2008. október 20., hétfő

Sarkozy közös európai gazdasági kormányzatot szeretne létrehozni


Le Monde
A nemzetközi pénzügyi válság kapcsán tervezett csúcstalálkozó közeledtével Nicholas Sarkozy francia elnök egyre több olyan kezdeményezéssel és javaslattal áll elő, melyek egyedi európai megoldást kínálnak a kialakult problémák orvoslására. Legutóbb, az Európai Parlament előtt, kedden elmondott beszédében tette közzé legújabb gondolatát – írja a Le Monde –, melyben elkerülhetetlennek nevezte az eurózónán belül egy „gazdasági kormányzat” létrehozását a Európai Központi Bank mellett. Minthogy a bank mint föderális intézmény veszélyes függetlenséggel működik efféle válsághelyzetekben – jelentette ki Sarkozy –, egy valós gazdasági kormányzattal kell a biztonságos válságkezelést garantálni.
Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso ugyanakkor sietett elhatárolódni az ötlettől kijelentvén, a Bank működését nem szabad korlátozni. Hangsúlyozta azt is: a Bizottságban komoly munka folyik, hogy az európai államok gazdaságpolitikájának mechanizmusait hatékonyabban koordinálják és megerősítsék. Barroso veszélyes illúziónak nevezte azt a hitet, hogy kívülről instrukciókkal lássák el az Európai Központi Bankot, ezzel támasztván kétségeket függetlenségével kapcsolatban.
Sarkozy strasbourgi felszólalásában ismét felvetette: az európai vezetőknek meg kell találják a közös nevezőt ahhoz, hogy a világkapitalizmust új tartalommal töltsék meg, új szerepekkel ruházva fel a gazdasági tényezőket. Bejelentette: Kínába utazik, ahol a negyvenhárom ázsiai országot tömörítő ASEM soros ülését rendezik a hét végén. Itt a francia elnök – aki e pillanatban az Európai Unió elnöki posztját is betölti – igyekszik majd meggyőzni az ázsiai vezetőket, hogy kapcsolódjanak ők is be „a kapitalizmus megreformálásába”.


http://www.lemonde.fr/cgi-bin/ACHATS/acheter.cgi?offre=ARCHIVES&type_item=ART_ARCH_30J&objet_id=1054846&clef=ARC-TRK-D_01

OPEC a 22-es csapdájában


The International Herald Tribune
Az elmúlt években az olajexportőr államok jelentős gazdasági növekedést produkáltak, hála a magas világpiaci energiaáraknak. Az elmúlt hónapokban tapasztalt áresést azonban egyre növekvő aggodalommal szemlélik - írja a párizsi székhelyű nemzetközi lap.
Az OPEC elnöke már februárban meglehetősen borúlátóan nyilatkozott. Amikor a kőolaj világpiaci ára 100 dollár alá esett, azt mondta, hogy a világpiaci termelés 40 százalékát adó OPEC semmit sem tehet a további csökkenés megakadályozásért, mert a piaci árakat spekulánsok manipulálják. A olaj árfolyamának zuhanása a nyáron tovább gyorsult: az energiahordozó ára július óta felére esett vissza.
Az olajexportőr országok pénteken válságtalálkozót tartanak Bécsben. A cél: a további árcsökkenés megakadályozása. Elemzők szerint az OPEC ezért napi egymillió hordóval fogja csökkenteni az olajkitermelést.
Az árak szinten tartása azonban lesz könnyű feladat - figyelmeztet a The International Herald Tribune -, hiszen a világgazdaság recesszió elébe néz, és a gazdasági visszaesés idején kevesebb kőolaj fogy. Ha az OPEC jelentősen visszafogná az olajkitermelést, és sikerülne elejét vennie a világpiaci árcsökkenésnek, akkor azzal csak súlyosbítaná a globális gazdasági válságot, ami viszont ismét csak az energiahordozók iránti igény visszaeséséhez vezetne.

http://nytimes.com/marketing/iht/