2014. május 25., vasárnap

EU VÁLASZTÁS EREDMÉNYEIT ELHALLGATJÁK


A LÉNYEGES HÍREKET ELHALLGATJÁK
A német tévé igen gyorsan és teljes pontossággal adja le az eredményeket! Érdekes, ott minden jobban megy és nem sumákolnak a tények bemutatásával, mint nálunk. Kiderült, amit a hazai hírekben elhallgatnak, hogy ott az EU ellenes és EU-t átalakító kis német pártok igen jelentős számú helyet kaptak, a nagy pártokhoz képest. Az is érdekes és ebben is sokkal jobb ott a helyzet mint nálunk, hogy ott nincs választási küszöb, tehát a legkisebb eredményt elérő pártok is kaphatnak helyeket az EU-ban. A hazai hírben elhallgatták a görög Arany Hajnal eredményeit. Elhallgatják, hogy a franciáknál Le Pen pártja kapta a legtöbb szavazatot. Egyelőre csak sejtéseink vannak, de nagy fölfordulás lesz az EU átalakítására az új EU parlamentben, ami kihatással lesz az orosz-amerikai és a hazai viszonyokra is. Ha meglesznek a pontos eredmények a héten, még visszatérünk erre a témára. Kép: a DW reklámképe, mit fog hozni a választás?

http://amagyaroldal.hu/hirek/content/eu-v%C3%A1laszt%C3%A1s-eredm%C3%A9nyeit-elhallgatj%C3%A1k



A görög szélsőbal történelmi győzelme a megszorítások felett

A görög ellenzék fő erejének számító Sziriza szélsőbaloldali párt elnöke, Alexisz Ciprasz a gazdasági megszorító politika felett “történelmi győzelemként” értékelte, hogy a párt megnyerte az előző nap tartott európai parlamenti választásokat.

A radikális párt, amely élesen bírálja a súlyosan eladósodott és a hitelezők által szorongatott országban 2010 óta bevezetett szigor politikáját, már korábban jelentősen előretört, azonban ez volt az első országos győzelme.
“Ez történelmi győzelem” – mondta Ciprasz az ünneplő és zászlókat lengető tömegnek hétfő délelőtt. “Ma egész Európa Görögországról beszél, amiért elutasította a megszorításokat” – tette hozzá.
A szélsőjobboldali és szélsőbaloldali euroszkeptikus pártok Európa-szerte jól szerepeltek a választásokon.
A belügyminisztériumnak a szavazatok 95 százalékos összesítése alapján kiadott tájékoztatása szerint a Sziriza 26,5 százalékot szerzett, a kormányzó Új Demokrácia pedig a voksok 22,8 százalékát szerezte meg.
A balközép Olajfa választási szövetség, amelynek élén a Pánhellén Szocialista Mozgalom, a PASZOK áll, és amely az Új Demokráciával közösen alkot kormányt, a voksok 8,0 százalékát kapta meg.
A Sziriza kettős győzelmet könyvelhetett el, minthogy vasárnap ennek a pártnak a jelöltjét választották az athéni régió kormányzójává. Rena Duru szerint ez nem az ő és nem is a pártja győzelme. “Ez a munka nélküli állampolgárok és a nyugdíjasok győzelme. Azt is mondhatnánk, hogy ez Dávid győzelme Góliát felett” – mondta egy görög tévécsatornának adott interjújában.
(Hiradó)


Négyből három embert nem érdekel az Európai Hazugsággyár


A magyarországi EP-választások lezárulása előtt két órával mindössze 24,06%-os részvételi arány alulmúlta még a hazánkat az Európai Unióba beléptető népszavazás eredményeit is. Négy emberből hármat nem érdekel az Európai Unió, ami a részvételi arányra vonatkozó előzetes felmérések által prognosztizáltakat is alulmúlja. A legmagasabb Budapesten volt a megjelentek aránya, itt a választásra jogosultak 31,41%-a szavazott. Még a budapesti eredmény is azt mutatja, hogy a magyarság legalább kétharmadát egyáltalán nem érdekli hazánk EU-tagsága.
Hídfő.net | Európai Unió
Mindez nem is csoda, a magyarságot több mint egy évtizeddel ezelőtt, hazánk EU-csatlakozása előtt se győzte meg az atlantizmus. Az 1997-es, hazánk NATO-tagságáról tartott népszavazás előtt a választási törvényt módosították, hogy annak érvényességéhez ne legyen szükséges az 50%-os részvételi arány. A közvélemény-kutatások jelezték a várható mérsékelt érdeklődést, de a demokrácia látszatának fenntartására szükség volt. Ennek köszönhetően Magyarországot a 2003. áprilisában az Eu-csatlakozásról tartott népszavazásra hivatkozva be tudták léptetni az Európai Unióba. Arra a népszavazásra hivatkozva, melyen 45,62%-os volt a részvételi arány. A megjelentek 83,76%-a szavazott igennel, vagyis Magyarország a választásra jogosultak mindössze 38%-ának köszönhetően csatlakozott az Európai Unióhoz. A demokratikus kisebbség akaratára hivatkozva léptünk be az EU-ba, amit Brüsszel azonnal egy a parlamenti ciklus közepén végrehajtott csendes puccsal folytatott. A radikális atlantista Gyurcsány Ferenc hatalomba tolása a brüsszeli diktatúra hazánkra kiterjesztésének kezdetét jelentette.
2003-ban a magyarság 38%-a támogatta hazánk EU-tagságát. Több mint tíz év alatt az Európai Unió semmilyen olyan előnyt nem tudott felmutatni az ország számára, ami az embereket meggyőzte volna arról, hogy Magyarország számára kell és hasznos az EU-tagság. Mostanra az a 38% is érdeklődését veszítette, ami tíz évvel ezelőtt még a csatlakozást támogatta. Az adatok önmagukért beszélnek. A mai EP-választás az atlantizmus elutasítottságát mutatja. Több mint kétharmados, vagyis abszolút demokratikus többségű elutasítottságát.

http://www.hidfo.net/2014/05/25/negybol-harom-embert-nem-erdekel-az-europai-unio



Ingyen cirkusz a népnek – EP választások


chained by euNemet mondtunk a gyarmatosításra, – mert nem választottunk senkit. – Nem legalizáltuk az Uniót a szavazatainkkal.

…”Mi nem támogatjuk az európai parlamenti képviselők európai szintű fizetését, – különösen azért nem, – mert saját országukat kiszolgáltatják és mert a brüsszeli szócséplésért, s szarpofozgatásért, ez méltatlanul sok pénz, – különösen míg Magyarországon gyermekek éheznek, s laknak szükség-otthonokban, mert a bankok kilakoltatták családjaikat. – Aki elfogad egy ilyen szintű jövedelmet a gyarmatosítóktól, – az méltatlan arra is, hogy embernek nevezzék…”

…Magyarország felolvadását akarnák – Az Unió, a bankok uralma – ‘A Nemzetek Európája’ mint üres szólam – Az erkölcs és kultúra halála = Európai Unió – Külpolitikai erkölcstelenség – Ingyen cirkusz – De mi nem vagyunk ennek az Uniónak a részei…
“A május 22–25-i európai választáson, (elméletben) több mint 400 millió európai választó dönthetett arról, hogy kik legyenek Európa döntéshozói a jövőben. A választók 28 országban összesen 751 képviselői hely sorsáról dönthettek, de a választások végeredménye befolyásolja azt is, hogy ki lesz az Európai Bizottság következő elnöke.
Az Európai Bizottság elnökéről az újonnan megalakuló EP szavaz majd, és a biztosok testületét is a képviselőknek kell majd jóváhagyniuk” - olvashattuk az Európai Parlament honlapján.
“Magyarországon a részvételi arány az európai parlamenti választásokon (mindössze) 27.64 % volt” - írta az MNO vasárnap este fél 8-kor.
1. Magyarország felolvadását akarnák
Mi természetesen már hetek óta végigkísértünk az uniós választási kampányt, az elnökjelöltek vitájával együtt, – csakhogy teljes mértékben tisztában legyünk azzal, hogy mi ellen tiltakozunk.
Az elnökjelöltek vitáján az európai politikai pártok által kiválasztott, az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó elnökjelöltek vettek részt. A szocialistákat Martin Schulz, a néppártiakat Jean-Claude Juncker, a liberálisokat Guy Verhofstadt, a zöldeket Ska Keller, a baloldaliakat pedig Alexis Tsipras képviselte. (Bár Tsipras az első nyilvános vitát nem vállalta. Csak a másodiktól kezdve szállt be a ringbe).
Nos, a több órás nyilvános viták során, a kampányolás és nyilvános kérdezz-felelek, érvek, s (látszólagos) ellenérvek – valamint a jelenlevő közönség kérdései és az interneten is feltett kérdések, – többször, több órán keresztül, – minket mindössze arról győztek meg; hogy némi módszerbéli különbségekkel, – az elnökjelöltek, (Talán Tsipras kivételével), mind ugyanazt akarják: Egy erősebb, vagy Föderális Európát.
Vagyis az USA mintájára, egy 450 milliós európai szuperállamot, – melyben az egyes országok felolvadnak, megszűnnek. – Így Magyarország is. Lényegében ezt jelenti az “Erősebb Európát” szlogen.
Számunkra az ifjú Ska Keller, a kelet-német, brandenburgi származású zöldpárti elnökjelölt, – felvázolt bevándorlási politikája volt a legijesztőbb; mert Keller azt szeretné, ha az Európai Unió mindenkit és mindenkor azonnal befogadna!
Ez jelen pillanatban azt is jelenti, hogy manapság, amikor Afrikából a Földközi-tengeren keresztül szánalmas kis lélekvesztőkön özönlenek a menekültek az Unió területére, – azt az EU-nak kivétel nélkül, mind be is kellene fogadnia.
A számok nyelvén ez úgy néz ki, hogy; míg tavaly csak a Földközi-tengeren 40 ezer(!) afrikai hajózott át, s helyeztetett el Európában, – addig csak ezen év első felében, már 35 ezer menekült jött át Afrikából. És egyre többen jönnek. – Lényegében az Afrikai Exodus megindult északra, Európa felé.
Nem kell sok idő ahhoz, hogy fekete afrikaiakkal legyen tele Közép-Európa is, mert Nyugat-Európában már nem férnek el. Ehhez képest Magyarországon lassan már a cigányok második nemzedéke nő fel úgy, hogy nem ismeri a munka fogalmát, mert vagy nem tud, vagy nem is akar dolgozni. Kivételek persze vannak, de az alacsony végzettségűek számára jóformán nincs is munka, – segély, segély hátán, családi pótlék, gyes… – és ebbe a képbe robbanhatnak bele még a cigányoknál is szaporább és még képzetlenebb fekete afrikaiak. – Ha Ska Keller, s a liberális zöldek koncepciója érvényesül.
Hát például ezek is az okai annak, hogy nem legalizáljuk szavazatunkkal az Uniót. De van még számtalan más ok:
2. Az Unió, a bankok uralma
Mi elvetjük a magánbankok uralmát az állampolgárok fölött. Ezért is nem akarjuk a vállunkra nehezedő Uniót, mert az Unió ezt is jelenti: Bankár uralmat.
Az, hogy mit művelnek a pénzügyi piacok és hogy fosztogatnak, s döntenek ember milliókat nyomorba, hajléktalanságba, a megsemmisülés küszöbére, – törvényes pénzügyi tevékenység címén, – a mindenható profit érdekében, – az immáron tűrhetetlen. A nemcsak emberileg, de jogilag is minősíthetetlen eljárások tömkelege rövidesen olyan társadalmi elégedetlenségbe csap át, mely nem fogja megkímélni azokat, akik mohóságukkal és pénzéhségükkel, végeredményben ennek a társadalmi katasztrófának az okozói lettek.
Akkor, amikor valóra válik a régi római mondás: “Aki a földön van már, – lejjebb nem eshet”, – akkor ugyanezen milliók fogják lerázni az eus-láncokat, – s fogják a pokolra küldeni az összes bankárt, a behajtóikkal és a végrehajtóikkal egyetemben.
Ez a küszöbön álló szociális lázadás lehet a bankok összeomlásának, – nota bene: az EU szétesésének egyik oka, – a számtalan más gazdasági, pénzügyi, s a fenntebb érintőlegesen említett etnikai okokon kívül.
3. ‘A Nemzetek Európája’ mint üres szólam
Mi nem hiszünk az eus minimálbérben, – mert ilyen soha nem lesz, csak egy szép (és mesterséges) álom csupán. – Mézesmadzag a gyarmatosításhoz.
De nem dőlünk be annak az üres szólamnak sem, mely fennen hangoztatja, hogy a Nemzetek Európája a legjobb nekünk. De vajon miért is lenne az?
Minekünk nincs semmi közös érdekünk Nyugat-Európával, – az Unió vezető tagállamaival. – Mi csak az ő szemétlerakó helyeiknek kellettünk, – országunk fosztogatási célterület a nyugat-európaiak számára, – már a török idők vallon zsoldosaitól kezdve, – a mai nyugat-európai bankokig és multi szolgáltatókig bezárólag.
Mi nem leszünk a Nyugat bástyája többé, – egyrészt mert a keleti népek régóta nem az ellenségeink, másrészt mert Európa ezt sosem köszönte meg, – úgyhogy elmehet demokratástul mindenestül a fenébe.
Ezért nem jelent nekünk semmit a ‘Nemzetek Európája’, ahogyan a Jobbik is hangoztatta; amely végeredményben ki akar lépni az Unióból. – Na, de akkor minek küld oda képviselőket? Mi nem hiszünk abban, hogy belülről meg lehet reformálni az Uniót, mert nem lehet.
Most valaki vagy ki akar lépni az Unióból, vagy nem akar kilépni. – De ez a se ide, se oda, vagyis inkább itt vagyok addig, míg a képviselőim majd 6 milliós fizetést kapnak kézhez, – ez a viselkedés, hogy úgy mondjuk, elég típusos.
Ez a majd 6 milliós jövedelem (5.865.000.HUF), körülbelül így oszlik meg: 6250 eurós alapfizetés, 4300 euró költségtérítés, napidíj: 300 euró.
Mi nem támogatjuk az európai parlamenti képviselők európai szintű fizetését, – különösen azért nem, – mert saját országukat kiszolgáltatják és mert a brüsszeli szócséplésért, s szarpofozgatásért, ez méltatlanul sok pénz, – különösen míg Magyarországon gyermekek éheznek, s laknak szükség-otthonokban, mert a bankok kilakoltatták családjaikat.
Aki elfogad egy ilyen szintű jövedelmet a gyarmatosítóktól, – az méltatlan arra is, hogy embernek nevezzék.
4. Az erkölcs és kultúra halála = Európai Unió
Mi elvetjük a mesterségesen gerjesztett és a felnagyított társadalmi különbségeket; a kizsákmányolást, a szegénységet, a hajléktalanságba kergető banki uzsorakamatokat, s a szintén már uzsora számba menő mérhetetlenül magas multi szolgáltatói számlákat, s megélhetési költségeket, s az ezekből adódó kilakoltatásokat.
Ezért sem legalizáltuk szavazatainkkal az Uniót. Erkölcsileg nem engedhetjük meg magunknak, az ilyen erkölcstelen hatalom támogatását. Mely mindezek mellett, nemcsak a társadalmi igazságosságot rombolta szét, hanem a közerkölcsöket és a régen oly legendás európai kultúrát is.
Mi elvetünk minden erkölcsi rombolást és szabadosságot, a marihuána legalizálását éppúgy, mint a szakállas nőt, – s kijelentjük, hogy, aki most részt vett ezen az európai uniós választáson, az szavazatával, (bárkire voksolt is), de ezeket a jelenségeket is legalizálta.
Ugyanakkor, ha valaki ma elment választani, – az szavazott a trafikmutyira, a magánnyugdíj pénztárak lenyúlására, az E-útdíjra, melyet az Unió mégis csak legálisnak ismert el. A mai választó szavazott még a nagybirtokokra is, – mert hiába játszik a Fidesz “Függetlenségi harcot”, – csak egy komédia az egész, – mellyel a hatalmukat betonoznák be.
5. Külpolitikai erkölcstelenség
De külpolitikában is az EU éppen olyan erkölcstelen és érzéketlen, mint egyéb dolgaiban. Az, aki ma legalizálta voksával az Uniót, az elfogadta azt az érzéketlen eljárást is, ahogyan az öreg szerb árvízi menekülttel elbánt a magyar határrendészet, – de a mai szavazó legalizálta az Unió eljárását Ukrajnával kapcsolatban is.
Mert az Unió nyíltan támogatta a Majdanon történt izraeli irányítású lázadást Kijevben, Ukrajna törvényesen megválasztott elnöke ellen. Janukovics elnök erőszakos megdöntése után, az Unió elismerte az önjelölt puccsista kijevi kormányt, – s ezzel lényegében maga az Unió destabilizálta Ukrajnát.
Ezzel az eljárásával hallgatólagosan támogatja az Unió a Jobb Szektort is, azt az ukrán neofasiszta szervezetet, melyet jelentős részben Kolomojszkij cionista bankár pénzel, s amely felelős az Odesszában történt tömeggyilkosságokért, égő áldozatokért. – Ahol a Szakszervezetek Házában embereket égettek meg elevenen az Unió által is támogatott radikális banditák. És ez a szörnyű bűnlajstrom még nem is teljes.
Nos, az a szavazó, aki ma elment az európai parlamenti választásokra, – voksával legalizálta az Unió mérhetetlenül erkölcstelen külpolitikáját is.
6. Ingyen cirkusz
Az összes fősodratú kapitalista médiában olyannyira nagy lendülettel futtatott uniós választási kampány, – véleményünk szerint nem más, mint egy elég gyengén felépített mesterséges cirkuszi játék.
Melynek célja nem más, minthogy “megfelelő” keretet adjon a már előre eltervezett folyamatok megvalósításához, – az Európai Szuperállam megalakításához, melyben már nem léteznek önálló országok.
Az euro-régiók megalakítása is ezeket a dolgokat készítette elő, – hiszen a régiók darabokra szabdalják a bennük szereplő államokat. Egyes országok részei, a régiók felosztása alapján gazdaságilag már nem a nemzetállamhoz, hanem a szomszédos országok euro-régióihoz kapcsolódnak. Az euro-régiók vezetőségének, úgyis mondhatjuk menedzsmentjének egyes döntései főleg gazdasági téren, – felül is írhatják a helyi nemzeti hatóságok döntéseit.
Tehát a mostani választási cirkuszi játékok célja nem más, – mint a háttérben meghúzódó gazdasági-pénzügyi szuper oligarchia tervének legalizálása, elfogadása – melyben ha szavaz az eu-s polgár, ha nem, – lényegében csak mint díszlet, esetleg, mint statiszta van jelen.
Erre a degradált, megalázó szerepre késztették a magyar választókat is, – már, aki beugrott nekik. Így hát, aki elment ma szavazni, az meg is érdemli. Arra szavazott hogy éhbérért az örök rabszolgaságra kárhoztassa magát, valamelyik oligarcha földjén, vagy üzemében.
7. De mi nem vagyunk ennek az Uniónak a részei
Mi magyarok vagyunk, egy a Nyugat és az Unió által pénzügyileg és gazdaságilag gyarmatosított ország polgárai – de nem térdelünk le a gyarmatosítóink előtt azzal, hogy szavazunk az uniós választásokon.
Mi csak egyszer fogjuk az unió politikáját befolyásolni, éspedig akkor, amikor elmondjuk neki, hogy takarodjon ki az országunkból!
És akkor majd elmegyünk szavazni mi is. – Mely referendum a népköztársasági államforma bevezetéséről szól majd.
Szabad Riport / Fort András – Bal-Rad / Bohun


A vasárnapi európai parlamenti választásoknak nevezett cirkusz alkalmával 28,92%-os volt a Banditisztánban urnák elé ballagók részvételi aránya. 2,3 millióan mentek el voksolni. A döbrögista horda fölényesen győzött.
A nem végleges választási eredmények szerint (a külképviseleteken szavazók eredményeit szerdán teszik közzé) a narancsos-keresztes horda a szavazatok 51,49 %- át szerezte meg, és 12 léhűtőt küldhet Brüsszelbe.
A második a Jobbik 14,68%-kal, 3 mandátumot kaparintott meg. A Maszop jól “beszivta”- csak harmadik lett, erdeménye: 10.92%, 2 mandátum. Zsirfijú föl is ajánlotta ismét levitézlett bandájának az elnökség lemondását.
zsúrf
El Qro rablóbandája 9,76%-os eredményével 2 mandátumot szerzett, mig Libás banditacsapata 7,22%-ot, és ezzel 1 mandátumot nyert el. Elnyert egy brüsszeli mandátumot az “újeszdéesz” is. A magukat zöldnek és liberálisnak tartók épp csak átlépték az öt százalékos küszöböt, 5,01%-os eredményük 1 kiválóan fizető brüsszeli helyet jelent.
epv
Az eredményhirdetéskor Döbrögi már megint nem volt magánál hallatlan büszkeségében.
Lássuk hát hordánkénti csoportositásban, hogy a jövőben kik is lesznek azok, akik Brüsszelben röhögtetik ki Banditisztánt:
Döbrögisták: Bocskor Andrea, Deli Andor, Deutsch Tamás, Erdős Norbert, Gál Kinga, Gyürk András, Hölvényi György, dr. Kósa Ádám, Pelczné Gáll Ildikó, Schöpflin György, Szájer József, Tőkés László.
Jobbikosok: Balczó Zoltán, Kovács Béla, dr. Morvai Krisztina.
Maszop-duó: dr. Szanyi Tibor, dr. Ujhelyi István
El Qro kettőse: Molnár Csaba, Niedermüller Péter
Libás küldötte: Jávor Benedek.
Újeszdéesz: Meszerics Tamás.

Mi lesz ebből az ukrajnai választásból…?


Kijevi idő szerint reggel nyolc órától adhatják le a szavazataikat az ukránok. 21 elnökjelölt közül válogathat ki-ki kedve szerint. (Nem panaszkodhatna a szűkös választékra.) Majd’ 38 milliónyian voksolhatnának…-de igen csekély a választási hangulat. Délig a választásra jogosultak alig 20 százaléka szavazott. (Délután pedig-ismerve a szokásokat-inkább vodkába ölve bánatukat-örömüket, pihennek.)
Hogy délután még mi fog történni urnazárásig?-ki tudja? Ukrajna nagy ország, sok csodálatos dolgot képes produkálni.
válasz0A két “Nagy Esélyes”
válasz5Ungváron nem tapossák egymást a “választópolgárok”
válasz2Ahogyan Donyeckben sem tolonganak a szavazóhelységnél
válasz3Harkovi “választási életkép”

Pedig Filaret is ösztökélte őket. Ő maga már választott! Pusztuljon Ukrajna!
válasz4-varsóVarsóban, az ott élő és dolgozó ukránok megfogadták Filaret tanácsát.
válasz1Ime egy ukrán “választó” választása-Lembergből

Rovnoból is kaptunk hasonló “szavazatról” képet

Dnyepropetrovszkban akadt aki egyúttal jelölt is (Forrás:facebook)
Persze a mi tudósitásunkról azért nem mondható el, hogy teljes és átfogó képet nyújt Ukrajna Nagy Napjának eseményeiről. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Közép és Nyugat-Ukrajna területein azért észlelhető némi mozgolódás.
Kárpátalján viszont…
Kárpátalján-Vologya beszámolója szerint-igen nagy a csend. Többektől is hallotta, hogy voltak szavazni-vagy éppen készülnek. De hát ebből az igen terjedelmes régióból nehéz begyűjteni az információkat. Amikhez hozzájutunk, azok viszont arról tanúskodnak, hogy MA NEM SZÜLETIK DÖNTÉS!
Nem csak Kárpátalján!
De hát tudjuk: Ukrajna nagy ország! Ott még csodák is történhetnek estig.

http://balrad.wordpress.com/2014/05/25/mi-lesz-ebbol-az-ukrajnai-valasztasbol/

Az oktatás rendszere 1.



Visszanyúlva az alapokig, egy kissé messziről indítom a megközelítést az átfogóbb megértés céljából. Tehát oktatásnak hétköznapi értelmezés szerint leggyakrabban valamely információ (tudás) – általában nagyobb mennyiségben történő, rendszeres, esetleg intézményesített – átadását nevezzük. Az oktatással foglalkozó társadalomtudomány, a pedagógia szerint az oktatás a tudás intézményesített átadását jelenti. Egyes szerzők e folyamatból a tanár–tanuló viszonyt (interakciót) emelik ki, mint a tudományos feldolgozás számára legfontosabb és megfogható jellemzőt, mások a folyamat tantervekben és konkrét cselekvésekben megnyilvánuló eredményét, megint mások az oktatást társadalmi alrendszernek tekintik, felhívva a figyelmet arra, hogy az oktatási folyamat a társadalomban jelenlévő tudás egyes (általában maradandóbb) részeinek, illetve egyes társadalmi funkcióknak az újratermelését jelenti. Valójában azonban a tudás nem adható át. Minden embernek újra kell teremteni saját élményeiből azt a tudást, amit alkalmazni tud. A oktatás fogalmát a reformpedagógia újragondolta e szerint az elv szerint. A reformpedagógia (vagyis a mai liberális átitatottság) legfontosabb irányzatai a Montessori-pedagógia, a Waldorf-pedagógia, A. S. Neill summerhilli iskolája és az ehhez az iskolához hasonló demokratikus iskolák. Egyes jelentős magyar szerzők (Nagy Sándor, Báthory Zoltán) az oktatás folyamatába beleértik az ismeretátadás tanár részéről való megszervezését (tanítás), és a tanuló aktív ismeretszerző tevékenységét (tanulás). Mások (Finánczy Ernő, Imre Sándor) az e két folyamatot összefoglaló fogalomra, tehát az oktatás szó helyett, a tanítás kifejezést alkalmazzák. Az oktatás egy különös fajta emberi tett, beavatkozás vagy irány, az alapoktatás egy kategóriája. 
Platón a Köztársaságban úgy vélte, az oktatás a helyes szokások kialakításának és az erény mint veleszületett képesség fejlesztésének művészete. 
Arisztotelész a Politikában ezt írta: „világos, hogy szükségszerűen mindenkit ugyanabban a nevelésben kell részesíteni, és hogy az erről való gondoskodás közös föladat, nem pedig az egyes embereké”. 
Comenius Ámos János a „Didactica Magnájában” vallja: „születéskor a természet csak a tudomány magjával ruházza fel a gyereket, erkölcs és hitvallás csak oktatáson keresztül válnak minden ember vagyonává”. Az oktatás serkentse ezeket a magokat, mert „az ember nem tud ember lenni, hacsak nem művelt”. 
Az angol pedagógus, John Locke a XVII. században így fogalmazott: a nevelés felügyeleti és beavatkozási, interperszonális viszony a „preceptor” (nevelő) és a gyerek (a leendő „úriember”) között. Folytatjuk... 
Várhegyi Kálmán összeállítása