhetetlen korrupciót és Janukovics elnökségének más hibáit. A fegyveres lázadással az ellenzék viszont aláásta az ország politikai stabilitását.
Putyin elmondta, hogy bár ő nem támogatta a hónapokon keresztül tiltakozó majdan tüntetőket, de szimpatizál velük és megérti, hogy megelégelték a helyzetet. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy ami jelenleg Ukrajnában zajlik, az nem több, mint egy csoport csaló leváltása, hogy a helyére újabb csalókat ültessenek, olyan üzletembereket, akinek a hitelessége már eddig is megkérdőjelezhető volt.
Janukovics mostanra kevés befolyással rendelkezik Ukrajnában, de még mindig ő az ország legitim államfője, - mondta Putyin. Az új kijevi hatóságok nem tekinthetők felelős kormánynak.
Az orosz elnök mostanra megkapta a Föderációs Tanács jóváhagyását a hadsereg bevetésére Ukrajnában, de azt mondta, egyelőre nincs szükség ilyen akcióra. Ugyanakkor kiemelte, a radikális aktivisták több embert is meggyilkoltak, a parlament ostroma alatt is egy technikus vesztette életét, nem politikai célpontok. Emiatt Moszkva élni fog a jogával és azonnal elsöprő katonai erőt alkalmaz, amint a dél-kelet ukrajnai oroszok is veszélybe kerülnek. A fent említett incidensek adják meg a jogalapot arra, hogy Moszkva csapatokat küldjön az ukrajnai oroszok védelmére.
Az elnök kifejtette, Oroszország támogatja, hogy Ukrajna lakossága maga rendelkezzen az ország jövőjét illetően. Ezzel szemben a kijevi "kormány" nem tekinthető legitim kormánynak, mert nincs demokratikus felhatalmazása. Ha Moszkva a katonai beavatkozás mellett dönt, az a nemzetközi joggal összhangban fog történni az alkotmányos rend helyreállítása céljából. Azt viszont elmondta, az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek annak ellenére, hogy saját érdekszférájuk növelésére katonai erőt alkalmaznak, nincs jogi alapja a katonai beavatkozásra. A nyugat viszont már Irakban és Líbiában megmutatta, hogy hajlamos az ilyen lépésekre.
Putyin elmondta, hogy a Krím-félszigeten tartózkodó, jelzés nélküli csapatok nem orosz katonák, hanem a krími önvédelmi alakulatok emberei, akik nem képzettebbek a Janukovics ellen Kijevben fellépő alakulatoknál. (A kijelentés amiatt érdekes, mert a Kijevben harcoló alakulatoknak a nyugati országok biztosítottak kiképzést és felszerelést. Vagyis ezzel Putyin indirekt módon kijelentette, hogy az önvédelmi egységeknek Moszkva biztosít kiképzést és felszerelést, de nem közvetlen az orosz hadsereg tagjai.)
Putyin több újságíró kérdésére válaszul kijelentette, Oroszország nem fog háborút kezdeni Ukrajna ellen. De az orosz csapatok beavatkoznak, amint az ukrán civilek biztonsága veszélyben forog.
Az újságírók egyike kérdezte az elnököt a Kijevben működő mesterlövészekről - róluk elmondta, hogy Janukovicstól senki nem kapott parancsot fegyver használatára, így a civilekre tüzet nyitó fegyveresekről az ellenzéki erőket kell kérdezni.
Putyin elmondta, Janukovics a jövőben már nem fog részt venni az ukrán politikában, - ezt személyesen az ukrán elnök mondta neki. Moszkva viszont menedéket ad Janukovicsnak, mert fennáll a veszélye, hogy ha Ukrajnában marad, "ismeretlen fegyveresek" egyszerűen kivégzik.
Oroszország figyelemmel fogja kísérni az elnökválasztásokat, és ha az a terror, megfélemlítés jegyében zajlik, Moszkva nem fogja elismerni a választás eredményeit. Valamint Putyin kifejtette, bármilyen együttműködésre csak akkor hajlandók az ukrán kormánnyal, ha annak demokratikus legitimitása lesz. Addig viszont semmilyen államfői megállapodás nem születhet, ugyanis Kijevben továbbra sincs államfő. Tovább, ha Ukrajnában az 1917-es orosz bolsevik forradalomhoz hasonlatos átalakulások kezdődnek, Moszkva nem fogja tartani magát semmilyen korábbi egyezményhez sem.

http://www.hidfo.net/2014/03/04/putyin-katonai-beavatkozas-vegso-megoldas-de-jogunk-van-hozza


Az orosz ajkú lakosság tiltakozó megmozdulásai Dél-és Kelet-Ukrajnában


Az orosz ajkú lakosság tiltakozó megmozdulásai dél-és kelet Ukrajnában a kijevi banditakormány ellen 2014 március Forrás rt com
Az orosz ajkú lakosság tiltakozó megmozdulásai Dél-és Kelet-Ukrajnában, – a kijevi banditakormány ellen. – 2014. március. – Forrás: rt.com .
Szabad Riport Tudósító Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése